Forum PTG
Pomorskie Towarzystwo Genealogiczne

Strona główna » Poszukiwania » Poszukiwania osób i przodków » FRANZ THIEL  () 1 głos
FRANZ THIEL [wiadomość #753] Tue, 08 May 2007 21:18 Przejdź do następnej wiadomości
jouster jest aktualnie niedostępny  jouster
Junior Member
Poszukuj wszelkich informacji na temat mojego dziadka Franza Thiela urodzonego w Klein Jablau (obecnie Jabonkw?)Wiem, e posiada jakie majtki w tych okolicach oraz w okolicach Sztumu (dworek, torfowiska ?). Od 1927 r. by wacicielem browaru bydgoskiego w Bydgoszczy wraz ze Zdrojewskim (Bydgoszcz ul. Ustronie 7). W 1935 r zosta prawdopodobnie jedynym wacicielem tego browaru. W 1943 r zosta wywieziony do Niemiec na przymusowe roboty. W 1956r zgin w wypadku samochodowym w Duseldorfie. Prosz pomcie mi!!! Sad
Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #754 jest odpowiedzią na wiadomość #753] Tue, 08 May 2007 22:35 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
Milksurfer jest aktualnie niedostępny  Milksurfer
Miejsce: Niemcy
Senior Member
napisz mi ta miejscowosc po niemiecku i jezeli chodzi o gospodarstwo to jak sie nazywalo jezeli wiesz to sprawdze
i wysle ci strone jezeli cos znajde

Marcin

[Uaktualnione dnia: Tue, 08 May 2007 22:36]

zgłoś wiadomość moderatorowi

Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #755 jest odpowiedzią na wiadomość #754] Wed, 09 May 2007 00:06 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Marcinie przeciez Ci napisa KLEIN JABLAU - Jabwko.

Piotrze
Sprawd nasza baz danych- chrzty, sluby, zgony. Wystepuje tam pare osb o nazwisku Thiel. Fakt nie ma tam Twojego dziadka ale zawsze jakis slad na dobry pocztek.
Pozdrawiam Krzysztof
PS
Na tym forum regu jest, e nie wystpujemy anonimowo.
Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #756 jest odpowiedzią na wiadomość #753] Wed, 09 May 2007 09:19 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
jouster jest aktualnie niedostępny  jouster
Junior Member
Witam Ci Krzysztof,
dziki za odpowied.Niestety nie potrafi odnale w bazie chrztw
mojego dziadka, chyba e robi co nie tak. Wydaje mi si, e miejscowo Klein Jablau bya podlega parafii w Bobowie i tam szukaem. Dlatego moja proba o pomoc jest w dalszym cigu aktualna. Pozdrawiam, Piotr Konefa
Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #759 jest odpowiedzią na wiadomość #756] Wed, 09 May 2007 10:48 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
egopol jest aktualnie niedostępny  egopol
Senior Member
Wszystko jest ok.
Podajc Tobie baz danych miaem na myli sam fakt zwrcenia uwagi na wystpowanie tego nazwiska.
Niestety ale wydaje mi si, e bez odwiedzin AP w Gdasku lub parafii si nie obejdzie.
Moe nazwisko panieskie babci bdzie jakim drogowskazem.
Pozdrawiam Krzysztof
Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #760 jest odpowiedzią na wiadomość #756] Wed, 09 May 2007 15:30 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
piesta
Senior Member
Piotrze.
Napisaem Ci na priv wczoraj wyranie, e Jabowo i Jabwko obejmowaa swoim zasigiem parafia w Starogardzie Gdaskim.
Jeli jednak chcesz szuka metryki swego dziadka w Bobowie to ycz Ci powodzenia.
Stanisaw Pieniek

Staszek
Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #820 jest odpowiedzią na wiadomość #760] Mon, 16 July 2007 14:27 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
mirke jest aktualnie niedostępny  mirke
Junior Member
Witaj !
Do Thielw;
Stanisaw Thiel 1881-1943 powst.wielkopolski syn radcy sdowego
Kazimierza i Jzefy Frezer
od 1902 gospodarowa we wasnym majtku Doruchowo k.Ostrzeszowa
o.1918 z Mari z Thielw,mia dzieci;
Stanisawa,Kazimierza,Katarzyn i Krystyn.
/dane z Wielkopolskiego Sownika Biograficznego/
Pozdro
Mirek
Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #1450 jest odpowiedzią na wiadomość #753] Sun, 14 September 2008 22:36 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
wojtdominik jest aktualnie niedostępny  wojtdominik
Junior Member
Franz Thiel - ur.21.03.1847, zm.11.06.1906 Blisze informacje i kilka innych przesaem na PW.
Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #1458 jest odpowiedzią na wiadomość #753] Thu, 18 September 2008 17:43 Przejdź do poprzedniej wiadomościPrzejdź do następnej wiadomości
karszek
Miejsce: Pomorze.
Member
Dosy liczn grup - ok 70 osb- o nazwisku THIEL odnalazem w ksice telefonicznej woj. wielkopolskiego.

- bogusKa

Odp: FRANZ THIEL [wiadomość #1869 jest odpowiedzią na wiadomość #753] Fri, 20 February 2009 17:00 Przejdź do poprzedniej wiadomości
Zatoka jest aktualnie niedostępny  Zatoka
Senior Member
Parafia Raci k/Tucholi
Nazwisko Theyl/Teyl/Thyde wystpuje w najstarszych zachowanych ksigach parafialnych od 1757r. By moe to te jest jakis trop. Nie myl zasobw zindeksowanych przez PTG z zasobami zachowanych ksig parafialnych. Szczegowe informacje w AD Pelplin.

Pozdrawiam
Janusz

Janusz Wegner

Poszukuję wszekich informacji o Wegnerach z terenu całej Polski. Szczególnie tych zgromadzonych w księgach i spisach pozametrykalnych
Poprzedni wątek: szukam krewnych -MEYER -konarzyny
Następny wątek: Poszukuję Golubski
Idź do forum:

Aktualny Czas: Fri Aug 07 21:44:38 GMT+2 2026

Łączny czas generowania strony wyniósł $1 sekund