Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow
Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow [wiadomość #985] Mon, 19 November 2007 05:44 Przejdź do następnej wiadomości
Ruchniewicz jest aktualnie niedostępny  Ruchniewicz
Junior Member
Szanowni Panstwo,

szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow. Byc moze ktos z Panstwa posiada je. Np. moim wujkiem byl proboszcz parafii w Koscierzynie, Hugon Ruchniewicz.

Dziekuje i pozdrawiam

Krzysztof Ruchniewicz
ruchniewicz@mailbits.pl
Odp: Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow [wiadomość #994 jest odpowiedzią na wiadomość #985] Mon, 26 November 2007 23:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Witam,
W swojej ksice "Mdr kraina. Dzieje i wspczesno gminy Parchowo", prof. Jzef Borzyszkowski wymienia ks. Antoniego Walentego Ruchniewicza (1778-1863) jako proboszcza parchowskiego w latach 1830-1841, ktry pochodzi z Kocierzyny.
By jeszcze jeden - w Lipuszu - ks. Jzef Ruchniewicz, proboszcz w latach 1825-1848.
Pozdrawiam
Heniek Schtz
Odp: Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow [wiadomość #996 jest odpowiedzią na wiadomość #994] Mon, 26 November 2007 23:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Szanowny Panie,

dziekuje za informacje. Moze kiedys uda mi sie ustalic, czy byli to czlonkowie mojej rodziny.

Serdecznie pozdrawiam

Krzysztof Ruchniewicz
Odp: Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow [wiadomość #999 jest odpowiedzią na wiadomość #985] Wed, 28 November 2007 10:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
aisaa jest aktualnie niedostępny  aisaa
Member
Witaj,
W ksice "Kolegium Marianum in Pelplin" Marianny Stanke wymienieni s zarwno Hugo Ruchniewicz jak i jego brat Rudolf. Obaj byli uczniami tej przewietnej szkoy.
Hugo uczy si od 1913 do 1919 roku, mieszka w Tokarach (to parafia ukowo), ojciec: Rudolf by nauczycielem, matka: Ottilie Quass
Rudolf uczy si od 1920 nie ma roku ukoczenia szkoy. Rodzice Ci sami.
Oprcz tych braci wymienieni s:
Ruchniewicz Bernhard z Pelplina
Ruchniewicz Joseph z Kocierzyny
Ruchniewicz Rudolf z Kartuz, jego ojciec Robert by pisarzem ludowym.

Pozdrawiam
Joanna Jendrzejewska

Pozdrawiam
Joanna
Odp: Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow [wiadomość #1001 jest odpowiedzią na wiadomość #999] Wed, 28 November 2007 12:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Szanowna Pani,

uprzejmie dziekuje za list. Rudol i Hugon Ruchniewiczowie byli bracmi mojego dziadka, Jerzego. Robert Ruchniewicz, o ktorym Pani tez wspomniala, byl prawdopodobnie bratem mojego pradziadka, rowniez Rudolfa. Klopoty pojawiaja sie, gdy chce powiazac z moja rodzina innych Ruchniewiczow z 19 w. i wczejszych, na ktorych trop wpadlem lub o ktorych mnie poinformowano. Zapewne bez dluzszego grzebania w ksiegach metrykalnych sie nie obejdzie. To wspaniale, ze istnieja takie strony jak ta. To swietne forum spotkan i wymiany informacji.

Serdecznie pozdrawiam

Krzysztof Ruchniewicz
Odp: Szukam informacji o rodzinie Ruchniewiczow [wiadomość #1013 jest odpowiedzią na wiadomość #985] Sat, 01 December 2007 13:13 Przejdź do poprzedniej wiadomości
JanRuchniewicz jest aktualnie niedostępny  JanRuchniewicz
Junior Member
Witajcie Smile
Szczeglnie Ciebie pozdrawiam Krzysztofie. Widz, e wci konsekwentnie (jak i ja) zbierasz dane o rodzinie.
Mam troch informacji o Ruchniewiczach, o ktrych wspominacie na forum. Znalazem je (a waciwie dostaem) z opracowania pt.: "Sownik biograficzny kapanw diecezji chemiskiej wywiconych w latach 1821-1920", Bernardinum Pelplin 1995. Pisz tu o:

1. Ruchniewicz Antonii Walenty (1798-1863). Urodzony w Kocierzynie. By wikarym w Gniewie, potem w Zwierznie k. Malborka. Od 1830 do 1841 - proboszczem w Parchowie a od 1841 - proboszczem w Kocierzynie gdzie peni te obowizki inspektora szk ludowych. Zmar na parafii w Komrsku.

2. - Ruchniewich Bernard (1851-1904). Ksidz, dyrygent chru katedralengo w Pelplinie i nauczyciel piewu i muzyki w Collegium Marianum.
- Ruchniewicz Filip (1845-1884). Ksidz, profesor filozofii w seminarium diecezjalnym. Pochowany w Grabowie.
- Ruchniewicz Juliusz Ludwik (1837-1867). Ksidz. Wikary w Lipuszu a od 1865 w liwicach.

Ci trzej byli synami Jzefa Ruchniewicza i Anny z domu Komiskiej. Jzef by skarbnikiem miejskim w Kocierzynie a od 1849 roku - sekretarzem biskupim w Pelplinie.

Pozdrawiam,
Jan Ruchniewicz
jan_ruchniewicz@op.pl
Poprzedni wątek: Poszukuję przodków RYGIELSCY
Następny wątek: Kotowscy, Bugalscy, Fankidejscy
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Jul 29 19:11:39 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund