Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Cmentarze » Jedna osoba, dwa groby.
Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15625] Mon, 17 July 2017 19:18 Przejdź do następnej wiadomości
daniel67 jest aktualnie niedostępny  daniel67
Member
Witam, mo¿e kto¶ potrafi rozwi±zaæ tê zagadkê. Na cmentarzu w Wejherowie jest pochowany adwokat Feliks Dekowski (1868-1906). Jego grób znajduje siê tak¿e na cmentarzu w Roz³azinie. Daty siê zgadzaj±, (oprócz miesi±ca ¶mierci) ewidentnie chodzi o tê sam± osobê.
Pozdrawiam Daniel
Odp: Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15626 jest odpowiedzią na wiadomość #15625] Mon, 17 July 2017 20:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
krznisz jest aktualnie niedostępny  krznisz
Miejsce: Sztum
Senior Member
Daty to jedno ale czy mo¿na ustaliæ miejsca urodzenia i rodziców?

Pozdrawiam
Krzysztof Nierzwicki
Odp: Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15640 jest odpowiedzią na wiadomość #15625] Mon, 07 August 2017 14:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
tomasith jest aktualnie niedostępny  tomasith
Member
Trop: imiê i nazwisko brata dziadka mojej lubej, który by³ lotnikiem w Wielkiej Brytanii podczas wojny i zosta³ zestrzelony równie¿ wystêpuje niejako na dwóch grobach - w WB (gdzie spoczywa jego cia³o) + dopisek na grobie w rodzinnej miejscowo¶ci (chocia¿ jego cia³a wcale tam nie ma).
Odp: Jedna osoba, dwa groby. [wiadomość #15804 jest odpowiedzią na wiadomość #15625] Sun, 12 November 2017 17:42 Przejdź do poprzedniej wiadomości
DampcKasia jest aktualnie niedostępny  DampcKasia
Member
Witam,

te¿ mnie to zastanawia, bo te¿ widzia³am oba "groby", za to ¿adnego aktu zgonu...
Ojciec Feliksa zmar³ jak Feliks mia³ 8 lat. Matka wysz³a ponownie za m±¿. Jej drugi m±¿ zmar³ w 1893 r. w Kartuzach. Matka Feliksa zmar³a w 1914 r. w Sopocie, pochowana jest te¿ na starym cmentarzu w Wejherowie.
Feliks ur. 1868 by³ adwokatem - znalaz³am gdzie¶ adnotacjê, ¿e "adwokat w Królewskiej Hucie - obecnie Chorzów". Podobnie jego starszy brat.
Siostra by³a ¿on± adwokata Neumanna, zmar³a w Wejherowie.
Brat by³ lekarzem w Olsztynie, potem w Grudzi±dzu. Drugi brat by³ lekarzem w Greifswaldzie, Olsztynie, Che³m¿y.
Rodzina wêdrowa³a...
Mam wra¿enie, ¿e gdzie¶ widzia³am informacjê, ¿e posiadali dobra w Roz³azinie - mo¿e dlatego postawiono tam obelisk ku jego pamiêci (ja bym tak to bardziej okre¶li³a w Roz³azinie, ni¿ grób)?

pozdrawiam,
Kasia

Pozdrawiam
Kasia

[Uaktualnione dnia: Sun, 12 November 2017 17:50]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Poprzedni wątek: Chojnice cmentarz
Następny wątek: Oksywie - parafialny
Idź do forum:

Aktualny Czas: Wed Oct 07 22:13:27 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund