Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PTG » dot. oÅ›wiadczenia o usuniÄ™ciu indeksów
dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3891] Mon, 17 May 2010 12:18 Przejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostÄ™pny  egopol
Senior Member
Uwa¿am ,¿e:
indeksy, które zosta³y usuniête jednak w dalszym ci±gu istniej±. Chyba nie by³oby b³êdem gdyby odpowiada³oby siê na indywidualne zapytania zainteresowanych osób, czy dana osoba w danej parafii jest w ogóle odnotowana. Z biegiem czasu po przekroczeniu 100 lat jednak bêd± one wprowadzane.
Ponadto uwa¿am, ¿e powa¿nym b³êdem jest usuniêcie ze statystyk osób, które indeksowa³y parafie z lat objêtych ochron± danych osobowych. Mo¿e to niektórych zniechêciæ do dalszej pracy, podobnie jak zniechêci³o dublowanie indeksacji parafii.
Niedawno osobom indeksuj±cym by³y wrêczane pami±tkowe dyplomy/i nie wszystkie je dosta³y/ czy je¿eli kto¶ indeksowa³ tylko okres po 1909 roku ma go teraz wrzuciæ do kosza?
Krzysiek
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3893 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Mon, 17 May 2010 12:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostÄ™pny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Podzielam opiniê Krzy¶ka. Chcia³abym jeszcze dodaæ, ¿e nie rozumiem usuniêcia indeksów zgonów po 1909r. Jak kto¶ umar³ w 1933r. to chyba nadal go nie obowi±zuje ustawa o ochronie danych osobowych. Je¶li siê mylê, to proszê o poprawkê Smile
Nie wiedzia³am, ¿e indeksuj±cy dostaj± dyplomy Smile Ciekawe, czy dla mnie te¿ jest przewidziany Very Happy
pozdrawiam
Iza
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3894 jest odpowiedzią na wiadomość #3893] Mon, 17 May 2010 13:33 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Ustawa nie dotyczy osób zmar³ych. Nie rozumiem dlaczego te indeksy tez maja zostac usuniête.
Za dyplom serdecznie dziêkuje Smile
pozdrawiam
Jolanta

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3895 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Mon, 17 May 2010 13:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wiesia71 jest aktualnie niedostÄ™pny  wiesia71
Junior Member
Rozumiem, ¿e usuniêcia danych za¿±dali "Pasjonaci Genealogii" Wink Zatem ¿yczê im samych sukcesów w poszukiwaniach Razz Pozdrawiam Wiesia
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3896 jest odpowiedzią na wiadomość #3893] Mon, 17 May 2010 13:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Empa73 jest aktualnie niedostÄ™pny  Empa73
Member
Proponujê poczytaæ publikacjê Generalnego Inspektora Ochrony Danych Osobowych. Jest tam mowa tym, ¿e dane osób zmar³ych nie podlegaj± ustawie. Je¶li kto¶ siê sprzeciwia publikacji danych swoich przodków musi powo³aæ siê na inny akt prawny Confused , bo na pewno nie na ten. Mo¿e siê na tym nie znam, ale oto co pisze GIODO:

Danymi osobowymi nie s± informacje o osobach zmar³ych.
Firmy, urzêdy i instytucje publiczne, odmawiaj±c udzielenia
informacji o osobach zmar³ych, powo³uj± siê na ustawê o ochronie
danych osobowych. Ustawa o ochronie danych osobowych nie mo¿e
jednak stanowiæ podstawy takiej odmowy, poniewa¿ nie dotyczy ona
osób zmar³ych.

Czy dane osób zmar³ych podlegaj± ochronie przewidzianej w ustawie o ochronie danych osobowych?
Ustawa o ochronie danych osobowych okre¶la zasady postêpowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe s± lub mog± byæ przetwarzane w zbiorach danych (art. 2 ust. 1 ustawy).

Ustawê stosuje siê zatem tylko do danych osobowych osób fizycznych. Zgodnie z powszechnie obowi±zuj±c± wyk³adni± osob± fizyczn± jest cz³owiek uczestnicz±cy w stosunkach prawnych. Zdolno¶æ prawna cz³owieka, a tym samym zdolno¶æ do bycia podmiotem praw i obowi±zków ustaje z chwil± jego ¶mierci. Osoba zmar³a nie mo¿e byæ podmiotem praw i obowi±zków w stosunkach prawnych i nie mo¿e byæ uznana za osobê fizyczn±.

Sama ustawa o ochronie danych osobowych, w¶ród przes³anek dopuszczalno¶ci przetwarzania danych wymienia zgodê osoby, której dane dotycz±, a tak¿e mówi m. in. o sprostowaniu, dostêpie do danych, czy mo¿liwo¶ci sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych. Skorzystaæ z tego rodzaju uprawnieñ mo¿e jedynie osoba ¿yj±ca, której dane dotycz±.

W zwi±zku z powy¿szym ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osób ¿yj±cych, a odmowê udzielania informacji na temat osób zmar³ych z powo³aniem siê na ustawê o ochronie danych osobowych nale¿y uznaæ za nieuzasadnion±.

W przypadku wykorzystania danych osób zmar³ych (np. przesy³ania ulotek reklamowych adresowanych do nie¿yj±cej osoby), osobom bliskim, których dobra osobiste, tj. na przyk³ad kult pamiêci o osobie zmar³ej, zosta³y naruszone przys³uguje prawo wyst±pienia z powództwem cywilnym do s±du powszechnego.

W za³±czeniu do poczytania.
Pozdrawiam Beata
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3897 jest odpowiedzią na wiadomość #3893] Mon, 17 May 2010 15:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostÄ™pny  aisaa
Member
Witajcie Smile
Phiiii, dyplomów siê zachciewa Razz Nagrod± jest u¶cisk d³oni Prezesostwa zapewne do odebranie na ka¿dym spotkaniu Wink

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3899 jest odpowiedzią na wiadomość #3897] Mon, 17 May 2010 16:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Nie zachciewa, nie zachciewa Razz dali to i dziêkuje Smile Nie powiem, ucieszy³ mnie Very Happy a na u¶cisk d³oni to mam nadzieje tak¿e Laughing
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BY�O, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIA�A.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWI�O, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTA�A.
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3900 jest odpowiedzią na wiadomość #3897] Mon, 17 May 2010 18:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wed³ug mnie najwa¿niejsz± nagrod± nie jest ani dyplom, choæ jest to na pewno mi³e ani u¶cisk prezesa choæ te¿ mile wskazany.
Najwiêksz± nagrod± jest fakt, ¿e dziêki tej racy siê komu¶ pomog³o.
Krzysiek
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3902 jest odpowiedzią na wiadomość #3900] Mon, 17 May 2010 19:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostÄ™pny  aisaa
Member
Zgadzam siê z Tob± Krzysztof. Ostatnio dziêki indeksom z AP w Pu³tusku "ruszy³am" stronê ojca. To co zostawi³am na emeryturê samo wpada mi "przypadkiem" w rêce dziêki pracy Indeksuj±cych Smile
Zreszt± sami wiecie jak to jest, dzi¶ mi kto¶ pomaga jutro ja komu¶. No to do roboty Wink

Pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3904 jest odpowiedzią na wiadomość #3896] Mon, 17 May 2010 20:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
akcena jest aktualnie niedostÄ™pny  akcena
Senior Member
Witajcie,

zgadza siê - ustawa nie obejmuje zmar³ych. A jednak to nie jest takie proste na jakie wygl±da. Indeksy dostêpne na naszej stronie w ¿aden sposób nie ³ama³y ustawy o ochronie danych osobowych - by³y to chrzty do 1909, ¶luby do 1929 (jak kto¶ 80 lat temu bra³ ¶lub to jest du¿a szansa, ¿e ju¿ nie ¿yje Wink ) i zgony do czasów obecnych. Jednak wszystkie te indeksy (po 1909 roku) zosta³y usuniête po rozmowie z ksiêdzem Nadolnym, który równie¿ zosta³ zmuszony do ograniczenia dostêpu do danych w Archiwum w Pelplinie, oraz li¶cie ksiêdza Kwietnia z archiwum w Gdañsku. Mamy nadziejê, ¿e w najbli¿szym czasie uda siê t± sytuacjê wyja¶niæ i znale¼æ jakie¶ rozwi±zanie.

Dyplomy ca³y czas mo¿na odbieraæ, wiêc je¶li kto¶ nie mia³ jeszcze okazji to zapraszam, a je¶li kto¶ nie ma mo¿liwo¶ci to proszê o kontakt. D³onie do ¶ciskania te¿ siê znajd± Smile Oczywi¶cie nie mo¿e tak byæ, ¿e osoby indeksuj±ce ksiêgi spisane po 1909 roku znikn± ze statystyk - dziêkujê Krzy¶ku za zwrócenie na to uwagi.

Pozdrawiam
Ania K-G

Ps. Krzy¶ku, zagubiony dyplom jest Smile Dyplomy zosta³y wypisane dla wszystkich, którzy przy³o¿yli siê do tego naszego 1 300 000 - tak wiêc czeka na Ciebie Izo i na Ciebie Asiu, i na wielu wielu zinnych.
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3905 jest odpowiedzią na wiadomość #3904] Mon, 17 May 2010 21:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostÄ™pny  Patryk
Senior Member
Witam Osoby ze statystyk to mo¿e i nie znikaj± ale statystyki ile te osoby wykona³y indeksów to znik³y. Pozdrawiam Patryk
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3907 jest odpowiedzią na wiadomość #3895] Mon, 17 May 2010 22:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
adamkami
Senior Member
"Kazali mi usun±æ" to ci±³em po wszystkim. Przy okazji oberwa³o siê statystykom. Dzisiaj mogê ju¿ nie zd±¿yæ poprawiæ tych statystyk. Dziêki za zwrócenie uwagi.

Mam nadziejê, ¿e nied³ugo sprawa siê wyja¶ni i wrócimy do bardziej normalnego podej¶cia do tematu indeksów. Czym innym s± indeksy, a czym innym pe³en wgl±d do ksi±g.

Indeksy zgonów do dnia wczorajszego s± w pe³ni zgodne z ustaw± o ochronie danych osobowych. Niekontrolowane udostêpnianie ksi±g zgonów z ostatnich lat mo¿e jednak wbrew pozorom budziæ w±tpliwo¶ci. W takiej ksiêdze czêsto bywa adres, pod którym mieszka³a zmar³a osoba, imiona ¿yj±cych (mieszkaj±cych ze zmar³ym) cz³onków rodziny. A wiêc taka mieszanka danych zaczyna ju¿ niebezpiecznie zahaczaæ o ustawê o ochronie danych osobowych.

Adam
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3909 jest odpowiedzią na wiadomość #3907] Tue, 18 May 2010 08:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ok, Adam, rozumiem to, ¿e po wgl±dzie do ksi±g mo¿na znale¼æ du¿o rzeczy, które ¿yj±cy chc± ukryæ. My¶lê, ¿e najlepszym rozwi±zaniem by³oby nieudostêpnianie ksi±g zgonów z ostatnich np. 30 lat. Ale czemu nie indeksy? Przecie¿ w nich nie ma przyczyny zgonu, adresu zamieszkania itd. A ju¿ zupe³nie nie rozumiem, czemu nie udostêpniaæ ksi±g przedwojennych? Nawet osoby zg³aszaj±ce jaki¶ zgon zapewne ju¿ nie ¿yj±.
Wydaje mi siê, ¿e przesadzili¶my z gorliwo¶ci± w interpretacji przepisów, a jak mówi± nadgorliwo¶æ jest gorsza od faszyzmu Wink

Iza
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3910 jest odpowiedzią na wiadomość #3909] Tue, 18 May 2010 09:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Izo,

naprawdê chcia³abym móc powiedzieæ, ¿e przesadzili¶my, pomylili¶my siê i umie¶ciæ wszystko na nowo. Niestety jak ju¿ wspomnia³am, to nie jest zale¿ne od nas. W chwili obecnej zarz±d Towarzystwa czeka na oficjalne pismo w tej sprawie i mamy nadziejê, ¿e ono co¶ wyja¶ni i pozwoli zmieniæ decyzje, które musieli¶my podj±æ. Mamy nadziejê, ¿e w ci±gu kilku dni wszystko siê unormuje i wyja¶ni.

Pozdrawiam
Ania K-G
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3911 jest odpowiedzią na wiadomość #3910] Tue, 18 May 2010 12:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Aniu,
nie mam absolutnie pretensji do Ciebie, domy¶lam siê, ¿e to dysponenci ksi±g za¿±dali takiego dzia³ania. Wyra¿am tylko swoj± opiniê, ¿e wed³ug mnie to bez sensu. Je¶li kogo¶ urazi³am, to przepraszam Smile

Iza
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3935 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Wed, 19 May 2010 15:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostÄ™pny  alfut
Senior Member

Czy dane osób zmar³ych podlegaj± ochronie przewidzianej w ustawie o ochronie danych osobowych?

Ustawa o ochronie danych osobowych okre¶la zasady postêpowania przy przetwarzaniu danych osobowych oraz prawa osób fizycznych, których dane osobowe s± lub mog± byæ przetwarzane w zbiorach danych (art. 2 ust. 1 ustawy).

Ustawê stosuje siê zatem tylko do danych osobowych osób fizycznych. Zgodnie z powszechnie obowi±zuj±c± wyk³adni± osob± fizyczn± jest cz³owiek uczestnicz±cy w stosunkach prawnych. Zdolno¶æ prawna cz³owieka, a tym samym zdolno¶æ do bycia podmiotem praw i obowi±zków ustaje z chwil± jego ¶mierci. Osoba zmar³a nie mo¿e byæ podmiotem praw i obowi±zków w stosunkach prawnych i nie mo¿e byæ uznana za osobê fizyczn±.

Sama ustawa o ochronie danych osobowych, w¶ród przes³anek dopuszczalno¶ci przetwarzania danych wymienia zgodê osoby, której dane dotycz±, a tak¿e mówi m.in. o sprostowaniu, dostêpie do danych, czy mo¿liwo¶ci sprzeciwu wobec przetwarzania swoich danych. Skorzystaæ z tego rodzaju uprawnieñ mo¿e jedynie osoba ¿yj±ca, której dane dotycz±.

W zwi±zku z powy¿szym ustawa o ochronie danych osobowych ma zastosowanie tylko do przetwarzania danych osobowych osób ¿yj±cych, a odmowê udzielania informacji na temat osób zmar³ych z powo³aniem siê na ustawê o ochronie danych osobowych nale¿y uznaæ za nieuzasadnion±.

W przypadku wykorzystania danych osób zmar³ych (np. przesy³ania ulotek reklamowych adresowanych do nie¿yj±cej osoby), osobom bliskim, których dobra osobiste, tj. na przyk³ad kult pamiêci o osobie zmar³ej, zosta³y naruszone przys³uguje prawo wyst±pienia z powództwem cywilnym do s±du powszechnego.

¼ród³o: www.giodo.gov.pl

[Uaktualnione dnia: Fri, 21 May 2010 22:08]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3936 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Wed, 19 May 2010 17:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: Fri, 21 May 2010 22:07]

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3938 jest odpowiedzią na wiadomość #3936] Wed, 19 May 2010 20:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Szanowny kolego, wierz mi, ¿e usuniêcie wszystkich indeksów po 1909 ze strony PTG nie jest ani na rêkê Zarz±dowi jak i zwyk³ym cz³onkom.Wiem o tym gdy¿ sam jestem autorem ok. 78.000 indeksów.Indeksy chrzów,¶lubów i zgonów po roku 1909 zosta³y usuniête ze strony PTG na wyra¼n± pro¶bê dyrektorów Archiwów Diecezjalnych ks.Nadolnego z AD w Pelplinie i ks.Kwietnia z AD w Gdañsku.PTG nie mo¿e sprzeciwiæ siê tej pro¶bie tym bardziej, ¿e dysponentem ksi±g metrykalnych z lat wcze¶niejszych s± w³a¶nie archiwa diecezjalne w Pelplinie i w Gdañsku.Gwoli scis³o¶ci dodam ¿e do Archiwum Pañstwowego w Gdañsku dopiero po up³yniêciu 100 lat trafiaj± archiwalne ksiêgi chrztów ma³¿eñstw i zgonów z poszczególnych Urzêdów Stanu Cywilnego.Wcze¶niej mo¿na z nich korzystaæ ( tzn z³o¿yæ odpowiedni formularz) tylko na miejscu np w Gdynii czy Rumii z podaniem stopnia naszego pokrewieñstwa z osob±, których dane poszukujemy.

Janusz
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3939 jest odpowiedzią na wiadomość #3911] Wed, 19 May 2010 20:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!

Masz racjê ,¿e to dysponenci ksi±g za¿±dali usuniêcia tych indeksów.My¶lê ¿e sprawa nie jest ca³kiem przegrana, ale musi w tej chwili up³yn±æ trochê czasu aby wróciæ do tematu.Powinien wyja¶niæ siê przynajmniej temat ksi±g zgonu po 1909.

Janusz
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3941 jest odpowiedzią na wiadomość #3936] Wed, 19 May 2010 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witaj,

przez ca³y ten w±tek rozmawiamy o tym, ¿e ustawa nie obejmuje zmar³ych, a jednak chwilowo musieli¶my wycofaæ wszystkie indeksy po 1909 roku. To nie jest sytuacja zale¿na od nas. Mog³o trafiæ na ka¿dy jeden zarz±d, trafi³o na nas. Tu nie ma rozró¿nienie zarz±d i reszta - cierpimy na tym tak samo, jak wszyscy. Jak ka¿dy indeksuj±cy czujemy siê pokrzywdzeni - sama tworzy³am g³ównie indeksy ksi±g wspó³czesnych (tych po 1909 roku).
Ca³y czas trwaj± rozmowy na temat tego, jak sytuacjê rozwi±zaæ, by wszyscy byli zadowoleni - genealodzy, dyrektorzy archiwów i ci, którzy s± przeciwni udostêpnianiu takich danych. Oczywi¶cie, ¿e mo¿emy powiedzieæ nie i zostawiæ wszystko tak jak by³o. Pytanie tylko, czy to ma sens - zyskamy 100 wspó³czesnych lat indeksów, a zrobimy sobie wrogów w archiwach. Czy naprawdê o to nam chodzi?

Ania K-G
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3942 jest odpowiedzią na wiadomość #3941] Thu, 20 May 2010 08:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zbychu49 jest aktualnie niedostÄ™pny  Zbychu49
Miejsce: Bydgoszcz
Member
Witam to nie tylko nasz problem sprawdzi³em na Genetece i te¿ mimo ¿e zindeksowane s± lata pó¼niejsze dostêpne s± do 1909r.Pozdrawiam Zbigniew Wegner
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3943 jest odpowiedzią na wiadomość #3942] Thu, 20 May 2010 11:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: Fri, 21 May 2010 22:06]

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3944 jest odpowiedzią na wiadomość #3943] Thu, 20 May 2010 12:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Panie Piotrze,
proszê siê tak nie denerwowaæ i nie insynuowaæ zarz±dowi niecnych zamiarów. Naprawdê trzeba du¿o wyobra¼ni (mi jej nie starcza), ¿eby pos±dzaæ Aniê Krzy¿ankowsk± o z³± wolê. Proszê o trochê umiaru w wypowiedziach.
Moje indeksy te¿ zniknê³y ze strony, jest mi z tego powodu tak¿e przykro, ale trzeba przyj±æ do wiadomo¶ci: PTG indeksuje ksiêgi dziêki uprzejmo¶ci ksiê¿y z archiwów, PTG nie mo¿e swobodnie dysponowaæ materia³ami otrzymanymi z archiwów, gdy¿ to nie towarzystwo jest w ich posiadaniu. Te¿ wola³abym mieæ dostêp do zgonów po 1909, ale obawiam siê, ¿e to nie nasza wola bêdzie o tym decydowaæ, tylko ksiê¿a, którym ewentualnie mog± groziæ konsekwencje prawne. Trudno siê dziwiæ, ¿e s± ostro¿ni. Poczekajmy w spokoju, mo¿e sytuacja rozwinie siê po naszej my¶li Smile
pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3945 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Thu, 20 May 2010 12:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Czytam tê dyskusjê i oczom nie wierzê. Wystarczy przeczytaæ stosowne tematy na Genealodzy.pl, Forgenie czy LubTG. Zosta³y tam opublikowane stosowne pisma, które wszystko wyja¶niaj±.

Jako ¶rodowisko mamy za sob± podstawowy argument z którym ko¶ció³ katolicki nie tylko powienien ale wrêcz MUSI siê siê liczyæ. Dziêki naszej bezinteresownej pracy zosta³y ju¿ uratowane du¿e zasoby zbiorów archiwalnych poprzez ich sfotografowanie cze zescanowanie. Nie wa¿ne, ¿e w niektówrych przypadkach jako¶æ tych prac jest s³aba. To kwestia obróbki cyfrowej. Wa¿ne jest to, ¿e zosta³y zabezpieczone kopie orygina³ów, a ko¶ció³ nie poniós³ z tego tytu³u ¿adnych kosztów.

Aktualnie ksiêgi metrykalne s± sporz±dzane w jednym egzemplarzu. wystarczy jaka¶ katastrofa typu po¿ar i mog± bezpowrotnie przepa¶æ dane w nich zawarte. Ko¶ció³ sam z siebie jako¶ nie jest zainteresowany zabezpieczaniem tych danych.

Reasumuj±c. Mo¿na by jeszcze wiele tu pisaæ ale nie o to chodzi. Rol± wszystkich zinteresowanych winno byæ doradzenie zarz±dowi sposobu postêpowania zamiast oburzanie siê i¿ zawiesili wy¶wietlanie indeksów.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3948 jest odpowiedzią na wiadomość #3943] Fri, 21 May 2010 20:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Widzê, ¿e ma Pan wyrobione w³asne zdanie i nasze argumenty nie maj± tu ¿adnego znaczenia. Proszê jednak o powstrzymanie siê od bezpodstawnego oskar¿ania zarz±du. Nikt z nas nie ma ¿adnego zysku z tego, ¿e te indeksy zosta³y usuniête. Wiem, ¿e na wszelkich forach internetowych to bardzo ³atwo oceniaæ i krytykowaæ, ale nie ma Pan ku temu ¿adnych podstaw, wiêc proszê te komentarze pozostawiæ dla siebie.

Anna K-G
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3949 jest odpowiedzią na wiadomość #3948] Fri, 21 May 2010 22:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rysiu jest aktualnie niedostÄ™pny  rysiu
Senior Member
Witam
Ale powsta³a Burza kiedy to siê wyciszy i powróci do normalno¶ci ? .Rysiu .
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3950 jest odpowiedzią na wiadomość #3948] Fri, 21 May 2010 22:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Forum szanowna pani Prezes jest po to ,aby swobodnie siê na nim wypowiadaæ!Czy to sie komus podoba ,czy nie!Ale o ile w waszym Ptg s± inne zasady ,to swoje wiadomo¶ci usun±³em ,aby szanownych cz³onków zarz±du i Prezesostwa w oczy nie razi³y!Dziêkujê za mi³± wspó³pracê i nikomu nie bêdê proponowa³ wstêpowania do tak zacnego grona cz³onków,a nawet odradza³!Pozdrawiam!Nie cz³onek Ptg!Mam nadziejê ,¿e nikogo nie urazi³em,a jak kto¶ siê poczu³ ura¿ony to oczywi¶cie z osobna "Przepraszam"!Jestem kulturalnym cz³owiekiem,ale ka¿de dzia³ania nie przemy¶lane mogê sobie krytykowaæ i po swojemu interpretowaæ!Gdybym by³ cz³onkiem zacnego Towarzystwa poczu³ bym siê oszukany i dziwiê siê "cz³onkom",¿e siedz± spokojnie !Z powa¿aniem.

[Uaktualnione dnia: Fri, 21 May 2010 22:32]

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3951 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Sat, 22 May 2010 00:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Rozumiem ten post jako zapowied¼ wycofania siê z obecno¶ci w "naszym szanownym gronie" i bardzo siê z tego cieszê. Choæ jeszcze nie jestem formalnyym cz³onkiem towarzystwa to istota sprawy jest mi bardzo bliska. Sprawa jest pokroju tych, które trzeba uregulowaæ w atmosferze wzajemnego zrozumienia i pod ¿adnym pozorem nie wolno dopu¶ciæ do pogorszenia stosunków szczególnie z AD Pelplin, a temu tylko mog³yby s³u¿yæ posty "szanownego" kolegi. Tak wiêc ma³a strata, ¿e kto¶ taki nas opuszcza. Wrêcz przeciwnie wyja¶niaj±æ wszelkie w±tpliwo¶ci trzeba zrobiæ wszystko by zapewniæ poziom wspó³pracy z AD Gdañsk w atmosferze podobnej do tej jaka jest z AD Pelplin.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3952 jest odpowiedzią na wiadomość #3951] Sat, 22 May 2010 02:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Moi drodzy!!!
Ja rozpocz±³em ten w±tek i ja spróbujê go zakoñczyæ.
Wszyscy, którzy siê tutaj wypowiadali, wed³ug mnie maj± racjê.
Nie mniej jednak nale¿y wzi±æ pod uwagê wiele czynników o których nikt do tej pory nie mówi³.
Po pierwsze i najwa¿niejsze to forum jest bardzo popularne w Polsce i po za granicami.
Czytaj± je nie tylko nasi Cz³onkowie, pasjonaci genealogii ale równie¿ wiele osób zwi±zanych po¶rednio i bezpo¶rednio z naszymi dzia³aniami.
W zwi±zku z powy¿szym proszê o bardziej wywa¿one wypowiedzi.
Wielu z nas w³o¿y³o bardzo du¿o pracy w rozwój naszego Towarzystwa i naszej strony,a przede wszystkim indeksów.
S± to niewymierne korzy¶ci dla wielu tych, którzy tutaj zagl±daj±.
Pracuj± nad nimi i korzystaj± z nich nie tylko cz³onkowie PTG. Tym osobom-indeksuj±cym, w pierwszej kolejno¶ci nale¿± siê s³owa uznania - choæ by wypisa³a jeden rok - ka¿dej osoby, która wejdzie w zak³adkê- baza danych.
Indeksy te s± naszym nowatorskim pomys³em w skali Polski i naszym "skarbem" i dum± i nie zepsujmy tego.
Jest rzecz± bezsporn±, ¿e indeksy osób nie¿yj±cych nie podlegaj± ochronie danych osobowych.
Ze zdjêæ nagrobków wyczytamy wiêcej ni¿ z indeksów a s± one u nas i np na str kolegi Stankiewicza.
Wiêc ten temat powinien byæ zamkniêty.
Po u¿yciu tego argumentu w rozmowach Zarz±du z osobami decyzyjnymi. Koniec, kropka.
Daleki jestem od zmiany Zarz±du. Wrêcz przeciwnie. Nie mniej jednak uwa¿am, ¿e Zarz±d niektóre swoje decyzje winien poddaæ konsultacji z cz³onkami i bliskimi sympatykami.
Wiele do ¿yczenia wymaga forma przekazu decyzji Zarz±du w powy¿szej sprawie.
Je¿eli Zarz±d móg³ na indywidualne adresy wysy³aæ zaproszenia na zebranie, piknik, odwo³aniu zebrania wyjazdowego z powodu ¿a³oby wiêc dla czego nie mo¿na by³o zawiadomiæ i na¶wietliæ aktualn± sytuacjê.
Unikniecie w ten sposób wielu niedomówieñ, aluzji, insynuacji.
Jestem przekonany, ¿e Piotr tak ostro by siê nie wypowiada³, choæ bêd±c na jego miejscu kto wie....
Wszyscy mamy wspólne cele wiêc musimy wspólnie temu zaradziæ bez publicznych utarczek.
Januszu- trochê wiêcej og³ady o czym bêdziemy mieli okazjê podyskutowaæ u Staszka wiêc nie odpisuj teraz.
Proponujê zamkn±æ ten w±tek i czekaæ na bie¿±ce info Zarz±du jak siê maj± sprawy.
Krzysiek

[Uaktualnione dnia: Sat, 22 May 2010 02:13]

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3953 jest odpowiedzią na wiadomość #3952] Sat, 22 May 2010 11:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Popieram Ciê Krzysiu !Wypowiedzia³e¶ siê w 100% !Zakoñczmy ten w±tek!Koniec kropka!Zarz±d niech sobie robi co uwarza!A chêtni do tworzenia swojej genealogi i pasjonaci sobie poradz± bez indexów z ostatnich 100lat!Pozdrawiam wszytkich pasjonatów genealogi!

[Uaktualnione dnia: Sat, 22 May 2010 11:14]

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #3958 jest odpowiedzią na wiadomość #3894] Sun, 23 May 2010 13:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostÄ™pny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Sluchajcie

trzeba sie trzymac prawa
uwazam rowniez ze powinnismy byc przykladem dla innych w tych sprawach

obecnie wystepuje duzo problemow prawnych w internecie i ochrony tych danych (jest poprostu chaos w internecie i wielki handel )

posiadamy pewne daty i powinismy je w specjalny sposub traktowac i zbierac. pozatym jest to nasz obowiazek jezeli zostalo to nam poswiecone.

musimy uchronic nasze zbiory przed komercjalem i starac sie tylko udzielac pojedynczych informacji podajac tylko zrudla i instytucje gdzie mozna te informacje znalesc lub rozszezyc swoje zbiory.

nie mozemy i nie powinismy udzielac pakiety zbiorow poniewaz nie jest to ok. z wielu punktow widzenia

(Pisze tylko o zbiorach osob jeszcze zyjacych)

mozna poprostu zebrac pewne daty w inny sposub omijajac nasza organizacje (ktora musi trzymac sie prawa i pewnych zasad moralnych).

powinnismy

daty zainteresowanym tylko przesylac na E-mail i prywatnie a nie pisac na Forum

czlonkowie towarzystwa powinni ale miec pelny dostep do dat kture byly spisywane za pomocom Kodu

pozdrawiam wszystkich

Marcin
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9089 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Fri, 02 December 2011 18:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Minê³o pó³tora roku od tej burzliwej dyskusji. Emocje zwi±zane z usuniêciem indeksów opad³y dlatego pozwolê sobie powróciæ do tematu.

Jak ju¿ wcze¶niej wspomina³em 31 grudnia 2010 r. ukaza³ siê nowy wykaz zdygitalizowanych ksi±g metrykalnych, udostêpnionych do przegl±dania w AD Pelplin. Zgodnie z tym wykazem wystêpuj± przypadki udostêpnienia do przegl±dania ksi±g "m³odszych" ni¿ 100 lat. Na marginesie. Szczegó³owe informacje na ten temat sukcesywnie wprowadzam do stosownych stron projektu "Parafia - kompedium wiedzy", w Genepedii.

Wobec powy¿szego kierujê pod adresem Zarz±du PomTG nastêpuj±ce pytanie: Czy by³y prowadzone lub s± planowane rozmowy o dostosowaniu zakresu publikowanych indeksów do zakresu udostêpnianych ksi±g metrykalnych?

Wg mnie obecna sytuacja to wynik jakiego¶ niedomówienia miêdzy PomTG i AD Pelplin. O sensie tego typu rozwi±zania nie trzeba nikogo przekonywaæ.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9093 jest odpowiedzią na wiadomość #9089] Sun, 04 December 2011 12:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!

1.W rozmowach pomiêdzy Dyrektorami Archiwów Diecezjalnych w Pelpilinie i Gdañsku, Dyrektorem Archiwum Pañstwowego w Gdañsku ,a Pomorskim Towarzystwem Genealogicznym dokonano ustaleñ dotycz±cych zakresu udostêpnienia indeksów metrykalnych na stronie Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego. S± to nastêpuj±ce okresy: chrzty(urodzenia),¶luby(ma³¿eñstwa)-100 lat od chwili bie¿±cej;zgony-50 lat od chwili bie¿±cej.

2.Archiwum Diecezjalne w Pelplinie "nie kopiuje fragmentów ksi±g metrykalnych na p³ytach CD-DVD z ostatnich 100 lat ze wzglêdu na prawn± ochronê dóbr osobowych", informacja o tym widnieje w samym archiwum i w zestawieniu ksi±g metrykalnych udostêpnianym chêtnym do korzystania z zasobów na miejscu.

3.W zwi±zku z powy¿szym Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne nie udostêpnia metryk do indeksacji i indeksów na stronie PTG niezgodnych z ustaleniami z Dyrektorami Archiwów oraz Ustaw± o ochronie danych osobowych.

pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Sun, 04 December 2011 12:06]

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9095 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Sun, 04 December 2011 15:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dziêkujê za jednoznaczn± odpowied¼. Wreszcie w tym temacie istnieje jasny i logiczny zwi±zek pomiêdzy aktualn± zawarto¶ci± PomGenBazy, a postami Ani z dn. 17 i 19 maja 2010 r. i Twoim z dn. 19.05.2010 r. Dlaczego w stosownym czasie zabrak³o publicznej informacji o poczynionych uzgodnieniach? Daleki jestem od wszczyniania jakiejkolwiek awantury. Niemniej widzê w tym kolejne (drobne) "potkniêcie" logistyczne Zarz±du PomTG. Rozumiem nawa³ waszej pracy przy szczup³o¶ci si³ ale popatrz na dotychczasow± wymowê tego tematu w zestawieniu z aktualn± zawarto¶ci± PomGenBazy. Jak to mog³y oceniaæ osoby dopiero rozpoczynaj±ce swoj± przygodê z genealogi± i nie zorientowane w ca³okszta³cie zagadnienia?

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9097 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Mon, 05 December 2011 00:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostÄ™pny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam,
Kilka wyja¶nieñ
1.Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne wyda³o o¶wiadczenie w dniu 25.05.2010 o prowadzonych rozmowach z Dyrektorami Archiwów ,a informacja o tym znalaz³a siê na stronie PTG.
2.Podstaw± wszelkich zamieszczanych indeksów na stronach PTG nie jest nawet efekt naszych rozmów z dyrektorami Archiwów, ale obowi±zuj±ca Ustawa o ochronie danych osobowych i Instrukcja ko¶cielna.
3.Twój post tym bardziej jest zaskakuj±cy, bo ¿±dasz od PTG " dostosowaniu zakresu publikowanych indeksów", tj chcesz by PTG publikowa³o indeksy „m³odsze ni¿ 100 lat”,inaczej mówi±c niezgodne z zakresem Ustawy, tego nie spodziewa³em siê w wypowiedziach osoby zwi±zanej z K-PTG.
Pozdrawiam
Mariusz

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9105 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Tue, 06 December 2011 09:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W swoim poprzednim po¶cie wyra¼nie da³em do zrozumienia i¿ temat uwa¿am za wyczerpany i zamkniêty wiêc z niema³ym zdziwieniem przeczyta³em Twój post, w którym delikatnie mówi±c „rozmijasz siê” z prawd±.

Nawi±zuj±c do o¶wiadczenia z dn. 25 maja nie raczysz zauwa¿yæ i¿ koñczy³o siê ono zobowi±zaniem Zarz±du do informowania o dalszych postêpach prac w rozwi±zaniu tego problemu. Zajê³o to Wam pó³tora roku i nast±pi³o dopiero w momencie gdy zostali¶cie wywo³ani do odpowiedzi.

Podobnie ma siê rzecz z precyzj± odpowiedzi zawart± w pkt. 2. Powtórzê to co napisa³em w poprzednim po¶cie. Ona dezinformuje osoby nie zorientowane w ca³okszta³cie zagadnienia.

Prawdziwym szokiem by³ dla mnie trzeci punk Twojego wyst±pienia. Nigdy siê nie spodziewa³em, i¿ przejdziesz na pozycje siewcy fa³szywych informacji. Zastanawiam siê jaki to zacz±tek intrygi kryje siê za „wpleceniem” informacji o K-PTG.
¯eby j± utr±ciæ w zarodku
Publicznie o¶wiadczam
Nie jestem i nigdy nie by³em cz³onkiem K-PTG. Towarzystwo to sprawuje tylko patronat nad projektem Genepedii. Na przestrzeni 2,5 roku kontaktowa³em siê z Ew± do 15 razy. Ostatni raz parê miesiêcy temu.

Po opublikowaniu postu reaktywuj±cego ten temat otrzyma³em na PW zapytanie: Do czego zmierzam ? Jak± walkê chcê znów rozpocz±æ? My¶lê, ¿e to pytanie drêczy³o niejedn± osobê wiêc czujê siê w obowi±zku odpowiedzenia na nie.

Wypadki jakie mia³y miejsce na forum kilka miesiêcy temu pokaza³y wszystkim do czego mo¿e doj¶æ na drodze rozmów zawieraj±cych wzajemne uszczypliwo¶ci czy inwektywy. To siê skoñczy³o jak no¿em uci±³. Doszed³em do wniosku, i¿ pora podj±æ próbê prze³amania marazmu tematycznego panuj±cego na tym i innych forach, z jednoczesnym wysterowaniem dyskusji na spokój, rzeczowo¶æ i merytoryczno¶æ. Nie bez powodu wybra³em najbardziej dra¿liwy z mo¿liwych tematów. Jestem zwolennikiem brania przys³owiowego byka za rogi. Uda³oby siê osi±gn±æ za³o¿one cele tu, to mo¿na by³oby pokusiæ siê o kolejne tematy. My¶lê, ¿e nie tylko dla mnie sposób w jaki zamknêli¶cie ten temat jest wyra¼nym sygna³em, i¿ na tym forum „po¿±dane” s± jedynie tematy typu: pro¶by o t³umaczenia aktów, przynale¿no¶æ miejscowo¶ci do parafii, itd., itp. czyli standard i zarazem marazm jaki daje siê zauwa¿yæ na wszystkich forach. Obowi±zuje generalna zasada „bmw” czyli bierny, mierny ale wierny.

Koniec roku jest zawsze okazj± do dokonania pewnego rodzaju podsumowañ. W mojej ocenie jest on najgorszy z ostatnich trzech lat. Chodzi mi o zanik aktywno¶ci na forach sporej grupy ludzi dot±d bardzo aktywnych. Maj±cych spor± wiedzê i dziel±cych siê ni± z potrzebuj±cymi. Odchodz± nie widz±c sensu swojego bytu w obecnej rzeczywisto¶ci. To zjawisko nie ominê³o tak¿e PomTG (sprawa Joanny). Potrzeba kilku lat by „lukê” tê wype³ni³ obecny „narybek” pokroju „kaphisa”. Oby tylko i ten „narybek” nie zosta³ zmarnowany.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9106 jest odpowiedzią na wiadomość #9105] Tue, 06 December 2011 12:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Janusz, proszê odpowiedz: co w czasie kiedy nale¿a³e¶ do Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego zrobi³e¶ pomocnego dla jego cz³onków i prac przy projektach PTG?
Jako Zarz±d Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego u³atwili¶my Ci dostep do zasobu AD Pelplin, ale jak widzimy ta pomoc dla Ciebie by³a niewystarczaj±ca.

pzdr Janusz
Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9113 jest odpowiedzią na wiadomość #3891] Wed, 07 December 2011 11:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Najwyra¼niej brakuje Ci argumentów do rozmowy gdy zni¿asz siê do próby zdyskredytowania mnie w oczach ¶rodowiska. Kilka miesiêcy temu próbowa³ tego Marcin. Wszyscy mieli okazjê siê przekonaæ o skutkach takiego postêpowania. Wywo³a³e¶ mnie do odpowiedzi, ok. Podsumujmy tylko elementy najistotniejsze .

Przed wst±pieniem do PTG
– propozycja zajêcia siê moderacj± strony - zero reakcji.

W trakcie cz³onkostwa
– prowadzenie genealogicznych wtorków
- wspó³praca z Krystyn± w zakresie ustalania listy braków w ksiêgach metrykalnych oraz listy ksi±g lub pojedynczych zdjêæ wymagaj±cych regitalizacji. Wyjazd dla realizacji tych zadañ mia³ nast±piæ rok temu. Potem mówi³o siê o terminie wiosennym. Nie nast±pi³ do dzi¶.
- inicjatywa po³±czenia systemem linków zewnêtrznych stron parafii PomGenBazy i projektu Genepedii „Parafia – kompendium wiedzy” w celu u³atwienia u¿ytkownikom dostêpu do poszerzonej informacji. Za miesi±c minie rok jak w wyniku poczynionych uzgodnieñ (m. in. z Tob±) przekaza³em Adamowi listê ok. setki stosownych linków. Realizacja tego uzgodnienia na poziomie 5%. Czy potrzebny lepszy komentarz? Dzi¶ zapalam ¶wieczkê pogrzebow± nad t± inicjatyw± i jednocze¶nie przypomnê Ci Twoje zapowiedzi (sprzed dwóch lat) stworzenia w³asnej bazy parafii.

Po wyst±pieniu z PTG
Inicjatywa i wstêpne rozmowy o digitalizacji i indeksacji ksi±g zgonów znajduj±cych siê w zasobach USC. Propozycja spotka³a siê z ¿ywym zainteresowaniem urzêdników. Aktualnie USC stoj± przed problemem zindeksowania (na swoje potrzeby) aktów z ksi±g jakie s± u nich zgromadzone. Borykaj± siê z nieobcym nam problemem prawid³owego odczytania pisowni nazwisk ze wzglêdu na stan techniczny zachowanych ksi±g oraz charakter pisma osób dokonuj±cych wpisów, a przecie¿ trzeba realizowaæ jeszcze bie¿±ce obowi±zki. Mo¿liwo¶æ zrealizowania 1/3 zadania bez anga¿owania w³asnych si³ i ¶rodków by³a zbyt ³akomym k±skiem by j± zlekcewa¿yæ. Z tego tytu³u sprawa trafi³a na szczebel Urzêdu Wojewódzkiego. Dla ¶rodowiska genealogicznego, w tym g³ównie PomTG, by³by to przyczynek do kolejnego splendoru i ¶wiadectwo podejmowanych inicjatyw. Z pewnym ¿alem urzêdniczka zakomunikowa³a mi decyzjê odmown± wynikaj±c± z braku stosownych delegacji w przepisach dotycz±cych aktów USC. Do dnia dzisiejszego o tej inicjatywie wiedzieli tylko Mariusz z którym na bie¿±co konsultowa³em rozwój sytuacji oraz Kasia Nalazek, która natychmiast zg³osi³a gotowo¶æ do indeksacji tych zasobów. Indeksacja aktów USC to „wej¶cie na poletko” administracji pañstwowej. Do jej wykonania nie mo¿na skierowaæ przypadkowych osób. To musia³ byæ zespó³ osób maj±cych swoje korzenie na tym terenie, które znaj± wystêpuj±ce nazwiska, a poprzez indeksowanie aktów metrykalnych zdoby³y wiedzê o formach pisowni nazwisk. Wszystko po to by zminimalizowaæ ilo¶æ pomy³ek, które s± nieuniknione. Z tego tytu³u w sk³adzie takiego zespo³u widzia³em Kasiê.

Masz do¶æ - czy mam podaæ kolejne przyk³ady?
Masz do¶æ - czy mam tak¿e ustosunkowaæ siê do kwestii dostêpu zasobów AD Pelplin?

Teraz to ja zadam Tobie pytanie o to co zrobi³e¶ dla ¶rodowiska za po¶rednictwem Genepedii. Czy napisa³e¶ choæby jeden artyku³? Czy opisa³e¶ „swoj±” parafiê, wskaza³e¶ powi±zane z ni± USC by nastêpnym u³atwiæ badania? Odpowiem za Ciebie – NIC.

£±czy nas jedno. Po¶wiêcamy ka¿d± woln± chwilê na pracê spo³eczn± w zakresie który nam odpowiada. Natomiast dzieli to, i¿ ja patrzê na potrzeby ca³ego ¶rodowiska, a Ty przez pryzmat interesów towarzystwa czemu wyra¼nie da³e¶ wyraz w swoim po¶cie.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Wed, 07 December 2011 11:58]

Odp: dot. oświadczenia o usunięciu indeksów [wiadomość #9117 jest odpowiedzią na wiadomość #9113] Wed, 07 December 2011 18:17 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Witam!
Có¿ , widzê ¿e drogi Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego i Twoje siê powoli rozchodz±. TY masz swoje cele, my swoje. Jedn± rzecz chcia³bym tylko u¶ci¶liæ nie prowadzi³e¶, a wspó³prowadzi³e¶ Genealogiczne Wtorki- jest to istotna ró¿nica.
Proszê moderatora, tak jak napisa³ ju¿ wcze¶niej Krzysiek o zamkniêcie tego w±tku

pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Wed, 07 December 2011 18:18]

Poprzedni wÄ…tek: Indeksy - 1.500.000 wpisów – 14 lipiec 2010
Następny wątek: Parafia Sartowice
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 03:20:12 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund