| von Kleist (Człuchów i okolice) [wiadomość #15893] |
Sun, 14 January 2018 20:51  |
Carloz
|
Member |
|
|
Dzie dobry,
Ju kilka lat temu dowiedziaem si, e moimi przodkami bya rodzina (von) Kleist z parafii Czuchw - druga poowa XVIII wieku.
Co udao mi si ustali - moimi przodkami byo maestwo szlachcica Jana Ostina-Nieurawskiego i Julianny Kleist. Wzili oni lub w Czuchowie dnia 22 lutego 1773r. W akcie lubu jest wymieniony ojciec Julianny, Antoni "Kleyst". Dzieci Nieurawskich rodziy si ju w miejscowociach Ostrowy i Pecno pod Chojnicami.
Nie udao mi si dotd ustali niczego wicej o tej rodzinie (von) Kleist. Nie mam pewnoci, e moi - Julianna i jej ojciec Antoni - byli czonkami rodu von Kleist czy te moe niezwizanej z nimi innej rodziny o nieszlacheckim pochodzeniu. Wydaje si jednak, e z racji maestwa ze szlachcicem (Nieurawskim) oraz wystpowaniem rodu von Kleist w okolicy, byli oni rwnie z tej rodziny.
Co do wystpujcych w Czuchowie von Kleistw - ustaliem, e w Polnicy (Pollnitz) w parafii czuchowskiej wacicielem wsi by Antoni von Kleist, ktry kupi j w 1736r. (Anton Heinrich von Kleist, ur. ok. 1712r., zm. 22 lutego 1753r. w Polnicy (co do dnia rwno 20 lat przed lubem Nieurawskich, ale to pewnie przypadek?). Pasuje mi, e owy Anton von Kleist jest tosamy z Antonim Kleystem ojcem Julianny. Ustaliem, e Anton von Kleist mia dzieci - Ann Dorot 1745, Antoniego Dawida 1747, Karola Henryka 1747, Rozyn 1751 i dwie crki nieznane z imienia. Jedna z nich mogaby by 'moj' Juliann.
Na stronie dot. rodziny von Kleist, tj. http://www.v-kleist.com/FG/Muttrin/Muttrin.pdf odnalazem nastpujc informacj -
| Cytuj: | Anton Heinrich auf Lottyn, geb. ca. 1712, † c. 1742,
studierte auf der Jesuitenschule zu Konitz. 1730 ist er in der Liste des 7. Infanterie-Regiments als Sergeant verzeichnet. Nachdem er a. 1736 die Lottyner Gter an v. Grabowski verkauft, kaufte er Pollnitz (Kreis Schlochau).
Mit seiner Gemahlin: Margaretha Ludowica Loysa v. Kl., des Joachim Ewald auf Zeblin und Ruschitz Tochter, hatte er zwei Tchter, deren Namen wir jedoch nicht erfahren.
|
Pytanie moje sprowadza si waciwie do tego.. czy macie moe pomysy jak to udowodni? Ksig metrykalnych z czasw, gdy Julianna (von) Kleist moga si urodzi, tj. ok. 1750-1760 roku z Czuchowa niestety nie ma (?). By moe jednak, na co licz, zachoway si i s dostpne jakie rda pozametrykalne, ksigi sdowe, grodzkie itp. dotyczce Czuchowa? Skoro w 1773r. mia tam miejsce 'szlachecki' lub midzy Nieurawskim a Kleistwn, moe byy zawierane jakie umowy przedlubne, moe Antoni von Kleist jako waciciel Polnicy napisa swj testament, w ktrym wymieni swoje wszystkie dzieci i tak dalej. Myl, e moliwoci jest sporo, pytanie tylko, czy co podobnego mogo si zachowa i w ktrym archiwum. By moe kto mia podobne kwestie do rozwizania, albo poszukiwa przodkw w Czuchowie.
Z gry dzikuj za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|