Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Miszewski Jakub
Miszewski Jakub [wiadomość #3979] Fri, 28 May 2010 23:04 Przejdź do następnej wiadomości
wioletama jest aktualnie niedostÄ™pny  wioletama
Junior Member
Rodzina Miszewskich. Poszukujê informacji na temat Jakuba Miszewskiego urodzonego 21.07.1824 roku w Rudzinach parafia Wiele, w szczególno¶ci proszê o pomoc w ustaleniu danych jego kolejnych ¿on by³o ich najprawdopodobniej 4 ostatni± z nich by³a Józefina £angowska.
Odp: Miszewski Jakub [wiadomość #3980 jest odpowiedzią na wiadomość #3979] Fri, 28 May 2010 23:52 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Przy tak nik³ych danych wyj¶ciowych szanse odnalezienia ¿on s± praktycznie zerowe. Musisz pamiêtaæ, ¿e generalnie obowi±zuje zasada udzielania ¶lubów w parafii panny m³odej. Póki co w bazie PTG masz listê ¶lubów:

http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/action/searchM/

Nie jest ona kompletna gdy¿ nie jest zakoñczony proces indeksacji. Jak widzisz nie ma ¶lubu Józefin± £angowsk±. Zacz±³bym sprawdzanie od ¶lubu z Wiela w 1841r. Rozrzut miejscowosci wskazuje na mo¿liwo¶æ znalezienia przynajmniej jednego aktu. Nie obejdzie siê bez wyjazdu do AD Pelplin.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Miszewski Jakub [wiadomość #3981 jest odpowiedzią na wiadomość #3980] Sat, 29 May 2010 08:03 Przejdź do poprzedniej wiadomości
wioletama jest aktualnie niedostÄ™pny  wioletama
Junior Member
Serdecznie dziêkujê za tak b³yskawiczn± reakcjê.
Wiem na pewno ¿e jedn± z ¿on by³a wymieniona w indeksach ¶lubów
Katarzyna Werachowska 1856 ( Jakub mia³ 32 lata?) to w³a¶nie ona jest matk± mojego pradziadka. Ostatni± ¿on± na pewno by³a Józefina £angowska data ¶lubu 22.01.1872r. parafia Wiele w indeksach ¶lubów figuruje pod nazwiskiem Lengowska, po drodze pojawia siê informacja ( kopia dokumentu ¶lubu z 1935 roku) o Katarzynie Libera oraz data ¶lubu 25.11.1861 rok równie¿ Wiele.
Jednak nie jestem pewna czy wymieniona przeze mnie Katarzyna Libera by³a jego ¿on± poniewa¿ ten zapis zosta³ skre¶lony w dokumencie ¶lubu( zapis brzmi Jakub pierwszy ¶lub zawar³ 25.11.1861 w Katarzyn± Libera z Wiela) byæ mo¿e skre¶lenia dokonano dlatego ¿e nie by³ to jego pierwszy ¶lub dodam ¿e mój pradziadek Jan Miszewski urodzi³ siê 1857 roku.
Pozdrawiam i mam nadziejê, ¿e uda mi siê uzyskaæ pomoc.
Poprzedni wÄ…tek: Szopinscy Czyczkowy
Następny wątek: Erdmańczyk
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Oct 03 18:33:08 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund