|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #2801 jest odpowiedzią na wiadomość #2796] |
Wed, 16 September 2009 19:10   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Witaj Romualdo, wprawdzie nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie, ale mam pytanie do Ciebie Piszesz o Weso³owskich, czy w Twoim kregu zainteresowania s± August i Matylda zd. Reinfandt z Somonina?
pozdrawiam
Jolanta
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Thu, 17 September 2009 08:35] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #2803 jest odpowiedzią na wiadomość #2801] |
Thu, 17 September 2009 10:17   |
romualda
|
Junior Member |
|
|
Witaj.
Nie potrafiê na Twoje pytanie odpowiedzieæ.
Byæ mo¿e.Ma³o mam materia³u na temat rodu Weso³owski.
Jestem dopiero przy roku 1892 gdzie Pelagia Weso³owska
bierze ¶lub z moim pradziadkiem Jakubem S³o¿yñskim
i zamieszkuj± we wsi Niedziedziny/ Berenbusz-pruskie /USC Skoki pow.W±growiec parafia:D±brówka Ko¶cielna
Pozdrawiam Romualda
Nazwiska w kręgu moich zainteresowań:Kaszewski, Słożyński, Slozynski, Wesołowski
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #2901 jest odpowiedzią na wiadomość #655] |
Wed, 30 September 2009 10:56   |
 |
karszek
|
Member |
|
|
Niedawno wys³a³em do USA nastêpuj±c± pro¶bê.
"Proszê o dane z tzw. "katastru pruskiego" /Reuben Drefs Genealogy a German Russian Genealogical Library/ na temat P.....M 1793-1974.
Vol.47, page 1845 , Kammer Posen , miejscowo¶æ L.....
Interesuje mnie wszystko, co ten dokument zawiera. Z dokumentów ko¶cielnych wiem du¿o, nie wiem jednak, sk±d Pawe³ pochodzi³ / z jakiej parafii / i kim byli jego rodzice."
Z uwagi na konieczno¶æ przeprowadzenia pewnych operacji finansowych - dla u³atwienia poprosi³em o pomoc znajomych.
Jak dot±d czekam cierpliwie, ale gdyby móg³ mi pomóc kto¶ z Szanownych Cz³onków PTG - by³bym bardzo wdziêczny.
Pozdrawiam
- bogusKa
[Uaktualnione dnia: Mon, 30 November 2009 13:52] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #2910 jest odpowiedzią na wiadomość #2901] |
Thu, 01 October 2009 07:25   |
 |
Adalbertus
|
Member |
|
|
| karszek napisa³(a) dnia ¶ro, 30 wrzesieñ 2009 10:56 | Niedawno wys³a³em do USA nastêpuj±c± pro¶bê.
"Proszê o dane z tzw. "katastru pruskiego" /Reuben Drefs Genealogy a German Russian Genealogical Library/ na temat Paw³a Myszkowskiego /Mischkowske Pawel/ 1793-1974.
Vol.47, page 1845 , Kammer Posen , miejscowo¶æ Lwówek k. Pniew /Neustadt bei Pinne/ .
Interesuje mnie wszystko, co ten dokument zawiera. Z dokumentów ko¶cielnych wiem du¿o, nie wiem jednak, sk±d Pawe³ pochodzi³ / z jakiej parafii / i kim byli jego rodzice."
Z uwagi na konieczno¶æ przeprowadzenia pewnych operacji finansowych - dla u³atwienia poprosi³em o pomoc znajomych.
Jak dot±d czekam cierpliwie, ale gdyby móg³ mi pomóc kto¶ z Szanownych Cz³onków PTG - by³bym bardzo wdziêczny.
Pozdrawiam
|
Trzy lata temy w³o¿y³em do koperty 10 USD i pos³a³em zapytanie. W odpowiedzi dosta³em to, co sam mog³em przeczytaæ na stronie, któr± Marcin cytuje w pierwszej wiadomo¶ci tego tematu.
Pozdrawiam
Wojtek Beszczyñski
Pozdrawiam
------------------
Wojciech Beszczyński
[Uaktualnione dnia: Thu, 01 October 2009 07:25] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #2913 jest odpowiedzią na wiadomość #2906] |
Thu, 01 October 2009 12:58   |
 |
karszek
|
Member |
|
|
| egopol napisa³(a) dnia ¶ro, 30 wrzesieñ 2009 06:58 | Nie rozumiem dla czego zapytanie wys³a³e¶ do USA.
Krzysiek
|
Na dostêpnych stronach mo¿na pobraæ jedynie pliki *.xls lub *.txt, które oprócz nazwiska, imienia, miejscowo¶ci czy wyznania, zawieraj± jedynie informacje o tym, w którym tomie i na jakiej stronie znajduj± siê dalsze informacje, które mo¿na otrzymaæ za op³at±.
Te informacje w³a¶nie poda³em - innych jako¶ nie mogê znale¼æ.
Z informacji osób, które wcze¶niej posz³y t± ¶cie¿k± wynika,¿e prawdopodobnie bêdê zadowolony z otrzymanego materia³u.
- bogusKa
[Uaktualnione dnia: Thu, 01 October 2009 13:01] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #3387 jest odpowiedzią na wiadomość #2834] |
Tue, 05 January 2010 21:05   |
mechlin1
|
Junior Member |
|
|
w archiwum
Archiwum Pañstwowe w Toruniu
pl. Rapackiego 4
87-100 Toruñ
tel: (56) 622-47-54
fax: 621-01-29
email: archiwum@torun.ap.gov.pl
www.torun.ap.gov.pl
znajduje sie Kataster Fryderycjañski,
TNT zespó³ 289
Zbiory archiwalne Towarzystwa Naukowego w Toruniu
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam.php?l=&mode=show& amp;zespoly_id=77043&f=0
obejmuje miejscowosci w AMT: Koscierzyna, Kartuzy, Gdañsk, Elbl±g, Kiszewa, Osiek, Puck, Oliwa,¯u³awy, Nowydwór, Dzierzgoñ, Wa³cz,Golub,Grudziadz,Czarne,Kurzêtnik, Che³mno, Toruñ, Wabrzê¼no, Lubawa, Cz³uchów, Swiecie, Brodnica,Che³mza Koscierzyna,Starogard, Nowe i inne wg wykazu na w/w stronie archiwum-
s± to fotokopie stron maszynopisu na papierze fotograficznym formatu A-4 np w AMT Stargardt jest okolo 30 miejscowosci [ na jednej karcie jest kilka ma³ych miejscowo¶ci lub jedna wiêksza -zaleznie od ilosci gospodarstw-, i w poziomym rzêdzie imiê i nazwisko i 15 cyfr spisywanych danych.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #6263 jest odpowiedzią na wiadomość #655] |
Tue, 15 February 2011 14:39   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Na tak postawione pytanie odpowied¼ brzmi - NIE. Jak ju¿ wielokrotnie wspominano kataster by³ sporz±dzony g³ównie dla celów podatkowych. W uk³adzie tabelarycznym grupowa³ informacje o zasobo¶ci poszczególnych gospodarstw, a w podsumowaniu o zasobno¶ci miejscowo¶ci. Jedynymi informacjami pomocniczymi przydatnymi do naszych poszukiwañ s±:
- ilo¶æ dzieci z podzia³em na p³eæ i granicê wieku tj. 12 lat,
- wykazanie gospodarstw prowadzonych przez wdowców i wdowy.
Nale¿y pamiêtaæ i¿ by³ on sporz±dzany w latach 1772-73. Ewentualne ró¿nice w ilo¶ci cz³onków rodziny wynikaj±ce z katastru wzglêdem danych pozyskanych z ksi±g metrykalnych mog± byc efektem b³êdów literowych pope³nionych na etapie sporz±dzania odpisów lub momentu sporz±dzania spisu w danej miejscowo¶ci. Takie przypadki wymagaj± szczegó³owej analizy.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Tue, 15 February 2011 18:53] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #6264 jest odpowiedzią na wiadomość #655] |
Tue, 15 February 2011 15:10   |
jolka
|
Senior Member |
|
|
Mam pro¶be do rozumiej±cych zapisy ze strony Odessy o wyja¶nienie ilu osób dotycza wpisy:
Pachura, Mart. Maxist Amt Karthaus 18011007 6034 247 318
Pachura, Mart. Przewecz Karthaus Kreis Karthaus up to 1919 18011007 6037 278 318 also Lindenhof; County in 1939: Danzig-Land
Pachura, Mich. Maxist Amt Karthaus 8011007 6034 247 318
Pachura, Mich. Przewecz Karthaus Kreis Karthaus up to 1919 18011007 6037 278 318 also Lindenhof; County in 1939: Danzig-Land
Pakur, Joh. Gallobie Amt Karthaus 18011006 6034 209 1598
Pakur, Joh. Gallobie Karthaus Kreis Karthaus up to 1919 18011006 6037 261 1598 Gelluebien?; County in 1939: Danzig-Land
Czy sa to tylko Martin, Michael i Johan czy tez po 2 Martinow itd.
Przewecz to zdaje siê Przewóz a co znaczy Maxist ? Lindenhof tez wiem gdzie le¿a³. Gallobie to Golubie a Gelluebien ?
Mieszkali wlasciwie w jakiej miejscowosci ?
Je¶li to trzech braci to mi bardzo pasuje w moich poszukiwaniach dotar³am do Micha³a 1740, Jana 1743, Krystiana 1745, Marcina ok 1748, Adama 1760 wszyscy byli synami Marcina ok 1710 i Katarzyny Kubowskiej.
Adam w roku 1777 by³ jeszcze niepe³noletni.
Krystian - dlaczego niewymieniony? byæ mo¿e nie ¿y³ ju¿. Mia³ tylko syna ur w 1775, który po ¶lubie z Katarzyn± Leyk mieszka³ w Sierakowicach, potem w Ko¿yczkowie.
Marcin ¶lub w 1777 z El¿biet± Kapica w Czaplach.
Jola
GDYBY NIE PRZODKOWIE MOI NIC BY MNIE NIE BYŁO, NIC ŚWIADOMOŚCI, NIC DUSZY, NIC CIAŁA.
TO PRADZIADÓW ZNOJNE ŻYCIE, ŻE JESTEM, SPRAWIŁO, A ZE MNĄ I WE MNIE CZĄSTKA ICH ZOSTAŁA.
[Uaktualnione dnia: Tue, 15 February 2011 20:14] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #9135 jest odpowiedzią na wiadomość #6263] |
Mon, 12 December 2011 11:22   |
JurekPlieth
|
Senior Member |
|
|
| Zatoka napisa³(a) dnia wto, 15 luty 2011 02:39 | Na tak postawione pytanie odpowied¼ brzmi - NIE. Jak ju¿ wielokrotnie wspominano kataster by³ sporz±dzony g³ównie dla celów podatkowych. W uk³adzie tabelarycznym grupowa³ informacje o zasobo¶ci poszczególnych gospodarstw, a w podsumowaniu o zasobno¶ci miejscowo¶ci. Jedynymi informacjami pomocniczymi przydatnymi do naszych poszukiwañ s±:
- ilo¶æ dzieci z podzia³em na p³eæ i granicê wieku tj. 12 lat,
- wykazanie gospodarstw prowadzonych przez wdowców i wdowy.
|
Pozwalam sobie odkurzyæ temat.
Podsumowuj±c, je¶li dobrze rozumiem, to po ew. p³atnym zamówieniu kopii z mikrofilmów, potencjalnie mo¿na otrzymaæ jedynie informacje o wspó³ma³¿onku i niepe³noletnich dzieciach wymienionego w spisie katastralnym?
http://plieth.com
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Napewno wielu juz znany Kataster kontrybucyjny Prus Królewskich z 1772/1773 (R. Drefs) [wiadomość #9144 jest odpowiedzią na wiadomość #655] |
Tue, 13 December 2011 14:57   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Na stronie Genepedii wprowadzi³em ju¿ wszystkie pojêcia wystêpuj±ce w tym katastrze. Tym samym pojawi³ siê problem ich wiarygodnego przet³umaczenia na j. polski, z jednoczesnym zdefiniowaniem znaczenia pojêæ u¿ywanych w tamtych czasach. Poniewa¿ nie znam j. niemieckiego zwracam siê z gor±ca pro¶b± do ca³ej braci genealogicznej o pomoc w tym zadaniu.
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Tue, 13 December 2011 17:45] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|