Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » od czego zacząć poszukiwania?
od czego zacząć poszukiwania? [wiadomość #198] Wed, 02 August 2006 13:19 Przejdź do następnej wiadomości
Teerose jest aktualnie niedostępny  Teerose
Miejsce: Juszki k/Kościerzyny
Senior Member
Mam problem Very Happy . Niedawno otrzymaam kserokopi aktu urodzenia mojego taty i dowiedziaam si, jak nazywali si jego biologiczni rodzice (tata zosta adoptowany jako noworodek). Znam tylko daty urodzenia, nazwiska, imiona i miejsce urodzenia rodzicw mojego taty. Tym miejscem urodzenia jest Gdask i tu zaczynaj si schody - parafii w Gdasku pewnie bez liku i jak tu przypasowa moich ludkw?
Jeli kto ma pomys, jak si do tego zabra, to bd wdziczna za wskazwki.
Iza Wysiecka
Odp: od czego zacząć poszukiwania? [wiadomość #200 jest odpowiedzią na wiadomość #198] Wed, 02 August 2006 21:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Droga Izo!!!
ale czy to musi by parafia, Twoi biologiczni dziadkowie napewno ur si jak ju byo USC.
Krzysztof

Odp: od czego zacząć poszukiwania? [wiadomość #210 jest odpowiedzią na wiadomość #200] Tue, 08 August 2006 00:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
No oczywicie, e ju byy USC bo chodzi o rok 1908 i 1909. Nie mam tylko pojcia, czy wtedy by tylko jeden USC - zapewne nie i dalej jestem w punkcie wyjcia Sad. No chyba, e si myl i niech mnie kto owieci. Moe ksigi z tych lat s w jednym USC?
Iza
Odp: od czego zacząć poszukiwania? [wiadomość #212 jest odpowiedzią na wiadomość #210] Tue, 08 August 2006 17:58 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Grzegorz jest aktualnie niedostępny  Grzegorz
Junior Member
W Gdasku obecnie jest tylko jeden USC. Wszystkie dokumenty z terenu obecnego Gdaska powinny by tam przechowywane, nawet jeli kiedy naleay do innego USC poza miastem.

Proponuje skontaktowa si z nim telefonicznie i poprosi o sprawdzenie czy jest interesujcy Ci akt. Nie powinno by adnego problemu.

Urzd Stanu Cywilnego
Kierownik: Grayna Kotecka
ul. Nowe Ogrody 8/12, pokj 135
tel. 323 61 35, fax 323 61 95

Pozdrawiam
Grzegorz
Gdask

[Uaktualnione dnia: Tue, 08 August 2006 18:02]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: od czego zacząć poszukiwania? [wiadomość #213 jest odpowiedzią na wiadomość #212] Tue, 08 August 2006 18:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Grzegorzu,
bardzo dzikuj za dane USC. Sama jestem gapa, bo mogam zajrze choby do ksiki telefonicznej. Ale zaoyam nie wiedzie czemu, e w Gdasku jest wicej ni jeden USC Embarassed .
Pozdrawiam i jeszcze raz dzikuj
Iza
Odp: od czego zacząć poszukiwania? [wiadomość #214 jest odpowiedzią na wiadomość #213] Tue, 08 August 2006 18:22 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Grzegorz jest aktualnie niedostępny  Grzegorz
Junior Member
Nic nie szkodzi droga Izo. O najprostszyh rzeczach czsto si zapomina.

A jak by szukaa potem czego z wczeniejszych lat to poza samym Gdaskiem w latach 1874-1904(zasoby AP Gdask) istniay jeszcze USC:

Bonia
Bogatka
Kiepino Grne
ostowice
Oliwa
Oliwa-Lenictwo
Orunia
Przegalina
Stogi - w AP jest Skorowidz alfabetyczny z lat 1874-1945 (APG 1611/73)
Ujecisko
Wisoujcie
Zaspa

Obecnie podlegaj oczywicie USC Gdask

Pozdrawiam
Grzesiek
Poprzedni wątek: Dzielnice Gdańska
Następny wątek: Archiwalne mapy Pomorza Gdańskiego
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sun Aug 16 04:26:04 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund