INDEKSACJA [wiadomość #259] |
Wed, 13 September 2006 10:21  |
 |
Adalbertus
|
Member |
|
|
Akurat (roda, 13.09) na grupie pl.soc.genealogia zobaczyem informacje p.Minakowskiego o indeksach maestw. By moe jest to cenna incjatywa, chocia osoba samego autora budzi moje do sprzeczne odczucia - ze wzgldu na agresywny i przemdrzay nieraz styl prowadzenia dyskusji (a tego nie lubi bardzo). Wrd wspautorw tego indeksu s take czonkowie naszego PTG. Moe warto byoby si zastanowi, czy nie upowani Staszka Pienika do przekazania w zasoby oglnopolskiego (jeli jest on nim w rzeczywistosci ?)indeksu take i naszej bazy maestw - myl, e nam nie ubdzie, a poytek bdzie wikszy (moe doda jaki odsyacz na nasz stron internetow ?).
Waciwie to chciaem poruszy inny aspekt indeksowania - pisowni nazwisk. P.Minakowski w swoim indeksie nakazuje przestrzeganie takich oto regu:
rok
numer aktu (ten, ktry jest w ksidze)
nazwisko pana modego (w formie takiej, jaka dzisiaj byaby wpisana w dowodzie osobistym)
imi pana modego (w brzmieniu dzisiejszym, standardowym)
nazwisko panny modej (w formie takiej, jak jej ojciec miaby dzisiaj wpisane w dowodzie osobistym)
imi panny modej (w brzmieniu dzisiejszym, standardowym)
Wanie co do tych regu mam wtpliwoci. O ile pamitam, przyjlimy, e w naszej (Pom.TG) bazie bdziemy zapisywali dane indeksowanych osb w takiej formie, w jakiej widniej w ksigach.
Jest to -wedug mnie - metoda suszniejsza, ni dopasowywanie czy wymylanie dzisiejszej formy do niegdysiejszych pisowni. Tym bardziej, ze obecne metody wyszukiwania pozwalaj na odnalezienie nazwisk nieraz do odlegych od podstawowego brzmienia - co wida w samym indeksie maestw na stronie .przodkowie. Po wpisaniu dowolnego (ja zrobiem kilkakrotn prb) nazwiska otrzymujemy spor list, a niektre dane s do odlege od tego, czego szukamy. Jednake genealogia to nie baza skradzionych samochodw, gdzie odpowied powinna si znale w ciagu kilku sekund. Sama informacja stanowi dopiero baz wyjciow do dalszych poszukiwa. W tym tkwi cay urok pasji - hobby czy jak tam nazwiemy nasze fascynacje przeszoci. Chyba, e bazy maj suzy jako narzdzie dla zawodowych poszukiwaczy, dla ktrych czas wyszukiwania to pienidz - ale wtedy naley wyranie o tym powiedzie.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyski
Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
[Uaktualnione dnia: Wed, 13 September 2006 10:47] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: INDEKSACJA [wiadomość #261 jest odpowiedzią na wiadomość #259] |
Wed, 13 September 2006 14:13   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Strona p.Marka M ostatnio nie bya uaktualniana od kilku miesicy. Sama strona jest przede wszystkim stron prywatn , reklamujc wasne wydawnictwa elektroniczne (genealogiczne).
To, e nasi czonkowie (ja i inni) uczestniczymy w niej jest spowodowane posiadaniem indeksw ksig z poza terenu Pomorza i tylko takowe tam umieszczamy. Na naszej stronie umieszczamy tylko indeksy parafii pomorskich i to nie tylko lubow, jak u MJM, ale take chrztw i zgonw. Pisaem do p.MJM z prob o zamieszczenie informacji i linku do nadzej strony. W rewanu moemy zrobi to samo na www.ptg.
PTG nie ma adnego racjonalnego powodu promocji wydawnictw elektronicznych MJM. Wikszy zakres indeksw to wicej wej na stron a co za tym idzie i wiksze obroty wydawnictwa.
Myl, e pozostaniemy przy swoim. Takie jest moje zdanie.
Stanisaw Pieniek
PS. Jest taka strona genealodzy.pl
Strona powstajcego Polskiego TG. Na niej jest prowadzony take indeks metryk (wszystkie rodzaje)i autor (Jacek Mochowski) obiecuje, e nigdy na niej nie zabraknie miejsca. Gdybymy mieli, tak jak pisze Wojtek, skupi wszystkie metryki na jednej stronie, bybym za umieszczaniem ich wanie tam gdzie istnieje nie obciona komercyjnie strona oglnopolskiego Towarzystwa Genealogicznego.
Stanisaw Pieniek
Staszek
[Uaktualnione dnia: Wed, 13 September 2006 14:24] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: INDEKSACJA [wiadomość #263 jest odpowiedzią na wiadomość #261] |
Wed, 13 September 2006 22:07  |
hesch