Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Tłumaczenia » Łacina » Akt ślubu - Nowicki Joannes
Akt ślubu - Nowicki Joannes [wiadomość #6317] Thu, 17 February 2011 23:14 Przejdź do następnej wiadomości
alluta jest aktualnie niedostępny  alluta
Junior Member
Witam,

serdecznie prosze o pomoc w odczytaniu aktu slubu nr 8 Joannesa Nowickiego z Marianna Gorska z roku 1847, ktory jest w zalaczniku.
Z gory dziekuje za pomoc
Zalacznik wstawilam w nastepnym w kolejnym komentarzu ponizej. Przepraszam, ale nie mam wprawy w zalaczaniu plikow.

Pozdrawiam
Alluta

[Uaktualnione dnia: Mon, 27 August 2012 22:38] przez Moderatora

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6321 jest odpowiedzią na wiadomość #6317] Fri, 18 February 2011 11:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mkurow jest aktualnie niedostępny  mkurow
Member
sprobuj zamieci w inny sposb. w wordzie po powikszeniu jest straszna pikseloza tj. niewyrane
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6326 jest odpowiedzią na wiadomość #6321] Fri, 18 February 2011 16:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam,

zmniejszylam cala ksiege. Ale czy to bedzie mozna odczytac?
Dziekuje za rade.

Serdecznie pozdrawiam
Alluta
  • Załącznik: 007-008.JPG
    (Rozmiar: 466.77KB, Pobrano 149 razy)

Pozdrawiam
Alluta
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6356 jest odpowiedzią na wiadomość #6326] Sun, 20 February 2011 19:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Najlepiej otworzy w windowsowym Paint, wyci co trzeba, wklei do nowego obrazka w Paincie, zapisa jako BMP. Otworzy w Irfan View i dopiero wtedy zapisywa jako .jpg uwzgldniajc jako w %. Lepsza jako wikszy plik, zwykle wystarcza 90% aby mie poprawn.

15 listopada
?Lito?
Joannes Nowicki z alna? Marianna Grska z Wizownej?
zapowiedzi odbyy si 22,23 i 24 ????
pan mody 28 lat - katolik
panna moda 19 - katoliczka
Rodzice pana modego: Kazimierz i Urszula
Rodzice panny modej: ???
wiadkowie: Joseph Kar?n?owski z Wizownej
???? akoszewicz?
???? Giersz?
oboje z alna?
coloni - gospodarze, kolonici.

[Uaktualnione dnia: Sun, 20 February 2011 19:33]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6360 jest odpowiedzią na wiadomość #6356] Sun, 20 February 2011 20:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam i serdecznie dziekuje za odpowiedz. Wiem, ze miejscowosci sa niezbyt czytelene, ale dotycza Salna i Wiezowna kolo Bydgoszczy.
Mam jednak pytanie dotyczace zapisu "kolonisci". Czy oznacza to, ze mieszkali na obrzezach Salna, czy to, ze byli na tych terenach nowonaplywowi?

Serdecznie pozdrawiam i jezcze raz dziekuje
Alluta

Pozdrawiam
Alluta
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6363 jest odpowiedzią na wiadomość #6360] Sun, 20 February 2011 20:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
coloni - nie jest to oczywiste. Oznacza to moe osadnika, kolonist (nie myli z osob mieszkajc na kolonii) jak rwnie wieniaka, ubogiego chopa.
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6370 jest odpowiedzią na wiadomość #6363] Sun, 20 February 2011 23:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Wlasnie tu mam klopot. Nie jestem pewna, czy uzyskany przeze mnie akt slubu, dotyczy moich przodkow, poniewaz wiek nowozencow podany w tym akcie nie zgadza sie z moimi informacjami. Z koleji z aktow zgodow nic nie wynika - brak danych rodzicow. Jak na razie utknelam w miejscu. Co prawda byli rolnikami, imiona sie zgadzaja, miejscowosc tez, ale to za malo.
Hm musze szukac dalej.

Jeszcze raz dziekuje
Alluta

Pozdrawiam
Alluta
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6379 jest odpowiedzią na wiadomość #6370] Mon, 21 February 2011 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
alluta napisa(a) dnia nie, 20 luty 2011 11:09

brak danych rodzicow.

Witaj,
W ksigach z Byszewa s zazwyczaj podawani rodzice na stronie obok. U Jana s wymienione imiona Casimirus i Ursula Nowcki. Marianna w dniu lubu bya sierot i nie wpisano danych rodzicw.

Pozdrawiam
Joanna

P.S.
Wydaje mi si, e wiadkiem na tym lubie by mj przodek Smile Andreas Giersz

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6389 jest odpowiedzią na wiadomość #6379] Mon, 21 February 2011 22:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Na akcie, ktory posiadam widac wyaznie napisane:
Andr Giersz - Salno

Dziekuje za przetlumaczenie - sierota, tak sie domyslalam, ale nie bylam pewna.
Sprawdze jeszcze w aktach urodzenia ich dzieci, czy przypadkiem takie nazwisko nie wystepuje Smile.

Pozdrawiam
Alluta

Pozdrawiam
Alluta
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6395 jest odpowiedzią na wiadomość #6389] Tue, 22 February 2011 06:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Podpowiem Ci co jeszcze Smile W tych rejonach bardzo czsto chrzestnymi u dzieci byli dziadkowie i rodzestwo rodzicw. Nie zauwayam tak powszechnego brania rodziny na chrzestnych na Kociewiu, jak wanie w rejonach Krajny.

Wiem, e jest tam Andr. Giersz z Salna, ale moliwa jest zawsze zbieno imienia i nazwiska Very Happy

Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6418 jest odpowiedzią na wiadomość #6395] Tue, 22 February 2011 22:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zgadzam sie z Toba w zupelnosci jezeli chodzi o zbieznosc nazwisk. Sama mam taki klopot wlasnie z tymi nowozencami. Wedlug zapisu byli oni w wieku 28 i 19 lat. Znaczylob to, ze pan mlody urodzony byl w 1819, a panna mloda w 1828r. Wedlug moich wyliczen z aktow smierci, ktore sa pewne (niestety nie podaja imion rodzicow) pan mlody powinien byc ur.1815, a panna mloda 1821r. Dlatego tez nie jestem w 100% pewna, czy otrzymany przeze mnie akt dotyczy rzeczywiscie moich przodkow. Chwilowo nie mam zadnej ideii jak to mozna znalezc.

Pozdrawiam
Alluta

Pozdrawiam
Alluta
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6447 jest odpowiedzią na wiadomość #6418] Wed, 23 February 2011 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj,
Pewnie sporo osb moe Ci powiedzie, e spotkao si przy lubach z zawyaniem wieku nowoecw. Musisz szuka chrztu, oboje pochodzili z parafii w Byszewie.

Powodzenia i pozdrawiam
Joanna

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6450 jest odpowiedzią na wiadomość #6447] Wed, 23 February 2011 21:15 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Witaj,
dziekuje bardzo za wskazowke. Pojade do Pelplina pogrzebac w ksiegach. To troche potrwa, ale sie wybiore.

Pozdrawiam
Alluta

Pozdrawiam
Alluta
Poprzedni wątek: Prośba
Następny wątek: Akt chrztu - Miszewski Szymon
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 01:50:42 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund