Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » moje doświadczenia i ich wymiana na innych forach
moje doświadczenia i ich wymiana na innych forach [wiadomość #10394] Wed, 22 August 2012 22:17 Przejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Krzysztof Bor
na forum dyskusyjnym http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=26&p=105920#p1059 20 zosta przedstawiony powyszy temat a oto moja smutna odpowied z moich dowiadcze Witam!
Mj przykad dotyczy brata mojego dziadka.
W rodzinie mwio si, e zgin na pocztku wojny i suy w artylerii.
Po wojnie, bez rezultatw, rodzina poszukiwaa go przez PCK, kilkakrotnie, chodzi o kilku cz rodziny.
Par lat temu sam powtrnie napisaem do PCK oraz po uzyskaniu nr ksieczki wojskowej kilku dodatkowych danych napisaem do CAW. W obu instytucjach nie odnaleli mojego wujka.
Dopiero wiosn ub.roku odnalazem go na stronie http://www.bohaterowie1939.pl/polegly,b ... ,3995.html
Dane i zdjcia zostay uzupenione przeze mnie.
Zgin 15.09.1939 r. w bitwie nad Bzur zosta pochowany w mogile zbiorowej w Kutnie.
Zagbiem si w w histori dziaa wojennych w okolicach Kutna. Okazao si, e tam nie byo adnych dziaa. Natomiast byy dwa lazarety gdzie dokumenty i inne drobiazgi zmarych przejmowao wanie PCK. Idc dalej tym tropem usiowaem zebra jakie informacje w Kutnie i okolicach. Okazao si, e adne instytucje nie potrafi mi udzieli informacji dot pochowanych: Zarzd Cmentarza, b.ZBOWiD i obecny, IPN, Muzeum Bitwy nad Bzur w Kutnie i w Sochaczewie / gdzie znajduje si sporo dokumentw/ onierzy ani UM w Kutnie w ktrego zarzdzie znajduje si kwatera onierzy. Wic do cholery cikiej mam pytanie: skd on tam si wzi????? Kto i na jakiej podstawie umieci na tablicy mogiy imi i nazwisko, dat ur i zgonu oraz jednostk?????
Wujek by onaty, posiada crk ur miesic wczeniej od mojego ojca i w tym samym domu co mj ojciec. Z przekazw rodzinnych wiadomo, e ona i crka po wojnie z Tczewa wyjechaa do Szczecina i kontakt si urwa. on odnalazem na cm. w Szczecinie.
W pimie do PCK napisaem, e jestem pierwsz osob z rodziny, ktra odnalaza mojego wujka w zwizku z powyszym prosz o odszukanie jego potomkw i szczegowo opisaem sytuacj. PCK owszem, odnalazo crk ale ona nie wyrazia zgody na podanie kontaktu. Wic crka ur w 1936 roku /jeszcze w ub roku ya/ na 100 % nie wie co si stao z jej ojcem.
Jestem przekonany, e PCK nie przekazao szczegowych inf. tylko wysao urzdnicz sztamp.
Z cmentarza w Szczecinie nie uzyskam adnych danych, bo ochrona danych osobowych.
Kolejny przypadek dot. mojego byego tecia.
Usiowaem odtworzy jego szlak bojowy.
W archiwum rodzinnym ostay si jego zdjcia na koniku i z szabl .
A okazao si, e suy w artylerii i by mierniczym. Bra udzia w Bitwie nad Bzur, trafi do W-wy i bra udzia w jej obronie.
Tak samo jak wyej trafi do niewoli z ktrej uciek. Wrci do swojej wsi, y i pracowa do momentu http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie
Nalea do ZBOWiD, otrzyma medal za obron W-wy, dosta jakie tam odszkodowania za represje, co jeszcze i co jeszcze a nasze instytucje cznie z CAW oczywicie nic nie wiedz.
Kolejny przypadek-dziadek mojej ony.
Zim 1945 roku wraz z kilkoma saiadami zosta wzity, przez Niemcw do kopania roww w okolice ukowa i kartuz i nie wrci do domu.
wiadkowie zeznali, e zgin i tyle wiedzielimy.
Bdc w jednm z USC poszukujc aktu zgonu z 1947 roku, jednego z czonkw rodziny, przypadkowo odkrylimy akt zgonu dziadka.
Zosta uznany za zmarego wyrokiem sdu w Chojnicach nr itd.
Zajlimy si poszukiwaniem tych akt, okazao si, e zostay one przekazane do IPN w Bydgoszczy.
Idc po najmniejszej lini oporu pojechalimy do IPN w Bydgoszczy zoy wniosek o wgld do akt. Okazao si, e popenilimy powany bd. Pomimo tego, e Chojnice obecnie nale do woj. Pomorskiego a akta znajduj si w IPN w Bdgoszczy wnisek powinnimy zoy w IPN w Gdasku. Rce opadaj. Ale nic szukamy dalej. W IPN w Gdasku zoylimy odpowiednie domuenty a Oni nam odpisali, e bleble. Zrobili kwerend, ciko si napracowali i suma sumarum niczego nie znaleli bo bezpieka palia akta.
Kolejna zwyka sztampa.
Bdziemy ich mczy do blu.
WNIOSKI:
Instytucje pastwowee naley mczy do blu bo si utrzymuj z naszych podatkw i one s dla nas i adnego bleble nie przyjm do wiadomoci do puki nie zostan przez nich wyczerpane wszystkie moliwoci poszukiwa.
pozdrawiam
Krzysiek
FORUM GENEALOGICZNE • Zobacz temat - losy dziadka
forgen.pl
Odp: moje doświadczenia i ich wymiana na innych forach [wiadomość #10401 jest odpowiedzią na wiadomość #10394] Fri, 24 August 2012 16:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
szulist jest aktualnie niedostępny  szulist
Member
Witam Wszystkich!

Ja mialem wiecej szczescia i udalo mi sie odtworzyc losy dziadka podczas wojny 1939. Okazalo sie ze to bylo zupelnie inaczej niz slyszalem. Ale chce zabrac glos na temat CAW.
Moj dziadek na poczatku lat 70-tych napisal do MON list w ktorym przedstawil swoje wojenne losy i wnosil o przystapienie do owczesnego ZBOWID. Ale nie mial zadnych dokumentow. Nie wiem jak to bylo ale nie mial i juz. Dlatego ZBOWID konsekwentnie odmawialo mu czlonkostwa. MON odpowiedzilo mu najpierw ze nie zachowala sie zadna dokumentacja zolnierzy i oficerow z Armii Pomorze. Ale to nic. Odpowiedzieli mniej wiecej tak, ze jako zolnierzowi ARMII SANACYJNEJ!!!! nie nalezy sie zadne czlonkostwo w ZBOWID. Nie chce przez to powiedziec ze CAW nic nie robi lub jest malo przydatne. Bo w przypadku wujka ktory sluzyl w Armii Poznan cos tam znalezli i przeslali kopie.
Ale mama mowila ze dziadek sie poplakal po przeczytaniu tego listu. Potem go spalil czy zniszczyl w jakis inny sposob. A szkoda. Przydalo by sie to bardzo teraz.

Pozdrawiam
Mirek Wolkowicki
Odp: moje doświadczenia i ich wymiana na innych forach [wiadomość #10405 jest odpowiedzią na wiadomość #10394] Sat, 25 August 2012 21:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
hopi54 jest aktualnie niedostępny  hopi54
Member
Szanowni Pastwo,
proponuj odszuka tzw. kopert dowodow, ktra zawiera wszystkie wnioski o wydanie kolejnych dowodw osobistych (po II wojnie wiatowej)wraz z zacznikami.

Taka koperta znajduje si w urzdzie (miasta, gminy), w ktrym by wydany ostatni dowd osobisty.
Do odszukania takiej koperty potrzebny jest numer ostatniego dowodu osobistego. Jeeli osoba nie yje, numer znajdziemy
w urzdzie, gdzie by ostatnio zameldowany.

Zaczam wniosek o wydanie dowodu osobistego (2 strona) mojego ojca. Zobaczcie jakie zanalazam tam informacje.

Pozdrawiam Honorata
PS O kopertach dowodowych pisano na forum www.genealodzy.pl
Odp: moje doświadczenia i ich wymiana na innych forach [wiadomość #10406 jest odpowiedzią na wiadomość #10405] Sat, 25 August 2012 22:00 Przejdź do poprzedniej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam.
Archiwum teczek DO w UM Gdaska zostao zniszczone w czasie powodzi
Krzysiek
Poprzedni wątek: Gazeta Grudziądzka
Następny wątek: Zaginione parafialne księgi ze Strzepcza
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Jul 31 06:09:12 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund