Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Rodzina CZAJA (Gowidlino? Sierakowice?)
Rodzina CZAJA (Gowidlino? Sierakowice?) [wiadomość #9221] Fri, 30 December 2011 17:48 Przejdź do następnej wiadomości
Batalion01 jest aktualnie niedostępny  Batalion01
Miejsce: Gdynia
Member
Witam!

Od jakiego czasu zawiesiem si w rozbudowie mojego drzewa genealogicznego z rodzin Czaja. Dowiedziaem si jak nazywa si ojciec mojej babci, jego ona i prawdopodobnie druga ona albo konkubina.

JAN CZAJA
Ur. 2.07.1882 r.

ona:
Marianna Brylowska
6.01.1882 r.

Druga ona albo konkubina:
SZLAGOWSKA

No i tu zacz si mj problem... Szukaem w PomGenBaza narodzin w 1882 i znalazem taki wpis:

Dziecko:
Joanes (Czyli Jan)

Rodzice:
Josephus Czaja
+
Franciscam Drywa

Parafia Sierakowice.

No i zaczyna si problem, bo ktos w rodzinie twierdzi, e on urodzi si w Gowidlinie!? Ale jak szukam w parafii Gowidlino, to nie ma tam takiej osoby w 1882... Jesli byo by to moliwe, prosi bym o pomoc w rozbudowie rodziny CZAJA Sad

Pozdrawiam serdecznie Smile

Rodzina - SZELA, DYSZER, CZAJA, BRYLOWSCY
Odp: Rodzina CZAJA (Gowidlino? Sierakowice?) [wiadomość #9222 jest odpowiedzią na wiadomość #9221] Fri, 30 December 2011 21:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
malrom jest aktualnie niedostępny  malrom
Senior Member
Szan.Panie,

fakt urodzenia jest zarejestrowany w USC Sierakowice
z siedzib w Tuchlinie pod numerem 63/1882 i dat
7.07.1882.
W tym to dniu zgosi si mieszkaniec Jan /Johann /Czaja zamieszkay w m. Kamienica w pow. kartuskim i zgosi urzdnikowi USC von aszewskiemu, e w Kamienicy w mieszkaniu
zgaszajcego, jego ona Franciszka Czaja z domu Drywa,
2. lipca 1882, przed poudniem o godzinie 3 urodzia
syna ktremu nadano imi =Johann = /Jan /.

pozdrawiam
Roman M.
Odp: Rodzina CZAJA (Gowidlino? Sierakowice?) [wiadomość #9223 jest odpowiedzią na wiadomość #9221] Fri, 30 December 2011 23:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Dzikuj za tak satysfakcjonujc mnie odpowied Smile

Ciesz si e Paskie informacj naprostoway mi pewn niejasnos, a co jeszcze bardziej mnie satysfakcjonuje, jestem teraz pewny, e Jan i Franciszka Czaja to na pewno moi pra pra dziadkowie Smile

A jeszcze mam pytanie? Bo to ju dla mnie si robi nowos w drzewie Smile

Chodzi mi o Jana Czaj i on Franciszk zd. Drywa, czy cos moe o nich wiadomo?

Z gry dzikuj jeszcze raz za wszelkie informacje Smile

Pozdrawiam Smile

Odp: Rodzina CZAJA (Gowidlino? Sierakowice?) [wiadomość #9224 jest odpowiedzią na wiadomość #9223] Sat, 31 December 2011 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Jest tu jaka nieciso , poniewa w jednym wypadku jako ojciec Jana Czai z 1882 wystpuje Jan Czaja a raz Jzef Czaja.Sprbuj to wyjani bo indeksowaem t parafi.

pozdrawiam sylwestrowo i noworocznie Janusz
Odp: Rodzina CZAJA (Gowidlino? Sierakowice?) [wiadomość #9225 jest odpowiedzią na wiadomość #9224] Sat, 31 December 2011 21:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Rodzicami Joannesa ur 1882 Czaji byli jednak Josephus Czaja i Francisca Drywa, zawarli lub w Parafii Sierakowice w lutym 1874 .Pan mody(kawaler) mia w chwili zawarcia lubu lat ok.29 i pochodzi prawdopodobnie z Kamiemnicy Krlewskiej a pani moda z yniewa i miaa lat ok.27 i bya wdow

[Uaktualnione dnia: Sat, 31 December 2011 21:30]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Rodzina CZAJA (Gowidlino? Sierakowice?) [wiadomość #9227 jest odpowiedzią na wiadomość #9221] Sun, 01 January 2012 12:13 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Member
Oglnie w tamtych okolicach nazwisko CZAJA jest bardzo czsto spotykane, w pewnej wsi wiem e s a trzy rodziny Czaja z czego kada twierdzi e nie jest ze sob spokrewniona Smile

Bardzo dzikuj panie Januszu za sprawdzenie i wyjanienie tej sprawy z Janem i Jzefem Smile

A jeszcze mam takie pytanie, teraz jak ju jestem pewien e Josephus Czaja i Francisca(m) Drywa to moi przodkowie, poszukaem jeszcze w PomGenBaza chrztw. Wpisaem ich za rodzicw i znalazem w Sierakowicach takie osoby:

Albrecht - ur. 1875
Augusta - ur. 1877
Josephina - ur. 1879
Joanes - ur. 1882 / To ju mamy wyjanione, wic wicej nic nie trzeba Smile
Franciscus - ur. 1885

Czy bya by moe moliwo uzyskania wicej informacji na temat tych osb? Z gry by bym bardzo wdziczny Smile

Dzieki wam w kocu mam wiateko w tunelu w moim drzewie genealogicznym Smile

Pozdrawiam i ycz szczliwego nowego roku! Smile

Poprzedni wątek: zawody przodków
Następny wątek: Rodzina DYSZER - Wielki kocioł informacji...
Idź do forum:

Aktualny Czas: Mon Aug 10 17:45:29 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund