| Akt ślubu - Nowicki Joannes [wiadomość #6317] |
Thu, 17 February 2011 23:14  |
alluta
|
Junior Member |
|
|
Witam,
serdecznie prosze o pomoc w odczytaniu aktu slubu nr 8 Joannesa Nowickiego z Marianna Gorska z roku 1847, ktory jest w zalaczniku.
Z gory dziekuje za pomoc
Zalacznik wstawilam w nastepnym w kolejnym komentarzu ponizej. Przepraszam, ale nie mam wprawy w zalaczaniu plikow.
Pozdrawiam
Alluta
[Uaktualnione dnia: Mon, 27 August 2012 22:38] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6356 jest odpowiedzią na wiadomość #6326] |
Sun, 20 February 2011 19:29   |
mkurow
|
Member |
|
|
Najlepiej otworzy w windowsowym Paint, wyci co trzeba, wklei do nowego obrazka w Paincie, zapisa jako BMP. Otworzy w Irfan View i dopiero wtedy zapisywa jako .jpg uwzgldniajc jako w %. Lepsza jako wikszy plik, zwykle wystarcza 90% aby mie poprawn.
15 listopada
?Lito?
Joannes Nowicki z alna? Marianna Grska z Wizownej?
zapowiedzi odbyy si 22,23 i 24 ????
pan mody 28 lat - katolik
panna moda 19 - katoliczka
Rodzice pana modego: Kazimierz i Urszula
Rodzice panny modej: ???
wiadkowie: Joseph Kar?n?owski z Wizownej
???? akoszewicz?
???? Giersz?
oboje z alna?
coloni - gospodarze, kolonici.
[Uaktualnione dnia: Sun, 20 February 2011 19:33] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6360 jest odpowiedzią na wiadomość #6356] |
Sun, 20 February 2011 20:05   |
alluta
|
Junior Member |
|
|
Witam i serdecznie dziekuje za odpowiedz. Wiem, ze miejscowosci sa niezbyt czytelene, ale dotycza Salna i Wiezowna kolo Bydgoszczy.
Mam jednak pytanie dotyczace zapisu "kolonisci". Czy oznacza to, ze mieszkali na obrzezach Salna, czy to, ze byli na tych terenach nowonaplywowi?
Serdecznie pozdrawiam i jezcze raz dziekuje
Alluta
Pozdrawiam
Alluta
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6370 jest odpowiedzią na wiadomość #6363] |
Sun, 20 February 2011 23:09   |
alluta
|
Junior Member |
|
|
Wlasnie tu mam klopot. Nie jestem pewna, czy uzyskany przeze mnie akt slubu, dotyczy moich przodkow, poniewaz wiek nowozencow podany w tym akcie nie zgadza sie z moimi informacjami. Z koleji z aktow zgodow nic nie wynika - brak danych rodzicow. Jak na razie utknelam w miejscu. Co prawda byli rolnikami, imiona sie zgadzaja, miejscowosc tez, ale to za malo.
Hm musze szukac dalej.
Jeszcze raz dziekuje
Alluta
Pozdrawiam
Alluta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6418 jest odpowiedzią na wiadomość #6395] |
Tue, 22 February 2011 22:10   |
alluta
|
Junior Member |
|
|
Zgadzam sie z Toba w zupelnosci jezeli chodzi o zbieznosc nazwisk. Sama mam taki klopot wlasnie z tymi nowozencami. Wedlug zapisu byli oni w wieku 28 i 19 lat. Znaczylob to, ze pan mlody urodzony byl w 1819, a panna mloda w 1828r. Wedlug moich wyliczen z aktow smierci, ktore sa pewne (niestety nie podaja imion rodzicow) pan mlody powinien byc ur.1815, a panna mloda 1821r. Dlatego tez nie jestem w 100% pewna, czy otrzymany przeze mnie akt dotyczy rzeczywiscie moich przodkow. Chwilowo nie mam zadnej ideii jak to mozna znalezc.
Pozdrawiam
Alluta
Pozdrawiam
Alluta
|
|
|
|
|
|
| Odp: Nowicki Joannes [wiadomość #6450 jest odpowiedzią na wiadomość #6447] |
Wed, 23 February 2011 21:15  |
alluta
|
Junior Member |
|
|
Witaj,
dziekuje bardzo za wskazowke. Pojade do Pelplina pogrzebac w ksiegach. To troche potrwa, ale sie wybiore.
Pozdrawiam
Alluta
Pozdrawiam
Alluta
|
|
|
|