Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Å�Ä…cki a Å�Ä™ski - parafia Zblewo
| �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9231] |
Sun, 01 January 2012 16:46  |
Milara
|
Junior Member |
|
|
Witam,
wertowa³am bazê danych PTG w poszukiwaniu przodków i natknê³am siê na cztery ró¿ne pisownie interesuj±cego mnie nazwiska.
Rodzina £±ckich, których poszukujê, zamieszkiwa³a Zblewo. W tej samej miejscowo¶ci zarejestrowani s± równie¿ Loñscy i £êscy. Biorê pod uwagê fakt, ¿e przez zabory pisownia typowo polskiego nazwiska "£±cki" zamieni³a siê na "Lonski". Ale £êski zdaje siê byæ zupe³nie innym nazwiskiem. Jednak w bazie znalaz³am mojego przodka (potwierdzone z innymi danymi) pod nazwiskiem £êski.
Czy to mo¿liwe, by £êscy i £±ccy zamieszkiwali Zblewo w tym samym czasie i nie byli ze sob± spokrewnieni?
Je¶li macie Pañstwo jakie¶ do¶wiadczenie w etymologii nazwisk by³abym wdziêczna za jak±kolwiek podpowied¼, bo nie wiem czy mam koncentrowaæ siê równie¿ na tej ga³êzi.
Pozdrawiam,
Milena Murawska
[Uaktualnione dnia: Sun, 01 January 2012 17:21] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9232 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] |
Sun, 01 January 2012 19:37   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Milenko
Ksiê¿a czêsto byli niemieckojêzyczni to raz.
Ksi±dz zapisywa³ nazwisko fonetycznie, czyli tak jak us³ysza³ to dwa
Ze wzglêdu na powszechny analfabetyzm zainteresowany nie potrafi³ zweryfikowaæ nazwiska to trzy.
Osoby indeksuj±ce czasem pope³nia³y b³±d odczytuj±c ledwo widoczne pismo z czêsto zniszczonych ksi±g metrykalnych to cztery.
Dopiero badanie kilku pokoleñ pozwala na upewnienie siê , ¿e niezale¿nie od wersji zapisanego nazwiska jest to ta sama rodzina.
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9243 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] |
Mon, 02 January 2012 20:03   |
rwelka
|
Junior Member |
|
|
Pani Mileno
Akurat tak siê sk³ada ,i¿ moimi przodkami jest tak¿e rodzina £±ckich .
Ale w moim przypadku nazwisko zachowa³o siê od pokoleñ i nie mam przypadku aby co¶ w tej dziedzinie pomylono albo zmieniono .
Wiêc mniemam ,¿e nazwisko £±cki i £êcki to zupe³nie inne nazwiska .
To wcale nie jest tak ,i¿ to niechlujstwo skryby albo inne obiektywne przyczyny .
Na 50.000 dusz w drzewie nie mam ani jednego przypadku takiego zjawiska .
Nie przeczê bywaj± takie przypadki ale dotycz±ce litery H gdy¿ w Polsce czy to jest H czy CH wymowa jest identyczna .
I tak mog± byc dwie wersje pisane Chaliñski i Haliñski .
Bo to wynika z w³a¶ciwo¶ci jêzyka .
Ale £êcki a £±cki a Lacki to zupe³nie inne nazwiska .
A propo .Moja rodzina £±ckich pochodzi z Kujaw .
Ale mam metryki £±ckich z okolic Torunia .
Jezeli Pani przodkowie maj± nazwisko £±cki to proszê o kontakt .
S± to metryki z 1736-1780 r.
Pozdrawiam
ps
To bardzo popularne nazwisko w ró¿nych czê¶ciach pó³nocnej Polski a i ¶rodkowej .
Istnieje kilkadziesia±t drzew £±ckich .
Ale akurat Pani £±ccy maj± drzewo
Uzupe³niam jeszcze jedn± informacjê odno¶nie nazwiska Lacki .
Otó¿ czê¶æ rodzin± £±ckich ,która wyjecha³a do Stanów zmieni³a w typowy amerykañski sposób zapis na Lacki .
No bo ¿aden amerykanin nie u¿ywa³by nazwiska ³±cki w USA .
Potomkowie tych ludzi szukaj±c korzeni dopasowali to nazwisko a chodzi o wielk± i star± rodzinê ³±ckich z miejscowo¶ci Borzyszkowy do nazwiska Lacki .
Ma³o tego zapisali tak wszystkich swoich przodków .
Jak by ma³o tego by³o to kilkoro amerykanów robi±c indeksacjê pozapisywa³o to nazwisko Lacki w indeksacjach ---no bo jak mia³ wyprowadziæ palcówkê ³±cki i tak pozosta³o .
Ja mia³em to szczê¶cie ,¿e ¿aden amerykanin nie robi³ indeksacji mojej ga³êzi £±ckich i nie musze sie z tym borykaæ z ta spraw± .
W Polsce utar³o siê takie przekonanie o ró¿nych obiektywnych przekszta³ceniach nazwisk .
Nie bardzo to jest zrozumia³e .
Dam przyk³ad .
Moje nazwisko jest Welka
ale by³a jeszcze rodzina Welk i Welke
Ba ma³o tego te rodziny w wielu miastach Polski mieszka³y razem a w dwóch jak Czarnków i Wielki Lubieñ nawet przy jednej ulicy .
Ale nawet siê nie zna³y i nic nie mog³o siê pomyliæ.
Od dwóch tysiêcy lat nazwiska zachowa³y siê w niezmienionej wersji .
[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 20:23] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9244 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] |
Mon, 02 January 2012 21:18   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Niestety, nie mogê siê zgodziæ z Twoj± wersj±, ¿e nazwiska zawsze by³y zapisywane poprawnie. Gdyby trzymaæ siê Twojego rozumowania to mój dziadek i pradziadek mia³by mniej rodzeñstwa, poniewa¿ nazwisko by³o zapisywane zdecydowanie odmiennie.
I zgadzam siê w ca³ej rozci±g³o¶ci ze Staszkiem.
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 21:21] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9246 jest odpowiedzią na wiadomość #9243] |
Mon, 02 January 2012 22:32   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
| rwelka napisa³(a) dnia pon, 02 styczeñ 2012 08:03 |
Ale £êcki a £±cki a Lacki to zupe³nie inne nazwiska .
.
|
A jak mam rozumieæ ten fragment?
Czy nazwiska siê zmienia³y, czy zmienia³, a w³a¶ciwie zniekszta³ca³ je - jak piszesz - skryba?
Tak jak Staszek napisa³, zale¿a³o to od dwóch osób: zapisuj±cego i zg³aszaj±cego. Zapisuj±cy zapisywa³ jak us³ysza³, czyli niejednokrotnie fonetycznie a zg³aszaj±cy tego nie poprawia³ i tak oto powstawa³y ró¿ne pisownie tego¿ samego nazwiska.
My¶lê, ¿e mog³e¶ wprowadziæ w b³±d Milenê swoim stwierdzeniem cytowanym wy¿ej.
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 23:38] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9249 jest odpowiedzią na wiadomość #9244] |
Mon, 02 January 2012 23:30   |
Milara
|
Junior Member |
|
|
Witam Pañstwa,
obawiam siê, ¿e akurat nazwisko "£±cki" mog³o ulec wielu zmianom, tak jak pisa³ Pan Stanis³aw. W koñcu niemiecki ksi±dz spisuj±cy metryki nie mia³ obowi±zku znaæ polskich diakrytyków. Inna sprawa, ¿e rodzina £±ckich, których poszukujê, mia³a szlacheckie korzenie, wiêc podejrzewam, ¿e umieli zarówno czytaæ jak i pisaæ. (Chyba, ¿e przedrostek "von" czy "de" wcale nie zobowi±zywa³ do tego typu wiedzy, a ja jedynie siê w tym naiwnie utwierdzam).
Zada³am taki problem na forum, gdy¿ przeszuka³am zdalnie ca³± bazê PTG i nie mogê wyrwaæ siê z miejsca w którym utknê³am. Poszukujê Józefa de £±ckiego, który o¿eni³ siê z Brygid± zd. Krause. O niej wiem tyle, ¿e urodzi³a siê w 1797 roku, a zmar³a 30 X 1877 roku w Zblewie. W bazie znalaz³am jedynie jej akt zgonu, oraz to, ¿e z Józefem mia³a syna Wincentego (1828-1887). Zapewne dzieci by³o du¿o wiêcej, ale wiêcej £±ckich nie mogê siê doszukaæ. S± natomias £onscy i £escy. Poniewa¿ w dokumentach, które s± ju¿ przeze mnie potwierdzone, istnieje odmiana £onski, to równie dobrze mo¿e byæ i £eski. Niestety nie dzieñ dzisiejszy nie jestem w stanie niczego potwierdziæ, bo w ¿adnym przypadku te dane siê nie pokrywaj± i nie ³±cz±. Zbudowa³am osobne drzewo £onskich z 4 pokoleniami, ale nic siê nie wyja¶ni³o.
Pozostaje mi jedynie wybraæ siê do Pelplina i poszukaæ dokumentu za¶lubin Józefa z Brygid±. Dziêki temu poznam jego datê urodzenia i dalej, teoretycznie, powinno "pój¶æ z górki".
Najtrudniejszy, siê okazuje, jest wyjazd do archiwum...
Je¶li zetknêli¶cie siê Panowie z t± czê¶ci± £±ckich, by³abym wdziêczna za wszelk± pomoc. Dziêkujê, równie¿, bardzo za wszelkie podpowiedzi w kwestii nazwiska.
Pozdrawiam
Milena Murawska
|
|
|
|
|
|
| Odp: �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9251 jest odpowiedzią na wiadomość #9248] |
Mon, 02 January 2012 23:41   |
rwelka
|
Junior Member |
|
|
No to znaczy ,¿e niewielu.
Bo takich jest ma³o .
My¶lenie kategori±,¿e wiêkszo¶æ zajmuje siê pochodzeniem przodków jest wymys³em .
Genealogi± zajmuje siê promil jak nie u³amek promila zarówno w Polsce jak i przede wszystkim w USA.
Na s³ynnym filmie Creator jest scena o tym ,¿e jak sie mysli ,¿e jest siê jedynym Bogiem to ma siê problemy z osobowosci± .
Genealogi± zajmuj± siê nieliczni i jest to promil .
A z przyczyn pragmatycznych ka¿dy Nowak w USA zapisuje siê Novak .
Bo inaczej inni zniekszta³ciliby nazwisko na No³ak.
I o to chodzi a nie o genealogiê .
Trzeba znaæ realia
Takich rzeczy dawno nie czyta³em .
£±cki nie da siê pisaæ w USA bo nie ma takich liter .
A przynajmniej w ¿adnym urzêdzie .
To kto " nierozs±dny " z emigrantów -bo o takich piszemy zachowa³ by nazwisko £±cki .
A ju¿ nie mówi±c potomkowie czwartego pokolenia z wielkiej emigracji .
Do czego te rozwa¿ania maj± s³u¿yæ .
B ma³o tego czwarte pokolenie i nastepne bêdzie pisa³o Marianna Lacki bo przeciêtnemu amerykaninowi w g³owie by sie nie pomie¶ci³a inna odmiana nazwiska .
I to nie ma nic wspólnego z szacunkiem .
W Internecie jest drzewo 11 pokoleñ rodziny Kukuæ gdzie amerykanin w metryce znalaz³ ¶lub panny Kukucianki .
I wywiód³ st±d ca³e drzewo przodków po matce Kukucianka .
I pradziadkowie s± Kukucianka i prababcie i wszystkie ich dzieci .
Co ma do tego genealogia ?
Polska jêzyk-piêkna jêzyk .
To jest sedno.!
[Uaktualnione dnia: Mon, 02 January 2012 23:49] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: �ącki a �ęski - parafia Zblewo [wiadomość #9256 jest odpowiedzią na wiadomość #9231] |
Tue, 03 January 2012 18:24  |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witajcie!
Mo¿e nie na temat £±ckich ale na temat nazwisk szczególnie na Kaszubach.
Niestety to, ¿e jesli który¶ z ksiê¿y pisa³ w XIX wieku lub na pocz±tku XX wieku pisa³ w ksiêgach parafialnych £±cki lub £êcki ma u mnie du¿y plus, bowiem wymaga³o to szczególnej odwagi i potwierdza tylko to ¿e ten ksi±dz by³ Polakiem .Ksi±dz pochodzenia niemieckiego napisa³by:
1.Loncki
2.L±ncki
3.Lancki
4. Mo¿e i Lencki
A na Kaszubach by³o jeszcze ciekawiej je¶li chodzi o nazwiska. Mam w swoim drzewie przodka o nazwisku Hirsz.
Okazuje siê ¿e na przesztrzeni dziejów ró¿ni ksiê¿a to nazwisko zapisywali:
Na poczartku w XVIII wieku Ersz potem Hersz( ksiê¿a czêsto pomijali pierwsz± literê w pisowni( czêsto przy literze H i W)
dalej by³o ju¿ niemieckie Hirsch, a potem spolszczone Hirsz.
Po kaszubsku Hirsz wymawia siê prawie jak Hersz ( to znaczy jeleñ)
No i przyk³ad z Parafii Oksywie i Sierakowice, które indeksowa³em: Wo¼niak,Wozniak,Ozniak to ta sama grupa nazwisk osób ze sob± spokrewnionych
Dla Oksywia:
Pranczke, Pranszke, Pranscke,Pranczk,Pranschk,Prenschk,Prenczk to te¿ ta sama rodzina a tak¿e Wolszon, Wolschon i Olschon to te¿ ta sama rodzina
pozdrawiam Janusz
[Uaktualnione dnia: Tue, 03 January 2012 18:27] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Tue Oct 06 20:13:13 GMT+2 2026
�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|