Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Kolasińscy
Kolasińscy [wiadomość #5930] Mon, 24 January 2011 00:01 Przejdź do następnej wiadomości
kier1987 jest aktualnie niedostępny  kier1987
Junior Member
Dzie dobry!!!

Interesuje mnie rd Kolasiskich. Utknem w miejscu. Mam skpe dane odnonie mojego pradziadka Franciszka. Dokadnej daty urodzenia nie mam (przypuszczalnie 1899), zgin w 1944 r zastrzelony w lesie niedaleko miejscowoci Osieczna. Pochowany zosta na cmentarzu w Szlachcie. Oeni si z Ann zd. Pliszka, crk Matyldy zd. Talaka i Tomasza Pliszka.

Jego rodzestwo ktre udao mi si ustali to: Jan, Pawe, Marta, Kazimierz, Rozalia i Monika.

Potrzebuj jaki wiadomoci o moim pradziadku, tj. rodzicw lub inne, ewentualne rodzestwo.

Dzikuj za jakkolwiek pomoc.
Odp: Kolasińscy [wiadomość #5931 jest odpowiedzią na wiadomość #5930] Mon, 24 January 2011 02:04 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witam
Kilka informacji jakie znalazem o Franciszku Kolasiskim .
Rolnik,urodzony 21 stycznia 1899 r, urodzony lub zamieszkay w Oswku,zamordowany przez Jagdkommando za wspdziaanie z partyzantami w dniu 27 padziernika 1944 r.
rdo :"Ksiga imienna strat ludzkich II wojny wiatowej/Kociewie/"1983

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Kolasińscy [wiadomość #5932 jest odpowiedzią na wiadomość #5931] Mon, 24 January 2011 14:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj bardzo

Teraz przynajmniej mam dokadn dat urodzenia pradziadka. Nadal jednak poszukuje rodzicw.

Odp: Kolasińscy [wiadomość #5933 jest odpowiedzią na wiadomość #5930] Mon, 24 January 2011 16:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mark65 jest aktualnie niedostępny  mark65
Miejsce: Olszynka
Senior Member
Witaj
Wedug informacji w bazie SEZAM ,akta dotyczce urodze, maestw i zgonw z USC w Osiecznej, znale mona w Archiwum Pastwowym w Gdasku w zespole 10/2054.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php?l=&mode=show& amp;zespoly_id=13329
Pozdrawiam

Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
Odp: Kolasińscy [wiadomość #5934 jest odpowiedzią na wiadomość #5930] Mon, 24 January 2011 19:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Wydaje sie e w naszej PomgenBazie mozna znale rodzicw Franciszka Kolasiskiego.Skoro urodzi si 21.01.1899( jak pisze Mariusz) to najprawdopodobniej urodzi si w Parafii liwice a jego rodzicami byli Josephus Kolasiski i Fanciszka Zieliska.

pzdr.Janusz

Z naszej PomGenBazy wynika e Franciszek Kolasiski mia nastpujce rodzestwo:
Marta,Jan,Wadysaw,Konrad,Pawe,Rosalia?(chyba w indeksie jest bdnie wpisane nazwisko matki)

[Uaktualnione dnia: Mon, 24 January 2011 21:20]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Kolasińscy [wiadomość #5937 jest odpowiedzią na wiadomość #5930] Mon, 24 January 2011 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Cytuj:

Z naszej PomGenBazy wynika e Franciszek Zieliski mia nastpujce rodzestwo:
Marta,Jan,Wadysaw,Konrad,Pawe,Rosalia?(chyba w indeksie jest bdnie wpisane nazwisko matki)

Zieliska bya ona, ona Jzefa i miaa na imi Franciszka (takie mae sprostowanie).

A rodzestwo ktre wymieniem znalazem w dokumentach mojej babci (crki Franciszka i Anny), wic nie wiem dokadnie ktre s poprawne:

Cytuj:

Marta,Jan,Wadysaw,Konrad,Pawe,Rosalia?

czy

Cytuj:

Jan, Pawe, Marta, Kazimierz, Rozalia i Monika.
Odp: Kolasińscy [wiadomość #5938 jest odpowiedzią na wiadomość #5937] Mon, 24 January 2011 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Oczywicie miaem na myli rodzestwo Franciszka Kolasiskiego.Przepraszam za bd.Podaem je w/g naszej PomGenBazy od najstarszego do najmodszego.Wedug naszej PomGenBazy Franciszek urodz si. midzy Janem a Wadysawem.Mariusz bardzo dobrze poradzi aby uda sie do Archiwum Pastwowego w Gdasku i przewertowa USC Osieczna.Mona jeszcze zadzwoni do ks.Proboszcza z par.liwice i umwi si z nim na przewertowanie ksig parafialnych na plebanii.

pzdr.Janusz
Poprzedni wątek: Chojnice,sluby 1843
Następny wątek: RODZINA KWICZOR
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Aug 12 20:54:31 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund