Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych
odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8943] Sat, 12 November 2011 19:39 Przejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostÄ™pny  Janusz
Senior Member
Witajcie!
W±tek narodzi³ siê na dzisiejszym spotkaniu po rozmowie z jedn± uczestniczek naszego dzisiejszego spotkania.Opowiada³a ona o tym w jaki sposób zainteresowa³a sie genealogi±.W jej przypadku by³o to znalezienie odpisów metrykalnych starych aktów dotycz±cych jej rodziny sporz±dzonych w roku 1940.Odpisy te w j.niemieckim by³y wykonane z ksi±g metrykalnych Ko¶cio³a katolickiego.Najciekawsze w jej opowie¶ci by³o jednak to ,¿e dowiedzia³a siê od swojego wujka, dlaczego te odpisy siê pojawi³y.Zgodnie z tym co powiedzia³ jej wujek odpisy te by³y wykonane aby udowodniæ, ¿e w linii ¿eñskiej do trzeciego pokolenia nie by³o koligacji ¿ydowskich, w przeciwnym wypadku grozi³oby wywiezienie z terenów Pomorza do G.G. czy nawet Getta. Najciekawsze jest to, ¿e w swoim zbiorze równie¿ posiadam odpisy aktów metrykalnych sporz±dzonych w roku 1940!.Dotycz± one trzech ga³êzi mojego rodu i wielokrotnite zastawia³em siê dlaczego moi przodkowie wystapili do w³adz hitlerowskich o ich uzyskanie.Pocz±tkowo my¶la³em ¿e mój dziadek Bernard Borkowicz nauczyciel w szkole w Karczemkach k/ Kielna stara³ sie o te akty w urzêdach Prus Wschodnich(by³ Warmiakiem i urodzi³ sie w Rudziskach k Biskupca Reszelskiego) dla celów genealogicznych.Obecnie jednak przychylam sie do tego ,¿e nie by³y to wcale zainteresowania genealogiczne, a gromadzenie dokumentów, aby unikn±æ wywózki do GG.Najciekawsze jest jednak to, ¿e rok 1940 jest ostatnim rokiem o którym mi wiadomo, ¿e ksiegi z ko¶cio³ow katolickich z terenów Pomorza nie zosta³y jeszcze wywiezione do Rzeszy.Kolejna data któr± napotka³em na mikrofolmach ksi±g sporz±dzonym przez cz³onków Koscio³a Jezusa Chrystusa ¦wietych w dniach Ostatnich( Mormonów) to rok 1942.Czyli ksiêgi by³y wywiezione do Rzeszy po roku 1940.

Pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Sat, 12 November 2011 20:53]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8949 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Sun, 13 November 2011 09:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostÄ™pny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Janusz napisa³(a) dnia sob, 12 listopad 2011 07:39

...znalezienie odpisów metrykalnych starych aktów dotycz±cych jej rodziny sporz±dzonych w roku 1940.Odpisy te w j.niemieckim by³y wykonane z ksi±g metrykalnych Ko¶cio³a katolickiego.Najciekawsze w jej opowie¶ci by³o jednak to ,¿e dowiedzia³a siê od swojego wujka, dlaczego te odpisy siê pojawi³y.Zgodnie z tym co powiedzia³ jej wujek odpisy te by³y wykonane aby udowodniæ, ¿e w linii ¿eñskiej do trzeciego pokolenia nie by³o koligacji ¿ydowskich

...Najciekawsze jest jednak to, ¿e rok 1940 jest ostatnim rokiem o którym mi wiadomo, ¿e ksiegi z ko¶cio³ow katolickich z terenów Pomorza nie zosta³y jeszcze wywiezione do Rzeszy

Janusz, co¶ w tym jak piszesz mo¿e byæ! Mam przed sob± (sic!) dwie kopie aktów metrykalnych tej samej osoby z mojej rodziny. Pierwsza to kopia z orygina³u aktu urodzenia sporz±dzonego w Gwi¼dzinie 31 grudnia 1876, a pozyskana z Archiwum Pañstwowego w Toruniu. Druga za¶ jest maszynopisem sporz±dzonym w Bratian 12 lutego 1940 z charakterystyczn± hitlerowsk± "gap±" u do³u, bêd±cym czym¶ w rodzaju wspó³czesnego odpisu aktu urodzenia, acz z podkre¶leniem, ¿e rodzice narodzonego dziecka byli wyznania katolickiego.

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8950 jest odpowiedzią na wiadomość #8949] Sun, 13 November 2011 12:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostÄ™pny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

Tez mam wystawiane odpisy slubow i urodzen w czasie II wojny swiatowej. W dolnym rogu tych dokumentow sa podopisywane numerki ktore sugeruja , ze wedle tych numerow wykorzystywano te odpisy dalej.Takie dokumenty nalezalo przedstawic np. chcac zawrzec zwiazek malzenski lub udowodnic "czystos rasy". W wikipedi mozna znales cos pod haslem "Ariernachweis" brak polskiej wersji. A tak wygladal dokument ktory byl wystawiany na podstawie przedstawionych odpisow.

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Ahnenpass-ax b02.jpg&filetimestamp=20071216234049

Zwyklej ludnosci sprawdzano do 3 pokolenia przodkow , jesli ktos staral sie o dostanie do NSDAP musial przedstawic 5 pokolen.

Pozdrawiam

Marek ZajÄ…c

[Uaktualnione dnia: Sun, 13 November 2011 12:57]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8951 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Sun, 13 November 2011 14:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostÄ™pny  Zatoka
Senior Member
Janusz

Jak pamiêtasz problem ten omawiali¶my w ubieg³ym roku gdy poinformowa³e¶ o swoim spostrze¿eniu. Potwierdzi³em Ci fakt, i¿ Niemcy wywie¼li ksiêgi metrykalne sporz±dzone do 1874 r. (powstanie USC) oraz te które zawiera³y akty z lat pó¼niejszych ale by³y za³o¿one przed tym rokiem. Dla rozwi±zania tej zagadki potrzebna jest nam wiêksza ilo¶æ odpisów aktów metrykalnych. Byæ mo¿e inni cz³onkowie forum podziel± siê z nami wiedz± o takich przypadkach.

Odpisy takich aktów metrykalnych musz± spe³niaæ nastêpuj±ce warunki:
1. Dla aktów sprzed 1874 r. – informacja o parafii
2. Dla aktów po 1874 r. – informacja o parafii z jednoczesnym wyst±pieniem aktu w ksiêdze za³o¿onej przed 1874 r. Fakt ten mo¿na ustaliæ na podstawie zestawienia ksi±g jakie wróci³y z Niemiec (symbol „W” przed nr ksiêgi). Dysponujê tym zestawieniem.

Dla aktów spe³niaj±cych powy¿sze warunki konieczne bêdzie sporz±dzenie zestawienia obejmuj±cego datê i miejsce sporz±dzenia odpisu. Na tej podstawie, wraz ze zwiêkszaniem siê ilo¶ci znanych odpisów, bêdzie mo¿na okre¶liæ przybli¿on± datê/daty i miejsca gromadzenia ksi±g (w miejscowo¶ciach Pomorza), a nastêpnie datê/daty ich wywiezienia do Niemiec.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8953 jest odpowiedzią na wiadomość #8951] Mon, 14 November 2011 12:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
undaanna jest aktualnie niedostÄ™pny  undaanna
Member
Witam Serdecznie
Mam wra¿enie,¿e pozyskiwanie takich odpisów akt metrykalnych w okresie wojny by³o do¶æ powszechne.Dotyczy³o to zw³aszcza osób
prowadz±cych jak±¶ prywatn± firmê,lub ubiegaj±cych siê o pracê
w jakim¶ urzêdzie publicznym czy pañstwowym.
Mój Dziadek -/mimo i¿ Jego ojciec by³ Niemcem,mieszka³ i pracowa³ w Berlinie/ i tak prowadz±c ma³± firmê musia³ wyspowiadaæ siê z trzech pokoleñ.Nota bene - firmê hitlerowcy i tak mu odebrali,
a Dziadek trafi³ do pracy w Finanse Amt w Starogardzie jako ksiêgowy.O ironio losu,mnie tak¿e te"wronie papiery" zainspirowa³y
ju¿ jaki¶ czas temu do poszukiwañ genealogicznych.
Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie
Anka
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8954 jest odpowiedzią na wiadomość #8953] Mon, 14 November 2011 19:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Aby jednak wyja¶niæ do koñca "podejrzenie" o konieczno¶æ udowodnienia pochodzenia, mam pro¶bê o potwierdzenie posiadania tych odpisów w j.niemieckim g³ównie z 1940 roku.
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8955 jest odpowiedzią na wiadomość #8954] Mon, 14 November 2011 19:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Janusz napisa³(a) dnia pon, 14 listopad 2011 07:17

Witam!
Aby jednak wyja¶niæ do koñca "podejrzenie" o konieczno¶æ udowodnienia pochodzenia, mam pro¶bê o potwierdzenie posiadania tych odpisów w j.niemieckim g³ównie z 1940 roku.

No wiêc potwierdzam, co ju¿ wcze¶niej w tym samym w±tku uczyni³em.

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8957 jest odpowiedzią na wiadomość #8955] Mon, 14 November 2011 20:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarsten jest aktualnie niedostÄ™pny  jarsten
Member
Witam.
Potwierdzenie pochodzenia wymagane by³o od funkcjonariuszy pañstwowych, cz³onków NSDAP, byæ mo¿e SS ( ale oni i tak musieli byæ cz³onkami NSDAP). Generalnie nie mo¿na by³o dostaæ dobrej posady od rzeszy bez tego kwitu.
Pozdrawiam
Jarek
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8962 jest odpowiedzią na wiadomość #8957] Wed, 16 November 2011 14:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Serdecznie
Jestem w³a¶nie po konsultacjach z Mam± i dochodzê do wniosku,¿e
Pomorzanom ta sprawa owych odpisów powinna raczej byæ znana.
Wed³ug mojej Mamy ludno¶æ Pomorza dzielona by³a na kategorie:
- reichsdeutsch (nale¿±cy do rzeszy,tam mieszkaj±cy)
- volksdeutsch (pochodzenia niemieckiego)
- eindeutsch (wcielony do rzeszy,germanizowany).
Nale¿a³o siê do kategorii I,II,III,lub.....
lub by³o siê Polakiem,nara¿onym na represje,prze¶ladowania,
a w wersji soft,na najgorsze zajêcie,pracê.
Sprawa jest delikatna,bêdê szczera,gdy¿ ludzie musieli umieæ siê znale¼æ w takiej trudnej sytuacji i siê okre¶liæ.
Wzglêdy - Rodzina,firma,praca,front,obóz,¶mieræ.
Prawdopodobnie sami wystêpowali o owe odpisy.
Mama by³a jeszcze malutka,ale pamiêta swój egzamin z jêzyka niemieckiego.
Pamiêtajcie,aby os±dzaj±c innych,chocia¿ spróbowaæ wyobraziæ sobie siebie w takiej sytuacji.
Trudne to sprawy.
Co Wy o tym my¶licie?
Ps.
Mama nie pozwoli³a mi sfotografowaæ
tych"wronich"odpisów.
Cieñ k³ad± do dzisiaj-chyba po przej¶ciu
dotkniêtego wyborem pokolenia,
ju¿ nies³usznie?
Pozdrawiam
Anka
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8963 jest odpowiedzią na wiadomość #8962] Wed, 16 November 2011 15:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarsten jest aktualnie niedostÄ™pny  jarsten
Member
Witam. Wiêkszo¶æ tu obecnych ( maj±cych korzenie pomorskie, kaszubskie, borowiackie)zdaje sobie sprawê z sytuacji w jakiej znale¼li siê nasi przodkowie i krewni. W ka¿dej rodzinie znajdowa³y siê takie osoby, które musia³y podpisaæ DVL lub je podpisa³y pod przymusem. Polityka gaulaitera Forstera by³a bardziej liberalna co do przyjmowania III grupy przez obywateli II Rzeczpospolitej ni¿ w pobliskim Kraju Warty. Chodzi³o o rekruta do Wehrmachtu. Ostatnio ukaza³a siê taka publikacja pt. Polacy w Wahrmachcie. Polecam. Ksi±¿ka bardziej skupia siê na realiach ¿ycia dotycz±cych ¦l±ska, ale te¿ przedstawia jak to wygl±da³o na Pomorzu, w Kraju Warty czy GG. O ile siê orientujê do 1941 proponowano podpisanie DVL, pó¼niej wrêcz zmuszano, niepokornych aresztowano, gro¿ono obozem, wysiedleniem, zabierano maj±tek. Czêsto wysy³ano rekrutów na front a pó¼niej weryfikowano czy podpisali ankietê i czy posiadali któr±¶ z kategorii. By³y absurdalne przypadki, kiedy to ¦l±zaków bohaterów odznaczonych EK, nawet bêd±cych oficerami w Wehrmachcie wycofywano z frontu i zwalniano z wojska bo nie mieli nawet III grupy. Ale o ile pamiêtam to ten w±tek dotyczy sprawdzania rodowodu do 3 pokoleñ wstecz. O ile wiem nie wymagano tego do uzyskania III DVL ( która obejmowa³a najwiêksz± liczbê by³ych obywateli II RP). Jakie jest wasze zdanie?
Pozdrawiam
Jarek
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8966 jest odpowiedzią na wiadomość #8963] Wed, 16 November 2011 19:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam Serdecznie
W przypadku mojego Dziadka - tzw.III grupa - by³y to trzy pokolenia wstecz.A losy ...chyba dla wielu Pomorzan typowe:przed Wojn± s³u¿ba w DWL-ocie,w czasie Wojny Bzura po polskiej stronie,niewola,Wermacht,francuska partyzantka,Armia Andersa.
W miêdzy czasie wyrzeczenie siê przez ojca Niemca syna,który jak pradziadek powiedzia³"jest tylko Polakiem".Wiele mój Dziadek zniós³ i wycierpia³.Takie losy,pewnie wielu Waszym bliskim nie obce.
Pozdrawiam
Anka
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8967 jest odpowiedzią na wiadomość #8966] Wed, 16 November 2011 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witajcie!

W tytule da³em rok 1940 aby w³a¶nie odro¿niæ DVL od odpisów z "wron±" to zdecydowanie nie jest to samo.Ostanie wezwanie do podpisania DVL mia³o miejsce w 1942 roku, a odpisy z wron± pochodzi³y z 1940 roku ( chyba ¿e ktos posiada odpisy z iinnych roczników, ja takowych jeszcze nie widzia³em)

pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Wed, 16 November 2011 19:35]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8968 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Wed, 16 November 2011 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostÄ™pny  hopi54
Member
Szanowni Pañstwo,
posiadam odpisy z ksi±g metrykalnych (chrzty i ¶luby z XIX w.) ko¶cio³a katolickiego w Bobowie z listopada 1941 r. i z lutego 1942 r. z charakterystyczn± hitlerowsk± "gap±" u do³u.
Pozdrawiam Honorata
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8969 jest odpowiedzią na wiadomość #8968] Wed, 16 November 2011 22:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!

Dziêkujê za odpowied¼.W takim, razie mam inne pytanie.Z którego roku pochodz± te akty, oraz gdzie zosta³y wystawione?

pozdrawiam Janusz
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8979 jest odpowiedzią na wiadomość #8969] Thu, 17 November 2011 17:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Odpisy, które posiadam pochodz± z ksi±g metrykalnych ko¶cio³a katolickiego w Bobowie i zosta³y wypisane rêcznie na drukach pn. „Beglaubigte Abschrift. A U S Z U G aus dem ...........
1) akt ¶lubu z 1869 r. (moi pradziadkowie),
2) akt chrztu z 1844 r. (mój pradziadek),
3) akt chrztu z 1852 r. (moja prababka),
4) akt chrztu z 1873 r. (moja babcia),
5) akt chrztu z 1817 r. (mój pradziadek)
wszystkie wydane dnia 7 November 1941 przez „Standesamt Bobau”.
Ksiêgi metrykalne dostêpne w AD w Pelplinie nie obejmuj± aktów wymienionych w pierwszych trzech pozycjach. Czy jest spis akt wywiezionych do Niemiec ?
Ponadto posiadam akt chrztu mojej prababki wydany na podstawie ksi±g metrykalnych ko¶cio³a katolickiego w P±czewie z 1837 r. dnia 11 Februar 1942 r. przez „Standesamt Skurz-Land”
Pozdrawiam Honorata
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8980 jest odpowiedzią na wiadomość #8979] Thu, 17 November 2011 17:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Honorato to co napisalas bardzo mnie zainteresowalo poniewaz pierwszy raz slysze zeby Urzad Stanu Cywilnego (Standesamt) wydawal jakies odpisy dotyczace faktow okresu zanim powolano ta instytucje , a do tego dotyczace spraw koscielnych. Odpisy dotyczace chrztow ( Taufschein ) , slubow ( Trau-schein ) i zgonow ( Todesschein ) wydawaly Parafie ( Pfarramt ). Widzialem odpis koscielnego aktu urodzenia mojej babci ( oryginal ) i jego tlumaczenie na jezyk niemiecki z typowa dla okresu niemieckiego pieczatka. Mysle ze w Twoim przypadku Standesamt Skurz - Land dokonal jedynie poswiadczenia zgodnosci z ksiegami kosciola na podstawie odpowiedniego odpisu.

