Strona główna » PTG » Posiadam » Posiadam zdjęcia.
| Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1360] |
Fri, 27 June 2008 14:36  |
szarasowa
|
Junior Member |
|
|
|
Pewnie kady z nas moe to powiedzie. Posiadam zdjcia osb niezwizanych z moj rodzin. To koleanki i koledzy dziadka, babci, rodzicw, ciotek i wujkw i co z tym zrobi? Dla kogo moe s bardzo cenn pamiatk rodzinn dla mnie niczym. Nie wyrzucam, bo jako nie mog tego zrobi. Mo te dlatego, e zdjcia swojego dziadka nie posiadam i daabym wiele eby je mie. Jest jeden problem. Kogo uszczliwi? Na zdjciach rzadko jest podpis z imieniem i nazwiskiem, a do tego z adresem, cho i takie posiadam.( Jasiski Jzef Gdask-Wrzeszcz, ul. eglarska 4) Najczciej napis brzmi "Miej koleance Joli - Jadzia ( Irka, Helenka itd.) Czasem jest miejscowo i data. Mam takie z dopiskiem "Pamitka kursw ksigowoci w Oliwie (na terenie ZOO) 1954 r." Mo wnuczka Helenki bardzo by chciaa mie takie zdjcie, ale jak j odnale? Moe kto bdzie mia jaki pomys. Pozdrawiam Teresa.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1978 jest odpowiedzią na wiadomość #1367] |
Fri, 27 March 2009 20:23   |
darwer
|
Member |
|
|
Mam propozycj zaoenia portalu w ktrym kady umieszcza by zdjcia nieznane ze swojego albumu. Mam ju w tym praktyk zaoyem taki portal dla swojej rodziny. Jeeli byo by zainteresowanie takim portalem mog si tym zaj.
Prosz si wpisywa zobaczymy jakie bdzie zainteresowanie.
Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.
Szarlota, Rybaki, Wiele, Kościerzyna, Pierszczewo, Sikorzyno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1982 jest odpowiedzią na wiadomość #1979] |
Sat, 28 March 2009 14:12   |
darwer
|
Member |
|
|
Kim jestem oglnie nikim wanym, ale czy to wane mam chci wiedz i dowiadczenie. A jeeli chodzi o genealogie to zajmuje si ni od 15lat, mam dowiadczenie w tworzeniu graficznych drzew genealogicznych
Oto jeden z przykadw
Genealogia Kąkolewskich, Zwarów, Węsierskich, Bargańskich, Jążdżewskich, Derdowski.
[Uaktualnione dnia: Tue, 31 March 2009 17:12] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1985 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] |
Sat, 28 March 2009 18:33   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Owszem masz duo racji w tym co piszesz i potrafi zrozumie Twoje argumenty cho nie do koca si z nimi zgadzam. GENEWIKI powstaa jako odpowied m.in. na dyskusj o potrzebie stworzenia multiwyszukiwarki do zbiorw danych rozsianych w rnych miejscach. W wyniku prowadzonej dyskusji stao sie jasne e potrzebne jest nam narzdzie o moliwociach wikszych ni daje Forgen. Znasz jeszcze lepsze narzdzie to je zaproponuj? Czy wsplnie zaangaowanie si w ten projekt odbierze nam chlub autorstwa? Czy chluba jest a tak wana? Dla mnie waniejszym elementem jest posiadanie miejsca zawierajcego kompedium wiedzy i cigle wzbogacenie go o treci merytoryczne. Dlaczego tak usilnie chcesz skazywa ludzi na szukanie informacji rozsianych po rnych stronach? Ale dobrze. Jeste zwolennikiem tej koncepcji to ok. Mona na upartego realizowa j w tej formie by tak usilnie akcentowa to autorstwo. W GENEWICE da si tylko stosowny link i po sprawie. Taka zasada bdzie obowizywaa w wielu wypadkach. Tak wic i "wilk bdzie syty i owca caa". Pasuje Ci to?
Pozdrawiam
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Sat, 28 March 2009 18:36] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1986 jest odpowiedzią na wiadomość #1985] |
Sat, 28 March 2009 19:30   |
darwer
|
Member |
|
|
Przepraszam,e si wtrcam w t ostr dyskusje, ale pytanie nie byo kto?, z kim? tylko po prostu ja co mam i chc si bezinteresownie tym podzieli.
Podaj przykadow stron mona j podpi pod wasz nawet wygld dostosuj.
TU BY ADRES DO GOTOWEJ STRONY
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1990 jest odpowiedzią na wiadomość #1987] |
Sat, 28 March 2009 20:46   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
Ja nie jestem za Centralizacja
Uwazam ze kazre Towarzystwo powinno sie zajac wlasnym regionem
oczywiscie jezeli chce to moze pomuc innym w rozwoju dlaczego nie
ale takie zeczy powinny robic najpierw pojedyncze towarzystwa dla siebie i swoich czlonkow niewidze zrobienia linku na stronie Forgen jezeli towarzystwo ptg sobie tego zyczy
Mozna by puzniej porozmawiac po zrobionej pracy o polaczeniu projektow i tyle, ale narazie spisy ruznego rodzaju trwaja i niema oczym rozmawiac gura o standartach a co widze zdania sie tam bardzo rozruzniaja (mowie tu o np.Indeksacji Metrykalnej)
Jedni robia tak a inni tak
jakie sa projekty Wspulne Towarzystw ?
ja spisuje kilka zeczy no i dziwne zebym to wstawil na forgen
kiedy jestem czlonkiem Pomorskiego
Forgen to jakie towarzystwo ?
Co ma pomorze do TGCP
czy zle to widze
uwarzam ze jak by byl interes z Genewiki
to byscie juz sami zaczeli spisywac to co na forum
ale na razie tak nie jest okazuje sie ze co prawda jest pomysl ale nie ma chetnych do pracy(jak zwykle)
wole wiec zrobic cos swojego i wspierac swoja strone niz cos mi nieznanego gdzie sie walczy o jakies standarty aby nie robic sobie pracy
[Uaktualnione dnia: Sat, 28 March 2009 20:56] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #1999 jest odpowiedzią na wiadomość #1360] |
Mon, 30 March 2009 18:16   |
 |
Zatoka
|
Senior Member |
|
|
Marcinie
Masz racje. Nie rozumiemy si wpeni. Nadal wypowiadasz si w formie "waszego". By moe wynika to z faktu i nie jeste czonkiem spoecznoci na Forgenie, a w zwizku z tym nie znasz stanowisk dyskutantw w tej sprawie. Odnosz wraenie, e nadal mylisz dwa zagadnienia, tzn. pojcia encyklopedyczne z projektami realizowanymi przez poszczeglne TG. Nikt nie zakada przenoszenia projektw pod GENEWIKI bo to narzdzie si do tego nie nadaje wic nikt te nie odbierze autorom projektw nalenej im chway za pomysy i zaangaowanie. Wicy wyranie stwierdzi, e GENEWIKI ma by encyklopedi wiedzy genealogicznej, z ktrej wszyscy bdziemy korzystali i wszyscy bdziemy j budowali. Na poziomie encyklopedii wystarcz informacje omawiajce poszczeglne projekty wraz z linkami dostpu do nich.
Dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia fakt, e to narzdzie powstao jako „dziecko” Forgenu. Rwnie aktywnie reklamowabym je gdyby powstao w kadym innym miejscu. Cel tego dziaania jest oczywisty:
a) rozpropagowa wiedz o fakcie powstania takiego narzdzia
b) zachci jak najwiksz liczb osb do wczenia si w proces jej budowania
Jeste jednym z najaktywniejszych czonkw tej spoecznoci. Zamieszczasz linki do wielu bardzo ciekawych stron. Najlepszy przykad to Twoje odpowiedzi na moje pytanie o podziay administracyjne i kocielne. Zadae sobie mas trudu by wyszuka te strony. Przekazae mi wiedz o nich. Powstaje pytanie o to ile osb w swoich poszukiwaniach trafi na ten temat i skorzysta z tych linkw? Jednoczesne umieszczenie tego wykazu w encyklopedii, w formie artykuu opisujcego problem, rozpowszechni o wiele lepiej te wiedz. Wanie o to w tym wszystkim chodzi.
Janusz Wegner
Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
[Uaktualnione dnia: Mon, 30 March 2009 18:17] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2003 jest odpowiedzią na wiadomość #1999] |
Tue, 31 March 2009 17:11   |
darwer
|
Member |
|
|
Wy sobie tu ustalacie stanowiska, a temat ju w trumnie i ja si wycofuj, chciaem zosta czonkiem TPG, dla mnie jest proste kto ma pomys jest zapotrzebowanie i robi si, ale jeeli u was wszystko rodzi si w takich blach. To pa
[Uaktualnione dnia: Tue, 31 March 2009 17:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2012 jest odpowiedzią na wiadomość #2006] |
Wed, 01 April 2009 07:44   |
 |
piesta
|
Senior Member |
|
|
Skomentuj w jednym pocie kilka gosw:
Darwer (szkoda, e bez imienia i nazwiska) napisa:
...Mam propozycj zaoenia portalu...
Propozycja nieza tylko powiniene napisa kto to bdzie robi?
Czy moesz taki portal prowadzi i administrowa? Zwykle propozycji wspaniaych mamy wiele. Kada, ktra uatwia nam nasze hobby jest wietna ale kto to musi robi, wynaj stron , opaci, administrowa spoecznie. Najlepiej gdyby Twoja propozycja brzmiaa:
Zaoyem portal z nieznanymi zdjciami, ktre s do rozpoznania. Zapraszam do wsppracy
Napisae take:
...ja si wycofuj, chciaem zosta czonkiem TPG, dla mnie jest proste kto ma pomys jest zapotrzebowanie i robi si...
No jeli chciae zosta czonkiem by mie tylko pomysy a sam nie uczestniczy w pracach dla innych to chyba niewielka strata dla PTG
Zatoka pisa:
...Obserwujc przez kilka miesicy Forgen zebraem liczne dowody istnienia tego procederu. W wielu przypadkach Waldek Fronczek odsya do informacji zapisanych jeszcze na GENPOLU. To o czym mwi...
Niepotrzebnie wychwalasz Forgen zaoony przez kilku zarozumialcw z Centralnej Polski. Forgen nigdy nie doronie do Genpolu posiadajcego na swojej stronie mas wiadomoci i pomocy dla naszej pasji. Pozostanie tylko sabo administrowan list dyskusyjn w ktrej wielu genealogw nie bierze udziau. Dlatego jego Admin czsto odsya do , wanie, Genpolu.
Marcin (Milksurfer)napisa:
...Forgen to jakie towarzystwo ?
Co ma pomorze do TGCP...
i
...i nie musi byc to na forgenie
Ludzie sa tam zle traktowani jak male dzieci przez pewne osoby...
W 100% masz Marcinie racj. To take moje zdanie i dlatego tam nie uczestnicz
Pomys Teresy (Szarasowa) jest dobry. Brakuje co takiego. Moe nie jako nowego portalu a jako podstrony np.PTG gdzie zamieszczao by si nieodczytane zdjcia. Szkoda tylko, e zamiast zgoszenia chci do zaoenia i prowadzenia czego takiego znajduje si kilku mdrcw dyskutujcych nie wiadomo o czym.
Miego Prima Aprilis
Staszek Pieniek
Staszek
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2021 jest odpowiedzią na wiadomość #2013] |
Wed, 01 April 2009 18:20   |
darwer
|
Member |
|
|
Przepraszam, ale stron przygotowaem w PHP fusion umieciem na wasnym serverze, domylnie zostaem administratorem(bez wycznoci) oczywicie wszystko bezinteresownie, podaem adres do niej, ktry pniej usunem. Strona bya gotowym narzdziem, mona byo pod kadym zdjciem umieszcza opisy, kady mg umieszcza zdjcia z wasnym opisem. Podobn stron mam na cele mojej rodziny, stao si to wielkim albumem rodzinnym i cieszy si sporym zainteresowaniem.
Piotr Kkol
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:28] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2023 jest odpowiedzią na wiadomość #2021] |
Wed, 01 April 2009 18:38   |
 |
Milksurfer
|
Senior Member |
|
|
sluchaj darwer
Moze warto by bylo zrobic cos solidnego na cale pomorze
Typu kto jest na tym zdjeciu do rozpoznawania by musiala byc to strona z forum i baza do zdjec w bazie bys zapisal zdjecie z opisem miejscowosci skad te osoby prawdopodobnie zostaly sfotografowane albo miszkaly
z wyszukiwarka wedlug miejscowosci i nazwisk
forum by bylo do rozmowy i wymienianiem sie datami
tak ja to widze niewiem czy technicznie jest to mozliwe
Na forum powinna byc tez mozliwosc proszenia o retusz bo cos takiego przyciaga ludzi
to jest moj tipp
wiesz dobry projekt mozna dopiero po czasie rozpoznac i po reakcji publicznosci
ludzie musza miec jakis cel aby kozystac z czegos takiego
powinien byc to projekt "zdjecia z miejscowosci"
czyli miejscowosc ludzie i inne tematy z miejscowosci
tak bys mial wspaniale materialy historychno spoleczne i dla gen. warte zainteresowania
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 18:42] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2028 jest odpowiedzią na wiadomość #2023] |
Wed, 01 April 2009 19:06   |
darwer
|
Member |
|
|
To jest dobry pomys boje si tylko o rozmiar takiej bazy, ale technicznie wykonalne.
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2032 jest odpowiedzią na wiadomość #2031] |
Wed, 01 April 2009 19:25   |
darwer
|
Member |
|
|
chciabym pojecha na piknik ale pisaem do kogo, ale adnego odzewu
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2035 jest odpowiedzią na wiadomość #2033] |
Wed, 01 April 2009 19:49   |
darwer
|
Member |
|
|
25.04 mam zjazd rodzinny na 140osb wraz z telewizj i pras, a jestem jedynym organizatorem wic jestem zalatany, ale w maju chtnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2042 jest odpowiedzią na wiadomość #2038] |
Wed, 01 April 2009 23:14   |
darwer
|
Member |
|
|
http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/thumbnails.php?album=1& amp; amp; amp;page=9
Nie ma sprawy stron mona zrobi w cakiem podobny sposb tylko ja zastosowabym podzia galerii np miastami i gminami lub powiatami. Ale zrezygnowa bym z podziau z kada wioska miaa by swoj galeri.
[Uaktualnione dnia: Wed, 01 April 2009 23:16] zgłoś wiadomość moderatorowi
|
|
|
|
|
|
|
|
| Odp: Posiadam zdjęcia. [wiadomość #2045 jest odpowiedzią na wiadomość #2040] |
Thu, 02 April 2009 00:40   |
egopol
|
Senior Member |
|
|
Gwoli wyjanienia oraz wyprowadzenia Ciebie z bdu, gdy brak w Twoich wypowiedziach konstruktywnego i logicznego mylenia,przy jednoczesnym przecenianiu samego siebie.
Kiedy zainteresowaem si genealogi to za nim napisaem swojego pierwszego posta to dogbnie przeczytaem wszystko co byo przede mn.
I wszystkim proponuj zrobi dokadnie to samo tak jak dzisiejsi interlokutorzy forgenu czy te Pol.TG to zrobili.
No c, jeeli chce si w jakim temacie wypowiada to aby unikn "obciachu" naley to zrobic.
Jednoczenie wypada zapyta jakie jest zdanie innych w danym temacie za nim si podejmie radykalne wypowiedzi krytykujce innych w swoich wypowiedziach.
Nikt nie ma monopolu na mdro.
Podobnie jak wszyscy Wagnerzy maj pochodzi z jednej parafii-taki post te si pojawi.
Stasiu jest honorowym czonkiem PTG i nie bywa na naszych spotkaniach.
Natomiast jest znanym i cenionym genealogiem w Polsce i nie tylko.
Jest jednym z zaoycieli PTG i Pol.TG. i szacunek si jemu nalezy, chociaby z uwagi na jego wiek nie naley zblia si do poziomu brukowca-cytat.
Marcin jest bardzo yczliwy PTG oraz wszystkim ktrzy s w genealogi. Jego wiedza oraz lczenie nad komputerem nie jednemu pomoga w odszukaniu danych.
Caa dyskusja rozpocza si od propozycji.
Pokazay si gosy przeciwne, z konkretnym uzasadnieniem.
Argumenty uyte, zbulwersoway osoby, ktre uwaaj, e jeeli co nie idzie po ich mysli tj. wrg.
Nie tdy droga drodzy Panowie.
Mamy si czy a nie dzieli i rozwala nasze rodowisko.
Tylko nalezy geboko wej w temat, pozna ludzi, zorientowa si kto jak posiada wiedz i w czym si specjalizuje, wymienia dowiadczenia.
Nie moe by tak, e gosy przeciwne s natychmiast uwaane za......... .
Wracajc do odnonikw do genpolu.
Jeeli chce si co zrobic, to naley odnosnik otworzy i przeczyta a nie si obrusza, e kto co poda, troch umysowego wysikiu kademu si przyda a tam wnie dany temat zosta rozpracowany dogbnie.
Dosownie rozmieniony na drobne.
Wielu z nas brao udzia w dyskusji i wymianie dowiadcze i pamita, e dany temat by podejmowany, wystarczy tylko przeczyta.
Proste.Prawda?
Jest jescze archiwum pl.soc.genealogia jest te i polgen.
Tylko otworzy, poszuka i przeczyta a odpowiedzi s gotowe.
Jeeli chce si temat pogbi nie ma sprawy odnie si do tematu i zada nastpne pytania a kto odpowie.
MIli Panmowie!!!
Par lat temu w Gdasku na spotkaniu pojawi si kto kto chcia zmonopolizowa Polsk genealogi.
W jego zastpstwie a moe patrzc z perspektywy czasu, jako alternatyw powstao Pol.TG.
Pomorskie rodowisko naszej spoecznoci stanowczo si temu sprzeciwio.
Po prostu chcielimy, znaczn wikszoci gosw, stanowczo zachowa swoj tosamo. Jestem wiadomy, e mog temu by gosy przeciwne, tak jak dwch panw z ktrych jeden w dalszym cigu si ukrywa.
A teraz do rzeczy, krtko i na temat.
Jeeli cos dodtyczy naszego regionu naley to zaatwia w naszym regionie.
Np.Polegli Kaszubi, groby, lazarety po IWw itd.
Cmentarze Gdaska, parafianie dzielnic, ksigi metrykalne, geografia pomorza, nazwiska i szlachta pomorzan, nazewnictwo miejscowoci Kaszubskie, Pruskie- w rznych okresach, Polskie w okresie krlestwa i miedzywojenyym.
Takich tematw jest mnstwo. Tylko jest pytanie. Co to obchodzi towarzystwo lubelskie, maopolskie, suwalskie itd.
Tak jak przy wszelkiej centralizacji powstawa jeden WIELKI baaga, to przy realizacji tych pomysw jestemy na przedprou tego samego.
Nie ma problemu aby odnoniki do tematw umieci gdze si chce .
Na koniec zamy jedn rzecz.
Posiadam zdjcie jakie tam. /mam ich mnstwo/ umieszczam je na oglnopolskim czym tam. Kto si z nim zapozna? kto powanie do niego podejdzie? Jeeli bdzie ich peno.
Odwracamy sytuacj.
Mam zdjcie jakie tam i wiem, e jest ono z albumu rodzinnego moich przodkw. Przdkowie pochodzili std i std.Potrzebuje bliszych danych, umieszczam je na naszej stronie i nagle.. Eureka to jest miescowo x. A kto w Polsce bdzie mci natok zdj. Mj przodek pochodzi z okolic Pcimia Dolnego kto kto zna region udzieli nam odpowiezi jeeli cos skojarzy. Wasze upieranie si przy swoim i przy okazji krytykowanie interlokutorw nie ma rzacji bytu drodzy Panowie. Wic zbaztujcie i myslcie nad konsolidacj naszego towarzystwa a nie dzieleniu go, gdy to juz przerabialimy.
Pozdrawiam
Krzysiek
Proponuj Panom jednak poszuka postw nt intergracji rodowiska genealogicznego na stronie genpolu i wtedy dopiero napisa konstruktywn opini.
|
|
|
|
|
|
Idź do forum:
Aktualny Czas: Wed Jul 29 00:00:08 GMT+2 2026
Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund
|