| moje doświadczenia i ich wymiana na innych forach [wiadomość #10394] |
Wed, 22 August 2012 22:17  |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Krzysztof Bor
na forum dyskusyjnym http://forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=26&p=105920#p1059 20 zosta przedstawiony powyszy temat a oto moja smutna odpowied z moich dowiadcze Witam!
Mj przykad dotyczy brata mojego dziadka.
W rodzinie mwio si, e zgin na pocztku wojny i suy w artylerii.
Po wojnie, bez rezultatw, rodzina poszukiwaa go przez PCK, kilkakrotnie, chodzi o kilku cz rodziny.
Par lat temu sam powtrnie napisaem do PCK oraz po uzyskaniu nr ksieczki wojskowej kilku dodatkowych danych napisaem do CAW. W obu instytucjach nie odnaleli mojego wujka.
Dopiero wiosn ub.roku odnalazem go na stronie http://www.bohaterowie1939.pl/polegly,b ... ,3995.html
Dane i zdjcia zostay uzupenione przeze mnie.
Zgin 15.09.1939 r. w bitwie nad Bzur zosta pochowany w mogile zbiorowej w Kutnie.
Zagbiem si w w histori dziaa wojennych w okolicach Kutna. Okazao si, e tam nie byo adnych dziaa. Natomiast byy dwa lazarety gdzie dokumenty i inne drobiazgi zmarych przejmowao wanie PCK. Idc dalej tym tropem usiowaem zebra jakie informacje w Kutnie i okolicach. Okazao si, e adne instytucje nie potrafi mi udzieli informacji dot pochowanych: Zarzd Cmentarza, b.ZBOWiD i obecny, IPN, Muzeum Bitwy nad Bzur w Kutnie i w Sochaczewie / gdzie znajduje si sporo dokumentw/ onierzy ani UM w Kutnie w ktrego zarzdzie znajduje si kwatera onierzy. Wic do cholery cikiej mam pytanie: skd on tam si wzi????? Kto i na jakiej podstawie umieci na tablicy mogiy imi i nazwisko, dat ur i zgonu oraz jednostk?????
Wujek by onaty, posiada crk ur miesic wczeniej od mojego ojca i w tym samym domu co mj ojciec. Z przekazw rodzinnych wiadomo, e ona i crka po wojnie z Tczewa wyjechaa do Szczecina i kontakt si urwa. on odnalazem na cm. w Szczecinie.
W pimie do PCK napisaem, e jestem pierwsz osob z rodziny, ktra odnalaza mojego wujka w zwizku z powyszym prosz o odszukanie jego potomkw i szczegowo opisaem sytuacj. PCK owszem, odnalazo crk ale ona nie wyrazia zgody na podanie kontaktu. Wic crka ur w 1936 roku /jeszcze w ub roku ya/ na 100 % nie wie co si stao z jej ojcem.
Jestem przekonany, e PCK nie przekazao szczegowych inf. tylko wysao urzdnicz sztamp.
Z cmentarza w Szczecinie nie uzyskam adnych danych, bo ochrona danych osobowych.
Kolejny przypadek dot. mojego byego tecia.
Usiowaem odtworzy jego szlak bojowy.
W archiwum rodzinnym ostay si jego zdjcia na koniku i z szabl .
A okazao si, e suy w artylerii i by mierniczym. Bra udzia w Bitwie nad Bzur, trafi do W-wy i bra udzia w jej obronie.
Tak samo jak wyej trafi do niewoli z ktrej uciek. Wrci do swojej wsi, y i pracowa do momentu http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie
Nalea do ZBOWiD, otrzyma medal za obron W-wy, dosta jakie tam odszkodowania za represje, co jeszcze i co jeszcze a nasze instytucje cznie z CAW oczywicie nic nie wiedz.
Kolejny przypadek-dziadek mojej ony.
Zim 1945 roku wraz z kilkoma saiadami zosta wzity, przez Niemcw do kopania roww w okolice ukowa i kartuz i nie wrci do domu.
wiadkowie zeznali, e zgin i tyle wiedzielimy.
Bdc w jednm z USC poszukujc aktu zgonu z 1947 roku, jednego z czonkw rodziny, przypadkowo odkrylimy akt zgonu dziadka.
Zosta uznany za zmarego wyrokiem sdu w Chojnicach nr itd.
Zajlimy si poszukiwaniem tych akt, okazao si, e zostay one przekazane do IPN w Bydgoszczy.
Idc po najmniejszej lini oporu pojechalimy do IPN w Bydgoszczy zoy wniosek o wgld do akt. Okazao si, e popenilimy powany bd. Pomimo tego, e Chojnice obecnie nale do woj. Pomorskiego a akta znajduj si w IPN w Bdgoszczy wnisek powinnimy zoy w IPN w Gdasku. Rce opadaj. Ale nic szukamy dalej. W IPN w Gdasku zoylimy odpowiednie domuenty a Oni nam odpisali, e bleble. Zrobili kwerend, ciko si napracowali i suma sumarum niczego nie znaleli bo bezpieka palia akta.
Kolejna zwyka sztampa.
Bdziemy ich mczy do blu.
WNIOSKI:
Instytucje pastwowee naley mczy do blu bo si utrzymuj z naszych podatkw i one s dla nas i adnego bleble nie przyjm do wiadomoci do puki nie zostan przez nich wyczerpane wszystkie moliwoci poszukiwa.
pozdrawiam
Krzysiek
FORUM GENEALOGICZNE • Zobacz temat - losy dziadka
forgen.pl
|
|
|
|
|
|
|
|