| Archiwum w Pelplinie [wiadomość #10810] |
Mon, 12 November 2012 14:53  |
maciejk
|
Junior Member |
|
|
Czy wybiera siê kto¶ w najbli¿szym czasie do archwium metryk w Pelplinie?
Ja niestety z uwagi na pracê nie bêdê mia³ mo¿liwo¶ci tam pojechaæ conajmniej do koñca roku.
Potrzebujê kopii metryk - posiadam dok³adn± informacjê dot. ksiêgi, roku i numeru. Oczywi¶cie odp³atnie.
|
|
|
|
|
|
| Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12436 jest odpowiedzią na wiadomość #10810] |
Mon, 18 November 2013 10:08   |
zgred
|
Junior Member |
|
|
Mo¿na nawet zrobiæ to via e-mail pisz±c na adres: archiwum@diecezja-pelplin.pl. Je¶li ilo¶æ zamawianych skanów jest niewielka Pani archiwistka wysy³a je nawet równie¿ e-mailem. Je¿eli skanów jest wiêcej to tak jak pisa³ jarren zostaj± nagrane na CD. P³atno¶ci na rzecz AD dokonuje siê przekazem pocztowym.
Pozdrawiam
�ukasz
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12439 jest odpowiedzią na wiadomość #12438] |
Mon, 18 November 2013 20:37   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
| zgred napisa³(a) dnia pon, 18 listopad 2013 05:49 |
...Nie mam natomiast ¿adnego do¶wiadczenia z pozyskiwaniem informacji/aktów z USC czyli obecnie z AP. Wiem, ¿e odpowiednie dokumenty powinny znajdowaæ siê w AP w Bydgoszczy i mo¿e w Gdañsku lub Gnie¼nie. Nie bardzo wiem jak siê za to zabraæ 'na odleg³o¶æ' i czy w ogóle siê da? Interesuj± mnie takie parafie jak: Byszewo, Koronowo, Wudzyn, Kotomierz, Dobrcz, W³óki a w dalszej kolejno¶ci Cekcyn, Bys³aw, Drzycim i z XXw. danych Bydgoszcz. Chyba wszystko powinno byæ w AP w Bydgoszczy w³a¶nie...
Pozdrawiam
£ukasz Kortas
|
Tak te miejscowo¶ci znajduj± siê w KujawskoPomorskim a wiêc odpowiednim AP jest Bydgoszcz. Nale¿y pamiêtaæ, ¿e granice parafii nie pokrywa³y siê z granicami gmin i czêsto miejscowo¶ci parafialne nie by³y gminami. W AP s± akta USC z lat IX.1874 do 1912 roku.
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Archiwum w Pelplinie [wiadomość #12444 jest odpowiedzią na wiadomość #10810] |
Tue, 19 November 2013 10:21  |
zgred
|
Junior Member |
|
|
@staszek - dziêki za info!
@janus - dziêkuje za linka i wspó³czujê przej¶æ ze skanami. nie¼le 6 tygodni... w Pelplinie to zwykle tydzieñ, rzadziej ok. 2 tyg.
pozdrowienia
Pozdrawiam
�ukasz
|
|
|
|