|
|
|
|
| Odp: tłumaczenie zapisów na mapie [wiadomość #2962 jest odpowiedzią na wiadomość #2958] |
Thu, 15 October 2009 15:15   |
lis46
|
Member |
|
|
Gdyby to bylo takie proste.
Ta mapa jest map unikatow. Nigdzie w archiwach nie ma map tej miejscowoci, z tego okresu i take XIX wieku.
By moe te zapiski, jak sdz dokonane po II rozbiorze - miasto znalazo sie w zaborze pruskim-Prusy Poudniowe, nie maja wielkiego znaczenia.
Nie znam niemieckiego, wic trudno mi zrozumie ich znaczenie. Sa to pojedyncze sowa np: ausgabe,zwischen Dobrowice und Colloni..,fest/ferf/tigt rondemlammer, Konduteur K.R.T.?
Nazwy kolonii: Wilhelmsthal, Rosenthal,Dilemsthal?
Moe teraz atwiej bedzie przetumaczyc?
Danuta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: tłumaczenie zapisów na mapie [wiadomość #2974 jest odpowiedzią na wiadomość #2973] |
Fri, 16 October 2009 14:51   |
mirok
|
Member |
|
|
Ja osobiscie typowalbym ta mape na okres pruskiej reformy rolnej.
W tym okresie jezeli chodzi o polityke gruntowa duzo sie dzialo.
Sprawdz wpisy w APG, moze cos znajdziesz-mysle o powiazaniach nazwisk z miejscowosciami.
pozdrowienia
mk
|
|
|
|
|
|
| Odp: tłumaczenie zapisów na mapie [wiadomość #2976 jest odpowiedzią na wiadomość #2975] |
Fri, 16 October 2009 16:22  |
lis46
|
Member |
|
|
Mirku, dziekuje za link.
To niesamowite jak temat zrodzi temat.
Zauwa na mapie sa zaznaczone miejscowoci, o ktorych mowa na stronie Textor, a wic Lipiny, Augustopol, Ropol, Przysypka, Liliopol. Dbrowice w tamym czasie naleay do starostwa Przedeckiego Blisko byo do Chodecza/ patrz trakt Chodecki/.
Mj pradziad Danecki mieszka od pocz.XIX wieku w Augustopolu, kolonii niemieckiej.Tam rodziy sie jego dzieci, a chrzestnymi byli kolonici m.innymi Piotr Ewert - mynarz.Do szkoy ewangelickiej w Augustopolu chodziy dzieci pradziada.
Nie znaam tej strony internetowej, ktr podae- jest wspaniaa. Tyle wiadomoci i zdj. Z Dbrowic koci katolicki chyba z pocz.XX wieku. Obecnie tak nie wyglda.
Bya jeszcze jedna kolonia o nazwie Zgorze, gdzie rodzina o nazwisku Sommerfeld druga Nehrenbergowie to byli jedni z najbogatszych gospodarzy.
Moe Mirku co jeszcze znajdziesz.
Na PTG - bazy odnalazam nazwiska Daneckich, jestem w trakcie cigania metryk.
Serdecznoci Danuta
|
|
|
|