Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PTG » Metryki ewangelickie???
Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2494] Wed, 22 July 2009 14:15 Przejdź do następnej wiadomości
damian82 jest aktualnie niedostępny  damian82
Junior Member
Witam wszystkich forumowiczów i zwracam siê z nastêpuj±cym pytaniem. Czy istnieje projekt podobny do tego jednak¿e dotycz±cy indeksacji metryk ewangelickich z terenów Prus Zachodnich? Z góry dziêkuje za odpowied¼ i Pozdrawiam.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2496 jest odpowiedzią na wiadomość #2494] Thu, 23 July 2009 07:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
poszukaj tu : http://www.familysearch.org/eng/default.asp ja znalaz³m sporo Smile
Jolanta

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2497 jest odpowiedzią na wiadomość #2496] Thu, 23 July 2009 08:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêkuje za odpowiedz niestety u mormonów nie ma:( Metryki które mnie interesuj± znajduja siê w Ewangelickim Zentralarchiv w Berlinie, a tego co czyta³em udostepniaja je tylko na miejscu:( stad moje pytanie o indeksacje i podobna strone jak nasze PTG tylko z metrykami ewangelickimi.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2498 jest odpowiedzią na wiadomość #2494] Thu, 23 July 2009 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
W Polsce zachowa³o siê nie wiele ksi±g metrykalnych ko¶cio³a ewangelickiego. Tak z ca³ej Polski, w tym tak¿e i Pomorza Niemcy pod koniec wojny ewakuowali wszystkie archiwa wyznaniowe. W latach 90 ubieg³ego wieku na skutek porozumienia ko¶cio³ów rzym-kat zwrócono nam do Archiwów Diecezjalnych metryki wyznania rzym-kat z terenów naszych diecezjii pó³nocnych, min Pelplin, Olsztyn, Elbl±g. Ksiêgi ewangelickie pozosta³y w Niemczech gdy¿ znaczna wiêkszo¶æ ewangelików by³a pochodzenia niemieckiego. W naszych archiwach zachowa³y siê tylko szcz±tkowe ksiêgi niektórych parafii, których nie zd±¿ono ewakuowaæ przed frontem. Tak¿e w AD Pelplin znajduj± siê ksiêgi kilku parafii ewangelickich, które ze wzglêdu na brak zainteresowania nie s± objête indeksacj± cz³onków PTG. Gdyby¶ poda³ o jak± parafiê Ci chodzi napisa³ bym czy jest ona dostêpna w Pelplinie czy te¿ nie.
Stanis³aw Pieni±¿ek

Staszek

[Uaktualnione dnia: Thu, 23 July 2009 19:37]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2500 jest odpowiedzią na wiadomość #2498] Thu, 23 July 2009 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Brak treści wiadomości
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2545 jest odpowiedzią na wiadomość #2498] Mon, 03 August 2009 10:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Staszku,
czy s± mo¿e w Pelplinie akta parafii ewangelickiej w Nowych Polaszkach? A je¶li nie, to mo¿e wiesz, gdzie ich szukaæ? Mam te¿ ewangelików w rodzinie urodzonych w Pucu i Bêdominie w latach 60. i 70-tych XIX wieku. Jaka to mog³a byæ parafia? Gdzie szukaæ informacji chocia¿by o zasiêgu poszczególnych parafii ewangelickich?
Bêdê wdziêczna za informacje
Iza
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2547 jest odpowiedzią na wiadomość #2545] Mon, 03 August 2009 11:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wed³ug moich wiadomo¶ci nie ma nic. Natomiast tak z Nowych jak i Starych Polaszek w AP Gdansk s± szcz±tkowe metryki ewangelickie. Co do przynale¿no¶ci do parafii to jestem na wakacjach i nie mam dostêpu do swoich baz danych. Je¶li znasz niemieckie nazwy to mo¿na sprawdziæ na stronie www.kartenmeister.com
Pozdrawiam
Staszek

Staszek
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2549 jest odpowiedzią na wiadomość #2547] Mon, 03 August 2009 12:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Dziêkujê za podpowied¼
mi³ych wakacji Smile)
Iza
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #2551 jest odpowiedzią na wiadomość #2549] Mon, 03 August 2009 22:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
witam was wszystkich
najlepiej w tym wypadku to u Mormonow
niewiem ale jakie koszta i gdzie mozna to ogladac
inna mozliwosc to juz BERLIN zentralne archiwum Ewangelicke(rowniez w internecie)
Czesciowo mozna troche sie dowiedziec co jest w internecie
jak powyzej pisane

pozatym jest w bibliotece cyfrowej starsza publikacja ktura opisuje wszystkie Ksiegi Ewangelicke jak i katolicke(roczniki)

wkoncu trzeba sie do tego najpierw przygotowac

ale chyba nie obedzie sie bez szperania w archiwach i pewnych kosztow

Pozdrawiam

Marcin

Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #4047 jest odpowiedzią na wiadomość #2497] Wed, 09 June 2010 14:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mietek7896 jest aktualnie niedostępny  mietek7896
Member
Moja babcia El¿bieta Wojewódka z domu Starzecka urodzona w roku 1893 r w Kêsowie ko³o Tucholi.Jej rodzicami byli Anna Starzecka z domu KUHN i Leon Starzecki.Byli ewangielikami.Chcia³abym wiêcej dowiedzieæ siê o ANNIE KUHN.
JAN ADAM WOJEWÓDKA urodzony w 1864r w BRZU¦CACH ko³o Tczewa /mój pradziadek/ - nie wiem gdzie zmar³ i w którym roku.
Pozdrawiam Roma Weso³owska.
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #4055 jest odpowiedzią na wiadomość #4047] Thu, 10 June 2010 07:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Proponujê odwiedziæ Archiwum Pañstwowe w Bydgoszczy.S± tam zgromadzone metryki stanu cywilnego z powiatów;bydgoskiego, chojnickiego, nakielskiego, sêpoleñskiego, ¶wieckiego, tucholskiego oraz gminy Barcin i £abiszyn z powiatu ¿niñskiego (1874 - 1906).Proponujê odszukaæ akt ma³¿eñstwa Anny Kuhn i Leona Starzeckiego. W aktach ma³¿eñstwa stanu cywilnego s± zapisani rodzice pañstwa m³odych.Najwa¿niejsze jest to ¿e obowi±zkiem zg³aszania urodzin,ma³¿eñstw i zgonów byli objêci wszyscy mieszkañcy danego powiatu, niezale¿nie od wyznania.

pzdr.Janusz
Odp: Metryki ewangelickie??? [wiadomość #4059 jest odpowiedzią na wiadomość #4055] Thu, 10 June 2010 15:52 Przejdź do poprzedniej wiadomości
mietek7896 jest aktualnie niedostępny  mietek7896
Member
Bardzo dziêkujê.Pozdrawiam Roma Weso³owska
Poprzedni wątek: Hymn Genealogów
Następny wątek: PomTG a AP Gdańsk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 02:13:06 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund