Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie?
Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19568] Sat, 17 June 2023 13:56 Przejdź do następnej wiadomości
mirka1968 jest aktualnie niedostępny  mirka1968
Senior Member
Witam. Poszukuje i nie wiem gdzie szukaæ? Chodzi mi o Martê Kistowsk±. Znalaz³am ,¿e siê urodzi³a 18 Maja 1888r. w Stê¿ycy ,jej Rodzice to Micha³ Kistowski i Katarzyna z domu Bujanowska. Matka Marty zmar³a w 3.03.1893 r. Lubieszyn .Ojciec powtórnie siê o¿eni³ to wiem. Ale czy mieli wiêcej dzieci nie mogê znale¶æ. ¦lub Micha³a i Katarzyny w 1886 r. Stê¿yca powiat Kartuski. Z przekazów Rodziny wiem ,¿ eta Marta wyje¿d¿a³a do pracy do Niemiec i tam prawdopodobnie wysz³a za m±¿ za Niemca, jak i gdzie to sprawdziæ mo¿na? Proszê o pomoc. Mirka
Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19569 jest odpowiedzią na wiadomość #19568] Sat, 17 June 2023 18:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member

Dzieñ dobry

A sk±d pochodzi informacja o dacie urodzenia Marty?
W indeksach bazy nie mogê jej znale¼æ.

W takich przypadkach najlepiej doj¶c do orygina³u aktu urodzenia z USC. Te orygina³u czêsto "¿y³y", sukcesywnie dopisywano na nich kolejne informacje: o ma³¿eñstwie, zmianie nazwiska, ¶mierci.

w przypadku ma³¿eñstwa bêdzie to krótka ale wa¿na informacja: USC, rok i nr aktu

pozd
janus
PomRG
Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19570 jest odpowiedzią na wiadomość #19569] Sun, 18 June 2023 00:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
My¶lê, ¿e chodzi o ten akt urodzenia:
https://metryki.genbaza.pl/genbaza,detail,84588,19
Marta urodzona 14 marca 1888 w Gostomiu

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19571 jest odpowiedzią na wiadomość #19570] Sun, 18 June 2023 18:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Bardzo, bardzo dziêkujê. ¯le spojrza³am na daty ,bo pomyli³am maj z marcem. Tak ten Akt Urodzenia Marty mam .To jest z Archiwum Pañstwowego w Gdañsku . Nie znam jêzyka niemieckiego .Szkoda, ¿e nie ma w nim notatek na marginesie .Mo¿e w Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie co¶ bêd± mieli. Czyli to jest 14 marzec , a nie 18?Jej Rodzice byli ma³¿eñstwem przez 7 lat i tylko jedna córkê by mieli?Trochê to dziwne? No dalej muszê szukaæ. Jeszcze raz bardzo dziêkujê za pomoc .Pozdrawiam. Mirka .
Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19572 jest odpowiedzią na wiadomość #19568] Sun, 18 June 2023 18:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Na Genetece znalaz³am ,¿e Akt Urodzenia Marty Kistowskiej z Rodziców Micha³a i Katarzyny z domu Bujanowska nr.3 -Stê¿yca jest w Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie .Mo¿e tam s± jakie¶ dopisku co do Ma³¿eñstwa lub zgonu ?A co je¶li wysz³a prawdopodobnie za m±¿ w Niemczech? To gdzie znajdê zapis o tym? Mirka
Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19577 jest odpowiedzią na wiadomość #19570] Fri, 23 June 2023 10:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
hesch napisa³(a) dnia Sun, 18 June 2023 12:31

Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19578 jest odpowiedzią na wiadomość #19577] Fri, 23 June 2023 10:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
mirka1968 napisa³(a) dnia Fri, 23 June 2023 10:14

hesch napisa³(a) dnia Sun, 18 June 2023 12:31

W³a¶nie odnalaz³am Akt Urodzenia Marty Kistowskiej zapis w Aktach Ko¶cielnych. B³±d w zapisie na Genetece jest ,bo jest zapis Aktu pod numerem 3 , a jest pod numerem 42 Akt urodzenia. W archiwum Diecezjalnym w Pelplinie jest. Dlatego siê zastanawiam ,czy wiêcej jest takich pomy³ek i dlatego nie mogê odnale¶æ Rodzeñstwa Marty. Jej Rodzice byli ma³¿eñstwem przez 7 lat .Brali ¦lub w 1886 w USC Stê¿yca , a 1893 w Lubieszynie Katarzyna umiera. Czy kto¶ mo¿e mi pomóc? Mirka
Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19580 jest odpowiedzią na wiadomość #19568] Fri, 23 June 2023 15:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hesch jest aktualnie niedostępny  hesch
Miejsce: Koszalin
Senior Member
Dzieñ dobry, tutaj ¿adnych pomy³ek nie ma. Akt nr 3 dotyczy zapisu w ksiêdze parafialnej, która znajduje siê w Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie, natomiast akt nr 42 dotyczy zapisu w ksiêdze urodzeñ Urzêdu Stanu Cywilnego. Tak, wiêc nie ma mowy-w tym przypadku - o b³êdzie. Trzeba sprawdzaæ z jakiego archiwum pochodzi indeks.

Pozdrawiam
Heniek
Odp: Poszukuje Marty Kistowskiej Akt ur.,Ślubu i Zgonu, nie wiem gdzie? [wiadomość #19581 jest odpowiedzią na wiadomość #19580] Fri, 23 June 2023 16:54 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
Bardzo dziêkuje za odpowied¿. Mam w domu Akt Urodzenia Marty z 1888r. z Archiwum Pañstwowego czyli USC Stê¿yca i jest na nim nr.32 , a w Archiwum Diecezjalnym w Pelplinie jest pod nr.42 ,dzisiaj mi to Pani Archiwistka potwierdzi³a. A pod nr.3 jak jest na Genetece jest zapis ca³kiem innej osoby. Przecie¿ to mo¿na sprawdziæ. Sama Pani Archiwistka by³a zdziwiona ,¿e jest b³±d w zapisie. Mirka
Poprzedni wątek: Grzybczyński
Następny wątek: Kielpinski
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Oct 04 05:39:05 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund