|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6332 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Fri, 18 February 2011 21:47   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witajcie!
Ja bym sie jednak tak nie cieszy bo "facet" skopiowa nasz stron okoo 9 miesicy temu, kiedy jeszce nie wprowadzilimy ogranicze do dostpnoi indeksw.Zauwacie(swoiste kuriozum e indeksy z Bobowa -chrzty dostpne s nawet do 2005 roku!!!.Nie wiem tylko czy go ma na myli nas czy polskie PTG, ale i tak przesadzi i trzeba mu zwrci na to uwag.
pzdr.Janusz
[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 21:49] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6333 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Fri, 18 February 2011 22:18   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Nie bardzo rozumiem to oburzenie, przecie nie publikuje tam indeksw a jedynie zbiorcz informacje o wszystkich indeksach w sieci z linkami do danych stron. Moim zdaniem dobra robota
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6334 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Fri, 18 February 2011 22:24   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
To tylko dowodzi, e strona nie jest uaktualniana. Zostawi bym to bez adnej reakcji z naszej strony jako doskonay przykad szkoleniowy pt. "Jak rodz si niecisoci w zestawieniach". Ze strony gwnej s linki do PomTG wic kto do nas trafi powinien zapozna si z wszystkimi tematami forum. Na wszelki wypadek mona (wzorem Forgenu) "podnie" status tematu by zawsze by wywietlany na pierwszym miejscu. Wtedy speni funkcj informacyjn.
Pamietajmy, e na stronie nie ma informacji o zakazie kopiowania podanych informacji.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Fri, 18 February 2011 22:33] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6337 jest odpowiedzią na wiadomość #6334] |
Fri, 18 February 2011 23:36   |
 |
kaphis
|
Senior Member |
|
|
Witam
Moim zdaniem autor tamtej strony powinien sie najpierw skontaktowac z PomTG i zglosic chec wykonania takiej pracy.Wyobrazmy sobie , ze ja teraz pojde do Genoszukacza PolTG skopiuje indexy z Paczewa z roku 1880 obrobie je odpowienio w Exelu i wysle do Was. Tam juz ten rok jest dostepny tutaj jeszcze nie. To byloby zwykle przywlaszczenie sobie pracy innych osob.
PTG utrzymuje sie ze skladek czlonkowskich i wpisowego.Tego ile jest dokladane wiecej z kieszeni nikt nie moze policzyc ale sa to koszty takie jak :
- prywatny czas
- prywatny sprzet ( komputery , telefony , aparaty , samochody )
- koszty utrzymania sprzetu ( internet , oprogramowanie , prad , baterie ,paliwo olej )
- licytacje na aukcjach materialow ktore powinny znajdywac sie w archiwach a nie w prywatnych rekach
- mozna wymienic wiecej przykladow.
Cytuje : " Tyle, e publikowanie linku do tej strony nabija facetowi kas z wielu reklam a to ju mona traktowa jako komercyjne wykorzystywanie czyjej pracy."
MIMO WSZYSTKO OSOBA KTORA TRAFIA NA FORUM POMORSKIEGO TOWARZYSTWA GENEALOGICZNEGO NIE JEST ZASYPYWANA REKLAMAMI A JEDYNIE INFORMACJAMI PO KTORE TU PRZYCHODZI !
Marek
Marek Zając
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6340 jest odpowiedzią na wiadomość #6339] |
Sat, 19 February 2011 08:15   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Najwaniejsze jest to: Czy PomTG dao pozwolenie na wykorzystywanie KOMERCYJNE (reklamy) swoich danych, nawet linkw.
Zatoka dobrze pamita jak mial dyskusj z zamieszczaniem linkw do czyich stron bez zezwolenia na Genepedii.
Skd Krzysztofie wiesz, e gociu jest z TGZCZ?
U mnie kontakt do niego si nie otwiera.
CO NA TO ADMINISTRATORZY NASZEJ STRONY ?????
CO NA TO ZARZD POM TG ?????
Staszek
[Uaktualnione dnia: Sat, 19 February 2011 08:26] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6348 jest odpowiedzią na wiadomość #6328] |
Sat, 19 February 2011 23:58   |
 |
adamkami
|
Senior Member |
|
|
Co mi si wydaje, e koledzy si chyba troch rozpdzili prbujc negatywnie ocenia robot Kuby.
1. Na tej stronie nie ma adnych indeksw, jest tylko informacja z linkami, gdzie takie indeksy mona znale. Tak wic zarzut, e facet kopiuje czyj prac, jest zupenie bezzasadny.
2. Jeli chodzi o zakres podawanych lat to jest rzeczywicie bajzel, ale nie tylko na tej stronie. Zakresy pokazywanych lat zmieniaj si w czasie (w zalenoci od rnych ukadw) rwnie na naszej stronie. Na niektrych stronach pokazywany zakres lat ma si nijak do tego co naprawd jest w indeksie.
3. Czowiek robi du prac zbierajc dane z wielu stron. Robi to w wikszoci rcznie, dziki czemu trafiaj tam (w sposb uporzdkowany) informacje, ktrych czsto bymy nie znaleli przy pomocy wyszukiwarek. Ten ukierunkowany na okrelony sposb zebrania informacji rni t stron od wynikw automatycznego zbierania danych przez rne wyszukiwarki.
4. Jeli chodzi o reklamy na stronie i straszne kokosy, ktre zbiera waciciel tej strony, to mam pewne wtpliwoci. Nie wiem jak jest naprawd, ale ilo reklam jest typowa dla darmowych kont webowych, ktre s darmowe tylko dlatego, e dostawca wanie umieszcza na nich reklamy. Sam osobicie swoje pierwsze strony uruchamiaem na takich wanie serwerach z reklamami. Teraz sobie wykupiem konto i nie mam na stronie reklam. Nie potpiajmy czowieka, jak nie wiemy jak jest naprawd.
5. Dziki tej stronie trafia na nasz serwer wielu uytkownikw.
Adam
|
|
|
|
|
|
| Odp: Czy znacie tą stronę??? [wiadomość #6355 jest odpowiedzią na wiadomość #6352] |
Sun, 20 February 2011 19:08   |
mkurow
|
Member |
|
|
Strona mi si podoba. Nawet jeli nie jest aktualna to dziki niej mam pojcie o "zindeksowanych" zasobach parafialnych (to nie bd) w caej Polsce. Dla mnie jako laika parafialne = metrykalne.
Miae prawo skopiowa poniewa na caej stronie ptg ani Twojej nigdzie nie znalazem (poprawcie mnie jeli si myl) znaczka Copyright. Zatem nikt nie roci sobie praw autorskich do informacji podanej na stronie.
Moi przedmwcy troszk si zapdzili (takie mam wraenie, baaardzo subiektywne). Jak w przedszkolu, o to czyja jest zabawka a potem jeszcze dali ni sobie nawzajem po gowie.
[Uaktualnione dnia: Sun, 20 February 2011 19:09] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|