| Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14547] |
Mon, 20 July 2015 18:59  |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
Mam pytanie do kole¿anek oraz kolegów, którzy wiecej niz Ja poruszaj± sie po ró¿nych archiwach i nie tylko o podpowied¼ gdzie mo¿na jeszcze "zastukaæ" aby uzyskaæ interesuj±ce mnie fakty. Ale po kolei w krótkim opisie ( je¶li bêdzie trzeba wiêcej faktów pode¶lê na PW ).
Od lat m³odzieñczych pamiêtam opowie¶æ o dwójce osób z rodziny, którzy zaginêli podczas II wojny ¶wiatowej. Obecnie nie mam ju¿ z kim skonfrontowaæ tych opowie¶ci a wiêc uda³em siê na stronê archiwum osób zaginionych w czasie II wojny ¶wiatowej.
W owych archiwach odnalaz³em informacje o swoich krewnych Dominiku Mostowskim oraz Antonim Kamiñskim z informacj± co gdzie i kiedy.
Po wys³aniu zapytania do placówki pamiêci ofiarom obozu koncentracyjnego Neuengamme, otrzyma³em odpowied¼ :
Serdecznie dziekujemy za pana list i obydwie wiadomosci.Bardzo nam przykro, ze dopiero teraz otrzymuje pan odpowiedz od nas. Z powodu duzej ilosci zapytan, ktore otrzymujemy dochodzi do znacznego opoznien w odpowiedzi. Bardzo prosze o wybaczenie.
Niestety nasze archiwa posiadaja wiele luk, poniewaz SS w czasie oprozniania obozu Neuengamme zniszczylo dokumentacje administracji aby zatrzec slady zbrodni.
Ksiegi zgonow szpitala naleza do niewielu zachowanych oryginalnie dokumentow obozu koncentracyjnego w Neuengamme. W czasie gdy plonely dokumenty jednemu z wiezniow udalo sie ukryc te recznie sporzadzane notatniki. Tu dolaczona kopia wpisu do ksiegi zgonow jest niestety jedynym dokumentem dotyczacym uwiezienia Dominika Mostowskiego i Antoniego Kaminskiego, ktory posiadamy.
Tu tez podane Numery wiezniow 37768 i 37772 wskazuja na przybycie Pana krewnych do obozu koncentracyjnego Neuengamme okolo 18. lipca 1944 r.
Obydwaj zaliczaja sie do grupy 31 wiezniow, ktorzy zostali 9. sierpnia 1944 straceni. O losach tej grupy wiezniow przez dziesiatki lat nie bylo nic wiadomo. Znany byl tylko rysunek francuskiego wieznia Félix Lazare Bertrand z Musée de la Résistance et de la Déportation w Besançon. Bertrand naszkicowal przybycie wiezniow przed bunkier aresztu krotko przed ich powieszeniem.
Przed rokiem skontaktowal sie z nami historyk Ralf Gräfenstein, ktory prowadzi badania dotyczace pracy przymusowej i ruchu oporu w obrebie Burgdorf. On podal nam informacje dotyczaca tych 31 ofiar, ktorymi byli polscy i radzieccy robotnicy przymusowi zaaresztowani przez gestapo w rejonie Burgdorf w czerwcu 1944 roku. W polowie czerwca 1944 roku gestapo zatrzymalo 300 mezczyzn i kobiet i zapedzilo ich do sali gimnastycznej elektrowni w Burgdorf. Gestapo poszukiwalo wsrod zagranicznych robotnikow przymusowych czlonkow nielegalnego ruchu oporu. Zatrzymani byli brutalnie przesluchiwani, 250 sposrod nich zostalo w krotkim czasie wypuszczonych. Inni pozostali uwiezieni, 31 z nich przewieziono do obozu koncentracyjnego Neuengamme i tam 9.8.1944 zostali straceni.
Pragne Panu rowniez podziekowac za wskazowke dotyczaca Antoniego Kaminskiego, ktorego pisownie nazwiska i obywatelstwo w wykazie online bylo nieprawidlowe. Te bledy beda przez nas mozliwie szybko poprawione.
A wiêc ten trop mam ju¿ opanowany oraz wiem co gdzie i jak. Natomias zainteresowa³y mnie fakty z przed wojny. Tutaj wiem gdzie siê urodzili wiem gdzie mieszkali ale w jaki sposób trafili tam gdzie trafili juz nie wiem gdzie pytaæ.
Trop Dominika Mostowskiego prowadzi z miejsca urodzenia SKWIERAWY (i tutaj 1 pytanie czy jest mo¿liwo¶æ gdzie kolwiek sprawdzenia akt meldunkowych zapisków zamieszkania z lat oko³o 1916 do 1935). Mam przypuszczenia i¿ w latach 1935-1939 uczestniczyli w akcji osadniczej "poniatówki" i zostali przesiedleni do Morzeszczyna.
Z gminy dzi¶ otrzyma³em informacje i¿ nie ma ¿adnych meldunkowych zapisów oraz ksi±g. Dopiero od 1973 roku co¶ takiego zaistania³o (ksiêgi meldunkowe).
I tutaj 2 pytanie........gdzie pukaæ ? gdzie prubowaæ ?
Czekam na jakie¶ podpowiedzi.
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14555 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] |
Sat, 25 July 2015 20:26   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Slawek napisa³(a) dnia pon, 20 lipiec 2015 06:59 |
Z gminy dzi¶ otrzyma³em informacje i¿ nie ma ¿adnych meldunkowych zapisów oraz ksi±g. Dopiero od 1973 roku co¶ takiego zaistania³o (ksiêgi meldunkowe).
|
Szukanie dokumentów meldunkowych z okresu miêdzywojennego w urzêdzie gminy nie wydaje mi siê byæ najlepszym pomys³em. Sugerowa³bym raczej kontakt z Archiwum Pañstwowym. Mnie siê uda³o w ten sposób zdobyæ kopie ksi±g meldunkowych z Grudzi±dza (AP Toruñ). Tak, wiem, ¿e to wiêksze miasto ni¿ Morzeszczyn, ale spróbowaæ warto!
Powodzenia,
Jurek PL.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14691 jest odpowiedzią na wiadomość #14688] |
Wed, 25 November 2015 16:54   |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
W dniu dzisiejszym otrzyma³em odpowied¼ i trop do zasobów USC, jednak bariera jêzykowa znów bêdzie ...... przeszkod±. No có¿ zobaczymy czas .......zmierzyæ siê z problemem.
Uprzejmie informujê, ¿e Archiwum Pañstwowe w Elbl±gu z siedzib± w Malborku nie posiada w swoim zasobie ksi±g urodzeñ z Urzêdu Stanu Cywilnego w Rakowcu. W sprawie poszukiwañ w ksiêgach urodzeñ z lat 1878, 1880, 1884, 1890, 1892-1899 z Urzêdu Stanu Cywilnego w Rakowcu nale¿y zwróciæ siê do Landesarchiv Berlin (Eichborndamm 115 – 121, 13403 Berlin), w sprawie poszukiwañ w ksiêgach urodzeñ z lat 1900-1926 z Urzêdu Stanu Cywilnego w Rakowcu nale¿y zwróciæ siê do Standesamt I in Berlin (Rückerstraße 9, 10119 Berlin).Reszta ksi±g urodzeñ prawdopodobnie zaginê³a w wyniku dzia³añ wojennych.
Pozostaje jeszcze problem zasobów ko¶cielnych ? gdzie mog± byæ ?
Pozdrawiam S³awek
P.S. czekam na odpowied¼ z Tymawy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #14725 jest odpowiedzią na wiadomość #14547] |
Sat, 12 December 2015 20:51   |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
| Slawek napisa³(a) dnia pon, 20 lipiec 2015 06:59 |
Dziêki pomocy osoby z forum dotar³em do aktu urodzenia Antoniego a dalej do Parafii do której wybieram siê w tygodniu aby porobiæ zdjêcia dokumentów znalezionych przez Proboszcza.
|
Byli¶my wraz z ¿on±, mi³o spêdzili¶my czas na opowie¶ciach no i wykonali¶my zdjêcia interesuj±cych nas wpisów.
Swoj± drog± nie my¶la³em i¿ tak dobrze s± udokumentowane pierwsze komunie ¶wiete oraz bierzmowania. Raz jeszcze dziekuje za podpowiedzi.
[Uaktualnione dnia: Mon, 21 December 2015 13:19] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Prośba-zapytanie-podpowiedź [wiadomość #15367 jest odpowiedzią na wiadomość #15237] |
Sun, 01 January 2017 11:06  |
Slawek
|
Senior Member |
|
|
Witam
Sk³adam wszystkim ¿yczenia Noworoczne, wytrwa³o¶ci w poszukiwaniu przodków jak i historii ich ¿ycia.
Mam pytanie do czytelników tego forum :
Czy jest jaka¶ mo¿liwo¶æ sprawdzenia s³u¿by wojskowej jak i losów pierwszych dni wojny przodków wcielonych do wojsk polskich.
Nadmieniê i¿ otrzyma³em z Centralnej Ewidencji Wojskowej informacjê o nieodnotowaniu osób o takich danych jak poda³em ?
Mam informacjê z innych ¼róde³ (PCK oraz cmjw ) o przynale¿eniu do 65 pp w Starogardzie Gdañskim stacjonuj±cym w Grudzi±dzu oraz Bitwie Nad Bzur± gdzie zostali wziêci do niemieckiej niewoli. Pytanie gdzie i na jakie adresy i czy w ogóle jest sens pisania do jednostek w Grudzi±dzu oraz Starogardzie Gdañskim aby jakie¶ dodatkowe informacjê otrzymaæ?
Raz jeszcze pozdrawiam Noworocznie S³awek.
|
|
|
|