Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Ogólne » Ogólnie o genealogii » Uwaga Kociewiacy  () 2 głosy
Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7052] Mon, 11 April 2011 20:44 Przejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
O

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:41]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7101 jest odpowiedzią na wiadomość #7052] Fri, 15 April 2011 14:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
MikiGrabis jest aktualnie niedostępny  MikiGrabis
Member
Podziwiam ludzi, ktrzy od wiekw siedz w tym samym miejscu, eni si tylko z miejscowymi, maj tak jasno okrelone terytorium pochodzenia. A co ja mam zrobi:
Przodkowie: Kociewiacy, Niemcy, Rosjanie, lzacy, "Mazowszaki", kto wie moe i Szwed w tym wszystkim miesza.
A na wojnie i WP i AK i werhrmacht i obz koncentracyjny (peen przegld historyczny).
Ten kocio nazywa si Polska i ciesz si, e jestem mieszacem.

.....dawno dawno temu grajc w tenisa na turnieju w Warszawie pytano mnie czy jestem z WARSZAWY czy z prowincji. Opowiedziaam z umiechem: jestem z Polski. Laughing W Poznaniu natomiast, trzeba byo da upnia gospodarzom, eby zaczli traktowa Ci jak swojaka. Na lsku ludzi z Pomorza traktuj jak swoich. A gdzie ja czuj si u siebie? Nad morzem w ebie Very Happy i tylko ze wzgldu na klimat atmosferyczny.
Taka maa dygresyjka wybaczcie
M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7102 jest odpowiedzią na wiadomość #7101] Fri, 15 April 2011 15:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
Witam

No tak to jest jak ktos jest z Pomorza i z polski.
Ojczyzne ma sie tylko jedna. Dobrze czuc sie mozna wszedzie.
Jak wrucil moj dziadek z wojny statkiem z Angli zapytano sie go z kad jest? Odpowiedzial z Grudziadza. Odpowiedz uzednika wojskowego byla AAAA to nie z Polszy?
W tym momecie zwatpil i wiedzial ze popelnil blad powracajac do ojczystego Kraju(odradzano powrotu z wiadomych powodow)
i tak wielu nie powrucilo do ojczyzny rowniez z mojej rodziny

Uzednik byl z Warszawy

Marcin
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7105 jest odpowiedzią na wiadomość #7102] Sat, 16 April 2011 17:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
D

Staszek

[Uaktualnione dnia: Mon, 01 August 2011 17:42]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7108 jest odpowiedzią na wiadomość #7105] Sat, 16 April 2011 22:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Prawdziwy Warszawiak mwi,e jest z Pragi lub Mokotowa. "Z Warszawy" mwi Ci, ktrzy mieszkaj tam od miesica. Laughing

A wracajc do Kociewia...nie wiem czy znacie si na haftach. Kolory haftw kociewskich i wzory uwaam za najpikniejsze w Polsce. Moe dlatego, e towarzyszyy mi w dziecistwie.

Gwara. Ostatnio z tat przypominalimy sobie pewne sowa znane z dziecistwa. Ale nikt w domu dziadkw i pradziadkw nie mwi z akcentem tak charakterystycznym z tego rejonu. To nadal dla mnie zagadka.

M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7323 jest odpowiedzią na wiadomość #7108] Tue, 17 May 2011 20:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
kaphis jest aktualnie niedostępny  kaphis
Miejsce: Leverkusen
Senior Member
Witam

A ja poprosilbym o krutka wypowiedz jaka jest roznica miedzy Kociewiakami a Kaszubami? Na haftach sie nie znam a jedyne hafty jakie mi sie przypominaja pochodzily z Istebnej w Beskidzie Slaskim. Czasem czytujac posty innych odnosze wrazenie jakby ktos inny mial bardzopodobna historie do mojej.Pamietam , ze jako dziecko bylem na feriach zimowych w Wejherowie. Mieszkalismy w jakiejs szkole lub internacie.Program tego pobytu obejmowal zwiedzanie Trojmiasta. Pamietam wycieczke na Westerplatte. Ale najlepiej zapamietalem Kaszubska Tabake. Nic tak nie "wiercilo" w nosie. Tabake wysypywalo sie z rogu na zewnetrzna strone dloni a potem sie ja wciagalo do nosa. Pamietam tez , ze mowiono nam cos o kichaniu.Pamietam Organy w Oliwie i Muzeum Mazurka Dabrowskiego. Nawet bym nie pomyslal wtedy , ze ponad 20 lat puzniej bede w tych regionach poszukiwal swoich przodkow a niektore galezie siegaja juz 10 pokolenia przodkow. A tak dla umilenia wszystkim czasu wklejam link do piosenki jaka dzis znalazlem w internecie. Podobno jest po kaszubsku ale to juz zostawiam do oceny tym ktorzy ta gware znaja. A moze nie powiniem pisac "gware" tylko jezyk kaszubski?

http://muzyka.interia.pl/teledyski/teledysk/iga-krefft-ledac -ce,300191

pozdrawiam

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Tue, 17 May 2011 21:19]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7325 jest odpowiedzią na wiadomość #7323] Tue, 17 May 2011 21:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Znawczyni to ja nie jestem. Dla mnie rnica jest taka, e po kaszubsku to ja nic nie rozumiem, a po kociewsku jo. Za modu to si hanejem lub pyd dostao, za pjcie na pacht. e zoi skr mogli to czowiek siedzia jak trusia. I lubio si kadun futrowa bulwami. I babcia mnie do skadu wysyaa po grap z deklem. I w klompach si po domu nie chodzio (zebuj giry) tylko w szlorach. Laughing Teraz takie rnice jzykowe to rzadko. Teraz slang modych jest bardziej zawiy ni jakakolwiek gwara.
Pozdrawiam M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7326 jest odpowiedzią na wiadomość #7325] Tue, 17 May 2011 22:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Wydaje mi sie ze jest jednak istotna roznica pomiedzy kaszubskim a kociewiem
kociewski ma wiele wyrazen z niemieckiego

czy pachta czy kartofle, czy szlafrok sa to raCZEJ WYZAZY Z NIEMIECKIEGO

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7329 jest odpowiedzią na wiadomość #7325] Tue, 17 May 2011 22:28 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!
U nas na Kaszubach (w Gdyni,Rumi) te bya pyda, byy bulwy,bya pachta, byy giry i byy klompy a nie szlory.Jest fajne opracowanie Gerarda Labudy "Historia Kaszub w dziejach Pomorza" tI i tII gdzie mona przeledzic zasieg terytorialny Kaszub.Podzia na Kaszubw i Kociewiakw datuje si najprawdopodobniej ju od czasw redniowiecza chociaz po raz pierwszy nazwa Kociewie wystpia w formie pisanej dopiero w 10 lutego 1807 roku jako "Gociewie" w meldunku ppk Hurtyga do jeneraa Dbrowskiego.Nazwa "Kaszuby"wystpia po raz pierwszy w roku 1238 w bulli papiea Grzegorza IX

pozdrawiam Janusz

poniej zaczam link do mapki przyblionych granic Kociewia

http://www.gwarypolskie.uw.edu.pl/index.php?option=com_conte nt&task=category&sectionid=7&id=24&Itemid=35

[Uaktualnione dnia: Tue, 17 May 2011 22:30]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7333 jest odpowiedzią na wiadomość #7325] Wed, 18 May 2011 20:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Witam! fajny wtek!
Proponuj zapozna si rwnie z wtkiem gwary na WTG Gniazdo

http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewtopic.php?p=33648#p3364 8

Za dawnych dobrych czasw, kiedy dobrym obyczajem byo, e wszelkie zaproszenia innych towarzystw przekazywane byy rwnie czonkom naszego towarzystwa, trzy lata z rzdu braem udzia w spotkaniach rocznicowych w/w towarzystwa.
W trakcie jednego z tych spotka, wykad o gwarze Wielkopolskiej prowadzi znany w ich regionie dziennikarz, publicysta i kultywator regionalizmu.
Wykad prowadzony by wanie w ichnej gwarze.
I co si rzucio do ucha?
Mnstwo sw znanych z mojego dziecistwa tzn kociewskich i kaszubskich.
Wic kto od kogo je przej?
Czy jest to konsekwencja zaboru pruskiego? pewnie w jakiej mierze tak.
Lecz z Marcinem do koca si nie zgodz i mam na to dowody.
Ja si urodziem w Gdasku, ojciec i dziadkowie w Tczewie, ojciec i jego brat wychowywali si w Bydgoszczy.
Jednake zaraz po przyjedzie do Tczewa w odwiedziny do rodziny, natychmiast uywali dialektu Kociewskiego- fajnie byo tego sucha.
Jak byem w wojsku w W-wie koleg Warszawiaka poprosiem aby rzuci mi laczki, nie wiedzia o co chodzi, oni mwi papucie, hehe, w odpowiedzi usysza : jak szlorem dostaniesz zaraz bdziesz wiedzia.
Na miecie w cukierni poprosiem o szneki z glancem i o dziwo dostaem je z miym umiechem. Okazao si, e Pani jest z Pomorza.
Tak samo zaartowaem sobie w tym roku w Zakopanem na samych Kropwkach. Po chwili zastanowienia Pani podaa drodwki. Na pytanie skd wie o co chodzi, odpowiedziaa, e ju w konia nie da si zrobi. Wic si nauczya.
Wniosek: nasi s wszdzie a inne regiony te si ucz Smile
Na trasie -nr 1- Gdask - Nowe jest zajazd Gniewko - nie jest to reklama nie mniej jednak polecam i zawsze kiedy tylko trafi si okazja tam si zatrzymuj.
Menu jest tam po kociewsku z regionalnymi nazwami potraw oraz kociewskimi wierszykami na kad okazj-gorco polecam.

Na koniec zagadka co znaczy sowo kmotry?
pozdrawiam Krzysiek

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7334 jest odpowiedzią na wiadomość #7333] Wed, 18 May 2011 21:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam

Fajnie poczytac Wasze wypowiedzi mam nadzieje ze z czasem bede sie dowiadywal wiecej o tych regionach.

Krzysztofie mam nadzieje ze odrobilem lekcje jak nalezy. Kmotry to poprostu chrzestni. Na Gornym Slasku trafilem na metryki z kilku lat pisane po slasku gdzie chrzesnych nazywano PODKOWIE.

Marek Zając
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7335 jest odpowiedzią na wiadomość #7334] Wed, 18 May 2011 21:54 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
10-tka
A to usyszaem po raz pierwszy w niedziel na im. Zofii-mojej teciowej,Kaszubki z Brus, obecnie Karsin, w trakcie wspominek z przeszoci.
I tym mnie zagili.
Myl, e warto stworzy sowniczek sw, ktre mog
bezpowrotnie zagin.
Krzysiek
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7336 jest odpowiedzią na wiadomość #7333] Wed, 18 May 2011 21:55 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jarsten jest aktualnie niedostępny  jarsten
Member
Ha ha, przypominam sobie kiedy uywaem tego okrelenia: laczki. Bya te synna ryczka, klamerki, ciko tak sobie przypomnie jak mwia babcia, ale jak widz te laczki to przypomina mi si dziecistwo.
Podobnie jeeli chodzi o stron kulinarn. Patrzc przez pryzmat docieka genealogicznych ju wiem dlaczego kuchnia mojej babki bya taka uboga-jej rodzice pochodzili z Borw Tucholskich. Borowiacy marnie jadali, gdzie to czytaem, chyba w jaki opracowaniach na temat Tucholi.

Jarek
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7337 jest odpowiedzią na wiadomość #7335] Wed, 18 May 2011 21:56 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Moe genepedia.
Myl, e jest to idealne miejsce.
Gdzie jest Zatoka???
Krzysiek
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7338 jest odpowiedzią na wiadomość #7336] Wed, 18 May 2011 22:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Skoro dobrze odrobilem lekcje to podaje gdzie to znalazlem :

http://www.etymologia.org/wiki/Sownik+etymologiczny/indeks

Ktos przepisuje to z jakiejs ksiazki. Wychowalem sie na slasku i ojciec moj tez. Jego matka byla corka Franciszka Grabowskiego z Barlozna i od niego zaczela sie moja "przygoda" z pomorska rodzina.U mnie w domu ojciec mowil "lacie".

Marek Zając
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7341 jest odpowiedzią na wiadomość #7336] Thu, 19 May 2011 11:14 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jednorozec jest aktualnie niedostępny  Jednorozec
Member
jak nazywa si miasto, ktrych mieszkacw nazywa si laczkarzami?
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7342 jest odpowiedzią na wiadomość #7333] Thu, 19 May 2011 11:29 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Krzysiu.
Okrelenie KMOTR, KMOTRY jest nie tylko wyraeniem kaszubskim czy kociewskim. Jest to slowo staropolskie i uywane byo w XVIII/XIX wieku w wielu regionach Polski. Zobacz metryk z 1833 z Wilna

Pozdrawiam
Staszekindex.php?t=getfile&id=881&private=0
  • Załącznik: Kmotry.jpeg
    (Rozmiar: 380.97KB, Pobrano 1681 razy)

Staszek
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7343 jest odpowiedzią na wiadomość #7342] Thu, 19 May 2011 11:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
dla wszystkich ktorzy niemoga sobie przypomniec za duzo

taki maly spis z wiki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kociewie

pozdrawiam Marcin

[Uaktualnione dnia: Thu, 19 May 2011 12:00]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7344 jest odpowiedzią na wiadomość #7343] Thu, 19 May 2011 12:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Czy ktos wie gdzie wystepuje jeszcze nazwa "chruciki"
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7345 jest odpowiedzią na wiadomość #7344] Thu, 19 May 2011 13:00 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
JurekPlieth jest aktualnie niedostępny  JurekPlieth
Miejsce: Gdańsk
Senior Member
Milksurfer napisa(a) dnia czw, 19 maj 2011 12:07

Czy ktos wie gdzie wystepuje jeszcze nazwa "chruciki"

Jak to gdzie? W Grudzidzu Razz

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7346 jest odpowiedzią na wiadomość #7345] Thu, 19 May 2011 16:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Na lsku jest chrust (w lskiej ksice kucharskiej pod nazw chrustek).
Przypomniaam sobie, jak ciko byo takiemu przyjezdnemu z Pomorza zakupy zrobi. Bo na lsku nie ma twarogu tylko biay ser.
Sznekw nie byo tylko jakie buki z serem albo jagodzianki. Very Happy
A dzieci si z nas namieway bo wiater mwilimy i wetchnon.

Za najbardziej oryginalne sowo uwaam "topek", ale moe i tu si myl.

Pozdrawiam M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7351 jest odpowiedzią na wiadomość #7344] Thu, 19 May 2011 18:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Na pewno rwnie i na Kaszubach i oznacza chyba to samo co na Kociewiu czyli chrupice ciastka(stad chyba nazwa chrusty- bo chrzci w ustach) smaone na oleju i podawane w tusty czwartek.Na Kaszubach te na papcie bez pit mwi si "laczki".Na Kaszubach w wieta bya podawana "czarnina", czy na Kociewiu bya te taka zupka?

pzdr.Janusz

[Uaktualnione dnia: Thu, 19 May 2011 18:53]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7355 jest odpowiedzią na wiadomość #7341] Thu, 19 May 2011 20:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
katnal jest aktualnie niedostępny  katnal
Miejsce: Bydgoszcz
Senior Member
Czyby chodzio ci o Czersk ?? Laughing
A w ogrodzie mileismy haczk i grabelki, siadalismy na taborecie albo ruczce Very Happy a pyd to nie raz si dostao.

Katarzyna Zakryś-Nalazek

Poszukiwane nazwiska: Zakryś, Wegner, Rekowscy, Czajkowscy, Warmke, Jabłońscy, Walas

[Uaktualnione dnia: Thu, 19 May 2011 20:51]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7357 jest odpowiedzią na wiadomość #7351] Thu, 19 May 2011 22:02 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Janusz napisa(a) dnia czw, 19 maj 2011 06:35

Na pewno rwnie i na Kaszubach i oznacza chyba to samo co na Kociewiu czyli chrupice ciastka(stad chyba nazwa chrusty- bo chrzci w ustach) smaone na oleju i podawane w tusty czwartek.

Te "ciastka" to przecie zwyke faworki! W yciu bym faworkw ciastkami nie nazwa, bo faworki to..., to faworki Very Happy
Janusz napisa(a) dnia czw, 19 maj 2011 06:35

Na Kaszubach te na papcie bez pit mwi si "laczki".
Na Kaszubach w wieta bya podawana "czarnina", czy na Kociewiu bya te taka zupka?

W Grudzidzu mwio si "czernina", ale laczki te istniay, jak najbardziej! No i jeden kawaek chleba to byy "sznytka".

icon7.gif  Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7368 jest odpowiedzią na wiadomość #7355] Fri, 20 May 2011 11:15 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Jednorozec jest aktualnie niedostępny  Jednorozec
Member
Tak, Czersk Smile
Podobno kolejarze wystpujcy w Czersku w duej liczbie w czasie wolnym produkowali laczki. W ten sposb powstao "laczarskie" zagbie Smile
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7369 jest odpowiedzią na wiadomość #7357] Fri, 20 May 2011 11:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
witam
no ja znam to jako chrusciki ale faworki tez gdzies slyszalem
robila zawsze je moja babcia tak ze mam z nimi dobre i smaczne wspomnienia Laughing
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7370 jest odpowiedzią na wiadomość #7369] Fri, 20 May 2011 11:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Milksurfer napisa(a) dnia pi, 20 maj 2011 11:27

witam
no ja znam to jako chrusciki ale faworki tez gdzies slyszalem

Masz racj, ja te preferuj termin "chruciki", wszake z moich rodzimych stron pochodzi, ale i termin faworki musz akceptowa, bo inaczej moja ona nie wiedziaaby o co mi chodzi, kiedy znaczco smalec zaczynam w garnku topi Laughing

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7376 jest odpowiedzią na wiadomość #7343] Fri, 20 May 2011 17:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
Milksurfer napisa(a) dnia czw, 19 maj 2011 11:59

....taki maly spis z wiki

http://pl.wikipedia.org/wiki/Kociewie

pozdrawiam Marcin

Urodziem si i przez kilkanacie lat mieszkaem w Wielkopolsce.
Od 1962 r. mieszkam na Kaszubach. Znam w miar dobrze gwar wielkopolsk, jzyk kaszubski...
Bez trudu wic zauwayem, e wiele wyrae w linkowanym przez Marcina spisie regionalizmw brzmi dokadnie tak samo w Wielkopolsce, na Kaszubach i na Kociewiu.
Pod koniec lat 60-tych ub. wieku miaem okazj do kilkumiesicznego pobytu w Grudzidzu. Moj uwag zwrci fakt czstego uywania przez tubylcw zamiast "tak" sowa " ja! ".
Z tego te powodu byli nazywani przez przybyszw z innych stron Polski "krzyokami". Czy takie okrelenie nadal jest uywane?
Jak si do tego odnosz mieszkacy Grudzidza?

- bogusKa

[Uaktualnione dnia: Fri, 20 May 2011 17:08]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7377 jest odpowiedzią na wiadomość #7376] Fri, 20 May 2011 20:41 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
JO kochanieki JO

Ju 100 km przed Grudzidzem mona usysze charakterystyczne: no to jo ("tak").

Ciekawostka:
Na lsku tak = ja, Ja (osoba) = jo.

M Grabis

Pozdrawia Mikusia

[Uaktualnione dnia: Fri, 20 May 2011 20:45]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7378 jest odpowiedzią na wiadomość #7376] Fri, 20 May 2011 20:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
karszek napisa(a) dnia pi, 20 maj 2011 05:06

Pod koniec lat 60-tych ub. wieku miaem okazj do kilkumiesicznego pobytu w Grudzidzu. Moj uwag zwrci fakt czstego uywania przez tubylcw zamiast "tak" sowa " ja! ".

Korekta! Nie "ja", tylko "jo" Cool

karszek napisa(a) dnia pi, 20 maj 2011 05:06

Z tego te powodu byli nazywani przez przybyszw z innych stron Polski "krzyokami". Czy takie okrelenie nadal jest uywane?

Uywane, ale chyba tylko przez starsze pokolenie (jak moje). Przypuszczam, e modzi nie wiedzieliby o co chodzi Smile

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7379 jest odpowiedzią na wiadomość #7376] Fri, 20 May 2011 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witam
raczej JO nisz JA Laughing

A krzyzakami chyba byli wszyscy nazywani z pomorza to chyba jest z GWARY WARSZAWSKEJ-Kongresowy Twisted Evil

pozatym nierozumie jak mozna nas nazywac Krzyzakami czy w Warszawie ich nie bylo ?

[Uaktualnione dnia: Fri, 20 May 2011 20:58]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7380 jest odpowiedzią na wiadomość #7379] Fri, 20 May 2011 21:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Member
Zaraz, zaraz. Mieszkacy Torunia mnie uwiadomili, e s Krzyokami. Nigdzie indziej poza tym terenem tego okrelenia nie syszaam Laughing
I szczerze powiedziawszy chwalilimy si na lsku tym pokrewiestwem. Tak zwyczajnie po dziecinnemu.

M Grabis

Pozdrawia Mikusia
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7381 jest odpowiedzią na wiadomość #7351] Fri, 20 May 2011 21:22 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Witam! Te laczki jak je nazywacie a na Kaszubach najczciej nazywane szlapy lub szlory byy wyrabiane w Czersku zwanym Laczkendorf z niemiecka Heiderode spody tych laczek byy robione ze starych opon rowerowych.Tak wic w Czersku w zasadzie jedna poowa ludnoci wyrabiaa owe lacze a druga poowa Trepy z drewna zwane na Kaszubach korkami lub klpami.Czarnin za mojej modoci na Kaszubach jadao si w sezonie letnim i jeiennym kiedy to atwo byo chodowa kaczki lub gsi,natomiast na wita Boego Narodzenia byo w zwyczaju poda gsin a tym samym bya i czarnina,prosz poda nazw po kaszubsku zupy grochowej?
Pozdrawiam Patryk
Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7382 jest odpowiedzią na wiadomość #7052] Sat, 21 May 2011 10:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Member
"jo" czy "ja" - niech bdzie tak, jak pisz tamtejsi...
Mogem co nieco ju zapomnie - to byo w minionym stuleciu!!!
Laczki, haczka, ryczka - te i wiele innych okrele czy nazw wystpuje w wielu gwarach. I chyba gwnie wywodz si z jzyka niemieckiego.
Za "krzyoki", " krzyaki" - czy byli to wycznie mieszkacy ziem nalecych kiedy do zakonu krzyackiego?
W moim miecie stoi pikny zamek krzyacki z XIV wieku. Podobno 4-ty pod wzgldem wielkoci.
I jako nie przypominam sobie, abym kiedykolwiek kto nazwa tubylcw "krzyakami"....

- bogusKa

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7383 jest odpowiedzią na wiadomość #7382] Sat, 21 May 2011 12:05 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Ha Ha

no wlasnie z tego co czytalem to caly region prus
wlacznie z ziemia chelminska

byla przez stulecia miedzyjnymi przez mazowsze (dlatego nazwa Mazury) i krolestwa niemieckie zaludniana

niesiono na te ziemie Chszescijanstwo postep i rozwoj
ze kaflikty powstawaly jest raczej sprawa naturalna i wynika wlasnie z faktu ze to robiono.

i dlatego wydaje mi sie ze przez to ze kultury i narody sie wymieszaly w naszym regionie mogly takie gwary powstac.

wiele wyrazen,wyrazow,wulgarnosci nie jest pochodzenia polskiego uzywamy je na codzien a wcale o tym nie wiemy.

przylkady: Dywan, Ratusz, Sukinsyn..

Marcin

[Uaktualnione dnia: Sat, 21 May 2011 18:30]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7384 jest odpowiedzią na wiadomość #7383] Sat, 21 May 2011 18:01 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Member
Milksurfer napisa(a) dnia sob, 21 maj 2011 12:05

Ha Ha

no wlasnie z tego co czytalem to caly region prus wlacznie z ziemia chelminska byla przez stulecia miedzyjnymi przez mazowsze (dlatego nazwa Mazury) i krolestwa niemieckie zaludniana
niesiono na te ziemie Chszescijanstwo postep i rozwoj
ze kaflikty powstawaly jest raczej sprawa naturalna i wynika wlasnie z faktu ze to robiono.
i dlatego wydaje mi sie ze przez to ze kultury i narody sie wymieszaly w naszym regionie mogly takie gwary powstac.
wiele wyrazen i wyrazow nie jest pochodzenia polskiego uzywamy je na codzien a wcale o tym nie wiemy.
przylkady: Dywan, Ratusz, Sukinsyn..
Marcin

Marcin z wrodzonym wdzikiem pisze o "zaludnianiu" i "naturalnym powstawaniu konfliktw", itd...
Dlatego z przypisan mi niemiaoci pozwol sobie wskaza ten link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zakon_krzy%C5%BCacki
Od tego wanie si wszystko zaczo.

co do podanych przykadw:
- dywan : niem.der Teppich; die Teppiche - jako nie przypominam sobie podobnego gwarowego okrelenia.
Po dodaniu za "Perser..." wychodzi po polsku: Iraczyk, lub potocznie "perski dywan".
- Ratusz - czyli "die Rathuser" - take proste.
- "sukinsyn" - na to gwarowe [sic!] okrelenie jako nie mam pomysu. Skoro moesz - prosz - wytumacz mi to.

Ha! Ha!
Very Happy

- bogusKa

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7385 jest odpowiedzią na wiadomość #7384] Sat, 21 May 2011 18:38 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Dywan jest definicja z tureckiego miejsce do siedzenia (Kanapa)

tak samo suki syn czyli wyzwisko rowniez z orietalnego tylko przetlumaczone na polski jest to najgorsza forma obrazy w krajach muzulmanskich (wogle z dodatkiem zwiezecym i laczeniem syn corka) pies i swinia... to zwiezeta wedlug religi nieczyste dlatego w ten sposob tam stosowane do przezwisk.

pisze nie tylko o niemieckim ale rowniez o innych jezykach i wplywy na nasz jezyk i zwroty

ze sa takie wplywy i sa szeroko stosowane i wchlaniane widzimi dzisiaj na codzien.

[Uaktualnione dnia: Sat, 21 May 2011 18:43]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7390 jest odpowiedzią na wiadomość #7385] Mon, 23 May 2011 19:47 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
[quote title=Milksurfer napisa(a) dnia sob, 21 maj 2011 06:38]Dywan jest definicja z tureckiego miejsce do siedzenia (Kanapa)
Witam

Tak z urlopu zajrzalem do Was i widze temat nie umiera Smile

Jesli chodzi o kanape i jej tureckie pochodzenie to sie nie zgodze. Jezyk turecki jest "wypadkowa" jezykow lacinskich i arabskich. Tak wiec dzis we Wloszech mowi sie DIVANO i to oznacza kanape. Chrusciki znam jako Chrusty i Faworki. Jesli chodzi znow o Zakon Krzyzacki to istnieje on do dzis i ma swoja siedzibe w Wiedniu. I trzeba zaznaczyc ze wsrod Mistrzow Krzyzackich mozna odnalesc przynajmniej jednego Polaka.

pozdrawiam Marek

Marek Zając

[Uaktualnione dnia: Mon, 23 May 2011 19:48]

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7391 jest odpowiedzią na wiadomość #7052] Mon, 23 May 2011 21:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Member
Bez wtpienia znaczny wpyw na jzyk kaszubski, gwar wielkopolsk i gwar lsk mia okres panowania tam Krzyakw potem zaboru pruskiego, austriackiego - oglnie jzyka niemieckiego; e wiele gwarowych wyrazw to "przerbki" z jz. niemieckiego.
Czasem trafi si co z czeskiego, rosyjskiego..
By moe czego nie zauwaam - nie bardzo bowiem znajduj wyrazy pochodzenia arabskiego, tureckiego czy innego egzotycznego uywane w gwarach...

- bogusKa

Odp: Uwaga Kociewiacy [wiadomość #7667 jest odpowiedzią na wiadomość #7052] Tue, 14 June 2011 18:31 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do poprzedniej wiadomości
MariolaZarzycka jest aktualnie niedostępny  MariolaZarzycka
Miejsce: Dania
Junior Member
Moja rodzina ze strony mamy pochodzi z Kociewia, co zawsze bylo bardzo podkreslane. Ja jestem urodzona w Gdansku. Obecnie mieszkam w Danii. Czy ze wzgledu na pochodzenie mamy i dziadkow moge nazywac sie Kociewianka?
Poprzedni wątek: USC w Prusach Zachodnich po 1874 r.
Następny wątek: Księgi ewangelickie
Idź do forum:

Aktualny Czas: Thu Jul 30 16:54:31 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund