Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PomGenBaza » Archiwum w Gdańsku
Archiwum w Gdańsku [wiadomość #16293] Mon, 10 September 2018 21:16 Przejdź do następnej wiadomości
mcduff3812 jest aktualnie niedostępny  mcduff3812
Junior Member
Nie mówiê po polsku, wiêc u¿ywam T³umacza Google. Mam nadziejê, ¿e moje pytanie nie przepadnie podczas t³umaczenia. Bêdê pisaæ po angielsku poni¿ej polskiego t³umaczenia.

W zesz³ym tygodniu by³em w Pelplinie, aby otrzymaæ kopie danych, które znalaz³em dla mojej rodziny tutaj na tej stronie. Wiêkszo¶æ nagrañ tam by³a, ale kobieta w pokoju nagrañ powiedzia³a mi, ¿e niektóre z nagrañ, których szuka³em, znajdowa³y siê w Archiwum w Gdañsku. Pokaza³a mi, jak uzyskaæ do nich dostêp w Internecie, co doceniam, poniewa¿ zanim przybyli¶my do Gdañska, nie by³o wystarczaj±co du¿o czasu, aby udaæ siê do Archiwum. Maj± bardzo krótkie godziny.

Dzisiaj szuka³em rekordów online, a jednego z nich nie mog³em zdobyæ. Nagranie powinno brzmieæ: Parafia: Ko¶cierzyna Rok: 1824 Ksi±¿ka: 1254/11 Numer zdjêciowy: 10_1254_0_11_0245 Numer 54 Rekord dotyczy Marianny Anastasii Rodzicami s± Franciscus ¯ynda i Julianna Fiszrowa (pisownia mo¿e siê myliæ)

Tak wiêc ta p³yta nie by³a w Pelplinie i nie ma jej na stronie metryki.genbaza.pl. Wszystko, co by³o tam dla Ko¶cierzyny kat_1254 by³o:
Zawarto¶æ albumu: 1254_0010_1746-1762_ur
i Zawarto¶æ albumu: 1254_0012_1825-1905_sl

Nie ma lat pomiêdzy. Czy ktokolwiek wie, gdzie mogê uzyskaæ cyfrow± kopiê tego rekordu? Lub wydrukowan± kopiê? To jest moja prababka i bardzo chcia³bym otrzymaæ kopiê jej aktu urodzenia.

Dziêkujê Ci.

English:
I do not speak Polish, so I am using Google Translate. Hopefully my question will not be lost in translation. I will post in English below the Polish Translation.

Last week I was in Pelplin, Poland to get copies of the records that I found for my family here on this site. Most records were there, but the woman in the records room told me that some of the records I was looking for were at the Archives in Gdansk. She showed me how to access them online, which I appreciated because by the time we arrived in Gdansk, there was not enough time to go to the Archives. They have very short hours.

Today I was looking for the records online and one of them I was not able to get. The record should be: Parish: Ko¶cierzyna Year: 1824 Book: 1254/11 Picture number: 10_1254_0_11_0245 Number 54 The record is for Marianna Anastasia Parents are Franciscus ¯ynda and Julianna Fiszrowa (spelling could be wrong)

So this record was not in Pelplin and it is not on the metryki.genbaza.pl site. All that was there for Ko¶cierzyna kat_1254 was:
Zawarto¶æ albumu : 1254_0010_1746-1762_ur
and Zawarto¶æ albumu : 1254_0012_1825-1905_sl

No years in between. Does anybody know where I can obtain a digital copy of this record? Or a printed copy? This is my Great Great Grandmother, and I would love to get a copy of her birth record.

Thank you.
Odp: Archiwum w Gdańsku [wiadomość #17150 jest odpowiedzią na wiadomość #16293] Sat, 11 May 2019 21:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zusmann jest aktualnie niedostępny  zusmann
Junior Member
Hi.

Are you sure if "the woman" showed you Ko¶cierzyna births 1824? On site https://www.familysearch.org/search/catalog/300730?availabil ity=Family%20History%20Library there is no records from this year, as on site https://szukajwarchiwach.pl/pradziad/92637?q=ko%C5%9Bcierzyn a+XTYPEro:pra&wynik=3&rpp=15&page=1

I think the books are destroyed or stolen by German Nazis f.e.
IF you have seen this book, I do not know how to help you to find it online, sorry. I think the best way will be write to Gdañsk and ask for a copy or an information about the book.

AJ
Odp: Archiwum w Gdańsku [wiadomość #17151 jest odpowiedzią na wiadomość #17150] Sat, 11 May 2019 21:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zusmann jest aktualnie niedostępny  zusmann
Junior Member
Oh, what a stupidity Very Happy If a records are indexed on PTG.gda.pl, the book was in a paper in our hands. So, look further.

AJ
Odp: Archiwum w Gdańsku [wiadomość #17178 jest odpowiedzią na wiadomość #16293] Tue, 28 May 2019 20:03 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Ravenyx20 jest aktualnie niedostępny  Ravenyx20
Senior Member
Our oversight, photos have already appeared on metryki.genbaza.pl

Greatings, Michael

Poprzedni wątek: Błąd w indeksie
Następny wątek: Koronowo
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 11:00:10 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund