Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Poszukuję informacji o rodzinie Szymańskich
Poszukuję informacji o rodzinie Szymańskich [wiadomość #16085] Sun, 06 May 2018 20:01 Przejdź do następnej wiadomości
Darreur jest aktualnie niedostępny  Darreur
Junior Member
Dzie dobry!
Od pewnego czasu staram si dowiedzie czego na temat moich przodkw. W moich poszukiwaniach dotarem m.in do PTG. Po przeszukaniu bazy chrztw i zgonw poznaem skrawek historii mojej rodziny. Jednak obecnie stanem pod cian. Mj trop si urwa.

Poszukuj wszelkich informacji na temat rodziny Szymaskich zamieszkujcych parafi Sianowo. Mj trop urwa si na prapradziadku Jzefie, urodzonym najpewniej w 1863 roku oraz wymienionym w zapisie ojcu Augucie. O ile ksiga siga latami duo wczeniej, trop moich krewnych urywa si, wic myl, e moe to oznacza jak przeprowadzk w tamtym czasie.

Jeli kto posiadaby jakie dane, ktre mogyby mi pomc, bybym niezmiernie wdziczny. Bardzo prosz rwnie o porady i sugestie mogce mi pomc w poszukiwaniach.

Z gry dzikuj i serdecznie pozdrawiam Smile

Damian Szymaski

PS. Chciabym rwnie zapyta si o pewn nieciso. O ile w mojej rodzinie wiadomo o uwizieniu siostry mojego pradziadka w Stuthoffie i przeyciu wojny, co znalazo potwierdzenie w ksice nt. parafii Sianowo pana Eugeniusza Pryczkowskiego, o tyle w bazie Muzeum Stuthoff nie ma o niej adnej wzmianki. O co moe chodzi?
Odp: Poszukuję informacji o rodzinie Szymańskich [wiadomość #16086 jest odpowiedzią na wiadomość #16085] Mon, 07 May 2018 08:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Dzie dobry

Odnonie bazy obozu Stutthof:
Mam podobny przypadek w rodzinie. We wspomnieniach wyranie mwi si, e zosta uwiziony w obozie. A w obozie nie ma po tym ladu. Rozmawiaem na ten temat z pracownikiem obozu. Twierdzi, e nie maj penej dokumentacji osobowej winiw. Brakuje podobno ok. 20-30% dokumentw.

janus
PomTG
Odp: Poszukuję informacji o rodzinie Szymańskich [wiadomość #16087 jest odpowiedzią na wiadomość #16085] Mon, 07 May 2018 08:58 Przejdź do poprzedniej wiadomości
janus jest aktualnie niedostępny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Darreur napisa(a) dnia nie, 06 maj 2018 08:01

Dzie dobry!
Od pewnego czasu staram si dowiedzie czego na temat moich przodkw. W moich poszukiwaniach dotarem m.in do PTG. Po przeszukaniu bazy chrztw i zgonw poznaem skrawek historii mojej rodziny. Jednak obecnie stanem pod cian. Mj trop si urwa.

Poszukuj wszelkich informacji na temat rodziny Szymaskich zamieszkujcych parafi Sianowo. Mj trop urwa si na prapradziadku Jzefie, urodzonym najpewniej w 1863 roku oraz wymienionym w zapisie ojcu Augucie. O ile ksiga siga latami duo wczeniej, trop moich krewnych urywa si, wic myl, e moe to oznacza jak przeprowadzk w tamtym czasie.

Jeli kto posiadaby jakie dane, ktre mogyby mi pomc, bybym niezmiernie wdziczny. Bardzo prosz rwnie o porady i sugestie mogce mi pomc w poszukiwaniach.

Z gry dzikuj i serdecznie pozdrawiam Smile

Damian Szymaski

PS. Chciabym rwnie zapyta si o pewn nieciso. O ile w mojej rodzinie wiadomo o uwizieniu siostry mojego pradziadka w Stuthoffie i przeyciu wojny, co znalazo potwierdzenie w ksice nt. parafii Sianowo pana Eugeniusza Pryczkowskiego, o tyle w bazie Muzeum Stuthoff nie ma o niej adnej wzmianki. O co moe chodzi?

1. Przeprowadzka - te bym tak pomyla. To czste przypadki.
2. Skoro zna Pan imi Jzefa, to pewnie dotar Pan do aktu zgonu. Prosze si dokadnie w jego wczyta moe bdzie tam jednak miejsce urodzenia.
Tak wiem czsto na tych dokumentach mona znale sowo "unbekannt".
3. Ma Pan jakies info o rodzestwie Jzefa? Moe od tej strony si da cos znale? (Poszukac nazwiska Szymaski wrd ojcw chrzestnych jego dzieci i przeledzi ich losy)
4. Czasem mona prbowa poszukiwa od drugiej strony. Skoro zna Pan imi August, moe warto przyjrzec si Augustom urodzonym ok 1820-1840 i sprbowa znale ich dzieci?
5. Zapraszam na spotkanie PTG w najblisz sobot, Muzeum Sopotu godz. 10:00. Moe co wsplnie zaradzimy.

janus
PomTG
Poprzedni wątek: Sekulski
Następny wątek: jakie dane są niezbędne aby udać się do Archiwum w Pelplinie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 08 14:51:32 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund