Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Affelski
Affelski [wiadomość #6145] Tue, 08 February 2011 22:00 Przejdź do następnej wiadomości
Kat63 jest aktualnie niedostępny  Kat63
Junior Member
Sk±d pochodzi nazwisko? Mo¿e kto¶ wie?
Odp: Affelski [wiadomość #6146 jest odpowiedzią na wiadomość #6145] Tue, 08 February 2011 22:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
W tej sprawie zwróæ siê do Ewy na forum K-PTG lub Forgenie.

Pozdrawiam

Janusz

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Odp: Affelski [wiadomość #6147 jest odpowiedzią na wiadomość #6146] Tue, 08 February 2011 22:26 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziêki,dziêki.Smile
Odp: Affelski [wiadomość #6149 jest odpowiedzią na wiadomość #6145] Tue, 08 February 2011 23:18 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Jestem kobiet± mój drogi Panie.

Nie s±dzi³am,¿e moje posty wywo³aj± taki atak, bo tak to odczu³am.Zajmujê siê histori± mojej rodziny od kilku lat, akurat w tych przypadkach nie mam wiedzy,st±d moja pro¶ba i sygna³.Nie oczekujê wezwañ do dzia³ania typu "we¼ siê","pomy¶l",bo chyba nie chodzi tutaj o taki sposób rozmowy, przynajmniej tak zrozumia³am regulamin.Ja te¿ mam dobr± radê.Masz chyba z³y dzieñ Krzysiek, czy raczej wieczór.Spokojnie,jutro bêdzie lepiej.

Katarzyna
Odp: Affelski [wiadomość #6150 jest odpowiedzią na wiadomość #6149] Wed, 09 February 2011 00:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Razz
Hurra, nareszcie wiemy ¿e mamy na forum Kasiê!!!
Witamy!
A dzieñ mam dobry, ¿e odpisujê.
Nie jest to w ¿adnym razie atak tylko zachêcenie do pracy.
Je¿eli w Polsce wystêpuje tak ma³o osób o nazwisku Afelski a nie mo¿na ich etymologi znale¼æ to nale¿y samemu nad nimi popracowaæ.
Ja od 7 lat pracujê nad etymologi± nazwiska Grodocki i szukam sk±d siê w ogóle wziêli i tylko chyba przypadek mo¿e mi pomóc.
Zajrzeæ w ksiêgi i ich sobie uk³adaæ, niestety innego wyj¶cia nie ma.
Posiadasz datê ur dziadka wiêc pozostaje AP. Nikt za Ciebie tego nie zrobi.
Szawelscy hmm. USC, AP w Gdañsku, AD w Gd.Oliwa. Wskazówki w google, nikt za Ciebie tego nie zrobi.
Czy ¼le Tobie radzê?
Czy¿ to jest atak?
Nie, zachêta do pracy Razz
Pozdrawiam i ¿yczê sukcesów
Krzysiek
Odp: Affelski [wiadomość #6151 jest odpowiedzią na wiadomość #6150] Wed, 09 February 2011 00:24 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Ty mi radzisz dobrze,ale ja nie zaczê³am dzi¶.

Wiem o Szawelskich z Sopotu,z Wielkopolski (mam mnóstwo wiadomo¶ci od Dworzaczka).Szukam ³±cznika miêdzy tymi liniami,mam podejrzenia,ale poda³am temat,¿eby siê upewniæ.

Mo¿e to nazwisko ,którego szukasz pochodzi od rosyjskiego " gorod, gorodok"? U nas jest wymiana "rok - roczek" na przyk³ad, mo¿e w tym przypadku te¿? "O" przez lata wypad³o i tak powsta³o mo¿e to nazwisko?

¯yczê Ci u¶miechniêtego dnia.
Odp: Affelski [wiadomość #6152 jest odpowiedzią na wiadomość #6151] Wed, 09 February 2011 00:32 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Kasieñko Razz jak nie zaczê³a¶ od dzi¶ to winna¶ wiedzieæ, ¿e nale¿y podaæ trochê wiêcej danych.
A te ruskie to mi jako¶ nie daj± spokoju od d³u¿szego czasu. Tylko ¿e za nasz± wschodni± granic± to nazwisko te¿ nie wystêpuje.
Nad jego odmianami pracujê.
Mi³ych snów
Krzysiek
Odp: Affelski [wiadomość #6190 jest odpowiedzią na wiadomość #6146] Thu, 10 February 2011 18:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
W nawi±zaniu do Twojego zapytania o pochodzenie przedmiotowego nazwiska dopatrzy³em siê, ¿e w drzewie mojej ¿ony wystêpuje nazwisko Afeltowicz.
Hm. Czy jest jaki¶ zwi±zek miedzy tymi nazwiskami ?
Krzysiek
Odp: Affelski [wiadomość #6191 jest odpowiedzią na wiadomość #6190] Thu, 10 February 2011 18:43 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
Zaskoczê Ciê Krzysiu... Shocked

Oba nazwiska s± nazwiskami pomorskimi i pochodz± od tego samego germañskiego wyra¿enia af Feld ( z pola).¬rod³o :wg. Edwarda Brezy, "Nazwiska Pomorzan. Pochodzenie i zmiany"
Wydawnictwo Uniwersytetu Gdañskiego, Gdañsk 2002
opracowanie Ewa Szczodruch

Pozdrawiam
Katarzyna
Poprzedni wątek: Lemanczyk,Lemańczyk
Następny wątek: Gunther, Kolasa
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Oct 08 08:15:41 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund