Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » PTG » PTG » PTG i PTG - jak nas odróżnić?
PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #176] Tue, 04 July 2006 09:31 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Powstao Polskie Towarzystwo Genealogiczne - i dobrze! Ale co ze skrtem nazwy tego towarzystwa, ktry jest taki sam, jak Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego? Czy dyskutowano o tym na spotakniu zaoycielskim Polskiego TG? Pytam tu, bo wiem, e nasi czonkowie zaangaowali si w tworzenie nowego oglnopolskiego towarzystwa. Przepraszam, jeli gdzie przeoczyam ewentualn o tym dyskusj, ale nie byo mnie jaki czas i jeszcze wszystkich nowoci nie zdyam przeczyta Smile .
Iza Wysiecka
Odp: PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #177 jest odpowiedzią na wiadomość #176] Tue, 04 July 2006 19:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Droga Izo!!!
Czy bya dyskusja nt. nazwy PTG na spotkaniu Pol.TG tego nie wiem.
Wiosn, w czasie kiedy na forach bya ostra wymiana zda dot. ksztatu Towarzystw, niektrzy z forumowiczw aby nie myli Towarzystw, Polskie TG nazywali po prostu Oglnopolskie Towarzystwo Genealogiczne i jestem za tym eby tak ta organizacja si nazywaa.
Musze doda, e w dyskusji brali udzia /jak ja ich nazwaem wybracy/ a rozpocza si od ujawnienia projektu statutu autorstwa P.Ornatowskiego i jednego z naszych wsplnych znajomych, ktry zosta poddany totalnej krytyce.
Skrt PTG /PolskieTG/ by niczym innym jak tylko chwytem socjotechnicznym, wykorzystujc skrt naszego TG.
O moich wtpliwociach aby unikn kontynuacji awantury na forum zwrciem w/w uwag w prywatnej korespondencji.
Z uwagi na fakt, i ksztat dziaania "Oglnopolskiego" TG zosta zmieniony przez jego zaozycieli i znacznie si rni od pierwotnych zaoe, nie widz powodu aby si przy nazwie Pol.TG
upierali.
Ja widz dwa rozwizania.
1 poprosi o zmian na OTG
2 poprosi o uywanie penej nazwy w korespondencji na forum
Pozdrawiam
Krzysztof
:)
Odp: PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #178 jest odpowiedzią na wiadomość #177] Tue, 04 July 2006 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
I o to chodzi! Ja jestem za nazw Oglnopolskie Towarzystwo Genealogiczne. Moe nasz prezes powinien Jackowi Mochowskiemu to podda pod rozwag?
Iza
Odp: PTG i PTG - jak nas odróżnić? [wiadomość #179 jest odpowiedzią na wiadomość #178] Wed, 05 July 2006 19:36 Przejdź do poprzedniej wiadomości
adamkami
Senior Member
Byem na spotkaniu zaoycielskim Polskiego Towarzystwa Genealogicznego w Warszawie. Bya dyskusja na temat nazwy. Bardzo namawiaem na uycie innej nazwy ni Polskie Towarzystwo Genealogiczne, eby skrt by inny, niz naszego Towarzystwa. Niestety wikszo przychylia sie do skd innd susznego wniosku, eby nie dokleja do sowa Polskie dotatkowych "przymiotnikw" typu oglno- czy wszech-. Wygraa koncepcja nie doklejania przymiotnikw. Moze kto kiedy wiczy jakie socjotechniki, ale na zebraniu nie byo tego typu prb, sam je prowadziem to pilnowaem tego. Po prostu zwyciya prostota.

Osobicie bedc jeszcze (wkrtce mam nadziej pozby si tego obowizku) dodatkowo koordynatorem projektu oglnopolskiego mam z tym duo kopotu kiedy dostaj emaile od osb zainteresowanych wstpieniem do PTG Wink Musz wtedy zgadywa o ktre chodzio autorowi emaila. Zazwyczaj odpowiadam proponujc oba rozwizania, eby czowiek mia wybr co mu bardziej pasuje.

Na wasny uytek w sytuacjach kiedy nie mam miejsca na pene nazwy stosuje skrty PomTG i PolTG.

Zmiany nazwy PolTG nie da rady zaatwi z prezesem Mochowskim. Nie ma takiej wadzy. eby zmieni nazw potrzeba walnego zgromadzenia czonkw, zmiany statutu i zmiany w sdzie.

Przy okazji zatrudniem google do rozszyfrowania skrtu PTG. Oto skrcone wyniki:
- Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
- Polskie Towarzystwo Geograficzne
- Polskie Towarzystwo Genetyczne
- Polskie Towarzystwo Geologiczne
- Polskie Towarzystwo Gerontologiczne
- Polskie Towarzystwo Galwanotechniczne
- Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne *****
- Polskie Towarzystwo Gimnastyczne
- Polskie Towarzystwo Geofizyczne
- Pomorskie Towarzystwo Gospodarcze
- Polskie Towarzystwo Genealogiczne *****

Myl e wkrtce PolTG nas w googlach dogoni (a pewnie i przegoni). Ale to nie jest problem. Myl, e waniejsza jest dobra wsppraca midzy PomTG a PolTG i innymi towarzystwami genealogicznymi.

Adam Kamiski
prezes Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego
Poprzedni wątek: Po co mamy forum?
Następny wątek: INDEKSACJA
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 01:35:39 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund