Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » Posiadam » Garść nazwisk z naszych stron
Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5274] Fri, 19 November 2010 22:11 Przejdź do następnej wiadomości
tamaryn jest aktualnie niedostępny  tamaryn
Member
Witam,

Link do niemieckojzycznej strony, zawierajcej nazwiska osb yjcych w XIX/XX w. z naszych okolic. Moe si przyda:

http://www.uebersetzungen-spanisch-polnisch-deutsch.de/Meine Vorfahren.html

Pozdrawiam

Tamara
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5298 jest odpowiedzią na wiadomość #5274] Sun, 21 November 2010 11:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Moze by bylo warto zalozyc baze alternatywna nie widoczna dla innych gdzeby sie zbieralo takie zapisy z roznych zrudel
by mozna to zbierac na BR, DVD, CD, po opracowaniu i rozkladaniu na miejscowosci

bo szkoda juz opracowane daty stracac
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5303 jest odpowiedzią na wiadomość #5298] Sun, 21 November 2010 15:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Widzisz Marcinie. Bardzo czesto masz dobre pomysly. Czesto piszesz :"a moze by tak zrobic czy inaczej..." Kto to ma zrobic? Indeksujemy ksiegi metrykalne. Wykonujemy setki zdjec z ksiag metrykalnych z archiwow diecezjalnych i parafii. Teraz zaczelismy fotografowac ksiegi z Archiwum Gdanskiego. W sumie ta prace wykonuje kilkanascie osob dla wszystkich ktorzy wchodza na ta strone. Nie trzeba nam udzielac rad tylko brac sie za robote. Chcesz cos zrobic wiec zakladaj baze i zbieraj te wszystkie nazwiska ktore inni publikuja .
Pozdrawiam Staszek.

PS. Zapewne znowu Twoj krajan (z zona) bedzie mnie uczyl kultury.
Daj mu Boze zdrowie.

Staszek
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5304 jest odpowiedzią na wiadomość #5303] Mon, 22 November 2010 01:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jak jusz pisalem
mam zamiar sie do was kiedys dolaczyc

Daty takie juz zbieram i staram sie opracowac robie to ale na podstawie literatury
zreszta juz czesto to pisalem

co do spisow ze stron to ja pisalem ze raczej warto to by miec na "dyskietach" nie mowilem o bazach bez sprawdzenia i opracowania

co spisalem lub spisuje jest widoczne lub o tym pisalem
udzielam sie mozliwe mojemu wolnemu czasu

opracowuje ksiegi
Komorska
Plochocina
Jestem w trakcie
opracowania ksiarzki Maxa Br
i ksiag gospodarstw rolnych na pomorzu

opracowuje rowniez cmetarze Grudziadzkie
zfotografowalem cmetarz wojenny spisalem czesci Koscielnej Jani , Bzowo (juz w bazie)
obecnie opracowywuje cmetarz garnizonowy
Bede sie staral o jakies daty koscielne

wszystko to przekaze po pracy
jak by byly jakies bazy to i tam bym wpisywal to co juz mam

Komorsk juz bedzie opracowany do konca tego lub nastepnego miesiaca chyba ze jeszcze co nowego zostanie mi dostarczone

Plochocin jest miejsza parafia tak ze szybciej sie uporam

w nastepnym pobycie w polsce bede sie staral zrobic zdjecia cmetarza przyparafialnego w Komorsku i Plochocinie

moje plany siegaja jako nastepne
opracowania wszystkich ksieg Adresowach Grudziadza

dzieki temu da sie wiele rzeczy ustalic zawod, ulice, miejsca zamieszkania i zmiany

nastepny krok to ksiegi koscielne Grudziadza (jest ich wiele)
i to za dwa lata planuje
spisze rowniez zolniezy z twierdzy Grudziadzkej

uwarzam ze czas mam urozmaicony narazie. kazdy moze sie do mnie dolaczyc lub tez jakis pomysl wystawic.To i ja mogl bym moze pomuc

tak sprawa wyglada

U mnie

Marcin

Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5308 jest odpowiedzią na wiadomość #5274] Mon, 22 November 2010 17:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Ja rowniez trafilem na strone zawierajaca troche informacji.

http://www.westpreussen.de/einwohner/index.php?m=surnames&am p;alpha=A

Jesli ta strona juz byla podawana na forum to przepraszam za powtarzanie sie.

pozdrawiam Marek.Z

Marek Zając
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5309 jest odpowiedzią na wiadomość #5308] Mon, 22 November 2010 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam. Ciekawy wykaz ale czy mgby kto troch przetumaczy?
Na przykadzie nazwiska Borowski s to ewangelicy z Wbrzena, Brodnicy i Grudzidza.
Krzysiek
PS
moe Marcin pomoe?
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5312 jest odpowiedzią na wiadomość #5309] Mon, 22 November 2010 20:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
niema sprawy nawet mozna wiecej o borowskich i innych z grudziadza bo w bibliotekach cyfrowych sa ksiegi adresowe
na tej stronie jest ale mozliwosc ustawienia jezyka w wyszukiwarce
wiec rowniez niema problemu

ale tak czym moge sluzyc?

marcin

[Uaktualnione dnia: Mon, 22 November 2010 20:14]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5334 jest odpowiedzią na wiadomość #5312] Wed, 24 November 2010 01:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
rwelka jest aktualnie niedostępny  rwelka
Junior Member
Marcinie

Poniewa w kujawsko-pomorskim take jest grupa osb pracujca nad bazami indeksacyjnymi uwaam ,i naley przynajmniej skorelowa prace .

Wykonalimy take wiele pracy nad zdjciami jako Prywatne Towarzystwo Genealogiczne .
Obecnie indeksujemy kilka parafii z byego toruskiego .
Naszym kluczem jest Wisa i parafie nadwilaskie .
Chtnie wymieni si pogladami

Ryszard Welka
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5339 jest odpowiedzią na wiadomość #5334] Wed, 24 November 2010 12:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
Jako rodzony Grudziadzanin interesune nie moj region jak i regiony przylegle.

by cos z Kims zbierac trzeba by koordynacji z pewnymi zalozeniami i planami.
najwiekszym problemem jest dlamnie dojscie do pewnych dat i miejsc poniewaz nie mieszkam w kraju.
Jedynie bywam na kilka dni i wtedy sie staram tak przy okazji zebrac zakupic material. A tak to zostaje mi internet osoby z regionu.
Mozna by zebrac tematy i starac sie cos pozbierac
obecnie zajmuje sie Grudziadzem i najwiekszym moim marzeniem jest dojscie do ksieg Koscielnych
Fary (sw Mikolaja)
i kosciola Gernizonowego

bede napewno spisywal ksiegi adresowe i przy okazji Ulice miasta
posiadajac kilka spisow bedzie latwiej sie wiecej dowiedziec rownierz o innych wyznaniach i nacjach

nastepnie rozszeze daty o zeczy militarne ktore sa istotne dla Grudziadza

narazie zbieram materialy i tam bym potrzebowal pomocy jak i rowniez slurze pomoca i skromna wiedza

Marcin

Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5341 jest odpowiedzią na wiadomość #5339] Wed, 24 November 2010 13:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Panie Marcinie

Ja nie pisz bez powodu do Pana .
Wyczytaem bodaj ,e Pan interesowa si Komorskiem i Wielkim Lubieniem .

A w tych miejscowociach mieszkali Oldrzy ,do ktrych i moja rodzina naley .

Ludzie ci Przemieszczali si wzdu Wisy i znajdzie Pan te same rodziny a do Torunia a i dalej do Pocka .

Ja sporzdziem map miejscowoci olderskich wzdu Wisy i dlatego Grudzidz gdzie zreszt takze mieszkam na Stzremicinie jest w moich zainteresowaniach .

Byem i w Wielkim Lubieniu i w Michale i Dragaczu .

Niedawno byem na wystawie w Grudziadzu o Mennonitach i widziaem na zdjciach domy gdzie miesszkaa moja rodzina i przodkowie.

Pozdrawiam
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5342 jest odpowiedzią na wiadomość #5341] Wed, 24 November 2010 14:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
witam
Tak to historyczna prawda
sam mam w rodzinie kilku przybyszow
nalezy podkreslic ale ze nie mieszkali onni tylko na terenach osuszonych.

tylko czesto brali ziemie w dzierzawe
obecnie jest kilka Lustracji tegoz tez terenu obu stron wisly
dostepne sa w Bibliotece Cyfrowej fajnie by bylo jak by ktos to spisal. spisujac nazwiska miejsca i lata jak i status dzierzawienia wsi ziemi.
Jak pan by sie tego podjol przeslal bym nastepne publikacje lub daty.Narazie przesylam tylko 2 publikacje
Chodzi tutaj o opracowanie dat i puzniej o przefiltrowanie poszczegulnych wyznan i Nacji
w publikacjach wystepuja Oledrzy calej wioski i pojedynszej dzierzawy
Podaje linki:

Lustracja Starostwa Grudzidzkiego 1765r.

http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=38654&from=& ;amp ;dirids=1&ver_id=1260728&lp=1&QI=!0A47A2CD0DF6B3 0F35161DDAF8A2DCD6-25

Lustracja wojewdztw wielkopolskich i kujawskich : 1789. Cz. 3, Wojewdztwa czyckie i brzesko-kujawskie

http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=31661&from=& ;amp ;dirids=1&ver_id=977056&lp=2&QI=!0A47A2CD0DF6B30 F35161DDAF8A2DCD6-25

Starostwo Grudzidzkie w Woiewodztwie Cheminskim poozone a teraz na Iasnie Wielmoznego Iegomoci Pana Ierzego Wandalina z Wielkich Koczyc Mniszcha Podkomorzego Wielkiego Xistwa Litewskiego Sanockiego Grudzidzkiego Lubaczowskiego Kampinoskiego & c. Starost w Roku Paskim 1739 przez Kommissarza zesanego odebrane

http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=38644&from=& ;amp ;dirids=1&ver_id=1257719&lp=1&QI=!0A47A2CD0DF6B3 0F35161DDAF8A2DCD6-38

w tej ostatniej jest wiele dosyc dokladnych opisow o Oledrach

prosil bym o spisanie dat lub przepisanie wszystkiego w Word

posiadam wiecej publikacji asz po torun
wladam jeszcze jezykiem niemieckim tak ze moge zalatwic inne publikacje lub dokumety

narazie ale trzeba by opracowac to co jest juz dostepne w internecie

Podajac mi pewne dane prosze mi podawac rowniez zrudlo skad te daty pochodza bo tak beda one nic nie warte historycznie i wiarygodnosc ich nie mozna wtedy sprawdzic.

marcin

[Uaktualnione dnia: Wed, 24 November 2010 15:57]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5343 jest odpowiedzią na wiadomość #5342] Wed, 24 November 2010 17:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Na naszej stronie znajdzie Pan pen indeksacj kilkunastu parafii zawierajcych siedziska oldrw .

Midzy innymi w parafii Wabcz dwie miejscowoci unawy wielkie i Kamlarki .

Od jakiego czasu tworzymy drzewa genealogiczne tych oldrw ,zreszt i moich rodzin .
Obecnie drzewo liczy 140 przodkw ale docelowo to bdzie jakie 2000 ,bo tyle mam ,mertyk .

Przygotowujemy kolejne parafie wzd wisowe .
Zreszt podobnie jak dla Wielkiego Lubienia i Komorska a po indeksacj Prangenau bo to s miejsca pierwotne skd rozproszyli si ok 1600 roku .

Sprawa jest powaniejsza bo moi bezporedni przodkowie tak do 4 x pradziadka pochodz znad Noteci ,konkretnie z Wielenia i Wrzeszczyny bo cz skrcia nad bagna Noteci .

Bardziej fascynujce s drogi nad Wart a to dziki uorzejmoci strony Supca mamy pene dane a metryki z Wocawka .

W Toruniu zreszt przy Muzeum etnograficznym trwaj zakrojone prace nad losami oldrw .
Wydano pikn ksik

Pozdrawiam
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5344 jest odpowiedzią na wiadomość #5343] Wed, 24 November 2010 17:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Errata
Oczywicie te 2000 dotyczy innych rodzin olderskich oprcz mojej .
Bo nasze drzewo rodowe liczy ok 40.000 przodkw i ich rodzin .
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5345 jest odpowiedzią na wiadomość #5344] Wed, 24 November 2010 17:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Panie Marcinie

Dziki za cenn pomoc a szczeglnie jedna z tych pozycji bdzie " od dechy do dechy " przeczytana kilka razy .

Nawet nie znaem , bo na okrgo w metrykach i czasu nie starcza na ledzenie zasobw cyfrowych .

Administrowanie takim duym portalem ,gdzie tworzy wsplne drzewo 30 osb wymaga czasu i pracy .

No a przeciez trzeba jeszcze na chlebek zarabia .

Moe jak za 10 lat przejd na emerytur to opisz te sprawy .
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5350 jest odpowiedzią na wiadomość #5345] Wed, 24 November 2010 21:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
wdzieczny bym byl za Rodzine Ewart
Najlepiej prosze mi przeslac Dane w Gedcom lub spisy w Excell

pozdrawiam

Pan Marcin
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5399 jest odpowiedzią na wiadomość #5350] Mon, 29 November 2010 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam

Ja w swoim drzewie i w miejscowociach olderskich mam rodzin Ewertw .

I o tej rodzinie mam wiele informacji .
W bazach holenderskich s take drzewa tej rodziny w Polsce .

Rodzina Ewert to nasza bliska rodzina ale z rodzin Ewart nie spotkaem si .

Pozdrawiam
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5403 jest odpowiedzią na wiadomość #5399] Tue, 30 November 2010 11:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ksiedze lustracyjnej grudziadza
jest zapis
niewiem czy widziales Very Happy
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #5409 jest odpowiedzią na wiadomość #5403] Tue, 30 November 2010 23:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Niestety nie widziaem , bo my prowadzimy drzewo wasnej rodziny .
I interesuj nas nasze korzenie .
A one s w Wielkopolsce i na Kaszubach .
Odp: Garść nazwisk z naszych stron [wiadomość #11311 jest odpowiedzią na wiadomość #5409] Fri, 01 March 2013 04:50 Przejdź do poprzedniej wiadomości
ireneuszp jest aktualnie niedostępny  ireneuszp
Miejsce: Manchester
Junior Member
No to dorzuc jeszcze jeden link:
http://kaschewskiahnen.de/html/kaschewski_sonstige.html
Poprzedni wątek: zdjęcia osób
Następny wątek: Almanach de Gotha Gothaisches genealogisches Taschenbuch
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Jul 28 09:58:15 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund