Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Język niemiecki » Akt zgonu - Prośba o tłumaczenie
Akt zgonu - Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7393] Tue, 24 May 2011 20:04 Przejdź do następnej wiadomości
hadrysiak jest aktualnie niedostępny  hadrysiak
Junior Member
Zwracam siê z pro¶b± o odczytanie wycinka z aktu zgonu Anny Redis zd. Gadziñskiej z 1876 roku, chodzi mi o fragment dotycz±cy rodziców mojej prapraprababci. Dziekuje i pozdrawiam Rafa³ Openkowski
  • Załącznik: skan 001.jpg
    (Rozmiar: 512.83KB, Pobrano 109 razy)

[Uaktualnione dnia: Thu, 14 July 2011 22:52] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7394 jest odpowiedzią na wiadomość #7393] Tue, 24 May 2011 21:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Stadtkind jest aktualnie niedostępny  Stadtkind
Senior Member
Witam,

Tochter des verstorbenen ... Gadzinske Schiemann und dessen Ehefrau Franziska (córka zmar³ego ... Gadzinske Schiemann i jego ma³¿onki Franziski)

Mimo ¿e jest wyra¼nie napisane, jako¶ nie mogê rozszyfrowaæ s³owa przed nazwiskiem Gadzinske. Raczej nie chodzi tu o imiê?! Próbujê to czytaæ i wychodzi mi jakie¶ - Lestewinung, Lustuwinneg, Lustewinenz czy co¶ w tym stylu. Raczej jednak ¼le odczytujê, bo niby co to ma oznaczaæ? A co ma oznaczaæ Schiemann? Czy to jakie¶ drugie nazwisko ojca Anny? Chyba nie chodzi o imiê Szymon?

Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7396 jest odpowiedzią na wiadomość #7394] Tue, 24 May 2011 22:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam ! No w³a¶nie w tym jest problem dziwnie jest to ujête i zapisane. A póki co nie mam jaki¶ pomys³ów. Tak czy owak dziekuje mo¿e komu¶ jeszcze siê uda co¶ z tego odczytaæ
Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7398 jest odpowiedzią na wiadomość #7396] Tue, 24 May 2011 22:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jest jeszcze s³owo pó³nocnoniemieckie r. Schiemann = r. Seemann = marynarz. Ostatnia litera w s³owie przed Gadzinske to mo¿e "s"?
Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7399 jest odpowiedzią na wiadomość #7398] Tue, 24 May 2011 22:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Mo¿e i tak tylko ciekaw jestem co to za s³owo przed s³owem Gadziñske ?
Odp: Prośba o tłumaczenie [wiadomość #7401 jest odpowiedzią na wiadomość #7399] Wed, 25 May 2011 16:40 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Witam,

co¶ mi siê wczoraj zupe³nie pomiesza³o.

To s³owo przed Gadzinske to Instmannes.

Instmann - folwarczny robotnik na dniówkê

Teraz jeszcze pozostaje zagadka, co oznacza Schiemann, czy¿by jednak Szymon?
Poprzedni wątek: Tłumaczenie - potrzebne do indeksacji - nieaktualne
Następny wątek: Akt ślubu - Prośba o odczytanie cd.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 17:58:32 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund