| weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6773] |
Tue, 22 March 2011 01:47  |
bolek
|
Member |
|
|
jestem nowym cz³onkiem forum i zauwa¿y³em du¿± rozbie¿no¶c zindeksowanych danych. nie wiem czy to b³êdy osób prowadz±cych wpisy w ksiêgach metrykalnych czy tez b³edy indeksuj±cych. co bowiem powiedzieæ jesli ma sie cos takiego:
Brzoska Catharina
Brzoska Catharina
Brzóska Katarzyna
Brzóska Catharina
Dmucha³ Catharina
Dmucha³a Catharina
Dmuchowska Catharina
Neiburówna Catharina
Neygburowa Catharina
Nigbarowa Catharina
Pluszewska Julianna
Puczeñska Julianna
Pucziñska Julianna
Recka Therese
Recka Teressa
Recka Therese
patrz±c wybiórczo ma sie inne osoby ale przecie¿ tak nie jest.
s±dze ¿e baza PTG powina byæ w jaki¶ sposób "wyczyszczona" .. w przeciwnym wypadku bedziemy mieli mnóstwo pomy³ek.
czy jest mo¿liwo¶æ powtórnego sprawdzenia wpisów w indeksacji?
czy mo¿na dodaæ w indeksacji co¶ takiego jak polska obecna pisownia imion?
mo¿e sa jakie¶ inne pomys³y które by pozwoli³y usunac ewidentnie zdublowane osoby?
pozdrawiam serdecznie
r.
[Uaktualnione dnia: Tue, 22 March 2011 01:50] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6800 jest odpowiedzią na wiadomość #6773] |
Tue, 22 March 2011 21:13   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witaj!
W ca³ej rozciag³o¶ci popieram wypowied¼ Kasi Nalazek na ten temat.Sam jestem autorem ponad 85000 ndeksów i tylko samodzielne zindeksowanie danej parafii mo¿e rozwiaæ Twoje w±tpliwo¶ci.Zreszt± temat, który poruszasz to dopiero tzw. "Wierzcho³ek góry lodowej".My jako indeksuj±cy nie mamy prawa nic zmieniaæ w ndeksach tylko musimy je tworzyæ w ten sposób, aby wiernie odtwarzaæ zapisy w ksiêgach parafialnych.Czê¶æ ich jest po ³acinie , czê¶æ po niemiecku. Np nazwisko kobiety w ksiêdze w jêzyku ³aciñskim mo¿e brzmieæ Jankowska, ale ju¿ po niemiecku bêdzie brzmieæ Jankowski.Imiê Katarzyna mo¿e mieæ nastêpuj±ce postacie Catharina,Katharina,Katarzyna,Catarzyna,Catrina- takie wszystkie odmiany tego imienia spotka³em, to samo jest z bardzo popularnym imieniem na Kaszubach jak Marianna, jego odmiany to Maryanna,Marjanna.B³êdy indeksujacych te¿ siê zdarzj±.Je¿eli mamy oryginalny akt np.chrztu z roku 1832( skan czy fotokopiê) i zauwa¿amy b³±d, nic nie stoi na przeszkodzie wys³aæ mail'a do koordynatora indeksów z opisem b³êdu.Musi byæ to jedynie ewidentny b³±d odczytu.
pozdrawiam Janusz
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6805 jest odpowiedzią na wiadomość #6800] |
Tue, 22 March 2011 22:09   |
bolek
|
Member |
|
|
| Janusz napisa³(a) dnia wto, 22 marzec 2011 09:13 | Witaj!
W ca³ej rozciag³o¶ci popieram wypowied¼ Kasi Nalazek na ten temat.Sam jestem autorem ponad 85000 ndeksów i tylko samodzielne zindeksowanie danej parafii mo¿e rozwiaæ Twoje w±tpliwo¶ci.Zreszt± temat, który poruszasz to dopiero tzw. "Wierzcho³ek góry lodowej".My jako indeksuj±cy nie mamy prawa nic zmieniaæ w ndeksach tylko musimy je tworzyæ w ten sposób, aby wiernie odtwarzaæ zapisy w ksiêgach parafialnych.Czê¶æ ich jest po ³acinie , czê¶æ po niemiecku. Np nazwisko kobiety w ksiêdze w jêzyku ³aciñskim mo¿e brzmieæ Jankowska, ale ju¿ po niemiecku bêdzie brzmieæ Jankowski.Imiê Katarzyna mo¿e mieæ nastêpuj±ce postacie Catharina,Katharina,Katarzyna,Catarzyna,Catrina- takie wszystkie odmiany tego imienia spotka³em, to samo jest z bardzo popularnym imieniem na Kaszubach jak Marianna, jego odmiany to Maryanna,Marjanna.B³êdy indeksujacych te¿ siê zdarzj±.Je¿eli mamy oryginalny akt np.chrztu z roku 1832( skan czy fotokopiê) i zauwa¿amy b³±d, nic nie stoi na przeszkodzie wys³aæ mail'a do koordynatora indeksów z opisem b³êdu.Musi byæ to jedynie ewidentny b³±d odczytu.
pozdrawiam Janusz
|
problem w tym ¿e skany i inne takie dokumenty sa bardzo trudno osi±galne. proboszcz wiadomo, archiwum to samo a sympatyk genealogii powie ¿e "nie ma mo¿liwo¶ci" albo " wyjatek" itp.
Baza jest najlepszym i wspania³ym ¼ród³em informacji o przodkach. I to na niej bym polega³.
A skany i kopie... loteria ..i dobra wola a nie obowi±zek - nawet za op³at±.
Pozdrawiam serdecznie,
bolo
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6808 jest odpowiedzią na wiadomość #6807] |
Tue, 22 March 2011 23:12   |
Janusz
|
Senior Member |
|
|
Witaj!
Nie moge jednak pozostawiæ Twojego postu bez odpowiedzi.Nie rozumiem tego zdania "koneksje? czekanie pó³ roku?" .W jakim Archiwum?Niekóre archiwa nie wykonuj± kwerend i trzeba samemu poszukiwaæ.Zawsze pracownik Pracowni stara sie pomóc jak mo¿e .Niektórzy znaj± niemiecki albo ³acinê , a czasmi pomo¿e który¶ z poszukuj±cych raze z nami.W³asna satsysfakcja z poszukiwañ jest jednak najwa¿niejsza bo to ona wzbogaca nasze do¶wiadczenie.Nie pamiêtam ile razy odwiedzi³em AP Gdañsk - mo¿e to by³o jakie¶ 50 razy a mo¿e nawet wiêcej w AD Pelpin te¿ by³em z jakie¶ 6-7 razy i tyle samo w AD Gdañsk.Ile razy szuka³em na przyk³ad chrztu Franza Boyke - upiera³em sie na parafie Chwaszczyno Kielno a tu okazuje sie siê ¿e by³a to parafia Luzino tylko, ¿e jak znalaz³em owego Franza Boyke, to zamiast znale¼æ jednego urodzonego w 1850 roku znalaz³em trzech - 2-ch z tej samej miejscowo¶æi a jednego z innej.Konia z rzêdu temu, kto zgadnie, który jest ten "mój".Czy w USC czy w Parafiach musimy wykazaæ sie pokrewieñstwem z osob± której danej szukamy je¶li od zdarzenia( chrztu , ma³¿eñstwa) nie up³ynê³o przynajmniej 100 lat)-przepisy Insrukcji ko¶cielnej i Ustawy o ochronie danych osobowych.
pzdr.Janusz
[Uaktualnione dnia: Tue, 22 March 2011 23:13] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6819 jest odpowiedzią na wiadomość #6773] |
Wed, 23 March 2011 14:33   |
Katinka
|
Junior Member |
|
|
Drogi Bolku!
To co piszesz na temat poszukiwañ w archiwach i parafiach wydaje mi siê co najmniej dziwne w ¶wietle moich w³asnych do¶wiadczeñ poszukiwawczych. Szukam od niedawna, niemal wy³±cznie na odleg³o¶æ, bo osobi¶cie nie mam mo¿liwo¶ci, zatem pozostaje mi telefon, poczta lub e-mail. ¯yczliwo¶æ i pomoc z jak± siê przy tej okazji spotka³am przekracza znacznie ramy zwyk³ej uprzejmo¶ci czy uczynno¶ci zarówno urzêdników jak i ksiê¿y. Owszem przy korespondencji pocztowej czeka siê nieco d³u¿ej, ale to "nieco" trwa maksymalnie dwa tygodnie i jest spowodowane prac± poczty a nie archiwum czy parafii. Sprawdzi³am sobie odpowiednie stempelki!
Co do indeksacji za¶, równie¿ jestem w tej kwestii nowicjuszk±, ale tym bardziej nie rozumiem Twoich narzekañ. Akceptujesz jak mi siê zdajê zasadê wierno¶ci orygina³owi, a jednocze¶nie proponujesz ujednolicanie zapisów. Moim zdaniem to absurd, poniewa¿ nigdy nie bêdzie 100% pewno¶ci, ¿e w dwóch ró¿nych wpisach chodzi o tê sam± osobê, choæby ze wzglêdu na to ¿e zarówno imiona jak i nazwiska powtarza³y siê nagminnie, a poza tym mylili siê tak¿e sami zapisuj±cy (z ró¿nych wzglêdów, ale jednak!). Kto¶ tu kiedy¶ powiedzia³, ¿e z arkuszy indeksacyjnych drzewa genealogicznego u³o¿yæ siê nie da i jest to prawda, choæby¶my dodali nie jedn± kolumnê a dwadzie¶cia. Poszukiwacz jest zdany na siebie, a indeksacja to jedynie trop 
pozdrawiam
Kasia
|
|
|
|
| Odp: weryfikacja wpisów i danych [wiadomość #6838 jest odpowiedzią na wiadomość #6819] |
Wed, 23 March 2011 22:14   |
bolek
|
Member |
|
|
| Katinka napisa³(a) dnia ¶ro, 23 marzec 2011 02:33 | Drogi Bolku!
To co piszesz na temat poszukiwañ w archiwach i parafiach wydaje mi siê co najmniej dziwne w ¶wietle moich w³asnych do¶wiadczeñ poszukiwawczych. Szukam od niedawna, niemal wy³±cznie na odleg³o¶æ, bo osobi¶cie nie mam mo¿liwo¶ci, zatem pozostaje mi telefon, poczta lub e-mail. ¯yczliwo¶æ i pomoc z jak± siê przy tej okazji spotka³am przekracza znacznie ramy zwyk³ej uprzejmo¶ci czy uczynno¶ci zarówno urzêdników jak i ksiê¿y. Owszem przy korespondencji pocztowej czeka siê nieco d³u¿ej, ale to "nieco" trwa maksymalnie dwa tygodnie i jest spowodowane prac± poczty a nie archiwum czy parafii. Sprawdzi³am sobie odpowiednie stempelki!
Co do indeksacji za¶, równie¿ jestem w tej kwestii nowicjuszk±, ale tym bardziej nie rozumiem Twoich narzekañ. Akceptujesz jak mi siê zdajê zasadê wierno¶ci orygina³owi, a jednocze¶nie proponujesz ujednolicanie zapisów. Moim zdaniem to absurd, poniewa¿ nigdy nie bêdzie 100% pewno¶ci, ¿e w dwóch ró¿nych wpisach chodzi o tê sam± osobê, choæby ze wzglêdu na to ¿e zarówno imiona jak i nazwiska powtarza³y siê nagminnie, a poza tym mylili siê tak¿e sami zapisuj±cy (z ró¿nych wzglêdów, ale jednak!). Kto¶ tu kiedy¶ powiedzia³, ¿e z arkuszy indeksacyjnych drzewa genealogicznego u³o¿yæ siê nie da i jest to prawda, choæby¶my dodali nie jedn± kolumnê a dwadzie¶cia. Poszukiwacz jest zdany na siebie, a indeksacja to jedynie trop 
pozdrawiam
Kasia
|
Witaj Kasiu,
chcia³bym miec takie pozytywne wra¿enia przy zbieraniu danych z archiwów.
Co do pomys³ów odno¶nie indeksacji to nie upieram siê w ¿adnym wypadku. po prostu zobaczy³em problem z tym ¿e ta sama osoba jest pisana na dziesiêc ró¿nych sposbów. moze to wprowadzaæ zamêt zwa³aszcza ¿e mechanizmy wyszukiwania nie sa doskona³e. szuka³em po prostu wspólnego mianownika dla osoby niezale¿nie czy by³aby pisana jako - Katarzyna, Catharina, Cath., Catarine itp
Pozdrawiam serdecznie,
bolu¶
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|