| Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?) [wiadomość #12149] |
Thu, 19 September 2013 11:14  |
sylwkitrzy
|
Member |
|
|
Pochowany w Pieni±¿kowie. ¯o³nierz (legionista?) Uczestnik Wojny 1920 roku. Otrzyma³ ziemiê w Ostrowitem pod Pieni±¿kowem prawdopodobnie jako osadnik wojenny. Nie mam jasno¶ci co do jego pochodzenie: istnieje przypuszczenie, ¿e pochodzi³ z dzisiejszego woj. podkarpackiego, ale tam jest "Moczyñskich jak na lekarstwo". Inna teoria mówi o jego pomorskiej autochtoniczno¶ci. W parafii w Pieni±¿kowie nie ma ¶ladu po wszelkiej dokumentacji do 1930 r. Wywie¼li j± Niemcy po 1939 r. Jego ¿ona to: Monika zd. Liczmañska. W³adys³aw mia³ brata: Leona Moczyñskiego zm. 1986 oraz dzieci: W³adys³awa, Boles³awa i Jana. W.M. by³ prze¶ladowany przez hitlerowców jako polski weteran: poddawano go nawet eksperymentom medycznym - jak przypuszcza rodzina.
Mam wra¿enie, ze w mojej rodzinie istnia³a kiedy¶ jaka¶ zmowa milczenia co do tej osoby. Dziêki za ewentualna pomoc.
[Uaktualnione dnia: Thu, 19 September 2013 11:43] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?) [wiadomość #12150 jest odpowiedzią na wiadomość #12149] |
Thu, 19 September 2013 12:12   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa³(a) dnia czw, 19 wrzesieñ 2013 11:14 | Pochowany w Pieni±¿kowie. ¯o³nierz (legionista?) Uczestnik Wojny 1920 roku. Otrzyma³ ziemiê w Ostrowitem pod Pieni±¿kowem prawdopodobnie jako osadnik wojenny. Nie mam jasno¶ci co do jego pochodzenie: istnieje przypuszczenie, ¿e pochodzi³ z dzisiejszego woj. podkarpackiego, ale tam jest "Moczyñskich jak na lekarstwo". Inna teoria mówi o jego pomorskiej autochtoniczno¶ci. W parafii w Pieni±¿kowie nie ma ¶ladu po wszelkiej dokumentacji do 1930 r.
|
Indeksujê chrzty z parafii Pieni±¿kowo. Moczyñskich jest tam co niemiara! Pisanych jednak ró¿nie, ró¿ni¶cie: Moczeñski, Mocziñski i wreszcie Moczyñski.
Jedyny W³adys³aw o tym nazwisku urodzi³ siê w 1892 w Ostrowitem z ojca Jana i matki Berty zd. Dembek.
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Poszukę przodków Władysława Moczyńskiego (ur. 1891 zm. 1940?) [wiadomość #12156 jest odpowiedzią na wiadomość #12155] |
Thu, 19 September 2013 14:08   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| sylwkitrzy napisa³(a) dnia czw, 19 wrzesieñ 2013 02:02 | Dziêkujê za informacje. A s± mo¿e w tym akcie zgonu podane imienia rodziców, nazwisko rodowe matki oraz miejsce urodzenia?
By³bym bardzo wdziêczny. W³a¶nie wyja¶niaj± siê wa¿ne fakty dla naszej rodziny!
|
To mo¿e byæ ten W³adys³aw ur. 1892, którego Ci wcze¶niej sygnalizowa³em.
Nasi przodkowie mieli wyra¼ne problemy z odejmowaniem i zawsze z przymru¿eniem oka nale¿y przyjmowaæ w akcie zgonu informacjê "maj±cy lat tyle i tyle".
1 rok b³êdu to norma!
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|