Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Geografia Pomorza » Jaka to miejscowość?
Jaka to miejscowość? [wiadomość #5144] Thu, 11 November 2010 23:03 Przejdź do następnej wiadomości
kazikk29 jest aktualnie niedostępny  kazikk29
Member
Witam.
Mam problem z rozszyfrowaniem nazw miejscowoci.Najgorsze jest to e pomimo i metryka jest pisana rcznie w jzyku polskim nie mog ani odczyta ani zlokalizowa wpisanych miejscowoci urodzenia pana modego i miejsce zamieszkania jego rodzicw oraz nazwisko panieskie matki modego.P dnia nad tym lcz i nic.Pomcie
Pozdrawiam
Kazimierz

ps.co to znaczy
"odpis niniejszy sporzdzony z rejestru bocznego zastpuje rejestr gwny"
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5146 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Fri, 12 November 2010 16:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jerzy1959 jest aktualnie niedostępny  jerzy1959
Junior Member
Witaj

Wydaje mi si, e jedna z miejscowoci to KOKOCK/ ale chyba pisana "fonetycznie".

Popatrz na map
http://www.mapywig.org/m/wig100k/P37_S28_LIPNO_1935.jpg

Matka pana modego to Marianna z domu Waszyska / jeli popatrze na ten Kokock to wyglda, e urzdnik nie pisa "kreseczki" nad L.

Moe troch to pomoe

Pozdrawiam Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5147 jest odpowiedzią na wiadomość #5146] Fri, 12 November 2010 16:53 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
Mapa bardzo si przyda.
Dziki za podpowied i odpowied.Zostaje jeszcze do odczytania miejscowo urodzenia "modego".
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5149 jest odpowiedzią na wiadomość #5147] Fri, 12 November 2010 18:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member

Witaj

A gdzie ten "urzdnik "Stanu Cywilnego robi ten odpis?
Miejscowo to Hennig?

Pozdrawiam
Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5150 jest odpowiedzią na wiadomość #5149] Fri, 12 November 2010 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
A nie jest to czasem jego "urzdnika" podpis.
Chodzi o miejsce urodzenia "modego"-kocwka ...bszczan!
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5151 jest odpowiedzią na wiadomość #5150] Fri, 12 November 2010 20:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member

Mam podejrzenia, e urzdnik by "na bakier" z pisowni, bo przypatrz si KLOKOTZK to w/g mnie "z" zostao dopisane pniej.
Przeszukaem wszystkie dostpne mi spisy miejscowoci i mapy z niemieckimi i polskimi nazwami i NIC nie pasuje.
Powikszyem do gigantycznych rozmiarw i pierwsza litera to B- patrz na nazwisko panny modej.
Druga moe by "zlepkiem" "e" "j" nastpna to moe by "a"- popatrz na "a" w nazwisku Rakowski/ pod spodem/

P.S.
Mnie chodzio o formuk

Urzdnik Stanu Cywilnego
w....HENIG....?

podpis urzdnika jest duo niej

Spotkaem si ju z takim odpisem z rejestru bocznego- chodzio wtedy o to, e oryginalne ksigi ju nie istniay i po latach
udowadniano na podstawie sumariuszy , ksigi ochrzczonych itp. e takie maestwo zostao zawarte.

Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5152 jest odpowiedzią na wiadomość #5151] Fri, 12 November 2010 20:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member

Cay czas nie daje mi spokoju pewna myl.
Przecie to jest odpis z rejestru zrobiony przez USC.
A przecie w parafii lub w archiwum waciwym dla tej parafii powinny by jakie "zapiski" np. zapowiedzi./pan mody musia przynie odpis z miejscem urodzenia/
lub brao si w parafii panny modej czyli w tym wypadku Dbowa ka.

Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5153 jest odpowiedzią na wiadomość #5152] Fri, 12 November 2010 22:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witam.
W yciu bym nie przypuszcza e zapisy zrobione przez urzdnika usc bd szyfrogramem i to nie do odszyfrowania.Rwnie przejrzaem dostpne mi spisy spisy niemiecko-polskie i polsko-niemieckie miejscowoci,wszelakie mapy dalszych i bliszych okolic,wraz ze wspczesnymi spisami map samochodowymi i NIC.
Dziki za podpowied co do zapiskw kocielnych.Chciaem tego unikn,bo tam nie lepsza kaligrafia,ale skoro chc zna miejscowoci znajdujce si na akcie lubu to nie mam innego wyjcia.A mog by "wielkim"odkryciem co do dalszego poszukiwania KORZENI.
Dzikuj i pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5155 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Fri, 12 November 2010 23:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Jak dla mnie to nazwa miejscowosci Kobuck (German: Klobutzko).

Wynik ten osiagnalem probujac wypowiedziec to co tam jest napisane , do reszty urzylem skojazen wyszukiwarki internetowej. pozdrawiam

Marek

Marek Zając
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5158 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Sat, 13 November 2010 17:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj

sprbuj przeszuka te sowniki, moe co pomog "dopasowa"
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/

Jerzy

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5159 jest odpowiedzią na wiadomość #5158] Sat, 13 November 2010 19:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Dziki i ju zagldam.A s inne "kawaki"mapy ktre mi podesae?
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5163 jest odpowiedzią na wiadomość #5159] Sat, 13 November 2010 23:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj

Tak s inne kawaki, tylko musz poszuka w swoim "magazynie linkw".
Stworzyem sobie co takiego,bo mieszkam daleko od "terenu moich poszukiwa" i to mi pomaga "dopasowywa miejsca i nazwy"

Pozdrawiam

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5164 jest odpowiedzią na wiadomość #5163] Sun, 14 November 2010 09:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Witaj.
Mapy si przydadz i to bardzo.Choby w nowo zaczonym skanie.Nie mog odczyta miejscowoci zamieszkania "modej" w powiecie Kwidzyn,oraz co jest zapisane przed nazwiskiem ojca modej.Jest tam co takiego "od dawna zmarego Augusta..."ale co jeszcze.
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5166 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Sun, 14 November 2010 10:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Adlig Liebenau = Lignowy Szlacheckie

Staszek
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5168 jest odpowiedzią na wiadomość #5166] Sun, 14 November 2010 10:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Lignowy Szlacheckie sie zgadzaj-to jest miejsce urodzenia.
Ja pytaem o miejsce zamieszkania.Nie mog odszyfrowa pierwszej litery-by moe to jest "A"?
Pozdrawiam
Kazimierz
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5169 jest odpowiedzią na wiadomość #5168] Sun, 14 November 2010 10:40 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Ja tam nie widz adnego innego miejsca zamieszkania na A. Jest tylko Adlig Liebenau (Lignowy Szlacheckie) kreis Marienwerder.
Ktry to rok i co za akt oraz jakie nazwiska? Napisz na priv: piesta@hot.pl

Staszek
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5173 jest odpowiedzią na wiadomość #5169] Sun, 14 November 2010 13:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witaj

to "pozostae kawaki" mapy
http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100

Zaraz sprbuj przygldn si temu drugiemu skanowi

Pozdrawiam

Jerzy
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5175 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] Sun, 14 November 2010 13:16 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Topol jest aktualnie niedostępny  Topol
Senior Member
Witam,
jeli jeszcze nie rozwizane, to chciabym podpowiedzie,
e to bya crka "ju (bereits) od dawna zmarego Augusta..."

A ta miejscowo ? pierwsza litera to moe by "B" albo "R"
ale to tylko moje sugestie

Pozdrawiam
Józef Topoliński

www.topolinscy.eu
Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5177 jest odpowiedzią na wiadomość #5173] Sun, 14 November 2010 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member

Z tego "zapasu" te czasem korzystam
ftp://mapy.ziomal.org/

Jerzy
Poprzedni wątek: RUDOLFSHOW - Jaka to miejscowość
Następny wątek: Szczulpin dzisiaj nie mogę znaleźć
Idź do forum:

Aktualny Czas: Tue Aug 04 07:42:44 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund