Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni?
Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7472] Sat, 04 June 2011 21:20 Przejdź do następnej wiadomości
Dolidar jest aktualnie niedostępny  Dolidar
Junior Member
O najbliszej rodzinie dziadka Stefana Miczka (ojca matki) i o nim samym wiem stosunkowo wiele lecz o jej pochodzeniu i dziejach waciwie nic, no moe prawie nic.
Stosunki z tymi bowiem krewnymi zaczy zanika nieco ponad trzy dekady temu, a od mierci dziadka w 1984 (miaem wwczas 5 lat) zerway si waciwie zupenie.
Nie znam przeto z krewnych osobicie nikogo, kto mgby uzupeni moj wiedz dzieje tego rodu mogc wyjani. Ta za skromna ktr na dzie dzisiejszy posiadam opiera si gwnie na tym, co przekazaa mi mama oraz w mniejszym stopniu na kilku informacjach uzuskanych od bratanicy dziadka, ktr kilka lat temu odnalazem w Miobdzu k. Tczewa, gdzie dziadek modo swoj przepdzi i skd pod koniec lat 40-tych do Gdyni przyby.
Owa jednak krewna histori rodzinn wida nie interesujca si nic ponad kilka szczegw o swych rodzicach i najbliszej swej rodzinie powiedzie mi nie moga. Niemniej o kilka nowych postaci i dat t ga mojego drzewa uzupenia.
O dziadku wiem iz urodzi si 24.07.1925 w maej miejscowoci Zduny niedaleko Starogardu Gd. jako najmodszy z rodzestwa, ktrego imiona poczynajc od najstarszej crki to: Leokadia(1906-72), Franciszek(1908-?), Jadwiga, Anna, Stanisaw(1913-80), Maksymilian(1915-77), Jan, Stefania(1919-84) i Klara.
Wiekszo z nich (jeli nie wszyscy z wyjtkiem dziadka) urodzeni i ochrzczeni zostali w Czersku. Rodzicami ich za byli Weronika z Lubiskich i Stanisaw Miczek. I tu jakby kurczy si moja wiedza.
Wiem od mamy iz dziadek gdy sobie "goln" mawia wwczas i pochodzi z von Milczewskich, iz tytu von sprzedali i stali si Miczkami. Na ile to prawdziwe i moliwe? C waciwie znaczy owo "von"? Skd si wzio i czego jest wyznacznikiem? Czy mona je byo sobie kupowa i sprzedawa?
Jeli nawet, to dlaczego nazwisko po utracie von, miaoby z Milczewski przemieni si na Miczek? Samo za nazwisko Miczek - skd moe pochodzi? Czy jest rdzennie polskie czy jest tylko spolszczon form jakiego niemieckiego np. Mitzek, Mietzke itp.?
Na dzie dzisiejszy w Polsce mieszka nieco ponad 500 osb o tym nazwisku z czego garstka tylko na Pomorzu - w pow. starogardzkim i tczewskim i s to zapewne potomkowie mojego pradziadka. Najwiksze za skupisko Miczkw znajduje si w Maopolsce i na Grnym lsku - czy stamtd mg przyby pradziadek?
Jeli by jednak z Milczewskich to pochodziby najpewniej z Pomorza - to nazwisko z kolei nosi obecnie okoo 200 osb za centrum wystpowania znajduje si wanie na Pomorzu Gdaskim. Gdyby cho zna miejsce urodzenia pradziadka o wiele atwiej byoby trafi na kolejne lady,a tak...
Pochowany zosta z maonka najpewniej w owym Miobdzu cho wyglda na to, iz grb ich si nie zachowa. Byem na tamtejszym cmentarzu, przejaem mogi po mogile, znalazem groby kilkorga z rodzestwa dziadka, grobu pradziadkw nie. Zakadam i tamtejsi krewni nie doszli na czas do porozumienia kto miaby zajmowa si opat "czynszu cmentarnego" lub nawet nikt z nich o tym nie pomyla i miejsce po pradziadkach przypado komus innemu. Szkoda...
Mozliwe jednak i w tamtejszej parafii sa do odszukania akty zgonw obojga pradziadkw - czy jednak na takim akcie podawano miejsce urodzenia nieboszczyka?
Prababka zmara zapewne przed rokiem 1951,a pradziadek midzy tym rokiem a 1960. PomGenBaza wic w tym przypadku mi nie pomoe i chyba trzeba bdzie wybra si w teren. Brak jednak na to pki co czasu i sposobnoci.
Przy okazji poszukiwa informacji o Miczek-von Milczewskich rwnie interesujcym byoby zdobycie wiedzy o pochodzeniu prababki Lubiskiej.
Jest jeszcze jedna historia, ktra mwi i Weronika Lubiska bya drug on Stanisawa Miczka. Z pierwsz mia on mie jedno lub kilkoro dzieci i ta zgina od uderzania pioruna. Dziki PomGenBazie wpadem na lad i t pierwsz on moga by Leokadia z d.Snaza (po niej to wanie moga dziedziczy swe imi najstarsza crka z nowego zwizku)a ich wyglda na to jedynym dzieckiem byby Franciszek Stanisaw ochrzczony w 1900 r. w Lubichowie. Nie mam jednak adnych informacji o tym domniemanym przyrodnim bracie.
Wracajc za do mojej prababki znw w PomGenBazie wyszukaem osob, ktra mogaby ni by - Weronika Lubiska ochrzczona w 1883 r. w Zblewie, crka Jana i Marianny Lam(p)kowskiej, ktrzy zwizek maeski zawarli w 1861 w Pinczynie. Ich za pozostae dzieci to: Elbieta(1870),Julianna(1873),Piotr(1875),Jan(1878) i Jzef(1881). Czy to moga by rodzina prababki? Czy ich potomkowie nadal Zblewo i okolice zamieszkuj? Kolejna zagadka.
Jeli wic znajdzie si kto ze wspomnianymi rodzinami spokrewniony lub zaznajomiony mogcy moja o nich wiedz wzbogaci, naturalnie prosze o kontakt.
Rwnie wszelkie sugestie i wskazwki od osb ode mnie mdrzejszych i w poszukiwaniu przodkw bardziej dowiadczonych, ktre podpowiedz mi gdzie w tym przypadku i w jaki najlepiej sposb poszukiwania moje kontynuowa, chtnie przyjm Smile
Pozdrawiam
Krzysztof

Odp: Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7474 jest odpowiedzią na wiadomość #7472] Sat, 04 June 2011 22:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
No c dane genealogiczne zdobyte z przekazw starszej rodziny mo by dokadne ale nie musz. Genealogia wymaga dokadnoci zbudowanej w oparciu o dokumenty metrykalne. Radz wic uda si do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie gdzie na miejscu zgromadzone s wszystkie ksigi metrykalne z Ciebie interesujcych parafii i szuka, szuka, szuka. Wertujc ksigi upewnisz si czy to prawda o sprzedaniu Von ,(pierwsze sysz, dotychczas syszaem tylko o kupowaniu papierw wiadczcych o przynalenoci do wyszego stanu). Wydaje mi si, e to tylko bajka.
Staszek Pieniek

Staszek
Odp: Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7478 jest odpowiedzią na wiadomość #7472] Sun, 05 June 2011 15:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Witaj Krzysztofie.
Indeksuj jedn z pomorskich parafii niedaleko Chojnic. Niedawno trafiam na dwa akty chrztu gdzie ojcem by Gotllieb Miczinek lub Miczinck. By moe to kto z Twoich przodkw.

POZDRAWIAM

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas
Odp: Miczek (von Milczewski) - skąd ten ród i czy Lubińscy ze Zblewa to krewni? [wiadomość #7481 jest odpowiedzią na wiadomość #7474] Sun, 05 June 2011 19:21 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Dolidar jest aktualnie niedostępny  Dolidar
Junior Member
Jak mawiaj w kadej bajce ziarno prawdy jest posiane Smile
Rnie to te dawniej bywao - bogaci kupowali sobie herby czy tytuy, a ci biedni, zuboali mogli je prawdopodobnie dla ratowania bytu rodziny sprzedawa czy zrzeka si ich dla korzyci majtkowych. Z czasem moe uda mi si odkry jak byo naprawd i wtedy pokrewiestwo od von Milczewskich albo wsadz midzy klechdy domowe albo ... odkupie sobie owo von Laughing
Pki co wyglda na to e do Pelplina tak czy owak przyjdzie mi si wybra by szuka i wertowa i by innych przodkw z parafii Subkowy pochodzcych wyszuka.
Pozdrawiam
Poprzedni wątek: Imiona
Następny wątek: Mikołaj Maliszewski i Marianna Orłowska - gdzie ich pochowano?
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 05:37:05 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund