Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach
| 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3481] |
Thu, 28 January 2010 09:19  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Mj dziadek ur. W 1901 r. w Somoninie trafi w roku 1920 do 3 puku szwoleerw mazowieckich stacjonujcego w Suwakach. W jego kopercie dowodowej jest zapis, e przebywa tam do 1922 roku. W dokumencie powojennym okreli to jako wojskowa suba zasadnicza. Wiemy, e ten czas nie sprzyja „subie zasadniczej” sdz, e bra udzia w wojnie polsko-bolszewickiej. Z jego opowiada wynikao take, e w tej samej jednostce odby kampanie w 1939 r. Do domu powrci pod koniec padziernika 1939 r. Historie 3 puku szwoleerw troch poznaam. Legenda rodzinna mwi, e dziadek znal przynajmniej do 1918 tylko jzyk kaszubski i niemiecki. Polskiego (perfekcyjnie w mowie i pimie) nauczy si dopiero w wieku 20 lat. Pokrywa si to z jego sub w Wojsku Polskim.
Nurtuje mnie pytanie: w jaki sposb mody 19 letni chopak urodzony w kaszubskiej wiosce i mieszkajcy od 1918 (mier matki) w Gdasku pod opiek dalszej rodziny mg trafi do tej jednostki.
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3483 jest odpowiedzią na wiadomość #3481] |
Thu, 28 January 2010 13:04   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Jolu !!
Pocztkowy okres tworzenia si 201 Ochotniczego Puku Szwoleerw ,miejsce gdzie by on formowany czy te kto by osob ktr namwia Twojego dziadka do wstpienia ,dayby odpowied dlaczego wybra wanie ten oddzia(ochotniczy).
Moe publikacja Muzeum Okrgowego w Suwakach pt"3. Puk Szwoleerw Mazowieckich im. pk. Jana Kozietulskiego : 1920-1939 " autorstwa Krzysztofa Skodowskiego ,co wyjani. Dobrze byoby,skontaktowa si z autorem tej publikacji lub Muzeum .
W bibliotece cyfrowej WBC jest te publikacja "Zarys historii wojennej 3-go puku szwoleerw" z 1929 r..
Ciekawym jestem czy zwracaa si do Centralnego Archiwum Wojskowego w sprawie akt dotyczcych suby Twojego dziadka,przecie onierza suby zasadniczej?(bo wiele lat suby, to wyrnienia,odznaczenia,opinie czy inne).
Podaem Ci kilka nasuwajcych si kierunkw poszukiwa ,dotyczcych jego suby w Wojsku Polskim do wrzenia 1939 r.
Pozdrawiam
Mariusz
Ps
http://www.odk.pl/3-pulk-szwolezerow-mazowieckich-imienia-pl k-jana-kozietulskiego-1920-1939,3560.html
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=48822&dir ds=1&tab=1
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3486 jest odpowiedzią na wiadomość #3483] |
Fri, 29 January 2010 11:32   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Mariuszu, bardzo dzikuje za linki (szczeglnie za WBC - tej pozycji nie znaam) i rady. O CAW, choc to tak naturalne, nie pomyslaam Czy miaes juz jakis kontakt z tym archiwum? Jak mozna sie z nimi kontaktowac (tel, mail??)i czy potrzebne sa jakies dokumenty dotyczace dziadka? Z muzeum postaram sie skontaktowac a takze zakupic ksiazke K.Skodowskiego.
Rozmawialam z mam, niestety nie pamieta juz opowiadan swojego ojca o tym okresie jego ycia. Pamieta tylko zachwyt swojego taty na temat koni, ktore byly w wojsku. Dziadek byl wielkim patriot polskim do konca swojego ycia, inteligentny, przystojny i zawsze bardzo ciekawy wiata - zmarl w wieku 93 lat. Najbardziej pamietamy jego opowiadania o klopotach z powrotem po kapitulacji w pazdzierniku do domu do Gdyni (wraca przez Berlin).
pozdrawiam serdecznie
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3489 jest odpowiedzią na wiadomość #3486] |
Sat, 30 January 2010 13:34   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Jolu
Podaj Ci namiar na Centralne Archiwum Wojskowe http://www.caw.wp.mil.pl/ i pisz na oba adresy .
Czy mogaby poda wicej informacji o dalszych losach Twojego dziadka w czasie wojny,bo z Twoich sw wynika ,e walczy w Samodzielnej Grupie Operacyjnej generaa Franciszka Kleeberga ,i uczestniczy w bitwie w rejonie Kocka,ostatniej bitwie kampanii wrzeniowej.
W rnych miejscach w sieci mona znale troch informacji o 3 Puku ,zdjcia otarza,orkiestry ,szwadronu z tego puku.Jednak kontakt z osobami ktre ,tak jak Ty,miay swoich krewnych w tym puku ,wicej Ci moe da. Mog one posiada dostp do literatury nie dostpnej lub nie udostpnianej jeszcze(zdjcia,zdjcia grupowe czy wspomnienia),poza oczywicie wymienion ju ksik.
Bibliografia wymieniona w ksice,te bdzie dla Ciebie pomocna,autor podaje rda z ktrych korzysta przy jej pisaniu .
Pozdrawiam
Mariusz
PS Klika linkw o 3 Puku Szwoleerw
http://tsk24.pl/publicystyka/kultura/1364-dzieje-kawalerii-p olskiej-szwoleerowie-polscy?joscclean=1&comment_id=4895
http://www.dawna-suwalszczyzna.com.pl/index.php?dzial=art&am p;am p;m=83
http://audiovis.nac.gov.pl/obraz/71263/822b3fdaf4c97bf44a140 e5d15905afd/
Ps.Link do mojego albumu ,nie zwizany bezporednio z 3 Pukiem Szwoleerw, zdjcia z Kocka ,pokazujce zniszczenia miasteczka w czasie kampanii wrzeniowej .
http://picasaweb.google.pl/marimo651/KOCKFotoHistoria#
Mariusz Momont
[Uaktualnione dnia: Tue, 11 January 2011 16:01] przez Moderatora zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3490 jest odpowiedzią na wiadomość #3489] |
Sat, 30 January 2010 20:55   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Mariuszu, ksiazke juz zamwiam mam nadzieje dowiedziec sie z niej cos wiecej. Niestety zadne zdjeia z tego okresu zycia dziadka nie zachowaly sie. W 1945 jak przechodzil przez Gdynie front, rodzina zostala wypedzona i po powrocie zastala spladrowane mieszkanie, zadnych dokumentow i zdjec nie odnaleziono. Mama pamieta, e jako male dziecko ogladala zdjecia taty w pieknym mundurze i z szabl.
Osoba dziadka zaciekawia mnie coraz bardziej. Po powrocie z "zasadniczej suby" pracowa w Gdasku. Do Gdyni przybyl ok 1928 r i zakupil kawalek ziemi na ktorym postawil dom. w 1929 ozenil sie z moja babcia i mial z nia troje dzieci. Niestety przy trzecim dziecku babcia zmarla i dziadek pod wplywem rodziny poslubil jej siostre w 1935 z ktora mial jeszcze 5 dzieci. W sierpniu zostal zmobilizowany i wrocil tak jak pisalam pod koniec pazdziernika 1939r. Nigdy, pomimo namow i grozb nie podpisal listy niemieckiej. Bardzo bronil swojej polskosci. W latach 80 byl wzburzony faktem, ze niektre jego wnuki wyjechaly do niemiec. Ale bardziej nie podobali mu sie nasi "przyjaciele" ze wschodu, nigdy nie mial o nich dobrego zdania ) Po takich doswiadczeniach z roku 1920, rozumiem dlaczego tak zle o nich mowil )
pozdrawiam
Jola
|
|
|
|
| Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3504 jest odpowiedzią na wiadomość #3490] |
Mon, 01 February 2010 21:03   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Jolu ,
Jak bdziesz miaa wicej informacji dotyczacych dziadka i historii z nim zwizanej ,po lekturze zamwionej ksiki czy odpowiedzi z CAW-u ,to dopisz cig dalszy, bo to ciekawa historia Kaszuba .
Pozdrawiam
Mariusz
Mariusz Momont
|
|
|
|
| Odp: 3 pułk szwoleżerów mazowieckich w Suwałach [wiadomość #3506 jest odpowiedzią na wiadomość #3490] |
Mon, 01 February 2010 21:26  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Oczywiscie - odezwe sie jak dostane jakiekolwiek informacje. Jeszcze raz dziekuje za cenne rady Mariuszu
pozdrawiam serdecznie
Jolanta
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Sat Aug 08 20:11:40 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|