| Wyczyński [wiadomość #15877] |
Fri, 22 December 2017 15:54  |
ogarna
|
Junior Member |
|
|
Witam wszyskich na forum. Nazywam siê Adam Nowicki i jestem nowicjuszem a tym forum. Uk³ony i podziêkowania dla tworz±cych tê stronê.
Odnalaz³em tu wiele informacji o moich przodkach.
Poszukujê informacji o losach Jana i Franciszka Wyczyñskich, braci mojego dziadka Augusta, synów Antoniego i Anny ur. Beyer.
Wiadomo mi ¿e Jan ur siê 09.08.1905 w Wielkim Bukowcu a Franciszek 09.03.1915 w Skórczu. W aktcie ¶l ich brata Józefa z Leokadi± Bartoszewsk± z dnia 04.07.1933 r, jako ¶wiadkowie podani s± jego bracia Jan i Pawe³ z zawodu cukiernicy. Niestety osoby z grona rodzinnego, które mog³yby udzieliæ informacji na ich temat, ju¿ odesz³y. Wyczyñscy mieszkali w Wysokiej ko³o Bobowa.
Bêdê wdziêczny za ka¿d± Wiadomo¶æ.
Z góry serdecznie dziêkujê i pozdrawiam.
Adam Nowicki
¯yczê wszystkim sczê¶liwych, obfitych i zdrowych
¦wi±t Bo¿ego Narodzenia
oraz
Szczê¶liwego Nowego 2018 Roku
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Wyczyński [wiadomość #16179 jest odpowiedzią na wiadomość #15932] |
Tue, 24 July 2018 22:12  |
Pietras
|
Member |
|
|
Dzisiaj siê zarejestrowa³em i od razu trafi³em na nazwisko, które mnie interesujê. Moja wiedza o przodkach Wyczyñskich zaczyna siê od Jana, który zmar³ w 1812 roku. Podobno rodzina zamieszkiwa³a w lub pod Dzia³dowem. Jego syn Ludwik (1781 – 1849) jest zas³u¿onym obywatelem miasta Che³mna. O¿eni³ siê z Helen± Boguñsk± (1783-1865). Dzieci tej pary to: Julianna Ró¿a *1810, Jan Ludwik Jakub *1812 (mój prapradziadek), Stanis³aw Antoni *1815, Franciszek (1820-1888) i Ludwika.
Inna ciekawostka. Podczas poszukiwañ zwi±zanych z inn± ga³êzi± przodków – tym razem £aszewskich trafi³em na „Pamiêtniczek Micha³a £aszewskiego” w którym to pamiêtniczku na wstêpie autor przywo³uje nazwisko Wyczyñski jako rodowe £aszewskich. To ostatnie zosta³o ponoæ przyjête od maj±tku £aszewo, gdzie osiedli³ siê jeden z Wyczyñskich – pradziad Micha³a.
Pozdrawiam
|
|
|
|