|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2573 jest odpowiedzią na wiadomość #2572] |
Fri, 07 August 2009 20:18   |
mark65
|
Senior Member |
|
|
Witaj Mirek !!
W sprawie cz³onkostwa i sk³adki ,powiniene¶ siê skontaktowaæ z Adamem Kamiñskim,on pomo¿e Ci jak to rozwi±zaæ,bo to tylko obecnie,prosty, techniczny problem.
Witam w naszym skromnym gronie i zapraszam równie¿ (innych osoby te¿) na jesienne ju¿ spotkania ,towarzystwa.
Pozdr
Mariusz
Mariusz Momont
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne, Lubelskie Towarzystwo Genealogiczne
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2817 jest odpowiedzią na wiadomość #2573] |
Sat, 19 September 2009 11:44   |
mirok
|
Member |
|
|
Witam Wszystkich czlonkow PTG
Jak juz wiekszosc odwiedzajacych te strone zauwazyla, ze liczba czlonkow sie zwiekszyla m.in. o moja skronna osobe. Wiec jako „nowy“ mialbym pytanie do administratorow Portalu i oczywiscie “starszych kolezanek I kolegow” PTG. Jak wyglada to pod wzgledem organizacyjnym,-…kto zajmuje sie czym? Nie chcialbym oczywiscie pozostac tylko biernym jego czlonkiem, i korzystac z owocow pracy ktora wniesli inni czlonkowie PTG-jakies zajecie by sie dla mnie znalazlo…
Wyslalem juz pare postow , ale pozostaly niestety bez odpowiedzi.
Pozdrowienia dla wszystkich
Mirek Krzebietke Berlin
[Uaktualnione dnia: Sat, 19 September 2009 12:50] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2832 jest odpowiedzią na wiadomość #2818] |
Wed, 23 September 2009 08:31   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Marcinie, nie mog³am siê powstrzymaæ, ¿eby nie napisaæ. Niezmiernie podoba mi siê Twoja "owocowa praca". Prawid³owo powinno byæ "owocna", ale Twoja wersja jest po prostu powalaj±ca .
Do Mirka: mieszkasz w Niemczech, mo¿esz byæ przydatny w kwestii instrukcji poruszania siê po tamtejszych urzêdach. Od lat szukam grobu pradziadka z okresu I wojny ¶wiatowej, zmar³ w Sudenburgu (dzi¶ to dzielnica Magdeburga). Pisa³am do zarz±du cmentarzy, ale nie znale¼li ani grobu ani ¿adnej informacji o pochówku. Powinnam teraz poszukaæ pewnie na cmentarzach zarz±dzanych przez ko¶cio³y, ale zupe³nie nie wiem, jak siê do tego zabraæ, pomijaj±c zupe³nie niewystarczaj±c± znajomo¶æ jêzyka. Jakby zamieszania by³o ma³o, siostra dziadka twierdzi, ¿e pradziadka pochowano w Berlinie. Gdzie Rzym, gdzie Krym? )))
pozdrawiam
Iza
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2836 jest odpowiedzią na wiadomość #2832] |
Wed, 23 September 2009 12:02   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Ja bym sie zainteresowal dokladnie Gdzie sostal pochowany ?
przeciesz rodzina gdzies mieszkala wiec informacje musieli gdzies wyslac .
bym szukal w miejscu zamieszkania (rodzine bnym dobrze popytal)
bo magdeburg a berlin to jednak odleglosc a koszta pochowku tez wtedy nie byly za niske co jeszcze nic nie oznacza.
Ale czy Berlin czy Magdeburg oby dwa miasta zostaly mocno zbocardowane i zniszczone moze poprostu w tym krwi problem ze dokumety juz nie istnieja
istotne by bylo czy tam mieszkal i byl Zarjerestrowany to wtedy latwiej Rowniez konfesja dziadka by byla ciekawa W berlinie jest troche zych Archiwow
Ja bym troche popisal na twoim miejscu po tych archiwach
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 September 2009 12:05] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2837 jest odpowiedzią na wiadomość #2836] |
Wed, 23 September 2009 13:55   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Marcinie,
pradziadek zmar³ w lazarecie 09-01-1915r. w wyniku ran odniesionych na froncie wschodnim. My¶la³am, ¿e pochowali go mo¿e na jakim¶ cmentarzu wojskowym lub co¶ w tym rodzaju. Pisa³am do zarz±du cmentarzy komunalnych w Magdeburgu i pani mi odpisa³a, ¿e przeszukali ca³y 1915 rok, ale informacji o moim przodku nie znale¼li ¿adnych. Poradzi³a mi zwróciæ siê do zarz±dów poszczególnych cmentarzy wyznaniowych. Pradziadek by³ ewangelikiem. Zarzuci³am na razie te poszukiwania, bo jak ju¿ pisa³am nie w³adam niemieckim w stopniu takim, jaki pozwala³by mi na samodzielne poszukiwania cmentarzy.
Rodzina - nie ma siê ju¿ kogo w zasadzie pytaæ, ¿yje jeszcze jedna siostra mojego dziadka, urodzona w 1925r. (pochodzi z drugiego ma³¿eñstwa prababki). To ona twierdzi, ¿e mama jej opowiada³a, ¿e by³a na pogrzebie mê¿a w Berlinie i by³a tej ceremonii jedynym uczestnikiem. Nie wiem, na ile mo¿na wierzyæ tej relacji. Do niedawna nikt w rodzinie nie wiedzia³, kiedy pradziadek i gdzie zmar³, dopiero informacje z Landesamt fur Gesundheit und Soziales z Berlina naprowadzi³y mnie na Sudenburg.
¯eby zamieszania by³o wiêcej, babcia (synowa poszukiwanego pradziadka) opowiada³a, ¿e te¶æ by³ pochowany w Braunschweigu. Teraz wiem, ¿e w tej miejscowo¶ci mój dziadek przebywa³ w trakcie s³u¿by w Wehrmachcie w IIW¦, w czasie jednej z przepustek odwiedzi³ grób ojca i st±d mo¿e wziê³a siê mylna opinia babci o miejscu pochówku.
Ale siê rozpisa³am... ))
Iza
|
|
|
|
| Odp: Czlonkowie PTG [wiadomość #2844 jest odpowiedzią na wiadomość #2837] |
Wed, 23 September 2009 20:30   |
mirok
|
Member |
|
|
Witaj Izolda
hmmm, ciekawa historia.Postaram sie Twoja sprawa zainteresowac.Jezeli byl ewangeliiem(to bardzo dobrze),maja tu w Berlinie bardzo dokladne archiwa.A po cmentarzach tez moge pospacerowac, moze cos znajde(kto wie...)
Jezeli chcesz to moge napisac do paru urzedow-zobaczymy co da sie zrobic.
Pozdrowienia
Mirek
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 September 2009 21:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|