Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » RIBAKEN KRO KONITZ
RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3231] Thu, 03 December 2009 22:16 Przejdź do następnej wiadomości
dattam jest aktualnie niedostępny  dattam
Junior Member
Witam. Interesuje mnie miejscowo dopisana do Michaela Datta.
Domylam si e jest to miejscowo jego narodzin. Pasuje mi miejscowo Rybaki koo Kocierzyny, ale napisane jest na dokumencie RIBAKEN KRO KONITZ. Konitz to Chojnice. szukaem wkoo Chojnic jakich Rybak, ale nie znalazem. Czy kto moe mi pomc to rozszyfrowa (doczony skan).
Bed niezmiernie wdziczny.
Marek

Poszukuj: Datta, Szuman, Schumann, Kiedrowski, Troka, Lewniski, Poeplau.
  • Załącznik: skan.jpg
    (Rozmiar: 168.01KB, Pobrano 191 razy)
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3246 jest odpowiedzią na wiadomość #3231] Fri, 04 December 2009 19:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Witam Na tyle ile pamitam z moich dziecinnych lat ktre spdziem w okolicy Rybakw to to s Wdzydze Tucholskie ktre jeszcze do dzisiaj s potocznie wrd miejscowej ludnoci nazywane Rybaki.Mojego ojca siostra wysza za Michaa Dat pochodzi z Karsina zgin w 1939r. Pozdrawiam Patryk
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3247 jest odpowiedzią na wiadomość #3246] Fri, 04 December 2009 20:11 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Dzikuj ci serdecznie, jeeli masz racj, to powinienem gdzie trafi na taki zapis tej miejscowoci.
Serdeczne dziki.
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3250 jest odpowiedzią na wiadomość #3246] Sat, 05 December 2009 14:45 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member

Witajcie
W parafii Wiele miejscowo Piechowitz - Piechowice
Anton s. Miachela Datta , Julianna Lorbiecka
chrzestni Anton Rekowski, Elisabeth Lorbiecka

Pozdrawiam krzysiek
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3251 jest odpowiedzią na wiadomość #3231] Sat, 05 December 2009 15:09 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Bardzo dobrze ci pasuje. Ot pisze Rybaken kreiss Konitz czyli nie koo Chojnic a w powiecie Chojnice, Powiat chojnicki by bardzo duy i swoim zasigiem obejmowa take cz dzisiejszego kocierskiego.
Staszek

Staszek
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3252 jest odpowiedzią na wiadomość #3251] Sat, 05 December 2009 17:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
wiele i Wdzydze tuch do powiatu Chojnickiego naleay jeszcze w latach 70 XX w.
Krzysiek
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3253 jest odpowiedzią na wiadomość #3251] Sat, 05 December 2009 17:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
No wanie. Nie znam dokladnie granic Powiatu chojnickiego sprzed 1919 r., ale jeeli miejscowo RIBAKEN niedaleko Kocierzyny w tamtym czasie naleay do powiatu chojnickiego to miaoby to sens. Na starych niemieckich mapach jedyny Ribaken znalazem tu pod Kocirzyn, dlatego nie pasoway mi Chojnice. Dziki za trop. Poszukam map z granicami powiatw w latach 1900 r. i sprawdz.
Pozdrawiam
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3254 jest odpowiedzią na wiadomość #3253] Sat, 05 December 2009 19:57 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Patryk jest aktualnie niedostępny  Patryk
Senior Member
Brak treści wiadomości

[Uaktualnione dnia: Sun, 06 December 2009 10:42]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3255 jest odpowiedzią na wiadomość #3254] Sat, 05 December 2009 20:46 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Junior Member
Zgadza si, na mapach jest nazwa Weitsee. I wszystko wskazuje e moesz mie racj, chocia we wszelakich ksigach i spisach jedyne Ribeken widnieje w powiecie Berent a nie Konitz. Nadto Wdzydze Tucholskie byy w powiecie Chojnickim, wic miaoby to sens.
Bardzo Ci dziekuj.
pozdrawiam
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3256 jest odpowiedzią na wiadomość #3254] Sat, 05 December 2009 22:13 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Takie informacje przekazuje si na priv wiem co na temat, jestem akurat w Karsinie . Proponuje usun ten post i to jak najszybciej.
Pozdrawiam Krzysiek
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3257 jest odpowiedzią na wiadomość #3253] Sat, 05 December 2009 22:59 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Miejscowoci RYBAKI w XIX wieku byy na tym terenie w parafiach Kocierzyna, Szymbark, Wiele i Subkowy.
Racja jest wic po wszystkich stronach. Jedynie Subkowy naleay do powiatu Starogard Gdaski, reszta do Konitz czyli Chojnice. Szukaj wic tam gdzie Ci pokazuj lady Twoich przodkw lub tam gdzie upiera si Patryk. Powodzenia.
Pozdrawiam
Staszek

Staszek
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3258 jest odpowiedzią na wiadomość #3231] Sun, 06 December 2009 11:12 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Senior Member
Witajcie :
Jednak chodzi o Rybaki czyli Wdzydze Tucholskie,
W ksidze ur. parafii Wiele pod nr.110 jest zapis.
20.09.1822.r ur si Michael z ojca Jozephus Datta i Anna Czapiewska
Chrzestni Juzephus i Anna Kukliski z Lipy.
Sukcesw w dalszych poszukiwaniach Razz
Krzysiek
Odp: RIBAKEN KRO KONITZ [wiadomość #3259 jest odpowiedzią na wiadomość #3258] Sun, 06 December 2009 15:20 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Junior Member
wietnie, e trafie na Michaela z par. Wiele. To dla mnie znaczy bardzo wiele. Mam znowu trop, ktrym moe uda mi si pj troszk dalej. Ooooogromne dziki za wszystko i wszystkim.
Pozdrawiam
Poprzedni wątek: Anna Martha i Johann Sikorra
Następny wątek: Dobbek, Troka /Dobeck, Trocka
Idź do forum:

Aktualny Czas: Sat Aug 01 20:52:51 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund