Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » von Kleist (Człuchów i okolice)
von Kleist (Człuchów i okolice) [wiadomość #15893] Sun, 14 January 2018 20:51 Przejdź do następnej wiadomości
Carloz jest aktualnie niedostępny  Carloz
Member
Dzie dobry,

Ju kilka lat temu dowiedziaem si, e moimi przodkami bya rodzina (von) Kleist z parafii Czuchw - druga poowa XVIII wieku.
Co udao mi si ustali - moimi przodkami byo maestwo szlachcica Jana Ostina-Nieurawskiego i Julianny Kleist. Wzili oni lub w Czuchowie dnia 22 lutego 1773r. W akcie lubu jest wymieniony ojciec Julianny, Antoni "Kleyst". Dzieci Nieurawskich rodziy si ju w miejscowociach Ostrowy i Pecno pod Chojnicami.

Nie udao mi si dotd ustali niczego wicej o tej rodzinie (von) Kleist. Nie mam pewnoci, e moi - Julianna i jej ojciec Antoni - byli czonkami rodu von Kleist czy te moe niezwizanej z nimi innej rodziny o nieszlacheckim pochodzeniu. Wydaje si jednak, e z racji maestwa ze szlachcicem (Nieurawskim) oraz wystpowaniem rodu von Kleist w okolicy, byli oni rwnie z tej rodziny.

Co do wystpujcych w Czuchowie von Kleistw - ustaliem, e w Polnicy (Pollnitz) w parafii czuchowskiej wacicielem wsi by Antoni von Kleist, ktry kupi j w 1736r. (Anton Heinrich von Kleist, ur. ok. 1712r., zm. 22 lutego 1753r. w Polnicy (co do dnia rwno 20 lat przed lubem Nieurawskich, ale to pewnie przypadek?). Pasuje mi, e owy Anton von Kleist jest tosamy z Antonim Kleystem ojcem Julianny. Ustaliem, e Anton von Kleist mia dzieci - Ann Dorot 1745, Antoniego Dawida 1747, Karola Henryka 1747, Rozyn 1751 i dwie crki nieznane z imienia. Jedna z nich mogaby by 'moj' Juliann.

Na stronie dot. rodziny von Kleist, tj. http://www.v-kleist.com/FG/Muttrin/Muttrin.pdf odnalazem nastpujc informacj -
Cytuj:

Anton Heinrich auf Lottyn, geb. ca. 1712, † c. 1742,
studierte auf der Jesuitenschule zu Konitz. 1730 ist er in der Liste des 7. Infanterie-Regiments als Sergeant verzeichnet. Nachdem er a. 1736 die Lottyner Gter an v. Grabowski verkauft, kaufte er Pollnitz (Kreis Schlochau).
Mit seiner Gemahlin: Margaretha Ludowica Loysa v. Kl., des Joachim Ewald auf Zeblin und Ruschitz Tochter, hatte er zwei Tchter, deren Namen wir jedoch nicht erfahren.

Pytanie moje sprowadza si waciwie do tego.. czy macie moe pomysy jak to udowodni? Ksig metrykalnych z czasw, gdy Julianna (von) Kleist moga si urodzi, tj. ok. 1750-1760 roku z Czuchowa niestety nie ma (?). By moe jednak, na co licz, zachoway si i s dostpne jakie rda pozametrykalne, ksigi sdowe, grodzkie itp. dotyczce Czuchowa? Skoro w 1773r. mia tam miejsce 'szlachecki' lub midzy Nieurawskim a Kleistwn, moe byy zawierane jakie umowy przedlubne, moe Antoni von Kleist jako waciciel Polnicy napisa swj testament, w ktrym wymieni swoje wszystkie dzieci i tak dalej. Myl, e moliwoci jest sporo, pytanie tylko, czy co podobnego mogo si zachowa i w ktrym archiwum. By moe kto mia podobne kwestie do rozwizania, albo poszukiwa przodkw w Czuchowie.

Z gry dzikuj za pomoc.
Odp: von Kleist (Człuchów i okolice) [wiadomość #15920 jest odpowiedzią na wiadomość #15893] Sat, 03 February 2018 23:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
ciekawy371 jest aktualnie niedostępny  ciekawy371
Senior Member
Apropo rodziny von Kleist,przodkowie tej rodziny wywodzili si od monych rycerzy
zachodniosowiaskich,niektrzy historycy wi ich spokrewnienie z Gryfitami,jeden z nich by chyba nawet kasztelanem w Szczecinie,rodzina z czasem si rozrosa ulega germanizacji i przyja "von Kleist".Rozproszya si na Pomorzu Zachodnim i Kaszubach,babka jednego z Gliszczyskich bya von Kleist w 17 wieku
Odp: von Kleist (Człuchów i okolice) [wiadomość #15921 jest odpowiedzią na wiadomość #15893] Sat, 03 February 2018 23:15 Przejdź do poprzedniej wiadomości
ciekawy371 jest aktualnie niedostępny  ciekawy371
Senior Member
Mam te w drzewie nazwisko von Kleist
Poprzedni wątek: poszukiwanie przodka z Człuchowa
Następny wątek: Rodzina Bruhn, Schmukal i Pettke - poszukuję informacji
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 09 11:50:21 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund