| Kolasińscy [wiadomość #5930] |
Mon, 24 January 2011 00:01  |
kier1987
|
Junior Member |
|
|
Dzie dobry!!!
Interesuje mnie rd Kolasiskich. Utknem w miejscu. Mam skpe dane odnonie mojego pradziadka Franciszka. Dokadnej daty urodzenia nie mam (przypuszczalnie 1899), zgin w 1944 r zastrzelony w lesie niedaleko miejscowoci Osieczna. Pochowany zosta na cmentarzu w Szlachcie. Oeni si z Ann zd. Pliszka, crk Matyldy zd. Talaka i Tomasza Pliszka.
Jego rodzestwo ktre udao mi si ustali to: Jan, Pawe, Marta, Kazimierz, Rozalia i Monika.
Potrzebuj jaki wiadomoci o moim pradziadku, tj. rodzicw lub inne, ewentualne rodzestwo.
Dzikuj za jakkolwiek pomoc.
|
|
|
|
| Odp: Kolasińscy [wiadomość #5931 jest odpowiedzią na wiadomość #5930] |
Mon, 24 January 2011 02:04   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witam
Kilka informacji jakie znalazem o Franciszku Kolasiskim .
Rolnik,urodzony 21 stycznia 1899 r, urodzony lub zamieszkay w Oswku,zamordowany przez Jagdkommando za wspdziaanie z partyzantami w dniu 27 padziernika 1944 r.
rdo :"Ksiga imienna strat ludzkich II wojny wiatowej/Kociewie/"1983
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Kolasińscy [wiadomość #5934 jest odpowiedzią na wiadomość #5930] |
Mon, 24 January 2011 19:24   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witam!
Wydaje sie e w naszej PomgenBazie mozna znale rodzicw Franciszka Kolasiskiego.Skoro urodzi si 21.01.1899( jak pisze Mariusz) to najprawdopodobniej urodzi si w Parafii liwice a jego rodzicami byli Josephus Kolasiski i Fanciszka Zieliska.
pzdr.Janusz
Z naszej PomGenBazy wynika e Franciszek Kolasiski mia nastpujce rodzestwo:
Marta,Jan,Wadysaw,Konrad,Pawe,Rosalia?(chyba w indeksie jest bdnie wpisane nazwisko matki)
[Uaktualnione dnia: Mon, 24 January 2011 21:20] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Kolasińscy [wiadomość #5937 jest odpowiedzią na wiadomość #5930] |
Mon, 24 January 2011 21:01   |
kier1987
|
Junior Member |
|
|
| Cytuj: | Z naszej PomGenBazy wynika e Franciszek Zieliski mia nastpujce rodzestwo:
Marta,Jan,Wadysaw,Konrad,Pawe,Rosalia?(chyba w indeksie jest bdnie wpisane nazwisko matki)
|
Zieliska bya ona, ona Jzefa i miaa na imi Franciszka (takie mae sprostowanie).
A rodzestwo ktre wymieniem znalazem w dokumentach mojej babci (crki Franciszka i Anny), wic nie wiem dokadnie ktre s poprawne:
| Cytuj: | Marta,Jan,Wadysaw,Konrad,Pawe,Rosalia?
|
czy
| Cytuj: | Jan, Pawe, Marta, Kazimierz, Rozalia i Monika.
|
|
|
|
|
| Odp: Kolasińscy [wiadomość #5938 jest odpowiedzią na wiadomość #5937] |
Mon, 24 January 2011 21:36  |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Oczywicie miaem na myli rodzestwo Franciszka Kolasiskiego.Przepraszam za bd.Podaem je w/g naszej PomGenBazy od najstarszego do najmodszego.Wedug naszej PomGenBazy Franciszek urodz si. midzy Janem a Wadysawem.Mariusz bardzo dobrze poradzi aby uda sie do Archiwum Pastwowego w Gdasku i przewertowa USC Osieczna.Mona jeszcze zadzwoni do ks.Proboszcza z par.liwice i umwi si z nim na przewertowanie ksig parafialnych na plebanii.
pzdr.Janusz
|
|
|
|