Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Fortuna i Schoenau
Fortuna i Schoenau [wiadomość #3325] Wed, 23 December 2009 15:27 Przejdź do następnej wiadomości
Jarko40 jest aktualnie niedostępny  Jarko40
Junior Member
Szukam wszelkich infor. dot przodkw Fortuna Jan ur 25.06.1902 [Osiek lub Radogoszcz?] s.Bernada i Marianny , oraz Schoenau Brunon ur. 28.10.1911r s. Antonii i Julianna [zd. Dubiella]
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3326 jest odpowiedzią na wiadomość #3325] Wed, 23 December 2009 19:25 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Kto szuka i dlaczego sam nie moe si uda do Archiwum Diecezjalnego w Pelplinie gdzie mona przeglda wszystkie ksigi na monitorach komputerw ?

Stanisaw Pieniek

Staszek
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3327 jest odpowiedzią na wiadomość #3326] Wed, 23 December 2009 19:42 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj za info. Nie wiedziaem e w Pelplinie jest moliwo wgldu w archiwa.Co do Schoenau to sprawa wyglda tak e prawdopodobnie byli to oleandrzy i przypuszczam e to ewangielicy
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3328 jest odpowiedzią na wiadomość #3327] Wed, 23 December 2009 20:50 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Byli normalnie wyznania rzym-kat. Chyba e duo , duo wczeniej...
Antoni Schoenau oeni si w Gniewie z Juliann Dubiela 10.1.1905. On mia 34 ip roku a ona troch ponad 23.
Antoni pochodzi z miejscowoci Wioseko w parafii Pienikowo i urodzi si 19.6.1870 z Antoniego i Tekli Kuczorra
Julianna Dubiela pochodzia z Jeewic w parafii Gniew i urodzia si 9.10.1881 z Jzefa i Anny Bielickiej.
Dalej musisz jecha do Pelplina i samemu szuka.
To potraktuj jako prezent pod choink.
Pozdrawiam
Staszek Pieniek
piesta@hot.pl

"Tylko skoczony gupiec opowiada o swojej mdroci"
(wasne)

Staszek
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3329 jest odpowiedzią na wiadomość #3328] Wed, 23 December 2009 21:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Serdeczne dziki za te informacje, jestem bardzo zdziwiony e tak szybka znalaz Pan info o moich przodkach.Za Pana rad odwiedz archiwum w Pelplinie.Jeszcze raz dzikuj i Pozdrawiam
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3332 jest odpowiedzią na wiadomość #3329] Sat, 26 December 2009 22:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Skd wniosek, e byli Olendrami.
Jeeli s uzasadnione hipotezy to najprawdopodobniej byli Mennonitami a nie Ewangelikami. I to naleaoby rwnie sprawdzi.
Pozdrawiam
Krzysiek
Odp: Fortuna i Schoenau [wiadomość #3333 jest odpowiedzią na wiadomość #3325] Sat, 26 December 2009 23:07 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Z przekazw rodzinnych wiem tylko tyle e sprowadzili si prawdopodobnie z Niemiec [nie wiem w jakich latach] ale przypuszczam e w XVIIIw i w tym okresie powstay kocioy ewangelickie - dlatego takie moje wnioski ,moe si myl ale dziki uprzejmoci Pana Piesta ruszyem dalej z przodkami i zostaem odpowiednio pokierowany.Myl e teraz bdzie mi atwiej odszuka korzenie , ale oczywicie i t wiadomo sprawdz.Dzikuj i pozdrawiam
do Stasia [wiadomość #3334 jest odpowiedzią na wiadomość #3333] Sun, 27 December 2009 10:51 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Staszku!
Sprawd jeszcze te nazwiska w wykazie Kosznaiderw, ktry masz ode mnie.
Krzysiek
Odp: do Stasia [wiadomość #3335 jest odpowiedzią na wiadomość #3334] Sun, 27 December 2009 12:41 Przejdź do poprzedniej wiadomości
piesta
Senior Member
Nie ma Krzysiu. Wczeniej ju sprawdzaem. To byli Katolicy o czym wiadcz znalezione przeze mnie metryki z XVIII i XIX wieku. Menonici w momencie przyjcia na te tereny ewangelicyzmu przechodzili na ewangelick religi. Byo im do niej bliej ni do rzym-kat.
Staszek
pomiejmy si troch:
http://perspectiva.ch/kongress/bodhisattva-in-der-metro.html

Staszek
Poprzedni wątek: Podolski
Następny wątek: POSZUKUJE INF. DOTYCZĄCE RODU MICHNA
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 12:26:02 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund