Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Indeksacja miejsc pamięci
Indeksacja miejsc pamięci [wiadomość #717] Sun, 29 April 2007 09:58 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Wpisaam si dzi na forum Genpolu w wtku "Ewidencje cmentarzy". Kopiuj cz mojej wypowiedzi, bo pewnie na naszej stronie kto szybciej mnie naprowadzi na waciwe rozwizanie problemu.

Fotografowanie miejsc pamici nieznanych szerzej uwaam za bardzo dobry pomys. Mieszkam praktycznie w lesie i w bardzo bliskiej okolicy znalazam 2 miejsca pamici zwizane z II W. I tu mam problem. W Kocierzynie na cmentarzu w gwnej alejce pochowano 18 mieszkacw ziemi kocierskiej zabitych przez hitlerowcw. Jeden z nich - Bernard Szumocki - zosta zabity przy drodze lenej z Sarnw do Juszek i tam znalazam pomnik z informacj na ten temat. Ale kopot mam z drugim miejscem - w Kocierzynie widnieje na jednym z tych 18 nagrobkw nazwisko Wadysaw Wilma - partyzant Gryfa Pomorskiego. Szukajc kiedy grzybw natknam si na grb (!) Wadysawa Wilmy - partyzanta Gryfa Pomorskiego w lesie przy drodze z Juszek do Gounia. I teraz nie wiem, gdzie waciwie ten partyzant zosta pochowany.
Mam te inne zagadki na koncie. Krzy prawosawny z tablic upamitniajc jecw rosyjskich (bez nazwisk) z lat 1914-1918 postawiony pod murem jednego z katolickich cmentarzy (skd si tam wzi, kto go przenis?). Tablica przy drodze z Kocierzyny na Zblewo informujca o ydowskich winiarkach zmarych (zabitych?) w 1945r. (z jakiego obozu wyruszyy w Marsz mierci? prawdopodobnie chodzio o Stutthof, alr pewnoci 100% nie mam).
Wierz, e kiedy uda si cho cz zagadek rozwiza.

Jeli chodzi o prawosawny krzy to jestem w kontakcie z Wojtkiem (Adalbertusem). Celowo nie podaj publicznie nazwy cmentarza, eby krzy nie znikn nagle w niewyjanionych okolicznociach.
Za kad sugesti bd wdziczna.

pozdrawiam
Iza Wysiecka
Odp: Indeksacja miejsc pamięci [wiadomość #720 jest odpowiedzią na wiadomość #717] Sun, 29 April 2007 21:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
fala70 jest aktualnie niedostępny  fala70
Junior Member
W pobliu Kocierzyny rwnie byy obozy pracy i obozy dla jecw wojennych, ktre suyy do budowy autostrady tzw. berlinki np.

"3. Reichsautobahnlager kobiecy w Stycy (k. Kocierzyny), zaoony w 1940 roku, zlikwidowany w marcu 1945 roku, przecietny stan 1500 kobiet z rnych krajw. Fotka."

moe ten trop warto sprawdzi

http://www.berlinka.pcp.pl/obozy.html

Pozdrawiam Ala

Pozdrawiam Ala
icon9.gif  Odp: Indeksacja miejsc pamięci [wiadomość #799 jest odpowiedzią na wiadomość #717] Sat, 02 June 2007 23:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kumciakoo122 jest aktualnie niedostępny  kumciakoo122
Junior Member
;(Mj p.pradziadek Bernard Szumocki.Syszaam wiele o Nim,od mojego p.dziadka Zbigniewa Szumockiego.
index.php?t=getfile&id=46&private=0
  • Załącznik: P2180014.JPG
    (Rozmiar: 55.56KB, Pobrano 688 razy)

[Uaktualnione dnia: Sun, 03 June 2007 19:35]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Indeksacja miejsc pamięci [wiadomość #809 jest odpowiedzią na wiadomość #720] Wed, 20 June 2007 23:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
W bibliotekach miejskich jest wiele takich informacji o takich miejscach
Warto rownierz ogladac strony Miast i miejscowosci niekiedy sa fotki i opisy nawet osobowe

Ja posiadam Kilka takich fotek i spisow
oto link

http://Milksurfer.fotosik.pl/albumy/213461.html

Jezeli chcecie to z checiom pozbieram wiecej takich danych
i przesle zainteresowanym

z checiom sie przyczynie do zebrania takich informacji w naszym regionie

pozdrawiam

Marcin
Odp: Indeksacja miejsc pamięci [wiadomość #2517 jest odpowiedzią na wiadomość #717] Tue, 28 July 2009 20:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kdan56 jest aktualnie niedostępny  kdan56
Miejsce: Tczew
Member
Witam
Przegldajc wpisy na forum znalazem t wiadomo , i chciabym dorzuci kamyczek do tego ogrdka . Chodzi mi o miejsce po byym obozie na trasie midzy wsiami Korne i Gostomie . Jedna rzecz cieszy dwa lata temu tablica ta bya nieczytelna , ciko byo j odczyta , teraz jest ju piknie odnowiona . Zaczam dwie fotki.
Damian
  • Załącznik: DSC06647.JPG
    (Rozmiar: 352.15KB, Pobrano 222 razy)
Odp: Indeksacja miejsc pamięci [wiadomość #2518 jest odpowiedzią na wiadomość #2517] Tue, 28 July 2009 20:16 Przejdź do poprzedniej wiadomości
kdan56 jest aktualnie niedostępny  kdan56
Miejsce: Tczew
Member
A oto druga fotka dotyczca poprzedniej wiadomoci.
  • Załącznik: DSC06648.JPG
    (Rozmiar: 312.01KB, Pobrano 231 razy)
Poprzedni wątek: może ktoś coś tu znajdzie dla siebie
Następny wątek: Indeksacja cmentarza w Pucku.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 02:53:37 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund