| Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2541] |
Sun, 02 August 2009 12:18  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Szukam miejscowoci, ktora w 1821 roku nazywala sie Reyens Hoff lub Regens Hoff. Taka miejscowosc zapisana jest w akcie slubu parafii goreczynskiej przy nazwisku mojego prapra...dziadka Jakuba Plichty.
pozdrawiam
Jolanta
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2558 jest odpowiedzią na wiadomość #2541] |
Thu, 06 August 2009 17:38   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Z t miejscowoscia spotkalam sie po raz pierwszy. Mam wrazenie , ze w 1821 do parafii nalezalo wiecej wsi niz podaje Patryk np. Wyczechowo, Kartuzy, Leszno, Prokowo, Smodzino, Zawory - z tych miejsc tez sa sluby. A wic zakres poszukiwania przyjeam te wikszy. Niestety pomimo takiego zalozenia nie znalazlam Reg(y)ens Hoff . Zamieszczam ponizej ten wpis.
pozdrawiam wakacyjnie i urlopowo
Jolanta
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Thu, 06 August 2009 17:39] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2559 jest odpowiedzią na wiadomość #2557] |
Thu, 06 August 2009 18:27   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Schlasskau - ? - 175 dusz
to prawdopodobnie obecne Sawki
Jolanta
|
|
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2562 jest odpowiedzią na wiadomość #2561] |
Thu, 06 August 2009 20:16   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Bardzo dziekuje Krzysztofie , a moze zdradzisz na jakiej mapie znalazles to miejsce
Jolanta
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2563 jest odpowiedzią na wiadomość #2562] |
Thu, 06 August 2009 20:20   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
mysle, ze masz racje - ani wczesniej ani pozniej nie znalazlam takiej nazwy w dokumentach. Jesli byly to 2-3 domy to wszystko wyjasnia
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2569 jest odpowiedzią na wiadomość #2568] |
Fri, 07 August 2009 09:16   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Niestety z niemieckiego rozumiem tylko niektre sowa czy mam rozumie, e Jakub Plichta urodzi sie tam?
Maxie czy masz na ten temat jakies wiadomoci??
pozdrawiam serdecznie
Jolanta
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2580 jest odpowiedzią na wiadomość #2579] |
Tue, 11 August 2009 10:37   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Krzysiu, sprawdzaam i zdaje mi sie , ze to kosci w Jakuba w Oliwie. Nie mam pewnosci czy Jakub sie tam (Reyershoff)urodzil, byc moze tylko pracowal.
Ju mialam taki przypadek w rodzinie - jedna z prababek ur w Ostrzycach , pracowala w wiosce Saspa k/ Gdaska
Jakub urodzil sie ok. 1791r (gdzie??), po slubie z Ann mieszkal w Sawkach i tam urodzio sie im przynajmniej 7 dzieci (tyle znalazlam - a sadze, ze bylo ich wiecej). Anna zmara w 1873 roku w Sawkach, Jakub prawdopodobnie tez ( mam kilku zmarlych o tym imieniu i nazwisku wiec nie jestem pewna roku). Ich najmlodszym synem byl moj prapradziadek Martin (ur 1835, Sawki).
tyle o nich wiem
pozdrawiam
Jola
[Uaktualnione dnia: Tue, 11 August 2009 10:56] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2586 jest odpowiedzią na wiadomość #2580] |
Thu, 13 August 2009 10:30   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Mam jeszcze jedna watpliwosc, dlaczego slub zawarty w parafii goreczynskiej zapisany jest pod nazwa wsi k/Gdanska. Czy to byl taki zwyczaj? Rozumiem taki zapis w tresci ale tytu? Do tej pory spotykalam sie z inna praktyk, znalazlam tez zapis, ze ich pierwsze dziecko urodzilo sie w osadzie Reynholdshoff czyli tej o ktorej pisal Krzysiu
Jola
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2603 jest odpowiedzią na wiadomość #2599] |
Fri, 14 August 2009 17:32   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Bardzo dzekuje wszystkim za zaangazowanie. Jesli cos konkretnego usale, poinformuje na foum
Jolanta
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Reyens Hoff - gdzie byla ta miejscowość [wiadomość #2612 jest odpowiedzią na wiadomość #2609] |
Mon, 17 August 2009 18:19  |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Bardzo dziekuje Grysiu, gdzie jest lesnictwo Sarni Dwor to ja doskonale wiem to bardzo blisko Sawek, tylko pewnie by mi dluzo czasu zajelo powiazanie obecnej nazwy z ta stara , jeszcze raz bardzo duze dzieki.
Jola
|
|
|
|