Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » SCHÜTZ, SCHÜTZA, SZYCA, SZYC
( ) 1 głos
|
|
| Odp: SCHÜTZ, SCHÜTZA, SZYCA, SZYC [wiadomość #9668 jest odpowiedzią na wiadomość #9588] |
Wed, 07 March 2012 18:35   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
W ksiêdze go¶ci znalaz³a siê taka wiadomo¶æ:
2012-03-04 22:16:36
Tytu³: Rodzina Bernarda Schulz Email: mariakarolak_51@o2.pl
Poszukujê rodziny Bernarda Schulz ur. w 1914 r., przed wyjazdem do Niemiec ( w latach 70-tych)mieszka³ w Starogardzie Gdañskim, by³ synem Bernarda i Klary z domu Piontkowskiej (lub Pi±tkowska).
My¶lê,¿e to mo¿e Was zainteresowaæ.
Nawi±zuj±c do naszych nazwisk, to jest mo¿liwa zmiana zapisów Schulz i Schütz. Kilkakrotnie siê z tym zetkn±³em i to raczej zmiana czê¶ciej nastêpowa³a z Schulz na Schütz ni¿ odwrotnie, tak wiêc masz trochê racji by szukaæ równie¿ w powi±zaniu z nazwiskiem Schütz. Nie mniej w mojej ga³êzi nie ma Schulz'ów.
Co ciekawe nie tylko potomkowie rodziny Schulz mieszkaj± w G³ogowie, ale te¿ Schütz'ów. Otó¿ tam mieszkaj± potomkowie Micha³a i Marianny(z domu Gliszczyñskiej) Schütza. Powinni mieszkaæ równie¿ potomkowie Franciszka Schütz, który by³ nauczycielem w G³ogowie w latach - w przybli¿eniu - 1916-1925. Równie¿ w niedalekiej Szprotawie mieszkali lub jeszcze mieszkaj± potomkowie Józefa Schütz. Jego ¿ona Helena figuruje w ksi±¿ce adresowej Szprotawy z 1938.
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Wed, 07 March 2012 21:54] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: SCHÜTZ, SCHÜTZA, SZYCA, SZYC [wiadomość #9848 jest odpowiedzią na wiadomość #9845] |
Tue, 17 April 2012 18:14   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Witam,
oczywi¶cie, ¿e ten go¶æ ze zdjêcia jest mi znajomy. To¿ to mój dziadek Jan Schütz (nigdy nie zmieni³ pisowni swojego nazwiska), ale napewno nie jest mê¿em Anny Szulist. M±¿ Anny urodzi³ siê 07-09-1844 w Jamnie, natomiast mój dziadek urodzi³ siê 28-01-1880 w Kaliszu Kaszubskim
Niestety nie znam siê na mundurach, ale z tego co wiem to dziadek gra³ w orkiestrze wojskowej. Na oryginalnym zdjêciu epolety, naramienniki, stójka ko³nierzyka s± domalowane.
Gregor, jaki nosi tytu³ ksi±¿ka ks. W³adys³awa Szulista i czy co¶ wiêcej jest w niej opisane o moim dziadku?
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Fri, 20 April 2012 20:49] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: SCHÜTZ, SCHÜTZA, SZYCA, SZYC [wiadomość #10052 jest odpowiedzią na wiadomość #10050] |
Tue, 15 May 2012 17:57   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Witam,
Johannes Narloch m³odzieniec lat 26
Josephine Szuca panna lat 19
oboje z Karsina
¶lub 27 listopada 1883 we Wielu
¶wiadkowie: Franciszek Lubiñski
Józef Knyter(zapewne Knitter)
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
|
|
| Odp: SCHÜTZ, SCHÜTZA, SZYCA, SZYC [wiadomość #10082 jest odpowiedzią na wiadomość #10070] |
Tue, 22 May 2012 20:33   |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Pod numerem 8, a nie pod 9 ¶lub zawarli Michael Szuca i Marianna Narloch. Musia³o w czasie indeksacji nast±piæ jakie¶ przek³amanie. Na marginesie, komu udzielam informacji?
Pozdrawiam
Heniek
|
|
|
|
| Odp: SCHÜTZ, SCHÜTZA, SZYCA, SZYC [wiadomość #10085 jest odpowiedzią na wiadomość #10082] |
Wed, 23 May 2012 21:03   |
kobza1954
|
Junior Member |
|
|
Mój dziadek Stanis³aw Wendland(Wentland) z Raszewa (parafia Ostrowite Prymasowskie) o¿eni³ siê z Mariann± Narloch ur. 1.02.1889 Karsin. PomGenBaza wskazuje jedyn± Mariannê Narloch z 1889 :
Wiele 1889 267 0280-0281 23 Marianna
Johann Narloch Josefine Schutza
I st±d moja obecno¶æ w tym jak s±dzê rodzinnym w±tku. Ka¿da informacja mi mi³±.
Pozdrawiam
Marian
Interesuje mnie rodzina Wendland , Narloch , Schutza
[Uaktualnione dnia: Wed, 23 May 2012 21:30] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: SCHÜTZ, SCHÜTZA, SZYCA, SZYC [wiadomość #10102 jest odpowiedzią na wiadomość #10085] |
Wed, 30 May 2012 16:41  |
hesch
|
Senior Member |
|
|
Witam,
dziêkujê za podpisaniem siê imieniem. Osobi¶cie nie lubiê zwracaæ siê w formie bezosobowej.
Marianna Martha Narloch ur. 01-02-1889 w Karsinie, a ochrzczona zosta³a 02-02-1889 we Wielu.
W±tek jest dla wszystkich, którzy maj± jakikolwiek zwi±zek z nazwiskami zawartymi w tytule, jak te¿ ich rozmaitej pisowni, tak¿e Szuca.
Pewnie w którym¶ momencie Schütza zosta³o przemianowane na Szuca lub odwrotnie. Czê¶æ mojej ga³±zki wywodzi siê z Przytarni i nie ¶ledzi³em tego tak dok³adnie w Karsinie.
Zgromadzenie w jednym w±tku wielu informacji tych nazwiskach pozwoli innym uczestnikom forum na szybsze dotarcie do potrzebnych danych.
Pozdrawiam
Heniek
[Uaktualnione dnia: Wed, 30 May 2012 20:25] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Fri Oct 09 19:34:55 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|