Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukiwania pradziadka
Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3776] Fri, 16 April 2010 20:07 Przejdź do następnej wiadomości
Miramar23 jest aktualnie niedostępny  Miramar23
Member
Witam! Zastanawiam si ostatnio nad pewnym faktem...cay czas nie daje mi on spokoju. Mj dziadek Edward Kruycki urodzi si najprawdopodobniej w Czarnylesie 14 X 1906 roku. Mia 7 rodzenstwa: Albina, Huberta, Wadysawa, Helen, Gertrud, Ann (1911-2005) oraz Kunegund (1916-1990). Przegldajc indeksy chrztw na stronie PTG natrafiam na Edwarda, urodzonego w 1906 roku w Czarnylesie, syna Jozefa Kruzyckiego i Anny Biesik. Wszystko byoby prawie pewne dla mnie gdyby nie fakt ze dane o innych dzieciach tej pary nie figuruja w indeksach. Wiem ze moja prababcia rzeczywiscie miala na imie Anna i jest pochowana w Gdyni Orlowie, Niestety jej panienskie nazwisko nie widnieje na nagrobku, a pradziadek pochowany jest gdzie indziej, tylko niestety tez nie wiem gdzie i nie jestem pewna jego imienia. Czy Jozef Kruzycki i Anna Biesik to rzeczywiscie moi pradziadkowie? Jesli mozecie pomozcie. Z gory dziekuje.
Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3777 jest odpowiedzią na wiadomość #3776] Fri, 16 April 2010 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Aha...jeszcze jedno : moze sie przyda. Dziadek zmarl 19 stycznia 1975, a prababcia zyla w latach 24 IX 1879- 17 II 1953..
Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3778 jest odpowiedzią na wiadomość #3777] Fri, 16 April 2010 21:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
IrenaSopot jest aktualnie niedostępny  IrenaSopot
Senior Member
Witam.
Proponuj skontaktowa si z biurem parafialnym pw. Matki Boskiej Bolesnej w Gdyni Orowie.To adres : Gdynia Orowo, ul. Ks. S. Zawackiego 4, 81-514 Gdynia ,tel:(58) 664-96-21. Ja w ten sposb uzyskaam nazwisko panieskie mojej prababci.Jeeli zgaszaajcym by m prababci , powinno w ksidze by odnotowane jego imi i nazwisko.
Pozdrawiam.
Irena
Podpisz swoje posty, takie panuj zasady.

[Uaktualnione dnia: Fri, 16 April 2010 21:03]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3781 jest odpowiedzią na wiadomość #3778] Sun, 18 April 2010 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Niestety nie jest to taka prosta sprawa bo wedle moich niewielkich informacji to pradziadek umar przed prababk.

Monika
Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3783 jest odpowiedzią na wiadomość #3781] Sun, 18 April 2010 22:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W ksidze zgonw oprcz nazwiska panieskiego mojej prababci znalazam te dane o jej rodzicach, trzeba prbowa wszelkich moliwych tropw.
Irena
Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3784 jest odpowiedzią na wiadomość #3783] Mon, 19 April 2010 13:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Masz racj. Moe si przyda. Bardzo dzikuj za pomoc.

Pozdrawiam

Monika
Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3802 jest odpowiedzią na wiadomość #3783] Fri, 23 April 2010 21:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
edytamagda jest aktualnie niedostępny  edytamagda
Junior Member
IrenaSopot napisa(a) dnia nie, 18 kwiecie 2010 10:25

W ksidze zgonw oprcz nazwiska panieskiego mojej prababci znalazam te dane o jej rodzicach, trzeba prbowa wszelkich moliwych tropw.
Irena

Witaj Irenko!
Bardzo interesuj mnie szczegy wyszukiwania danych o zmarej osobie przez biuro parafialne.Moesz przybliy temat?W jaki sposb naley wykaza swe pokrewiestwo-akty urodzenia?Czy mona zaatwi to korespondencyjnie,czy naley zgosi si osobicie?Jakie s koszty?
Bd wdziczna za informacje. Smile

Pozdrawiam
Edyta
szukam:Grams,Cegielscy,Ciesiółka,Maciejewscy,Winkler,Thielma nn,K aja,Meler lub Meller,Klevenhagen,Zborowscy
Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3809 jest odpowiedzią na wiadomość #3802] Sun, 25 April 2010 17:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam.
I na pocztek mae sprostowanie : dane o mojej prababci uzyskaam w biurze Cmentarza Komunalnego z ksigi pochwku.Oprcz daty mierci, daty pogrzebu, znalazam tam dat urodzenia prababci, imi i nazwisko ojca, imi i nazwisko panieskie matki.W tym grobie jest te pochowana moja babcia ( crka prababci) i wystarczyo wykaza si pokrewiestwem z babci , by otrzyma dane z ksigi.Nie ponosiam adnych kosztw.
Cmentarz w Gdyni - Orowie jest cmentarzem przykocielnym.
eby uzyska informacje z ksig, trzeba skontaktowa si z biurem parafialnym.Najlepiej najpierw zadzwoni , wypyta o moliwo uzyskania informacji i koszty.
Pozdrawiam
Irena
Odp: Poszukiwania pradziadka [wiadomość #3810 jest odpowiedzią na wiadomość #3809] Sun, 25 April 2010 19:44 Przejdź do poprzedniej wiadomości
edytamagda jest aktualnie niedostępny  edytamagda
Junior Member
Witam serdecznie!Bardzo dzikuj za odpowied. Smile

Pozdrawiam
Edyta
szukam:Grams,Cegielscy,Ciesiółka,Maciejewscy,Winkler,Thielma nn,K aja,Meler lub Meller,Klevenhagen,Zborowscy
Poprzedni wątek: Baranowscy
Następny wątek: Zawadzka /i/
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Jul 27 08:49:03 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund