|
|
|
|
| Odp: tłumaczenie zapisów na mapie [wiadomość #2962 jest odpowiedzią na wiadomość #2958] |
Thu, 15 October 2009 15:15   |
lis46
|
Member |
|
|
Gdyby to bylo takie proste.
Ta mapa jest map± unikatow±. Nigdzie w archiwach nie ma map tej miejscowo¶ci, z tego okresu i tak¿e XIX wieku.
Byæ mo¿e te zapiski, jak s±dzê dokonane po II rozbiorze - miasto znalaz³o sie w zaborze pruskim-Prusy Po³udniowe, nie maja wielkiego znaczenia.
Nie znam niemieckiego, wiêc trudno mi zrozumieæ ich znaczenie. Sa to pojedyncze s³owa np: ausgabe,zwischen Dobrowice und Colloni..,fest/ferf/tigt rondemlammer, Konduteur K.R.T.?
Nazwy kolonii: Wilhelmsthal, Rosenthal,Dilemsthal?
Mo¿e teraz ³atwiej bedzie przet³umaczyc?
Danuta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: tłumaczenie zapisów na mapie [wiadomość #2974 jest odpowiedzią na wiadomość #2973] |
Fri, 16 October 2009 14:51   |
mirok
|
Member |
|
|
Ja osobiscie typowalbym ta mape na okres pruskiej reformy rolnej.
W tym okresie jezeli chodzi o polityke gruntowa duzo sie dzialo.
Sprawdz wpisy w APG, moze cos znajdziesz-mysle o powiazaniach nazwisk z miejscowosciami.
pozdrowienia
mk
|
|
|
|
|
|
| Odp: tłumaczenie zapisów na mapie [wiadomość #2976 jest odpowiedzią na wiadomość #2975] |
Fri, 16 October 2009 16:22  |
lis46
|
Member |
|
|
Mirku, dziekuje za link.
To niesamowite jak temat zrodzi³ temat.
Zauwa¿ na mapie sa zaznaczone miejscowo¶ci, o ktorych mowa na stronie Textor, a wiêc Lipiny, Augustopol, Ró¿opol, Przysypka, Liliopol. D±browice w tamym czasie nale¿a³y do starostwa Przedeckiego Blisko by³o do Chodecza/ patrz trakt Chodecki/.
Mój pradziad Danecki mieszka³ od pocz.XIX wieku w Augustopolu, kolonii niemieckiej.Tam rodzi³y sie jego dzieci, a chrzestnymi byli koloni¶ci m.innymi Piotr Ewert - m³ynarz.Do szko³y ewangelickiej w Augustopolu chodzi³y dzieci pradziada.
Nie zna³am tej strony internetowej, któr± poda³e¶- jest wspania³a. Tyle wiadomo¶ci i zdjêæ. Z D±browic ko¶ció³ katolicki chyba z pocz.XX wieku. Obecnie tak nie wygl±da.
By³a jeszcze jedna kolonia o nazwie Zgorze, gdzie rodzina o nazwisku Sommerfeld druga Nehrenbergowie to byli jedni z najbogatszych gospodarzy.
Mo¿e Mirku co¶ jeszcze znajdziesz.
Na PTG - bazy odnalaz³am nazwiska Daneckich, jestem w trakcie ¶ci±gania metryk.
Serdeczno¶ci Danuta
|
|
|
|