Pozdrawiam

Marek ZajÄ…c
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8981 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Thu, 17 November 2011 18:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Honorato

Ksiêgi, które by³y wywiezione do Niemiec zosta³y w wiêkszo¶ci przypadków zwrócone i s± w AD Pelplin. W odniesieniu do Bobowa problem jest o tyle powa¿ny, gdy¿ zachowa³y siê g³ównie rejestry. Brak natomiast samych ksi±g.

Choæ strona jest w budowie to podstawowe informacjhe znajdziesz na stronie

http://genepedia.pl/index.php/Bobowo_-_Parafia_rz.-kat._pw._ %C5%9Bw._Wojciecha

Sprawê dodatkowo komplikuje fakt, i¿ czê¶æ rejestrów prawdopodobnie odnosi siê do koscio³a filialnego. To wymaga jeszcze ostatecznego sprawdzenia.

Informacje zawarte w "Zarysie" (wyszukiwarka str 554/856) s± zbyt enigmatyczne by mo¿na wnioskowaæ o stanie zasobów archiwum parafialnego w okresie miêdzywojennym.

http://kpbc.umk.pl/dlibra/docmetadata?id=1372&dirds=1&am p;tab=1

Sprawd¼ zasoby mikrofilmów u Mormonów.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8982 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Thu, 17 November 2011 18:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Marku

Nie mo¿na wykluczyæ, i¿ w tym okresie ksiêgi by³y ju¿ zabrane z parafii przez Niemców. Patrz to co napisa³em w poprzednim po¶cie.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8983 jest odpowiedzią na wiadomość #8981] Thu, 17 November 2011 18:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zatoka napisa³(a) dnia czw, 17 listopad 2011 06:05

Ksiêgi, które by³y wywiezione do Niemiec zosta³y w wiêkszo¶ci przypadków zwrócone i s± w AD Pelplin.

Czy mogê prosiæ o wiêcej informacji na ten temat? Mo¿e po prostu jaki¶ link? Nie znam zupe³nie historii zwrotu ksi±g przez Niemców. Kiedy to mia³o miejsce? W jakich latach? Czy by³o to efektem umowy pomiêdzy konkretnymi archiwami po stronie polskiej i niemieckiej, czy tez by³ to efekt jakiej¶ umowy miêdzynarodowej?

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8984 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Thu, 17 November 2011 18:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jurku

Nie nam kulisów procedury zwi±zanej ze zwrotem ksi±g metrykalnych. Dla naszych, genealogicznych, potrzeb istotne jest tylko to i¿ ksiêgi te s± oznaczone symbolem "W". W AD Pelplin jest powszechnie dostêpne zestawienie tych ksi±g. Ja, w Genepedii, wyra¼nie podajê numery tych ksi±g. Podobnie jest z PomGenBaz±. Swego czasu Krzysztof (egopol) zamie¶ci³ na forum wykaz ksi±g jakie pozosta³y w Lipsku.

http://www.ptg.gda.pl/forum/index.php?t=msg&goto=451& ;S=2522b9232f0716e8e636c49e518dfeb0#msg_451

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Thu, 17 November 2011 18:46]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8985 jest odpowiedzią na wiadomość #8984] Thu, 17 November 2011 18:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Zatoka napisa³(a) dnia czw, 17 listopad 2011 06:27

Jurku

Nie nam kulisów procedury zwi±zanej ze zwrotem ksi±g metrykalnych. Dla naszych, genealogicznych, potrzeb istotne jest tylko to i¿ ksiêgi te s± oznaczone symbolem "W".

Rozumiem. Oczywi¶cie, ¿e z genealogicznego punktu widzenia jest to bez znaczenia, ale zainteresowa³o mnie to z punktu widzenia formalnego, gdy¿ przecie¿ wiemy jak niechêtnie okupanci tak z zachodu jak i ze wschodu zwracali wszelkie zagrabione dobra.

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8990 jest odpowiedzią na wiadomość #8984] Thu, 17 November 2011 19:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam!
Chyba ten link ju¿ kiedy¶ by³ ale w tym miejscu warto go jeszce raz przytoczyæ.Dotyczy on Porozumienia miêdzy Episkopatami Polskim i niemieckim w sprawie przekazania ksi±
http://polonia.h2.pl/index.php?id=b01_10_5
pzdr Janusz

[Uaktualnione dnia: Thu, 17 November 2011 19:28]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8992 jest odpowiedzią na wiadomość #8990] Thu, 17 November 2011 19:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Janusz napisa³(a) dnia czw, 17 listopad 2011 07:27

Chyba ten link ju¿ kiedy¶ by³ ale w tym miejscu warto go jeszce raz przytoczyæ.Dotyczy on Porozumienia miêdzy Episkopatami Polskim i niemieckim w sprawie przekazania ksi±
http://polonia.h2.pl/index.php?id=b01_10_5

Je¶li dobrze odczytujê, to porozumienie powy¿sze zawarte zosta³o dopiero w roku 2001, ja odnios³em wra¿enie, ze piszemy o kopiach pozyskanych w du¿o wcze¶niejszym okresie ni¿ ostatnie dziesiêciolecie. Ale byæ mo¿e odczucia to jedno, a fakty to drugie!

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8993 jest odpowiedzią na wiadomość #8982] Thu, 17 November 2011 19:44 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Januszu i to jest wlasnie bardzo interesujace a zarazem intrygujace. Wiadomo o istnieniu ksiag , wiadomo o zakresach i miejscu przechowywania i podkresla sie , ze nie ma szans na ich odzyskanie. Z kilkoma osobami z tego forum utrzymuje tez kontakt prywatnie i wiem , ze wiele osob ma sluszne pretensje o wywiezienie przez niemcow wielu materialow i trudy z odzyskaniem tego. Trudno mi w tym przypadku ominec pewien temat ale moim zdaniem jest to jeden z nielicznych wyjatkow kiedy mozna naprawde wspomniec o polityce...

Moze warto by bylo wystosowac do polskich wladz politycznych odpowiednie pismo w celu zwrocenia ich uwagi na to iz wiadomo kto , co i gdzie ma a wedle wszelkich zasad powino sie to znajdowac w swoim prawowitym miejscu.

W dalszym ciagu nie potrafie zrozumiec celu zagrabienia tej dokumentacji. Kiedys odwazylem sie zasugerowac swoje zdanie tu na forum , ze jednym z powodow mogl byc "Lebensborn" ale odpowiedziano mi , ze jednak powody musialy byc inne.

Jesli nie znajdzie sie ktos kto bedzie potrafil w imieniu ludnosci polskiej walczyc o dokumentacje ich rodzin to moze powinnismy wziasc sprawy w swoje rece ?

A moze zwrocmy uwage swiata mediow na nasz problem ? Pojedzmy do Leipzig i spacerujmy przed Archiwum z transparetami typu :

- Odajcie co nasze ...
- Jakim prawem odmawiacie nam zwrotu ..
- Odbierajac nam ... zabraliscie nam ...

Wielu z Was moze uznac takie myslenie za nic nie warte i nie boje sie krytyki i przyjme ja ze spokojem. Jednak moim zdaniem piszac o tym tylko tu na forum nic nie osiagniemy i nikt nie zwroci na to uwagi.

Pozdrawiam

Marek ZajÄ…c
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8995 jest odpowiedzią na wiadomość #8992] Thu, 17 November 2011 20:03 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witajcie!
Do Jurka:
Piszê kiedy zosta³o zawarte porozumienie n/t zwrotu ksi±g , które by³y w Niemczech, gdy¿ pierwszy moój wpis dotyczy³ dwóch tematów:
Pierwszy to dlaczego by³y sporz±dzone te odpisy w 1940
Drugi dotyczy³ wy¶ledzenia kiedy i dlaczego "nasze" ksiêgi z Terenu Pomorza i innych ziem Westpreussen trafi³y do Niemiec.Ciekawe jest te¿ to ¿e Porozumienie z 2001 roku nie dotyczy³o ksi±g katolickich ze ¦l±ska, s± tutaj dwie mozliwe odpowiedzi:
1.Albo te ksiêgi nie by³y wywiezione do Niemiec
2.Albo do dzisiejszego dnia nie trafi³y jeszce do Polski

pozdrawiam Janusz

[Uaktualnione dnia: Thu, 17 November 2011 20:04]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8996 jest odpowiedzią na wiadomość #8995] Thu, 17 November 2011 20:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jako osoba ze Slaska nigdy nie slyszalem o wywiezieniu do Niemiec dokumentacji dotyczacej ludnosci ziem slaskich. Cala moja slaska rodzina wywodzi sie z Gliwic ktore dopiero od 1945 roku sa w granicach Polski. Wiem , ze Niemcy nie wywiezli nawet dokumentacji ktora sami tworzyli przez cala wojne. Gorny Sl. zostal zajety przez Armie Czerwona pod koniec stycznia 1945 roku. Nie dlugo potem Niemcy zaczeli tracic tez Pomorze. Moje prywatne zdanie jest takie , ze wywiezienie ksiag pomorskich musialo byc wczesniej zaplanowane.

Marek ZajÄ…c
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8997 jest odpowiedzią na wiadomość #8981] Thu, 17 November 2011 20:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jesli chodzi o zasoby Mormonow to podaja nam takie info :

Akta urodzeñ 1670-1768, 1671-1771, 1774-1832 -- Akta ma³¿eñstw 1670-1767, 1773-1832 -- Akta zgonów 1774-1832 -- Kronika 1714-1756, 1760 FHL INTL Film 162336
Akta urodzeñ 1670-1768, 1671-1832 -- Akta ma³¿eñstw 1670-1767 -- Akta zgonów 1774-1832 FHL INTL Film 70003 Items 8 - 13
Akta urodzeñ 1855-1880 FHL INTL Film 502970
Akta urodzeñ 1855-1880 (Andere Verfilmung) -- Akta zgonów 1855-1883 FHL INTL Film 502971
Akta zgonów 1833-1854 FHL INTL Film 502972
Akta urodzeñ 1880-1890 -- Akta ma³¿eñstw 1876-1890 -- Akta zgonów 1884-1890

Podaja , ze to zakres parafi Bobowo i podaja lata kiedy dokonano mikrofilmowania : 1955, 1965, 1988.

W sumie ten material znajduje sie na 4 rolkach mikrofilmu, 35 mm.

Ponadto podaja :

Mikrofilm zrobiony z rêkopisów w Berlin-Dahlem, Katholisches Kirchenbuchamt Münster, i w Archiwum Parafialnym w Bobowie.

Moje pytanie czy wymienione archiwa niemickie zwrocily material bo daty tworzenia mikrofilmow sa na dlugo przed porozumieniem z 2001. Z mojego doswiadczenia jesli wyzej wymieniony zakres bylby z indeksow do ksiag to by napisali ze nie chodzi o ksiegi.

Marek ZajÄ…c

[Uaktualnione dnia: Thu, 17 November 2011 20:39]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8998 jest odpowiedzią na wiadomość #8997] Thu, 17 November 2011 20:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Jesli chodzi o Münster to jest jakies 140 km od miejsca w ktorym mieszkam. Przy Waszej pomocy nie widze najmniejszego problemu zeby tam nawet osobiscie pojechac i wypytac co maja wiecej. Nauczyliscie mnie juz naprawde duzo i naprawde chcialbym ja zrobic cos dla Was i dla innych.Taka "wycieczka" dla mnie moze byc kolejna lekcja. Czasem zaluje , ze genealogia nie zainteresowal mnie ktos wczesniej.

Marek ZajÄ…c
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #8999 jest odpowiedzią na wiadomość #8998] Thu, 17 November 2011 21:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Do Jurka

Odnoszê wra¿enie ¿e siê trochê pogubi³e¶ w tej problematyce wiêc jeszcze raz podsumujê to co wiemy i domniemujemy.

W 1874 r. powsta³y USC. Tym samym w³adze pruskie stworzy³y podstawy do tworzenia w³asnych rejestrów ludno¶ci. Przez wcze¶niejsze 100 lat opiera³y siê na danych sporz±dzanych w parafiach, których kopie by³y przekazywane do stosownych s±dów lub urzêdów. Rok temu Janusz zwróci³ uwagê na fakt, i¿ w czasie II W¦ zosta³y wywiezione wszystkie ksiêgi metrykalne sprzed 1874 r. i te które zosta³y rozpoczête przed tym rokiem. Tym samym Niemcy zapewnili sobie komplet danych umo¿liwiaj±cych odtwarzanie powi±zañ rodzinnych. Ksiêgi katolickie powróci³y na mocy porozumienia z 2001 r. natomiast ksi±g ewangelickich Niemcy nie maj± zamiaru nam zwróciæ.

W okresie okupacji ksiêgi te by³y zabierane z parafii i gromadzone na terenie Pomorza, a nastêpnie zosta³y wywiezione do Rzeszy. Nas interesuje odpowied¼ na pytanie o zakresy czasowe w jakich by³y zabierane ksiêgi z parafii oraz o daty ich wywiezienia do Niemiec. Osi±gniecie tego celu jest mo¿liwe tylko poprzez analizê odpisów tych ksi±g, wykonywanych przez Niemców. Cele dla jakich te odpisy by³y wykonywane to odrêbny temat. Dlatego w swoim pierwszym po¶cie zaproponowa³em szerok± akcjê zbierania danych o tych odpisach. Nie s± istotne nazwiska, rodzaje aktów czy stopnie pokrewieñstwa. Dla rozwi±zania tej zagadki potrzebujemy nastêpuj±cych danych:
- parafia
- rok sporz±dzenia orygina³u aktu
- data sporz±dzenia odpisu
- miejsce sporz±dzenia odpisu
- urz±d wydaj±cy odpis

Sporz±dzaj±c co¶ na kszta³t bazy danych stworzymy podstawy do uzyskania odpowiedzi na nurtuj±ce nas pytania.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Fri, 18 November 2011 09:06]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9000 jest odpowiedzią na wiadomość #8999] Thu, 17 November 2011 21:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Do Marka

Nie widzê najmniejszej potrzeby stosowania tak radykalnych ¶rodków w celu odzyskania brakuj±cych ksi±g. Z tego co wiem w Lipsku maj± siê znajdow±c ksiêgi o najgorszym stanie technicznym, wymagaj±cym sporych nak³adów na ich konserwacjê. Ponadto nie zapominaj i¿ w Niemczech s± o wiele lepsze warunki do przechowywania zbiorów. Dla nas o wiele wa¿niejszym i po¿yteczniejszym by³oby uzyskanie mo¿liwo¶ci redygitalizacji tych ksi±g w technice cyfrowej. Zanim to nast±pi nale¿y sporz±dziæ listê braków. Je¿eli obserwujesz Genepediê to widzisz jak ka¿dego dnia rozpisujê kolejne parafie w ramach projektu "Parafia - kompedium wiedzy". Aktualnie zrobione zosta³y dekanaty Tuchola, Czersk i Chojnice w granicach z 1928 r. W punkcie "Najstarsze ksiêgi" zapisujê informacje o brakach jakie wynikaj± z analizy "Zarysu historyczno-statystycznego Diecezji Che³miñskiej z 1928 r. Pó¼niej przyjdzie kolej na opracowanie innych ¼róde³. T± drog± zamierzam doj¶æ do listy braków.

Odno¶nie Bobowa.
Analiza porównawcza zasobów Mormonów z tym co mam w Genepedii pozwala tylko domniemywaæ, i¿ wszystkie ksiêgi tej parafii wróci³y do Polski. Piszê o domniemaniu gdy¿ nie mam stuprocentowej pewno¶ci. Opis mikrofilmów nie rozró¿nia ksi±g od rejestrów. W niektórych przypadkach wystêpuj± ró¿nice w zakresach lat (rzêdu 1 do 2 lat). Mo¿na to bêdzie skomentowaæ dopiero po opracowaniu charakterystyk poszczególnych ksi±g.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Fri, 18 November 2011 09:07]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9003 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Fri, 18 November 2011 19:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Odno¶nie Bobowa wyja¶niam, ¿e ksiêgi metrykalne fotografowane przez Mormonów najprawdopodobniej w ca³o¶ci wróci³y do AD w Pelplinie. Natomiast nie wróci³y ksiêgi:
- chrztów lata 1833 - 1854,
- ¶luby lata 1833 - 1875.
Ksiêgi te by³y dostêpne w Bobowie jeszcze w listopadzie 1941 r.
o czym pisa³am wcze¶niej (w tym w±tku).
Czy wogóle by³y wywiezione, czy tylko nie wróci³y?
Pozdrawiam Honorata
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9004 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Fri, 18 November 2011 22:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Fakt, ¿e z tych ksi±g dokonano odpisów dowodzi tylko tego i¿ by³y zabrane z parafii przed listopadem 1941 r. i znajdowa³y siê w urzêdzie do minimum lutego 1942 r. O ich dalszych losach nie mo¿na niczego powiedzieæ. Mog³y zagin±æ lub nadal znajduj± siê gdzie¶ w Niemczech lecz nigdy nie by³y mikrofilmowane. Fakt i¿ nie by³y mikrofilmowane sk³ania mnie ku tezie, ¿e raczej zaginê³y.

Z jakiego ¼ród³a czerpiesz wiedzê o zakresie lat poszczególnych ksi±g? Je¿eli s± to Twoje wnioski z analizy danych ujêtych w Genepedii to jest to mo¿liwe w odniesieniu do ¶lubów choæ nie mo¿na wykluczyæ i¿ istnia³y np. dwie ksiêgi obejmuj±ce ten okres. Natomiast wyci±gnê³a¶ (prawdopodobnie) b³êdny wniosek w odniesieniu do ksiêgi chrztów. Dwie wcze¶niejsze ksiêgi oprócz numeru "W" maj± oznaczenie "R" czyli "rejestr" i wyra¼nie to zaznaczy³em. Bardzo rzadko zakres lat ujêtych w rejestrach pokrywa siê z zakresem odpowiedniej ksiêgi. Na Pomorzu czê¶ciej spotyka³em siê z sytuacj±, ¿e rejestr by³ robiony w odniesieniu do kilku wcze¶niejszych ksi±g. Tak wiêc ponownie pytam o ¼ród³o z jakiego skorzysta³a¶ podaj±c zakresy lat poszczególnych ksi±g.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9005 jest odpowiedzią na wiadomość #9004] Sat, 19 November 2011 00:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Informacje o posiadanych ksiêgach zaczerpnê³am z http://www.ptg.gda.pl/index.php/certificate/action/main/

Pozdrawiam Honorata
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9006 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Sat, 19 November 2011 00:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Nie rozumiem Twojej odpowiedzi. Baza PomTG nie wykazuje istnienia Ksiêgi chrztów 1833-1854 oraz Ksiêgi ¶lubów 1833-1875.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Sat, 19 November 2011 08:52]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9008 jest odpowiedzią na wiadomość #9006] Sat, 19 November 2011 16:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witajcie!

Januszu, przeciez Honorata pisze, ¿e te ksiegi z Bobowa które wymieni³e¶ nie wróci³y- co jest zgodne z prawd±.
w pracy Marianny Stanke jest te¿ o tym mowa.A Honorata dzosz³a najprawdopodobniej do tego przez eliminacjê.Skoro na stronie PTG nie ma ich jako dostêpne( Nie ma ich w AD Pelpin) czyli albo nie zosta³y wywiezione do Niemczech -co jest bardziej prawdopodobne(albo zaginê³y w Niemczech lub w transporcie).Na pewno nie by³y te ksiêgi, o których piszecie fotografowane przez Mormonów
http://www.familysearch.org/eng/library/fhlcatalog/supermain frameset.asp?display=titlefilmnotes&columns=%2A%2C0%2C0& amp;titleno=372553&disp=Ksi%C4%99gi+metrykalne++

pozdrawiam Janusz
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9009 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Sat, 19 November 2011 18:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Do Janusza

Je¿eli zakresy lat podane przez Honoratê s± jej w³asn± interpretacj± to ok. Liczy³em na informacjê o kolejnym, nie znanym mi ¼ródle. Dane wynikaj±ce z tej dyskusji nanios³em ju¿ na stronie parafii Bobowo.

Na marginesie. Pewnie teraz ja Ciebie zaskoczê ale zaczynam sk³aniaæ siê ku tezie, ¿e informacje o zasobach archiwów parafialnych podane w "Zarysie..." z 1928 r. pochodz± z pozycji "Die Kirchenbücher..."

http://kpbc.umk.pl/dlibra/doccontent?id=31692&dirids=1

We wszystkich dotychczas sprawdzonych przypadkach mam ca³kowit± zgodno¶æ danych w obu pozycjach. Ponadto "Die Kirchenbücher..." jest wymieniany w spisie literatury "Zarysu...".

Do Honoraty

Dlaczego piszesz tylko o pierwszych trzech aktach? Akt z 1817 r. tez zalicza siê do tej grupy, a mo¿e siê mylê?
Ksiêga z P±czewa, o której wspominasz, jest aktualnie w AD Pelplin.

Do wszystkich

Nieoczekiwanie pierwotny temat sta³ siê zacz±tkiem prac nad ustalaniem losów brakuj±cych ksi±g dlatego ponawiam mój apel o podawanie kolejnych przyk³adów.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

[Uaktualnione dnia: Sat, 19 November 2011 18:50]

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9010 jest odpowiedzią na wiadomość #9009] Sat, 19 November 2011 19:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
alfut jest aktualnie niedostÄ™pny  alfut
Senior Member
To cytat z oficjalnej strony Parafi P±czewo- '' Ko¶ció³ p±czewski posiada³ równie¿ ksiêgozbiór, po którym jeszcze w koñcu XIX wieku zachowa³a siê Biblia zdobiona cennymi drzeworytami (druk bazylejski z 1578 roku). W 1881 roku posiada³ j± ksi±dz Kunert.
Przechowywane by³y te¿ ksiêgi metryk (z wpisami m.in. dla Czarnegolasu):
piêæ ksi±g chrztów z lat: 1688-1747, 1747-1770, 1771-1819, 1820-1841, 1841-?
trzy ksiêgi ¶lubów z lat: 1694-1824, 1825-1839, 1840-?
piêæ ksi±g zgonów z lat: 1770-1773, 1780-1799, 1799-1823, 1824-1839, 1840-?
a tak¿e
odpisy wizytacji generalnych w parafii w latach 1583-1781
statuty bractw (od 1852 roku)
W okresie okupacji w³adze hitlerowskie zwróci³y siê o przejêcie tych ksi±g, co zosta³o zaprobowane te¿ przez Kuriê.
Zachowa³y siê jedynie ksiêgi metrykalne prowadzone na bie¿±co:
ksiêgi chrztów z lat: 1897-1929, 1945-1958, 1958-dzisiaj
odtworzone metryki z lat 1930-1945
ksiêgi zgonów z lat: 1915-1929, 1930-1983, 1984-

Wiêc chyba jest co¶ na rzeczy,¿e musz± byæ jeszcze jakie¶ ksiêgi w innych Archiwach w Niemczech!Tylko gdzie?Pozdrawiam Piotr Altut
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9011 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Sat, 19 November 2011 20:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Na stronie Genepedii uj±³em ju¿ ksiêgi Parafii P±czewo, które wróci³y z Niemiec. W¶ród nich s± tak¿e te wymieniane jako zaginione. Najbardziej zastanawiaj± mnie zasadnicze ró¿nice w podawanych zakresach lat.

http://genepedia.pl/index.php/P%C4%85czewo_-_Parafia_rz.-kat ._pw._Zwiastowania_NMP#Historia_parafii

Nie chcia³ bym by ten post by³ odebrany jako przejaw mojej krytyki wzglêdem autorów strony, bo nie taki jest tego cel. Jeszcze raz powtarzam, ¿e wszelkie dane traktujê tylko i wy³±cznie jako ¼ród³a informacji do sprawdzenia. Na stronie parafialnej s± tak¿e informacje o ksiêgach, których obecnie nie ma w zasobach AD Pelplin wiêc jest to kolejny trop do sprawdzenia.

Strona Genepedii nie jest jeszcze zakoñczona. Brakuje danych wynikaj±cych z zestawienia ksi±g metrykalnych wg stanu na dzieñ 31 grudnia 2010 r.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9012 jest odpowiedzią na wiadomość #9011] Sat, 19 November 2011 20:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam ponownie :

No to kolejno. Mormoni Na temat Parafii P±czewo podaja :

Akta urodzeñ 1770-1819 FHL INTL Film 162377
Akta ma³¿eñstw 1771-1839 Akta zgonów 1770-1839 FHL INTL Film 544857
Akta urodzeñ 1820-1841 Indeks urodzeñ 1770-1867 Akta urodzeñ 1820-1841 (kopia) Akta urodzeñ 1842-1896 (originalny) FHL INTL Film 544859
Akta ma³¿eñstw 1771-1839 Akta zgonów 1770-1839 FHL INTL Film 544092 Item 1

oraz :

Mikrofilm zrobiony z rêkopisów w Stadtarchiv Kirchheim unter Teck.

material na 4 rolkach mikrofilmu, 35 mm.

Mikrofilmowa³o The Genealogical Society of Utah, 1955, 1968

Wytluscilem miejscowosc gdzie ksiegi musialy napewno byc w latach 1955 i 1968 w Badenii-Wirtenbergii.

Pozdrawiam

Marek ZajÄ…c
Odp: odpisy niemieckie z 1940 roku aktów metrykalnych K. Katolickiego XVIII-XIX wiecznych [wiadomość #9013 jest odpowiedzią na wiadomość #8943] Sat, 19 November 2011 23:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
Senior Member
W tym wypadku mamy pe³n± zgodno¶æ dany miêdzy mikrofilmami Mormonów, a danymi z AD Pelplin. Co prawda zastanawiaj± mnie dwie pozycje:

- Indeks urodzeñ 1770-1867
- Akta urodzeñ 1820-1841 (kopia)

Interpretacja tego typu przypadków bêdzie mo¿liwa po opracowaniu charakterystyk ksi±g i poprzez porównanie wersji cyfrowych i mikrofilmów. W niektórych przypadkach sposób opisania filmów zastanawia mnie bardzo, ale bez dok³adnych porównañ nie mo¿na tego skomentowaæ.

Pozdrawiam

Janusz Wegner

Poprzedni wÄ…tek: Cmentarze- stare groby.
Następny wątek: O genealogii
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Oct 06 18:38:36 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund