Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » Czaja
Czaja [wiadomość #9768] Sat, 07 April 2012 18:55 Przejdź do następnej wiadomości
Lukrecja jest aktualnie niedostępny  Lukrecja
Junior Member
Witam serdecznie,
szukam przodkw rodziny Czaja. Augustyn Czaja prawdopodobnie pochodzi z Tuchomia ( koo Bytowa ?)a do Stawisk przyby do pracy na niemiecki folwark , ktrego wacicielem by niejaki Betner. Prosz podpowiedzie mi gdzie mam dalej szuka.Bed wdziczna za kad pomoc.Pozdrawiam L.Cz.
Odp: Czaja [wiadomość #9770 jest odpowiedzią na wiadomość #9768] Sun, 08 April 2012 10:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Lukrecjo.
Jeli prosisz o pomoc to na pewno j dostaniesz na tej stronie. Gdyby jeszcze podaa kiedy i gdzie y,urodzi si( bra lub, zmar?) Augustyn Czaja przybliya by osob o ktr pytasz i jej rodzin.
Pozdrawiam witecznie
Staszek

Staszek
Odp: Czaja [wiadomość #9771 jest odpowiedzią na wiadomość #9770] Sun, 08 April 2012 19:10 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Witam ponownie....
Bardzo dziekuj za odzew w mojej sprawie.Jesli chodzi o jakie blisze dane to wiem ,e Augustyn Czaja zawar zwizek maeski z Mariann Piankowsk ( parafia Niedamowo ?)a pierwszy syn Stanisaw urodzi si w 1907 r.Niestety nie mam na to potwierdzenia. Linia rodu Stanisawa yje i mieszka w Stawiskach. Pozdrawiam
Odp: Czaja [wiadomość #9772 jest odpowiedzią na wiadomość #9771] Sun, 08 April 2012 20:49 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witam!

Z ksigami parafialnymi z parafii Niedamowo(Jedamy) jest pewien kopot.Wiemy e w 1905 roku istniay, jak rwnie s wymienione w Zarysie historycznym diecezji Cheminskiej w 1928 r
(chrzty i luby od 1808, zgonu od 1777).Co si z tymi ksigami satao nie wiadomo.Pradopodobnie zaginy podczas II wojny swiatowej.Pozostaje tylko Archiwum Panstwowe w Gdasku USC Niedamowo zespl nr 2048.Odpisy sdowe tych ksiag s i bed indeksowane przez PTG ( lata 1823-1831 i 1842-1874)
pozdrawiam Janusz
Odp: Czaja [wiadomość #9776 jest odpowiedzią na wiadomość #9772] Mon, 09 April 2012 18:21 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dziki za informacje. Jesli chodzi o Akt chrztu Augustyna Czaja to moe by w Tuchomiu skd prawdopodobnie pochodzi.Czy moecie to sprawdzi? W okolicy Niedamowa jest jeszcze jeden koci w Wielkim Podlesiu - tam bya kiedy niemiecka parafia czy moliwe jest,e polskie rodziny mogy korzysta tam z sakramentw witych? Pozdrawiam Smile
Odp: Czaja [wiadomość #9777 jest odpowiedzią na wiadomość #9768] Mon, 09 April 2012 20:24 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Janusz jest aktualnie niedostępny  Janusz
Senior Member
Witaj!
Nazwisko Czaja jest bardzo popuarne na Kaszubach szczeglnie w Parafii Sierakowice, Gowidlino,Sulczyno.Czy jest szansa dotrze do aktu zgonu Augustyna Czai.Mona by byo wwczas ukierunkowa poszukiwania.
pozdrawiam Janusz
Poprzedni wątek: Leon Gburczyk
Następny wątek: Andrzejewski
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 05:26:05 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund