Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość
Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2541] Sun, 02 August 2009 12:18 Przejdź do następnej wiadomości
jolka
Miejsce: Gdynia
Senior Member
Szukam miejscowoci, ktora w 1821 roku nazywala sie Reyens Hoff lub Regens Hoff. Taka miejscowosc zapisana jest w akcie slubu parafii goreczynskiej przy nazwisku mojego prapra...dziadka Jakuba Plichty.
pozdrawiam
Jolanta

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2555 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Thu, 06 August 2009 12:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Shocked nikomu nic nie mowi ta nazwa?? Crying or Very Sad czy wszyscy na urlopach?
pozdrowienia
Jola

GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2556 jest odpowiedzią na wiadomość #2555] Thu, 06 August 2009 15:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witaj!
Wanie nic nie mwi pomimo urlopu. Na razie nie moge jej zlokalizowa przylij skan.
Krzysiek
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2557 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Thu, 06 August 2009 16:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Witam ! czy aby napewno nazwa zostaa prawidowo odczytana ? podam jakie miejscowoci wchodziy w skad parafi . WG. Schematismus des Bisthums Culm wydanie Pelplin 1867r w skad parafi Gorczyno wchodziy :
Gorrenczyn- Gorenczyno - 553 dusz
Ramley- Ramleje -227 dusz
Ostritz - Ostrzyce - 290 dusz
Semlin - Somonino - 148 dusz
Bortsch - Borcz - 211 dusz
Fitschkau - Wyczechowo - 92 dusz
Kamehlen - Kamela - 55 dusz
Hoppendorf - Hopowo - 102 dusz
Neuendorf - Nowa Wie Przywidzka - 34 dusz
Kolano - Kolano - 44 dusz
Kossowatka - Koszowatka - 19 dusz
Schlasskau - ? - 175 dusz
Neu Czapel - Nowe Czaple - 48 dusz
Konty - Kty - 35 dusz
Jknitz - ? - 9 dusz
Kapellenhtte - Kaplica ? Kapelowa Huta ? - 23 dusz
Tiesenthal - Roztocze - 12 dusz
Koci filialny w Kiepinie - 593 dusz
Tak wic miejscowo o ktr si pytasz nie wystpuje w tym wykazie . Pozdrawiam Patryk
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2558 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Thu, 06 August 2009 17:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Z t miejscowoscia spotkalam sie po raz pierwszy. Mam wrazenie , ze w 1821 do parafii nalezalo wiecej wsi niz podaje Patryk np. Wyczechowo, Kartuzy, Leszno, Prokowo, Smodzino, Zawory - z tych miejsc tez sa sluby. A wic zakres poszukiwania przyjeam te wikszy. Niestety pomimo takiego zalozenia nie znalazlam Reg(y)ens Hoff Sad . Zamieszczam ponizej ten wpis.
pozdrawiam wakacyjnie i urlopowo
Jolanta
index.php?t=getfile&id=346&private=0

[Uaktualnione dnia: Thu, 06 August 2009 17:39]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2559 jest odpowiedzią na wiadomość #2557] Thu, 06 August 2009 18:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Schlasskau - ? - 175 dusz
to prawdopodobnie obecne Sawki Wink
Jolanta

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2561 jest odpowiedzią na wiadomość #2558] Thu, 06 August 2009 19:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Midzy Hopowem a Borczem, bliej Hopowa, na prawo od dzisiejszej trasy Kocierzyna-Zukowo bya / chyba pustkowie/ miejscowo Reinholdshof. Byy tam prawdopodobnie 2-3 chaupy.
Naley wzi pod uwag, e z biegiem czasu nazwy miejscowoci te si zmieniay. Jest to najbardziej zbliona nazwa z zapisu.
Pozdrawiam Krzysiek
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2562 jest odpowiedzią na wiadomość #2561] Thu, 06 August 2009 20:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Bardzo dziekuje Krzysztofie Smile, a moze zdradzisz na jakiej mapie znalazles to miejsce
Jolanta

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2563 jest odpowiedzią na wiadomość #2562] Thu, 06 August 2009 20:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
mysle, ze masz racje - ani wczesniej ani pozniej nie znalazlam takiej nazwy w dokumentach. Jesli byly to 2-3 domy to wszystko wyjasnia
Jola

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2564 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Thu, 06 August 2009 22:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
pomeranus jest aktualnie niedostępny  pomeranus
Junior Member
Schellmhl, Klein-, Stadt Danzig, frher Reyershof
Kreis Danziger Hhe
Ev. Danzig (Hl. Leichnam)
Kath. Oliva

Ciau
Max
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2565 jest odpowiedzią na wiadomość #2564] Thu, 06 August 2009 23:17 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wymienie tutaj dzielnice Gdaska wic jaki to ma zwizek z tym wtkiem ?
Jeszcze co znalazem.
Reinholdshof - jest tumaczone jako Osady w powicie Kartuskim. Jest te niewykluczone, e by to folwark. Warto zapozna si z histori tej okolicy.
Mapy? Sztabwki sprzed 1919 roku.
Pozdrawiam Krzysiek
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2566 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Thu, 06 August 2009 23:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Juvenus Jacobus Plichta 30 An. de Reyers-hoff
Virgine Anna Deyk 22 An. de Kelpin!!!!!!!!!!!!!!!!.
Von hier das Problem.
Nein KELPIN, aber ist REYERS-HOFF. Fehlerhaft!!!!!!!

Die Quelle:
Die Ortsnamennderungen in Westpreuen gegenber dem Namenbestande der polnischen Zeit, von Max Br und Walther Stephan, Danzig 1912, s.104.

Ciau
Max
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2567 jest odpowiedzią na wiadomość #2566] Fri, 07 August 2009 08:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
No to teraz mam zagadke - jesli ta miejscowosc to Reyershof s. Schellmuhl, Klein - to obecne tereny ( jak znalazlam w internecie) wza Kliniczna
............
http://209.85.129.132/search?q=cache:LbsInHydGMAJ:www.garnek .pl/grochall/4199907/dwor-mlyniska-jestem-z-stad+schellmuhl& amp;cd=3&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&lr=lang_pl
............
czyzby prapra ....dziadek pochodzil z tego miejsca czy tylko tam pracowal.

Bardzo dziekuje Maxowi i Krzysiowi
Jolanta

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2568 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Fri, 07 August 2009 09:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Jacobus Plichta - Wohnort Reyershoff, vielleicht Geburtort

Ciau
Max Wolf v.Ldinghausen
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2569 jest odpowiedzią na wiadomość #2568] Fri, 07 August 2009 09:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Niestety z niemieckiego rozumiem tylko niektre sowa czy mam rozumie, e Jakub Plichta urodzi sie tam?
Maxie czy masz na ten temat jakies wiadomoci??
pozdrawiam serdecznie
Jolanta

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2570 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Fri, 07 August 2009 09:20 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Reyershoff - to wies mieszkac i pracowac, moze urodzic

Ciau
Max
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2571 jest odpowiedzią na wiadomość #2570] Fri, 07 August 2009 09:23 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Danke Max Very Happy
Jolanta

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2579 jest odpowiedzią na wiadomość #2571] Tue, 11 August 2009 00:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Musz przyzna racj Max-owi.
Nie mniej jednak jego ustalenia wymagaj sprawdzenia - tak uwaam.
Przede wszystkim do jakiej parafii naleaa ta wie-dzisiejsza dzielnica Gdaska.
Krzysiek
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2580 jest odpowiedzią na wiadomość #2579] Tue, 11 August 2009 10:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Krzysiu, sprawdzaam i zdaje mi sie , ze to kosci w Jakuba w Oliwie. Nie mam pewnosci czy Jakub sie tam (Reyershoff)urodzil, byc moze tylko pracowal.
Ju mialam taki przypadek w rodzinie - jedna z prababek ur w Ostrzycach , pracowala w wiosce Saspa k/ Gdaska
Jakub urodzil sie ok. 1791r (gdzie??), po slubie z Ann mieszkal w Sawkach i tam urodzio sie im przynajmniej 7 dzieci (tyle znalazlam - a sadze, ze bylo ich wiecej). Anna zmara w 1873 roku w Sawkach, Jakub prawdopodobnie tez ( mam kilku zmarlych o tym imieniu i nazwisku wiec nie jestem pewna roku). Ich najmlodszym synem byl moj prapradziadek Martin (ur 1835, Sawki).
tyle o nich wiem
pozdrawiam
Jola

[Uaktualnione dnia: Tue, 11 August 2009 10:56]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2586 jest odpowiedzią na wiadomość #2580] Thu, 13 August 2009 10:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Mam jeszcze jedna watpliwosc, dlaczego slub zawarty w parafii goreczynskiej zapisany jest pod nazwa wsi k/Gdanska. Czy to byl taki zwyczaj? Rozumiem taki zapis w tresci ale tytu? Do tej pory spotykalam sie z inna praktyk, znalazlam tez zapis, ze ich pierwsze dziecko urodzilo sie w osadzie Reynholdshoff czyli tej o ktorej pisal Krzysiu Confused
Jola

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2587 jest odpowiedzią na wiadomość #2586] Thu, 13 August 2009 12:39 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
"Nie mniej jednak jego ustalenia wymagaj sprawdzenia - tak uwaam."
Z mojego poprzedniego postu.
Miaem na myli niewykluczanie domniemanej nazwy z tej parafii.
Uwaam, e trzeba i dwukierunkowo.
Krzysiek
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2588 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Thu, 13 August 2009 20:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grysio70 jest aktualnie niedostępny  Grysio70
Member
Dobry Wieczor Pani Jolu

razem z moja zona Jola poszukalismy dla Pani

Reyershof.

Tak ma Pani racje.Nie Gdansk tylko Parafia Goreczyn.

Na mapie niemieckiej z 1919 roku w srodku trojkata pomiedzy

Goreczynem,Somoninem a Hopowem jest malutki Folwark o nazwie

F.Rechhoff.
Nie ma go w miejscowosciach nelezacych do Parafii, bo byl czescia Somonina (Semlin).

jako zalacznik przesylamy wycinek mapy.

Powodzenia w dalszych poszukiwaniach.

Grysio i Jola

PS:A tak naprawde Pani wiedziala to od poczatku.
Parafia Goreczyno.Kobieca Intuicja.

Najczesciej szukamy daleko, tego, co jest bardzo blisko.

• Załącznik: F.Rchhoff.JPG
    (Rozmiar: 166.64KB, Pobrano 266 razy)
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2596 jest odpowiedzią na wiadomość #2588] Fri, 14 August 2009 10:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam jest to sama lokalizacja tego folwarku, ktr podaem wczeniej ale z innej mapy.
No i troch zmieniona jego nazwa.
Mamy tutaj ewidentny przykad jak si zmieniay nazwy miejscowoci i na co musimy zwraca uwag w trakcie poszukiwa.
Dobrze byoby naoy star map na dzisiejsz satelitarn aby sprecyzowa to miejsce.
Krzysiek
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2598 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Fri, 14 August 2009 12:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzien Dobry

Tak.Ma Pan racje.

Grysio

PS: Dwie mapki jako zalacznik.

Pozdrawiam

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2599 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] Fri, 14 August 2009 12:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzien Dobry

i druga mapka jeszcze.

Pozdrawiam

Grysio
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2603 jest odpowiedzią na wiadomość #2599] Fri, 14 August 2009 17:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jolka
Senior Member
Bardzo dzekuje wszystkim za zaangazowanie. Jesli cos konkretnego usale, poinformuje na foum Smile
Jolanta

Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2608 jest odpowiedzią na wiadomość #2603] Sun, 16 August 2009 20:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dobry Wieczor

Krotko.
Na stronie Glownej naszego Pomorskiego Towarzystwa Genealogicznego jest z prawej ponizej glownej linii,przycisk "Mapa".
A w srodku sliczna ortomapa.
A na niej L.Sarni Dwor.
Zaden Folwark.Ja tez zle odczytalem skrot:F.Rechshoff.
F to po niemiecku Forsthaus(Lesniczowka).
Czyli to znaczy - Lesniczowka Sarni Dwor.

To czego szukalismy jest "Jeszcze blizej" niz sam myslalem.

Powodzenia

Grysio
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2609 jest odpowiedzią na wiadomość #2608] Sun, 16 August 2009 20:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Najpierw klik na "Linki"

potem wybrac Mapa

Grysio
Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2612 jest odpowiedzią na wiadomość #2609] Mon, 17 August 2009 18:19 Przejdź do poprzedniej wiadomości
jolka
Senior Member
Bardzo dziekuje Grysiu, gdzie jest lesnictwo Sarni Dwor to ja doskonale wiem Very Happy to bardzo blisko Sawek, tylko pewnie by mi dluzo czasu zajelo powiazanie obecnej nazwy z ta stara Confused , jeszcze raz bardzo duze dzieki.
Jola

Poprzedni wątek: Parafia dla wsi Wielka Rola (Wielkarolla)
Następny wątek: Żarnowiec - parafia
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 03 11:33:45 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund