|
|
| Odp: Określenie narodowości [wiadomość #14266 jest odpowiedzią na wiadomość #14265] |
Wed, 01 April 2015 23:03   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Ale tu nie ma problemu !
Natomiast temat jest bardzo szeroki, godny otwarcia przewodu dr.
Jednocze¶nie ja kwestionujê to co napisa³e¶.
Nie ma równie¿ ¿adnych kryteriów, tylko s± badania pochodzenia naszych przodków, etymologia nazwisk i miejscowo¶ci.
Najpierw nale¿y zbadaæ monografiê miejscowo¶ci, etymologiê nazwisk.
Zajrzeæ tu ówdzie. Przeanalizowaæ Rymuta i Brezê. Odpowied¼ nasunie siê sama.
Imiê typowo niemieckie? nie ma takiego na Pomorzu. Wyznanie Ewangelickie o niczym nie ¶wiadczy, drogi anonimie.
¯yczê sukcesów w dalszych rozwa¿aniach. Na pewno z uwag± siê z nimi zapoznam.
Pozdrawiam
Krzysiek
[Uaktualnione dnia: Thu, 02 April 2015 08:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Określenie narodowości [wiadomość #14308 jest odpowiedzią na wiadomość #14265] |
Sat, 11 April 2015 19:57   |
 |
Teerose
Wiadomości: 235 Dołączył(a): April 2006 Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
|
Senior Member |
|
|
Mówiê tylko za siebie i dotyczy to bardzo w±skiego poletka, czyli powiatu ko¶cierskiego. Tu akurat nie zgodzê siê z Krzychem, bo wyznanie du¿o mówi³o o narodowo¶ci. Prawie zawsze u nas Niemiec to by³ protestant. Ale jak to mówi± diabe³ tkwi³ w szczegó³ach. Nauczycielami czêsto byli Niemcy "nie st±d", wiêc zdarzali siê oczywi¶cie katolicy . Znam te¿ rodzinê, której przodek trafi³ do Ko¶cierzyny jako cz³onek za³ogi landratury, by³ katolikiem i Niemcem. Rodzina dwa pokolenia pó¼niej siê podzieli³a, czê¶æ zniknê³a z Ko¶cierzyny, a czê¶æ, która zosta³a zawar³a zwi±zki ma³¿eñskie z Polakami i z czasem tak siê spolonizowa³a, ¿e dzi¶ potomkowie nie mieli pojêcia, ¿e pochodz± czê¶ciowo od Niemców.
Nazwiska bywaj± te¿ myl±ce. Mam w swej rodzinie Englerów, katolików z parafii Niedamowo, Polaków. Ale w pobliskich Dêbogórach mieszkali Englerowie - protestanci, Niemcy. ¯e ju¿ nie wspomnê o burmistrzu Skarszew. Z kolei w¶ród przodków mam Koszników, a w³a¶ciwie Koschników. Wydawa³oby siê - nie ma bardziej pomorskiego (polskiego) nazwiska, a tu znowu pud³o - moja praprababka Bertha Emilie Mathilde Steege z domu Koschnick by³a ewangeliczk± i Niemk±. W 1922 r. z mê¿em Juliusem postanowili wyprowadziæ siê z Polski, trudno o lepsz± definicjê ich poczucia narodowo¶ci.
pozdrawiam serdecznie
Iza Wysiecka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|