Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka...
Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11365] Sun, 10 March 2013 17:03 Przejdź do następnej wiadomości
szczebiotka jest aktualnie niedostępny  szczebiotka
Junior Member
Witam poszukujê wiadomo¶ci o Turzyñski/a,szczególnie o Adamie Turzyñskim który zgin±³ w czasie pierwszej wojny ¶wiatowej,mieszka³ w Wierzchach powiat ¶wiecki.Poszukujê równie¿ Kuzimski b±d¼ kuziemski zamieszkali w Zalesie Szlacheckie i te okolicie,Bielaszewscy równie¿ z tej okolicy,woj dawne bydgoskie obecnie kujawsko pomorskie.Szukam równie¿ informacji o Skonieczka/Skoniecki,Mecler/Metzler,Jó¼wik z województwa ³ódzkiego.Oraz Fr±czyk ,Czy¿ewski woj ¶l±skie okolice Czêstochowy.Bardzo proszê o pomoc
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11366 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Sun, 10 March 2013 18:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Wierzchy to parafia Osie
Zalesie Szlacheckie to parafia Drzycim.
Jak zobaczysz na tej stronie w indeksach Twoje nazwiska na tym terenie wystêpowa³y.
Nie pozostaje Ci nic innego tylko udaæ siê do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie gdzie znajduj± siê ksiêgi z powy¿szych parafii i posiedzieæ trochê i wyszukaæ metryki Twoich przodków.
A ju¿ z innej beczki, to na forum genealogicznym istnieje zasada podpisywaniem sie z imienia i nazwiska.

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11367 jest odpowiedzią na wiadomość #11366] Sun, 10 March 2013 20:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Z tych parafii mam wiêkszo¶æ z rodziny ,natomiast najbardziej chodzi³o mi o Adama Turzyñskiego a dok³adnie o jego ¶mieræ a tu nie znalaz³am takiej informacji gdyz on zgin±³ na wojnie i nikt nie wie gdzie wiêc i dlatego za³o¿y³am ten w±tek.Co do podpisywania siê imieniem i nazwiskiem to có¿ jak tak bardzo Panu to przeszkadza to proszê bardzo Smile

Pozdrawiam Magdalena Skonieczka Smile
P.S. Czy jest jaka¶ inna mo¿liwo¶æ poszukiwania danych ni¿ z ksi±g parafialnych??Jestem laikiem w tych sprawach Sad
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11368 jest odpowiedzią na wiadomość #11367] Sun, 10 March 2013 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Mo¿na szukaæ ksi±g adresowych w AP. Jednak te z lat po 1912 do dzisiaj obejmuje Ustawa o Ochronie danych

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11369 jest odpowiedzią na wiadomość #11368] Sun, 10 March 2013 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Czyli nie mam ¿adnych szans na znalezienie ,no có¿ widocznie moje dzieci bêd± musia³y dokoñczyæ za mnie Smile dziêkujê za odpowied¼ Smile
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11370 jest odpowiedzią na wiadomość #11369] Sun, 10 March 2013 21:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Adam Turzyñski zagin±³ gdzie¶ tam na wojnie a wiêc i tak w ksiêgach ko¶cielnych nie bêdzie metryki zgonu. Czasami ksi꿱 w oarafiach robili spisy osób z danej parafi, którzy zginêli podczas wojny.
Wa¿ne po jakiej stronie walczy³. Z tych terenów wielu mê¿czyzn s³u¿y³o w werhmachcie. Je¶li w Polskim Wojsku to jest takie wydanie :"Ksiêga pochowanych ¯o³nierzy Polskich podczas II W>¦w."
Je¶li w wojsku niemieckim to nale¿y szukaæ w tamtejszym odpowiedniku PCK.

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11371 jest odpowiedzią na wiadomość #11370] Sun, 10 March 2013 21:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
On walczy³ w pierwszej wojnie.i zgin±³ z tego co wiem gdzie¶ miêdzy 1920 -25,tak mi siê zdaje bo w tym czasie moja pra babcia otrzyma³a zap³atê od pañstwa za jego ¶mieræ,a ¿e nie znam siê na tym wiêc trudno mi co¶ ustaliæ,dlatego my¶la³am aby napisaæ do archiwum wojska polskiego chyba to tak siê nazywa ale nie wiem czy dali by mi jak±¶ odpowied¼.W spisach o poleg³ych które s± udostêpnione on nie wystêpuje.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11372 jest odpowiedzią na wiadomość #11371] Sun, 10 March 2013 21:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Pyta³em w jakiej armii walczy³. Je¶li zgin±³ w latach 1920-1925 to na pewno nie w I W.¦w. Mo¿e w wojnie ros-pol w 1920 a mo¿e wogóle zagin±³ w innych okoliczno¶ciach nie zwi±zanych z wojna. Mo¿na spróbowaæ poszukaæ w Centralnym Archiwum Wojskowym w Rembertowie:
http://www.caw.wp.mil.pl/pl/index.html

Staszek
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11373 jest odpowiedzią na wiadomość #11372] Sun, 10 March 2013 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Mo¿e ¼le to uje³am ,w tych latach babcia dosta³a pieni±dze za jego ¶mieræ,niestety w jakiej armii tego nie wiem,i dlatego ciêzko mi co¶ znale¼æ Sad a niestety z rodziny nie mam nikogo co by co¶ na ten temat wiedzia³.Jedynie ciocia i przekazy rodzinne mówi± ¿e poszed³ walczyæ na pierwsz± wojnê ¶wiatow± i tam zgin±³,ale gdzie i w jakiej armii niestety nie wiem.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11627 jest odpowiedzią na wiadomość #11372] Sun, 05 May 2013 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
witam,nowe informacje s± takie ¿e lata miêdzy 1915-1918,w latach 1920-25 pra babcia otrzyma³a jak±¶ sp³atê i w tych ;atach zacze³a budowaæ dom.Ale ju¿ nawet nie mam nadziei ¿e kiedy¶ siê dowiem co z nim siê sta³o.Szukam równie¿ informacji dotycz±cych jego ojca Theodora Turzyñskiego, mianowicie miejsca urodzenia jak i jego rodziców.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11628 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Sun, 05 May 2013 22:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gosiak jest aktualnie niedostępny  Gosiak
Miejsce: Gdynia
Member
Niestety do 2014r archiwum wojskowe nieczynne z powodu remontu i ¿adnych poszukiwañ prowadziæ siê nie da Sad . Mo¿na jedynie próbowaæ telefonicznie ustaliæ czy osoba widnieje na li¶cie poleg³ych. Powodzenia...
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11806 jest odpowiedzią na wiadomość #11628] Tue, 02 July 2013 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
No niestety nic nie uda³o mi siê wyci±gn±æ ,wiêc nadal stojê w martwym punkcie.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11807 jest odpowiedzią na wiadomość #11806] Tue, 02 July 2013 21:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
MO¿e masz jakie¶ zdjêcie dziadka w mundurze??? U³atwi to poszukiwania w jakiej armii walczy³??
W archiwum wojskowym nie by³o informacji o przodku??? Czy nie uda³o siê zupe³nie nic ustaliæ??

Ma³gosia
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11808 jest odpowiedzią na wiadomość #11807] Tue, 02 July 2013 21:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Nie zachowa³o siê nic po nim,tylko te kilka informacji przekazanym nam przez dziadków.Niestety w bazie danych mo¿e i jest ale na razie nie udzielaj± informacji bo siostra dzwoni³a.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11809 jest odpowiedzią na wiadomość #11808] Tue, 02 July 2013 21:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Mo¿e i nie udzielaj± informacji ale... jak siê ³adnie poprosi to mo¿na uzyskaæ informacje o poleg³ym ( tzn gdzie i kiedy). Osobi¶cie siê dowiedzi³am o swoich. Niestety nic wiêcej siê nie da ustaliæ bo zasoby s± niedostêpne. Zatem mo¿na próbowaæ czy figuruje na listach poleg³ych w I W¦- oczywi¶cie naszego wojska. Zreszt± listy poleg³ych ¶migaj± po necie mo¿e gdzie¶ tam jest twój przodek.
Powodzenia i cierpliwo¶ci

Ma³gosia
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11810 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Wed, 03 July 2013 00:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Chaber jest aktualnie niedostępny  Chaber
Member
¬ró³o:
http://java.genealogy.net/eingabe-verlustlisten/search

Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 2
kompania 4
Adam Tuzynski poleg³ 13.07.1915

Landwehr-Infanterie-Regiment Nr. 2
wchodzi³ w sk³ad
35. Reserve-Division
http://de.wikipedia.org/wiki/35._Reserve-Division_(Deutsches_Kaiserreich)

Patrz±c na szlak bojowy 35 dywizji, wychodzi na to, ¿e Tój pradziadek zgin±³ w bitwie nad potokiem Moszka na dzisiejszej Ukrainie Zakarpackiej.

Pozdrowienia

Arnold B³awat
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11812 jest odpowiedzią na wiadomość #11809] Wed, 03 July 2013 09:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
W necie go nie znalaz³am a przekopa³am sporo stron i nic,ale mo¿e rzeczywi¶cie sama zadzwoniê i ³adnie poproszê Very Happy dziêkujê za odpowied¼ Smile
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11813 jest odpowiedzią na wiadomość #11810] Wed, 03 July 2013 09:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
O kurcze niesamowite Smile nie s±dzi³am ¿e móg³ a¿ tam dotrzeæ.Dziêkujê Very Happy
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #11814 jest odpowiedzią na wiadomość #11810] Wed, 03 July 2013 12:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzisiaj otrzyma³am pismo z Centralne Archiwum Wojskowe z takim oto pismem:

Szanowna Pani,odpowiadaj±c na pismo z dn.10.06.2013 r uprzejmie informujê ¿e w wyniku kwerendy w zasobie Centralnego Archiwum Wojskowego nie odnaleziono materia³ów archiwalnych dotycz±cych Adama Turzyñskiego vel Tuszyñskiego s.Teodora ur.1882r.

A z tego co tutaj zosta³o napisane dziadek by³ w wojsku pruskim wiêc moje pytanie jest takie : gdzie mogê poszukaæ wiêcej informacji?Czy w Niemczech maj± jakie¶ informacje na jego temat?
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #13611 jest odpowiedzią na wiadomość #11365] Fri, 12 September 2014 08:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
goskad3 jest aktualnie niedostępny  goskad3
Junior Member
Witam!
Mam w swoim drzewie Bielaszewskich z Je¿ewa i okolic - co konkretnie Pani± interesuje? mo¿e bêdê mog³a pomóc??
pozdrawiam
Gosia W.
Odp: Poszukuję Turzyńskich,Kuzimski,Bielaszewska,Skonieczka... [wiadomość #13612 jest odpowiedzią na wiadomość #13611] Sat, 13 September 2014 18:19 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Dzieñ dobry,moi Bielaszewscy pochodzili w³a¶nie z Je¿ewa ,moja pra babcia to Julianna Bielaszewska jej ojcem by³ Franciszek Bielaszewski a matka to Julianna z domu Glinke bad¼ Glinkowska. Mia³a siostry Joanna , Marta , Weronika, Franciszka, Anastazja ,Wanda i Leokadia oraz brata Bernarda.Niestety wiêcej informacji na ich temat nie mam ,posiadam tylko zdjêcie kiepskie zdjêcie mojej pra babki.Je¶li ma Pani jakie¶ informacjê o tej rodzinie to bêdê bardzo wdziêczna. Pozdrawiam Magdalena
Poprzedni wątek: Rodzina Młotek - Wolental
Następny wątek: Poszukuję artystę malarza Franciszka Mączyńskiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 11:54:59 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund