Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo
Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11620] Sat, 04 May 2013 20:57 Przejdź do następnej wiadomości
Wodach jest aktualnie niedostępny  Wodach
Junior Member
Witam,
Piszê do Pañstwa z pro¶b± o pomoc. Moi dziadkowie ju¿ nie ¿yj± a ja od niedawna zaj±³em siê badaniem historii rodziny. Bêdê wdziêczny za wszelkie informacje zwi±zane z nastêpuj±cymi osobami i rodzinami:
Nikodem Przeperski ur. 15.09.1919 Grabowo - ojciec Antoni
Marianna Pi±tek z d. Lazer ur 07.12.1877 Borzechowo
Józef Pi±tek - m±¿ Marianny, wiem ¿e w 1901 roku pobrali siê w Zblewie.
Wiem jeszcze ¿e w Lubiechowie na cmentarzu pochowani s± bracia mojego dziadka Hieronim i Bonifacy. Czy kto¶ mo¿e mi potwierdziæ t± informacje.
Dziêkuje i Pozdrawiam
Rados³aw
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11622 jest odpowiedzią na wiadomość #11620] Sun, 05 May 2013 09:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Szanowny Rados³awie.
Musisz po¶wiêciæ du¿o czasu dla badania swoich przodków i trochê popodró¿owaæ po parafiach i archiwach. Same metryki czy inne dokumenty musisz sam odnale¼æ. Towarzystwo mo¿e pomóc Ci zawsze rad± ale samej roboty nikt za Cibie nie zrobi. Pomoc± mog± byæ indeksy zamieszczone na naszej stronie.
Pozdrawiam , ¿ycz±c powodzenia w poszukiwaniach.

Staszek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11623 jest odpowiedzią na wiadomość #11622] Sun, 05 May 2013 09:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Staszku,
Ksiêgi, indeksy i archiwa sam bêdê przegl±da³. Tu chodzi raczej o wiedzê i do¶wiadczenie ludzi, których w indeksach nie znajdê. Poza tym mo¿e znajdzie siê kto¶ kto ju¿ ma moich dziadków u siebie w drzewie.
Pozdrawiam Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11626 jest odpowiedzią na wiadomość #11623] Sun, 05 May 2013 19:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gregor jest aktualnie niedostępny  Gregor
Junior Member
Witam

Tu znajdziesz wyszukiwarke w ktorej wpisujesz nazwiska
i imiona oraz daty i parafie.
Jezeli osoby o ktora Tobie chodzui nie znajdziesz
w wyszukiwarce to pokaze Tobie ona czy dane sa dostepne
a o ile sa dostepne to czy sa zindeksowane.

Napisz gdzie budujesz to drzewo genealogiczne.

pozdrawiam
Gregor
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11632 jest odpowiedzią na wiadomość #11626] Mon, 06 May 2013 09:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Gregor,
Drzewo powstaje na stronie http://www.myheritage.pl.
Jednak coraz bardziej sk³aniam siê ku jakiemu¶ programowi nie zale¿nemu od internetu. Tak ¿ebym mia³ go u siebie na komputerze tym bardziej ¿e jestem w trakcie zak³adania arkuszy. Co do wyszukiwarki to niestety czê¶ci nazwisk nie znajduje ale pewnie wynika to z tego ¿e nie wszystko jest jeszcze dodane. Pozostaj± cmentarze, USC i AP. Dokopa³em siê jeszcze do 2 miejscowo¶ci Wielbrandowa i Skórcza.

Pozdrawiam Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11634 jest odpowiedzią na wiadomość #11632] Mon, 06 May 2013 14:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Ja korzystam z tego programu http://www.pl-soft.pl/
Krzysiek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11636 jest odpowiedzią na wiadomość #11632] Mon, 06 May 2013 19:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Gregor jest aktualnie niedostępny  Gregor
Junior Member
Witaj Radek

Ja rowniez uzywam miedzy innymi programu na witrynie myheritage.
Uwazam, ze programy prowadzone online sa bardzo dobre, nie wiem
dlaczego chcesz odejsc od pracy w internecie?
Programy takie pokazuja podobienstwa, czyli pokazuja czy ktos
jeszcze zajmuje sie dana osoba.

Ja w ten sposob uzupelniam dane w moim drzewie.
Dodam jeszcze, ze generuje plik *.gedcom w myheritage
i eksportuje go do innych programow online, zwieksza to
prawdopodobienstwo odnalezienia przodkow w innych drzewach
genealogicznych.

Co do wyszukiwarki w www.ptg.gda.pl
Posiada ona trzy metody poszukiwan, poczytaj o tych metodach
w tej witrynie.
Uzywajac roznych metod wyszukiwania oraz odpowiednie filtrowanie
poszukiwan (zawezenie dat, rozne wersje pisowni imion
i nazwisk, zmiany parafii itp) mozna osiagnac zaskakujace wyniki.

Pozdrawiam i zycze powodzenia w poszukiwaniach

Gregor
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11639 jest odpowiedzią na wiadomość #11636] Mon, 06 May 2013 22:34 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj Gregor,
Dzi¶ ca³y dzieñ mêczy³em wyszukiwarkê i odnalaz³em kilka ciekawych informacji. Co do ró¿nej pisowni nazwisk to przyk³ad z dzi¶. Raz by³o Pi±tek innym razem Piontek. Nawet przy nazwisku Przeperski znalaz³em Przeporski. Co do internetu i programu na witrynie myheritage to znalaz³em ju¿ kilkadziesi±t powi±zañ, ale chodzi tu o darmow± ilo¶æ miejsc (250), pó¼niej ju¿ trzeba wykupiæ konto premium, a tanie to nie jest. Nie my¶la³em o ca³kowitym odej¶ciu od internetu a raczej o równoleg³ej pracy na programie niezale¿nym od sieci. Dzisiejszy dzieñ zdecydowanie na plus je¿eli idzie o poszukiwania.
Pozdrawiam

[Uaktualnione dnia: Mon, 06 May 2013 22:35]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11840 jest odpowiedzią na wiadomość #11639] Wed, 10 July 2013 09:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witajcie, uda³o mi siê dotrzeæ w sieci do takiej oto informacji:

Andreas Przeperski
birth: 15 July 1819
Honigfelde, Kreis Stuhm, ..Polen
spouse:
Susanna Talaska
birth: 18 September 1835
marriage: 14 October 1878

Wiem, ¿e to moi prapradziadkowie, ale mam tylko suchy zapis. Moje pytanie do Was. Co to za miejscowo¶æ (Sztum, okolice Sztumu?), czy papiery bêd± jeszcze na plebanii (której), czy mo¿e w archiwum (jakim)?

Pozdrawiam
Radek

Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11841 jest odpowiedzią na wiadomość #11840] Wed, 10 July 2013 10:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Honigfelde - Trzciano powiat Sztum parafia Straszewo.
Pozdrawiam Krzysiek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11842 jest odpowiedzią na wiadomość #11840] Wed, 10 July 2013 10:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
Wodach napisa³(a) dnia ¶ro, 10 lipiec 2013 09:10

Witajcie, uda³o mi siê dotrzeæ w sieci do takiej oto informacji:

...
Honigfelde, Kreis Stuhm, ..Polen
...
Moje pytanie do Was. Co to za miejscowo¶æ (Sztum, okolice Sztumu?), czy papiery bêd± jeszcze na plebanii (której), czy mo¿e w archiwum (jakim)?

Pozdrawiam
Radek

du¿o informacji znajdziesz na stronie:
http://www.westpreussen.de/cms/ct/ortsverzeichnis/ortssuche. php
Po wpisaniu Honigfelde i wybraniu Landkreis Stuhm
zobaczysz stronê:
http://www.westpreussen.de/cms/ct/ortsverzeichnis/details.ph p?ID=2577
a tam ju¿ ka¿da podkre¶lona nazwa to nowe informacje.
Ale i tak bez wycieczki do Elbl±ga du¿o nie znajdziesz Razz

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu

[Uaktualnione dnia: Wed, 10 July 2013 10:33]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11844 jest odpowiedzią na wiadomość #11842] Wed, 10 July 2013 12:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêkuje za informacje. Tak siê sk³ada ¿e mieszkam w Elbl±gu Smile wiêc jak co¶ to spokojnie poszukam tu. Ew jakby komu¶ trzeba by³o co¶ sprawdziæ to s³u¿ê pomoc±.

Pozdrawiam
Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11845 jest odpowiedzią na wiadomość #11844] Wed, 10 July 2013 13:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Witaj.
W AD Elbl±g s± ksiêgi chrztów,¶lubów i zgony z lat 1901-1947(Cool

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11846 jest odpowiedzią na wiadomość #11844] Wed, 10 July 2013 13:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Oczywi¶cie chodzi o parafie Straszewo.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11847 jest odpowiedzią na wiadomość #11844] Wed, 10 July 2013 13:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wczesniejsze lata to szukaj w ksiêgach parafi Tychnowy.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11848 jest odpowiedzią na wiadomość #11846] Wed, 10 July 2013 13:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
To znaczy ¿e nie zachowa³y siê wcze¶niejsze? To gdzie siê dokopywaæ do aktu chrztu z 1819 z parafii Straszewo. Rodzi siê pytanie sk±d autor wpisu który znalaz³em w necie ma t± wiedzê (miejsce i data urodzenia mojego prapradziadka).

Pytanie dodatkowe czy w AD w Elbl±gu s± ksiêgi urodzeñ z miejscowo¶ci Piek³o po³o¿onej w województwie pomorskim, w powiecie sztumskim, w gminie Sztum?

Radek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11849 jest odpowiedzią na wiadomość #11847] Wed, 10 July 2013 13:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Co do parafii Tychnowy to te¿ w AD Elbl±g?
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11850 jest odpowiedzią na wiadomość #11849] Wed, 10 July 2013 14:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Polecam Tobie korzystaæ z linków od Topola bo tam te¿ s± informacje o zasobach AD w Elbl±gu tzn czy z danej parafii s± w ich zasobach ksiêgi parafialne.

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11851 jest odpowiedzią na wiadomość #11849] Wed, 10 July 2013 16:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Tychnowy - Tiefenau
w AD powinny siê znajdowaæ ksiêgi
chrzty 1709-1889
sluby 1709-1857 z lat 1808-1875 w Archiwum w Lipsku
zgony 1732-1895

Krzysiek
Odp: Zblewo, Borzechowo, Grabowo, Lubiechowo [wiadomość #11852 jest odpowiedzią na wiadomość #11848] Wed, 10 July 2013 17:01 Przejdź do poprzedniej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostępny  alfut
Senior Member
Piek³o akta Usc sa w AP Malbork ostatnio z nich korzysta³em Pozdrawiam Piotr Alfut
Poprzedni wątek: Tłumaczenie
Następny wątek: PLISZKA, GRZYWACZ
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 23:55:42 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund