Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Raczyńscy z Bryńska i/lub Górzna
Raczyńscy z Bryńska i/lub Górzna [wiadomość #15238] Sat, 01 October 2016 22:59 Przejdź do następnej wiadomości
LittleCuteTurtle jest aktualnie niedostępny  LittleCuteTurtle
Junior Member
Witam!
Mam pewn cian genealogiczn. Chodzi mi o moich prapradziadkw - Karola Raczyskiego i Paulin z Goembiewskich. Ich crka - prawdopodobnie najstarsza, moja prababcia imieniem Wanda, urodzia si w 1902 w Ostrowach - Brysku, USC Brysk. Kolejne dzieci tej pary rejestrowane byy rejestrowane w Grznie (USC Grzno, okrg Brodnica), podobnie jak zgony obu prapradziadkw. Tyle wiem z indeksw ze strony PTG i Geneteki. Skanw jednak nie mog nigdzie znale, a one bardzo by mi pomogy.
Tak samo jak nie mog znale aktu maestwa Karola i Pauliny - przekopaam ksigi z Grzna i Bryska wzdu i wszerz, jednak nic tam nie znalazam Sad Prosz o podpowied, gdzie ewentualnie mog jeszcze szpera.
Pozdrawiam
Ania
Odp: Raczyńscy z Bryńska i/lub Górzna [wiadomość #15240 jest odpowiedzią na wiadomość #15238] Tue, 04 October 2016 19:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Anonymous Coward
Aniu,

Jak sdz masz na myli genealogiczne przepierzenie.
Jakie ksigi przekopaa? same indeksy czy akty? Sprawdzia USC Grzno - Miasto? i Grzno Wie czy tylko Miasto?

Karol to rocznik ok. 1864 a Paulina ok. 1871 std jest bardzo due prawdopodobiestwo, e Wanda nie jest pierworodna. lubu naley szuka w przedziale 1887-1901 (Wanda jest ze stycznia jak zapisano w akcie z 1902).
Goembiewscy wystpuj licznie w powiecie brodnickim wic pozostaje do sprawdzenia okoo 20 pobliskich USC.
Poza tym w USC Grzno Miasto oraz w USC Brysk znajdziesz akty maestw trzech Goembiewskich (synw Jana i nomen omen Pauliny - sdz, e s to starsi i modsi bracia Pauliny).
Poza tym Brysk i okolice w tamtym okresie to zagbie ewangelikw Niemcw wic katolicy Polacy byli tam w mniejszoci - innymi sowy byo to "miejsce zsyki" dla biedoty z pobliskiego Lidzbarka.

Skany z USC z Bryska, Grzna i okolic masz dostpne w necie. Jedna ksiga maestw z tego obszaru (prcz Lidzbarka i Brodnicy) to ca. 20 aktw x 15 lat daje 300 aktw x 20 USC daje 6000 aktw - czyli tyle samo klikni. Powicisz jeden weekend i znajdziesz to czego szukasz.

Pozdrawiam

Janek

Ps: Istnieje due prawdopodobiestwo, e Twoi Raczyscy w pruskich aktach mog figurowa jako Ruczyscy, Ruciscy (a te nazwiska w szczeglnoci to drugie wystpuj licznie w okolicach Lidzbarka i Brodnicy)

[Uaktualnione dnia: Tue, 04 October 2016 19:26] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Raczyńscy z Bryńska i/lub Górzna [wiadomość #15241 jest odpowiedzią na wiadomość #15240] Tue, 04 October 2016 22:40 Przejdź do poprzedniej wiadomości
LittleCuteTurtle jest aktualnie niedostępny  LittleCuteTurtle
Junior Member
Przeszukaam ksigi maestw z Bryska i Grzna Miasta z lat 1885-1902, jednak podanego aktu nie znalazam. Natomiast Grzna Wie nie znalazam.
Dzikuj za pomoc i pomysy na dalsze poszukiwania.
Pozdrawiam
Ania

[Uaktualnione dnia: Tue, 04 October 2016 22:46]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Lista poleglych i zaginionych podczas I. wojny swiatowej z okregu Przyjazn
Następny wątek: Szukam inf. o Stanisławie i Stanisławie (z d. Nowak) Zaradnych.
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 03 17:00:27 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund