Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska
Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska [wiadomość #18272] Wed, 23 December 2020 06:11 Przejdź do następnej wiadomości
chwieral
Junior Member
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Do genealoga mi daleko. Zawodowo zajmujê siê sztuk±, za¶ genealogiê traktujê jako po³±czenie rodzinnego obowi±zku, dbania o spu¶ciznê, jak i przyjemno¶ci w samych poszukiwañ, dr±¿eniu, analizowaniu.
Ucieszy³em siê, ¿e PTG zajê³o siê równie¿ ukraiñsk± (obecnie) miejscowo¶ci± Zbara¿ sk±d pochodz± moi przodkowie po k±dzieli. Wyszukujê ksiêgi, próbujê robiæ samodzielnie wszystko na tyle, na ile to mo¿liwe. Czasem jednak brak pewno¶ci zapala w g³owie ¿arówkê z napisem "b±d¼ ostro¿ny, je¶li nie jeste¶ pewny". St±d te¿ moja gor±ca pro¶ba o konsultacjê w postaci pomocy w rozczytaniu dwóch nazwisk moich przodków bezpo¶rednich z wycinku skanu metryki z ksiêgi ze Zbara¿a z roku 1857-go. Mój prapradziadek to Andrzej Za³uski. Wpisane jest imiê ojca oraz rodziców ojca, jak i matki oraz rodziców matki, czyli de facto zarówno rodzice, jak i dziadkowie Andrzeja Za³uskiego. Moja niepewno¶æ dotyczy dwóch zamieszczonych tu nazwisk, a mianowicie:

"Zachariasz Za³uski - syn Bazylego i Tekli ...?..."
oraz
"rodzice Xeni - Teodor Isterewicz i Helena ...?...".

Poni¿ej ów wycinek skanu:

https://images90.fotosik.pl/455/13f8ae66cc228e5c.jpg

Z góry uprzejmie dziêkujê za pomoc. W³a¶ciwe/jednolite brzmienie nazwiska jest tu bardzo istotne.

Serdecznie pozdrawiam
Radek

Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.

[Uaktualnione dnia: Wed, 23 December 2020 06:17]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska [wiadomość #18277 jest odpowiedzią na wiadomość #18272] Fri, 25 December 2020 22:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Ravenyx20 jest aktualnie niedostępny  Ravenyx20
Senior Member
Witam,

moim zdaniem pierwsze nazwisko to "Szwaja", drugie "Hornig" b±d¼ "Horniy".

Moi przodkowie pochodz± spod Zbara¿a, ze wsi Hnilice. Pradziadek by³ m³ynarzem w Zbara¿u do 1945 roku, potem przesiedlili siê do Gdañsk i tu zosta³ kierownikiem m³yna krupnego.

Pozdrawiam
Micha³
Odp: Przywitanie i zarazem prośba o rozczytanie nazwiska [wiadomość #19269 jest odpowiedzią na wiadomość #18277] Fri, 11 November 2022 02:17 Przejdź do poprzedniej wiadomości
chwieral
Junior Member
Bardzo dziêkujê.

Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.
Poprzedni wątek: Jan i Marta Słowi/Słowy
Następny wątek: Franciscus Wojtalewicz
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 15:38:00 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund