| Zbaraż - metryki greko-katolickie. [wiadomość #19270] |
Fri, 11 November 2022 02:19  |
chwieral
|
Junior Member |
|
|
Witam szanownych forumowiczów, genealogów.
Na familysearch dostêpne (zmikrofilmowane) s± skany metryk wyznania greko-katolickiego ze Zbara¿a z lat 1835-1864, czyli raptem zakres 29-ciu lat.
Moje pytanie jest nastêpuj±ce:
czy kto¶ z Pañstwa orientuje siê, czy istniej± (je¶li nie skany, to choæby gdzie¶ fizycznie) metrykalne ksiêgi greko-katalickie ze Zbara¿a (i okolicznych wsi) z lat po 1864-tym roku oraz sprzed 1835-go roku?
W tym w³a¶nie obrz±dku rodzili siê tam, pobierali i umierali moi antenaci.
W przypadku, je¶li rzeczywi¶cie nigdzie akurat skanów nie ma, to gdzie nale¿a³oby siê zapytaæ o fizyczne istnienie tych ksi±g (np. w którym¶ z polskich archiwów lub w którym¶ na Ukrainie) ?
Bêdê wdziêczny za pomoc wzglêdem odpowiedzi na moje zapytanie.
Serdecznie pozdrawiam,
Radek
Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Zbaraż - metryki greko-katolickie. [wiadomość #19291 jest odpowiedzią na wiadomość #19290] |
Mon, 21 November 2022 01:26  |
chwieral
|
Junior Member |
|
|
Witam,
dziêkujê za odpowied¼. Niemniej na stronie AGAD nie zauwa¿y³em w ¿adnym z ichniejszym spisów informacji, i¿ znajduj± siê skany metryk greko-katolickich ze Zbara¿a, dotycz±ce lat, których szukam, za¶ na stronie PTG w indeksach widnieje raptem kilka osób o nazwisku choæby "Za³uski", choæ u siebie w drzewie mam osób ze Zbara¿a o tym nazwisku kilkadziesi±t. Gdzie¶ musi le¿eæ wiêc jaka¶ nie¶cis³o¶æ.
Pozdrawiam,
Radek
Moje badania genealogiczne nastawione są na następujące nazwiska: Chwieralski, Załuski, Pauliniewicz, Isterewicz, Wojcieszczuk, Brycki, Szydelski, Chorostecki, Rokicki, Dunajewski i in. Będę wdzięczny za pomoc w dotarciu jak najdalej.
|
|
|
|