| Jaka to miejscowość? [wiadomość #5144] |
Thu, 11 November 2010 23:03  |
kazikk29
|
Member |
|
|
Witam.
Mam problem z rozszyfrowaniem nazw miejscowoci.Najgorsze jest to e pomimo i metryka jest pisana rcznie w jzyku polskim nie mog ani odczyta ani zlokalizowa wpisanych miejscowoci urodzenia pana modego i miejsce zamieszkania jego rodzicw oraz nazwisko panieskie matki modego.P dnia nad tym lcz i nic.Pomcie
Pozdrawiam
Kazimierz
ps.co to znaczy
"odpis niniejszy sporzdzony z rejestru bocznego zastpuje rejestr gwny"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5151 jest odpowiedzią na wiadomość #5150] |
Fri, 12 November 2010 20:29   |
jerzy1959
|
Junior Member |
|
|
Mam podejrzenia, e urzdnik by "na bakier" z pisowni, bo przypatrz si KLOKOTZK to w/g mnie "z" zostao dopisane pniej.
Przeszukaem wszystkie dostpne mi spisy miejscowoci i mapy z niemieckimi i polskimi nazwami i NIC nie pasuje.
Powikszyem do gigantycznych rozmiarw i pierwsza litera to B- patrz na nazwisko panny modej.
Druga moe by "zlepkiem" "e" "j" nastpna to moe by "a"- popatrz na "a" w nazwisku Rakowski/ pod spodem/
P.S.
Mnie chodzio o formuk
Urzdnik Stanu Cywilnego
w....HENIG....?
podpis urzdnika jest duo niej
Spotkaem si ju z takim odpisem z rejestru bocznego- chodzio wtedy o to, e oryginalne ksigi ju nie istniay i po latach
udowadniano na podstawie sumariuszy , ksigi ochrzczonych itp. e takie maestwo zostao zawarte.
Jerzy
Jerzy
|
|
|
|
| Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5152 jest odpowiedzią na wiadomość #5151] |
Fri, 12 November 2010 20:57   |
jerzy1959
|
Junior Member |
|
|
Cay czas nie daje mi spokoju pewna myl.
Przecie to jest odpis z rejestru zrobiony przez USC.
A przecie w parafii lub w archiwum waciwym dla tej parafii powinny by jakie "zapiski" np. zapowiedzi./pan mody musia przynie odpis z miejscem urodzenia/
lub brao si w parafii panny modej czyli w tym wypadku Dbowa ka.
Jerzy
Jerzy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5163 jest odpowiedzią na wiadomość #5159] |
Sat, 13 November 2010 23:11   |
jerzy1959
|
Junior Member |
|
|
Witaj
Tak s inne kawaki, tylko musz poszuka w swoim "magazynie linkw".
Stworzyem sobie co takiego,bo mieszkam daleko od "terenu moich poszukiwa" i to mi pomaga "dopasowywa miejsca i nazwy"
Pozdrawiam
Jerzy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5169 jest odpowiedzią na wiadomość #5168] |
Sun, 14 November 2010 10:40   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Ja tam nie widz adnego innego miejsca zamieszkania na A. Jest tylko Adlig Liebenau (Lignowy Szlacheckie) kreis Marienwerder.
Ktry to rok i co za akt oraz jakie nazwiska? Napisz na priv: piesta@hot.pl
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Jaka to miejscowość? [wiadomość #5175 jest odpowiedzią na wiadomość #5144] |
Sun, 14 November 2010 13:16   |
Topol
|
Senior Member |
|
|
Witam,
jeli jeszcze nie rozwizane, to chciabym podpowiedzie,
e to bya crka "ju (bereits) od dawna zmarego Augusta..."
A ta miejscowo ? pierwsza litera to moe by "B" albo "R"
ale to tylko moje sugestie
Pozdrawiam