Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Archiwum w Pelplinie
Archiwum w Pelplinie [wiadomość #10810] Mon, 12 November 2012 14:53 Przejdź do następnej wiadomości
maciejk jest aktualnie niedostÄ™pny  maciejk
Junior Member
Czy wybiera siê kto¶ w najbli¿szym czasie do archwium metryk w Pelplinie?

Ja niestety z uwagi na pracê nie bêdê mia³ mo¿liwo¶ci tam pojechaæ conajmniej do koñca roku.

Potrzebujê kopii metryk - posiadam dok³adn± informacjê dot. ksiêgi, roku i numeru. Oczywi¶cie odp³atnie.

Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #10811 jest odpowiedzią na wiadomość #10810] Mon, 12 November 2012 16:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarren jest aktualnie niedostÄ™pny  jarren
Junior Member
Witam.Poszukiwane skany mo¿na zamówiæ telefonicznie, przelaæ pieni±¿ki na konto, wskazaæ adres i zostan± poczt± przes³ane na p³ycie cd pod wskazany adres. Kiedy¶ bêd±c w archiwum w Pelplinie by³em ¶wiadkiem takiego zamówienia.Je¿eli nic siê nie zmieni³o w godzinach urzêdowania A.D to jutro i pojutrze powinno byæ czynne od godziny 9-tej chyba do 17-tej tel 58 536 12 21 wew.314. Proszê spróbowaæ Pozdrowienia Jarek.
Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12436 jest odpowiedzią na wiadomość #10810] Mon, 18 November 2013 10:08 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
zgred jest aktualnie niedostÄ™pny  zgred
Junior Member
Mo¿na nawet zrobiæ to via e-mail pisz±c na adres: archiwum@diecezja-pelplin.pl. Je¶li ilo¶æ zamawianych skanów jest niewielka Pani archiwistka wysy³a je nawet równie¿ e-mailem. Je¿eli skanów jest wiêcej to tak jak pisa³ jarren zostaj± nagrane na CD. P³atno¶ci na rzecz AD dokonuje siê przekazem pocztowym.

Pozdrawiam
�ukasz
Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12437 jest odpowiedzią na wiadomość #10810] Mon, 18 November 2013 15:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostÄ™pny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Witam!

To w Archiwum Diecezji w Pelplinie mo¿na zamawiaæ skany?
bezcenne.

Jeszcze tam nie dotar³em.
Przesiedzia³em za to wiele godzin w Archiwum w Gdañsku. Ksi±dz b.mi³y i chêtnie odpowiadaj±cy na wszelkie pytania. Gdy jednak zapyta³em o mo¿liwo¶æ otrzymania skanów, odpowiedzia³, ¿e nia mam takiej mo¿liwo¶ci. Wyjasnie³, ¿e moga zrobic odpis wskazanej przeze mnie metryki. (w jêz. org lub po polsku)
Cena odpisu 20 z³.
Ale to nie to samo i ta cena.

pozdr
janus
Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12438 jest odpowiedzią na wiadomość #12437] Mon, 18 November 2013 17:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Tak jest Smile w ci±gu ostatniego roku robi³em to kilkana¶cie razy. W tym 2-3 razy otrzyma³em CD a resztê mailem. Ma³o tego kilka razy zleca³em te¿ kwerendê. Cena chyba ok. 15-20 z³ za 1h ale nigdy nie przekroczy³em 35-40z³ za przeszukanie np. 2-3 parafii z okresu 15-20 lat.

Mo¿na te¿ skany otrzymaæ na miejscu po w³asnorêcznym ich odszukaniu. Wtedy cena za skan wynosi 3z³ ale dla mnie to niewykonalne na razie... mieszkam w Krakowie.

Bardzo siê cieszê je¶li mog³em pomóc tak± informacj± Smile

Nie mam natomiast ¿adnego do¶wiadczenia z pozyskiwaniem informacji/aktów z USC czyli obecnie z AP. Wiem, ¿e odpowiednie dokumenty powinny znajdowaæ siê w AP w Bydgoszczy i mo¿e w Gdañsku lub Gnie¼nie. Nie bardzo wiem jak siê za to zabraæ 'na odleg³o¶æ' i czy w ogóle siê da? Interesuj± mnie takie parafie jak: Byszewo, Koronowo, Wudzyn, Kotomierz, Dobrcz, W³óki a w dalszej kolejno¶ci Cekcyn, Bys³aw, Drzycim i z XXw. danych Bydgoszcz. Chyba wszystko powinno byæ w AP w Bydgoszczy w³a¶nie...

Pozdrawiam
£ukasz Kortas

Pozdrawiam
�ukasz
Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12439 jest odpowiedzią na wiadomość #12438] Mon, 18 November 2013 20:37 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
zgred napisa³(a) dnia pon, 18 listopad 2013 05:49

...Nie mam natomiast ¿adnego do¶wiadczenia z pozyskiwaniem informacji/aktów z USC czyli obecnie z AP. Wiem, ¿e odpowiednie dokumenty powinny znajdowaæ siê w AP w Bydgoszczy i mo¿e w Gdañsku lub Gnie¼nie. Nie bardzo wiem jak siê za to zabraæ 'na odleg³o¶æ' i czy w ogóle siê da? Interesuj± mnie takie parafie jak: Byszewo, Koronowo, Wudzyn, Kotomierz, Dobrcz, W³óki a w dalszej kolejno¶ci Cekcyn, Bys³aw, Drzycim i z XXw. danych Bydgoszcz. Chyba wszystko powinno byæ w AP w Bydgoszczy w³a¶nie...

Pozdrawiam
£ukasz Kortas

Tak te miejscowo¶ci znajduj± siê w KujawskoPomorskim a wiêc odpowiednim AP jest Bydgoszcz. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e granice parafii nie pokrywa³y siê z granicami gmin i czêsto miejscowo¶ci parafialne nie by³y gminami. W AP s± akta USC z lat IX.1874 do 1912 roku.

Staszek
Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12443 jest odpowiedzią na wiadomość #12439] Tue, 19 November 2013 10:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
janus jest aktualnie niedostÄ™pny  janus
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Witam!

A gdyby interesowa³y Ciê zbiory AP W Gdañsku to polecam ich stronê z baz± danych
dla danych metrykalnych:
http://www.gdansk.ap.gov.pl/bazy-danych/baza-pradziad

kupowa³em tez u nich skany
trzeba jednak wskazaæ konkretna stronê lub plik
procedura trwa ok. 4 tyg
(wycena zamowienia tydz, potem czekaj± na zaksiêgowanie przelewu ...)
przys³ali mi zamówione skany, ale okaza³o siê ze zamiast 300dpi dosta³em prewki; reklamacje nic nie dawa³y, a¿ nie pofatygowa³em siê osobi¶cie z laptopem i pokaza³em co mi przys³ali, wtedy przeprosili i od rêki dosta³em 300dpi
ca³o¶æ 6 tyg.

Dziêki za info o Pelplinie

pozdr
janus groth
Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12444 jest odpowiedzią na wiadomość #10810] Tue, 19 November 2013 10:21 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
@staszek - dziêki za info!

@janus - dziêkuje za linka i wspó³czujê przej¶æ ze skanami. nie¼le 6 tygodni... w Pelplinie to zwykle tydzieñ, rzadziej ok. 2 tyg.

pozdrowienia

Pozdrawiam
�ukasz
Poprzedni wątek: Buchholz Bernard - Poszukuję wujka - Dąbrówka p. Miłobądz
Następny wątek: Prosba do doswiadczonych genealogow lub indeksujacych
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Oct 09 10:20:56 GMT+2 2026

�ączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund